Statsministerns Julmisär

Trots att min ischias inte gått över så ler jag brett när jag läser Aftonbladet. Jag fäster mig speciellt mycket över formuleringen om julmisär, så mycket att jag lånar den till min rubrik.

AB: ”– På det här sättet behöver man ingen opposition. Man är sin egen opposition, säger Janerik Gidlund, professor i statsvetenskap vid Örebro universitet. Sjukförsäkringarna, Vattenfall – och i förrgår nedläggningen av Saab. Fredrik Reinfeldt har fler anledningar än kritiken mot klimatavtalet i Köpenhamn att hålla sig för skratt. Nu bidrar även flera opinionsmätningar till statsministerns julmisär. Regeringens väljarstöd har rasat enligt Sifos mätningar, från 45 procent i september till 40,8 i december. Nu ligger man 11,4 procent under det rödgröna blocket.”

Den borgerliga överlägsenheten är bortblåst, något som orsakats av den överlägsenhet som högeralliansen känner gentemot sina väljare. Reinfeldt skrev att svenskarna är mentalt handikappade i sin bok, något som tyvärr stämde bra i valet 2006. Man röstade in dessa människor i regeringen, något som var ett misstag men idag inser allt fler att det just var – ett misstag.

Reinfeldt lär ha fått bra kritik för sitt arbete som EU:s ordförande och det kan han behöva. För arbetet som statsminister ger knappast någon anledning till beröm. Visst har folk fått lite mer i plånboken, men nu ser man också vilket slags politik som blir följden. Det är bra, då vaccineras väljarna mot liknande dumheter som i valet 2006. Det enda problem som jag ser i nuläget är folks minne, man kanske gör om samma fel igen 2014 om oturen är framme.

Fredrik Reinfeldt har dessutom lyckats knyta en hel hop med oduglingar till sin regering. Han inledde med ett stort debacle där folk fick gå redan innan de tillträtt, en bunt politiska tjänstemän fick flyttas eller avskedades. Den enda

reinfeldt

dugliga person som fick en ministerpost var Mikael Odenberg och han tog som bekant konsekvenserna och lämnade regeringen.

Tidigare har jag trott att diverse prinsessbröllop skulle hjälpa upp borgarnas tillbakagång, men det tror jag inte längre. Jag tror att de rödgröna vinner valet, och att de gör det med bred marginal. Jag trodde också att EU-ordförandeskapet skulle ge Reinfeldt lite extra prestige, men det har det inte gjort.

Statsministern har annars en stor förmåga att alltid se ledsen ut, nu när vi förstår varför så kommer han säkerligen inte att se gladare ut.

intressant Andra om: , , , , , , , , , , ab12 dn svd ex12 t

  7 comments for “Statsministerns Julmisär

 1. Ankan
  20 december, 2009 at 18:20

  Jag lyssnade på lördagsintervjun med Reinfeldt igår, det hörs på honom att han är på väg ut.

  • Erik Södergren
   20 december, 2009 at 19:27

   Det tyckte inte jag, trött möjligtvis.

 2. Mr.T
  20 december, 2009 at 20:51

  Jinge, du som varit med ett tag borde väl ha lärt dig att borgarna väljs in emellanåt, med hjälp av propaganda i tidningarna, folket tror sedan att dom är på dera sida läs ( nya Moderaterna, arbetarpartiet ) , sen när dom sitter vid makten så skapar dom ibland högre statsskuld åt skattebetalarna, denna gång så bestämde sig någon för att dom skulle sabotera våran välfärd..

  Sen kommer Sossarna in och vad händer, dom lovar stort för att sedan komma på en ursäkt till varför dom inte kan återställa t.e.x. A-kassan eller Sjuksersättningsnivån och så här rullar det på år in och år ut.. Vi har tydligen dåligt minne gällande samhällspolitik eller så kanse dom flesta inte bryr sig ett dugg i vad som händer politiken?

  • blingbling
   21 december, 2009 at 00:47

   Det är nog en kombination av både minne guldfirre och avsaknