Pension vid sjuttiofem, om (M) vinner valet


Jag behöver knappast precisera rubriken mer än så, för i praktiken har nu Reinfeldt, Schlingmann och Borg angett hur kartan ska se ut när man efter valet 2014 räknar med att sitta kvar i Rosenbad. Att den trojkan är motståndare till statliga utgifter vet alla sedan tidigare, men att de var så avogt inställda så att de skulle tvinga gamlingarna att arbeta hela vägen fram till graven, det trodde inte ens undertecknad.

Ingvar Persson/AB: ”Hälsan är enligt statsministrarna inte ”längre är något problem för många av dagens 70-åringar”. I en intervju med Dagens Nyheter skruvar han upp ambitionerna. Arbetslivet ska sträcka sig fram till 75 års ålder, och människor kan byta ”karriär” när de inte längre orkar med sitt arbete.

”När jobbet blir för tungt får jag väl jobba med något annat”, säger Reinfeldt.

För den som, likt Fredrik Reinfeldt, vuxit upp i politiken brukar det betyda styrelseposter i näringslivet eller högavlönade konsultuppdrag. Vad det betyder för en byggnadsarbetare eller ett vårdbiträde som känner att rygg och knän inte längre orkar är lite mer oklart.”

Själv så tror jag att Schlingmann för en gångs skull gjorde en felbedömning. Man har falskeligen kallat sig för det ”nya” arbetarpartiet, och väldigt många av dem som röstade på (M) trodde nog på talet om att de var ett slags sosse – light, ett parti som värnade om de små människorna. Jag tycker att det är obegripligt att folk inte inser att högerpartiet är ett högerparti trots en ny logotype. Men skylten krackelerar och täckfärgen faller av, och då ser man att skylten är mörkt blå och att man, precis som vanligt, går storfinansens ärenden varje dag, året runt.

Jag skrev nyss om Europaktbluffen där regeringen vill få oss att tro att vi ska betala hundra miljarder för att rädda Grekland, när det egentligen handlar om att rädda Goldman Sachs och andra investeringsbanker, alla med säte i USA. Nu är det väl bara att hoppas på att även andra media än E24 tar upp tråden så att folk förstår att man från regeringens sida fortfarande försöker vilseleda oss skattebetalare.

Det bästa för Sverige vore givetvis att pensionera Borg, Reinfeldt och Schlingmann redan idag, det vore det allra bästa som kunde hända Sverige idag.

it Andra om: , , , , , ab12 svt1sr dn12 svd1 ex


43 svar till “Pension vid sjuttiofem, om (M) vinner valet”

 1. Jag måste säga att jag tyvärr inte begriper mig på alliansens arbetslinje. Var finns alla dessa arbeten som arbetsskygga bidragstagare anstränger sig för att undvika?
  Hur befolkas många arbetsplatser idag? Bemanningsföretag håller på att ta över inom många områden och vad leder det till?
  I mitt närområde avled en ung man i somras på en arbetsplats. Han kom från ett bemanningsföretag. Kände han ens till säkerhetsreglerna på arbetsplatsen?
  Jag känner till en byggnadsfirma som enbart korttidsanställer polacker numera. Det är inget fel på polackerna, men hur tokigt kan det inte bli när de inte ens kan prata med fastighetsägarna. De bytte tak på en villa i närheten och ägaren ringde till byggföretaget och bad att de skulle se till att arbetarna utrustades med åtminstone en säkerhetslina när de jobbade 15 meter upp. Är det här den arbetsmarknad vi vill ha? Inga regler och inga kontroller, folk behandlas som ”kanonmat” i vinstjakten.
  Var finns arbetena vi ska klamra oss fast vid tills vi inte orkar längre? Alla kan inte sitta på kontor och det är inte den typen av arbetskraft som behövs. Vi behöver rörmokare, elektriker, svetsare, mekaniker och andra typer av hantverkare. Kan vi dessutom få politiker och ansvariga chefer att tänka på annat än plånboken är det en bonus.

 2. Nu tycker jag du var lite orättvis mot AB Reinfeldt, Borg & Schlingmann! De är inte ALLS emot statliga utgifter! Titta bara på alla miljarder de skänker till Fas3 anordnare!

  • Och till riskkapitalisterna! Glöm inte dem. Men på solsidan vill man ju gärna jobba till 70 eftersom ont blod inte förgås…

   Fint med en redigeringsfunktion för övrigt.

 3. Reinfeldt säger att han vill rita om den mentala kartan på oss(vad det nu är för fel på vår mentala karta??? är han säker på att det inte är hans egen mentala karta det är fel på???).
  Om alla nu läser hans ”bok” ”Det sovande folket” så kanske de äntligen kan se vad han menar med att kalla de gamla moderaterna för ”det nya arbetarpartiet”….(OBS! inte det nya arbetare-partiet…utan arbeta-tills-du-dör-partiet).
  I söndagens Agenda tog man upp Reinfeldts hitte-på-språk (Reinfeldtska?)- rätt avslöjande.
  Och vilka morötter är det karln tjatar om?

 4. Det går ju ihop med Alliansens politik i övrigt. Man vill ha en tillräckligt hög arbetslöshet för att folk inte ska sätta sig och kräva vettiga villkor men samtidigt vill man inte att antalet arbetade timmar ska minska, då måste ju alla de arbetade timmarna komma någonstans ifrån, så man väljer att öka pensionsåldern…

 5. http://www.dalademokraten.se/Opinion–Kultur/Ledare/Fredrik-fantiserar-fritt–/

  Vi får inte glömma i debatten om höjd pensionsålder att skatterna (avgifter för arbetsgivare med mera) då måste höjas. Ideologiskt sett är borgerliga partier i allmänhet, och Fredriks parti i synnerhet, emot höjda skatter.
  En ännu viktigare sak är att rajraj aldrig ensam kan få igenom en ändring av reglerna för pensionering eftersom hans regering är i minoritet. Var står SD?

  Fredrik får hädanefter rubriceras med förnamn ibland, likt Mona, Kikki, Carola.”
  Det blir Fredrik eller rajraj för min del.

 6. Hur står det till i den politiska världen, var detta rekord i dumhet? Får se om Fredrik Reinfeldt kommer att föregå som gott exempel och då hoppas jag innerligt det inte blir i egenskap av statsminister i vart fall.

 7. Med tanke på att mina släktingar som jobbar inom vården redan idag inte klarar att jobba till 65 så känns detta som en skymf faktiskt. Jag är lärare och jag skulle säkert kunna jobba till 75 om jag får ha en normal hälsa tills dess, men jag erkänner att jag inte vill. Ingen av mina egna föräldrar levde ens till 65 och klarar jag mig själv dit vill jag ha lite ledigt!

  • De flesta lärare orkar idag inte jobba heltid fram till 65 års ålder. De går helt enkelt ner i tid för att klara av arbetsdagen. Du är kanske gjord av ett annat virke?
   Citat Arbetsmiljötidningen
   -”När man slutar jobbar beror förstås på vilket yrke man har. Högutbildade arbetar betydligt längre, forskare till 65 år och personer utan gymnasieutbildning bara till 61,7 år. De har ofta ett mer stimulerande jobb och en arbetsmiljö som är mindre fysiskt påfrestande”.
   http://www.duochjobbet.se/nyhet/svenskar-jobbar-langst-i-eu/

 8. Kanske är det inte en felbedömning av spinndoktorn. Mediauppmärksamheten är enorm och strålkastarna har – i ett nu – lämnat Socialdemokraterna.

 9. ! ! ! VARNING, VARNING, VARNING ! ! !
  Av någon anledning började en varningsklocka ringa i mitt huvud.
  Reinfeldt och mannen som drar i trådarna, Schlingermann, borde veta att det skulle bli en ordentlig storm efter det här utspelet så vad är det man försöker mörka genom att dra upp den här kaninen ur hatten??????

  • Utspelet verkar ingå i en samordnad aktion av ett flertal nordiska och europeiska stats- och premiärministrar. Reinfeldt är värd för något de kallar Framtidstoppmötet i Stockholm. Där ska regeringscheferna (inklusive David Cameron) diskutera just dessa frågor.

   Det är någon slags ”chockdoktrin”: i eurokrisens kölvatten ska folk, den hårda vägen, få lära sig att det här är något som komma skall. Inte specifikt i Sverige, alltså.

   Om man vill kan man sätta lite fart på konspirationsteorierna kring avsättningen av Juholt igen. Redan i sitt installationstal sökte han strid genom att vilja riva upp pensionsöverenskommelsen, och utreda ett nytt tillsammans med facket. Utspelet möttes av mycket nervösa och irriterade kommentarer från både Moderaterna och delar av sossehögern.

   Kanske var det redan då de bestämde sig för att få bort Juholt. Reinfeldt skulle knappast ha velat ha frågan om pensionssystemet på bordet nu, när han hade tänkt göra den till ämne för sitt eget Europa-politiska ledarskap.

   • Lite intressanta data från Arbetsmiljötidningen om pensionsålder i EU:
    .”Genomsnittsåldern då människor i Sverige lämnar arbetslivet är 63,1 år. Snittet för de 15 största EU-länderna, är 59,9 år, d v s övriga EU-medborgare går i pension 3,2 tidigare än svenskarna.
    I vissa länder, som Ungern, Polen, Österrike, Frankrike och Italien lämnar man arbetslivet redan vid 58-59 år.

    De så hårt kritiserade grekerna har en verklig pensionsålder på 60,1 år. Spanjorerna lämnar vid 60,5, portugiserna vid 62,4 och irländarna vid 62,5 år.

    Tyskland som kräver höjd pensionsålder i andra länder har en verklig pensionsålder på 61,4 år.”

 10. Det är lätt att prata om höjd pensionsålder om man roffat åt sig så mycket att man klarar sig på det snodda. Fast Schlingman, för det är säkert han som konstruerat utspelet, säger inget nytt! De flesta vet innerst inne om detta gigantiska problem men få vill prata om det. Själv har jag försökt men blivit avspisad med att ta mer egna pensionsförsäkringar eller nu pratar vi om annat för det ligger så långt fram i tiden! Jag vet att vi inte kommer leva i samma överflöd eftersom dagens kostnader i västvärlden är för höga. Globaliseringen innebär tyvärr inte bara import av billiga varor och tjänster utan även import av fattigdom, vår fattigdom! Detta såg man (generaliserat) redan på 90-talet när börshysterin stängde fabriker och friställde personal, samma personal som handlade med fonder och krävde fet avkastning, följden blev att fabriker flyttades till östeuropa, Kina m.m.
  Jag anser att denna 75år-pensions-utspel var ett ta i som bara den, så alla reagerar och börjar tänka om det otänkbara (man kan ju alltid backa till en kompromiss).

 11. Jag tror inte man är ute after att få folk att jobba till 75, man är ute efter att ha något att skylla pensionssänkningarna på; (högermannen svarar den utfattiga, utarbetade, tiggande 65åringen som just pensionerats; ”nej men hade du jobbat till 75 som vi sa hade du klarat dig på pensionen, eller hur?”)

  • Ha, ha ja, precis. och de som ”väljer” att gå i pension vid 65 eftersom deras kroppar tagit slut kan allianskramarna kalla för ”lata” eller ”arbetsskygga”.

 12. Det är säkert den mindre rika delen av befolkningen som Fredrik
  ytterligare vill klämma åt. Han tycks förakta alla som inte har höga inkomster,
  eller ärvda förmögenheter – och det är troligen de fattiga och sjuka, som blivit så mirakulöst friska genom hans försorg, som ska arbeta till 75 år med löner som ingen kan leva på,
  eller varför inte gratisarbeta
  hos FAS(-an3) tills det är pensionsdags?

 13. ”Det bästa för Sverige vore givetvis att pensionera Borg, Reinfeldt och Schlingmann redan idag, det vore det allra bästa som kunde hända Sverige idag.”

  Ännu bättre för Sverige vore om ovanstående trio, eller trojka, fick ”arbeta” i Fas3.
  Naturligtvis med bidrag från kommunen.

   • Men jag har hört, kommer inte ihåg varifrån, att vissa Fas3-or tvingas leva på socialbidrag, eller vad förnedringen heter nu för tiden?

    • Man har hittat ett 1.500-tal personer runt om i Sverige som jobbar inom Fas 3 men ändå inte får betalt genom aktivitetsgarantin. De får socialbidrag istället.

     Det handlar oftast om personer som i vanliga fall är socialbidragstagare, men att kommunen ställt krav på att de ska göra någonting. Och så har AF ställt upp med Fas 3-platser. Men de har alltså aldrig kommit in i den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin.

     • Ja, rätt så.

      Numera heter det ”försörjningsstöd” och en del tvingas sitta av ett par dagar i veckan på en ”sysselsättningsplats”,annars drar man en femhundring som straff.

      Därmed minskar ”utanförskapet” enormt! (Ironi).

      Tro heller inte på snacket om praktik eller utbildning,det är mycket kraftigt reglerat typ:”Du kan få kursen om du har 100% löfte om jobb” och liknande.

     • Det är mycket ofta personer numera som är Sjuka och som blivit nollklassade eller att Sjukförsäkringen upphört m.a.o Utförsäkrad som följd.
      I det här läget börjar det bli riktigt jävligt för den som blir utsatt för detta. Det vanliga scenariot är ju att man tvingas att ställa upp på precis ALLT, som ”dom” säger att man skall göra, därför att den sjuke kanske har Bostad och Hyran måste man få hjälp med, det kanske finns barn o.s.v, neka kan man förstås göra, men då är risken stor att den Sjuke, Utförsäkrade, snart blir Hemlös också!
      Dessutom tvingas man sälja allt som är av värde först, för att få Försörjningsstöd (Soc:bidrag) för det får inte finnas något av värde hos den som söker Soc:bidrag.

      Och allt detta djävulskap för att personen råkar vara sjuk!?

      • Ja, då har man ”hamnat” i den sk ”fattiggörandeprocessen” och det är ett resultat av politiska beslut dom senaste åren…

       Konstigt nog finns inget nyord för detta kanske för att det skrivs väldigt lite om det.

 14. ”En pratar-regering tar farväl?”, kanske kunde vara rubriken för någon kvällsblaska. Kanske är detta vändpunkten, stunden då många begriper att 2014 är ett angeläget datum. Överklassens verklighetsfrämmande tanke-modeller blir kanske fallet, den egna priviligerade ”bubblans” skimrande drömmerier kanske plötsligt, paradoxalt nog, utlöste alarmet på den tänkande majoritetens väckarklocka? ”Palats-fantasierna” blev plötsligt väl utförliga (när det började tänkas högt)..?

  • Hehe! Säkert tror moderaterna i sin perverterade fantasi att det ”sovande folket” sätter klockan på ”snooze”, och fortsätter sova vidare.

   Själv säger jag att det svenska folket somnade i slutet på 1900-talet in i ”the american dream” som har slutligen börjat handla om enbart egoism och pengar, pengar, pengar för enskilda individer.

 15. Problemet med att höja pensionsåldern till 75 torde väl vara att ungdomar kommer in på arbetsmarknaden ännu senare än idag, vilket gör att de inte kan arbeta lika länge, då vi har folk på 65+ år som ”sitter på jobben”. Eller är det bara jag som ser det problemet?

  • Någon seriös debatt om verkligheten existerar ju inte; allt som sägs är ju ”JOBBEN!” i kör över partigränserna i tv-”debatter” samt påståenden att allt man kan beskatta är en krympande skara arbetare (trots att produktiviteten/vinsterna aldrig varit så hög). Masspensioneringar vid 50 utanför ”huset”, nya skatter på automatisering + nya inkomstmodeller är ju de enda åtgärder som i befintligt system ”får ner arbetslösheten”. Det är (den politiskt omöjliga) verkligheten. Naturligtvis kan man, rent tekniskt, ordna riktig full sysselsättning med samma summa det kostar att ha folk massarbetslösa när skatten kommer tillbka, men den utopin är ännu mera orealistisk, den kräver att man bryter med Det Heligaste (EU)..

 16. Min tolkning av hela Allians-regeringens politik är att vi inte har något värde alls som människor om vi inte kan arbeta. Så fort man blir sjuk, mister jobbet, gammal så man inte orkar arbeta längre, så har man inget värde längre. Pengar är viktigare än människoliv.

  Vad är anledningen till att speciellt just (M) får så många röster nu? Är det de unga förstagångsväljarna som väljer detta medan de äldre generationerna av trogna Sossar och rödgröna sympatisörer allt mera börjar dö ut? För jag förstår inte varför så många skulle byta BLOCK nu helt plötsligt, de som ändå valde rödgrönt fram tills 2006? Folk verkar så osäkra på sin egen politiska uppfattning så att de kan välja Sossarna en dag, Moderaterna nästa. Jag tvivlar på att dessa personer ens har läst något partiprogram över huvud taget.

 17. Det verkar som att Reinfeldt ”träffade en nerv” för att använda ett engelskt utryck. Aldrig tidigare har jag sett en demonstration dra på sig så många ”attending” (nästan 40 000) på Facebook på så kort tid: https://www.facxxxxxx

  Såg den idag, det ska tydligen vara demonstration på plattan kl 17 idag, det ska även vara demonstrationer i Göteborg, Sundsvall, Luelå, Malmö och Umeå.

 18. Fredde sa att hans experter säger att av de som föds idag kommer hälften att bli 100 år.
  För det första; stämmer detta?
  I så fall så är ju detta ett problem som först kommer att bli aktuellt om 75 år!
  Så varför nämna detta just nu?
  Eller är det så att Fredde vill att alla ska stå till arbetsmarknadens förfogande
  sjuk, ung, gammal och ingen ska få ”bidrag”(sjukpenning, pension, a-kassa)?

  • Ingen kan väl spå framtiden, men såvida forskarna inte hittar på någon mirakelkur så lär inte hälften av de nyfödda nå 100 år, det skulle ju trots allt betyda att medellivslängden ökar till nära 100 år under deras livstid vilket ser något osannolikt ut för närvarande. Den genomsnittliga livslängden för de som faktiskt når 65 har inte ökat mer än 10 år på flera hundra år, det som gjort att medellivslängden ökat så markant under det senaste århundradet är en bättre sjukvård med låg spädbarnsdödlighet och mindre dödlighet i sjukdomar och olyckor resten av livet.

   Reinfeldt vet helt enkelt inte vad han talar om, alternativt så ljuger han.

   • Undrar vilka Freddes ”experter” är?
    Och varför ta upp detta nu med 75-års-pension om det bara gäller de som föds nu?
    Fredde säger att han ”framtidsspanar”; kanske borde han vara med i något humorprogram i P1 på fredagseftermiddagar istället för att leda landet rakt ner i avgrunden..;(

  • Viktigt att tänka på är att befolkningen inte bara består av en årskull i taget. Varje ny årskull som går i pension förväntas leva något längre än årskullen som gick i pension året före. Det innebär att den pensionerade delen av befolkningen ökar snabbare än vad den årliga ”påfyllningen” av nyblivna pensionärer gör.

   Denna exponentiella ökningseffekt blir särskilt tydlig när extra stora generationskullar går i pension. Exempelvis 40-talisterna nu och 60-talisterna på 2030-talet. Eftersom många 40-talister fortfarande kommer att leva när 60-talisterna pensioneras kommer de yngre, ”jobbande”, generationerna plötsligt och på mycket kort tid att få en väsentligt ökad försörjningsbörda.

   Perspektivet är alltså inte 100 eller 75 år utan snarare 15-20. Vilket inte gör Reinfeldts utspel mindre rundpallat.

   • Men stämmer ”hans framtidsspaning” att av de som föds idag kommer hälften att bli 100 år?
    Vilka är hans experter som säger detta?

 19. Det finns en inkomstkälla, som skulle kunna utnyttjas och förminska skattebördan ett stycke och det är bankernas inkomster på ränta av den kapitaldel, som inte täcks av kapitalsteckningskravet.
  Alltså fejkat kapital även kallat fraction reserve banking. Eftersom banker tjänar ränta på något som aldrig existerat kan det ju beskattas till 100%. Snacka om stålar!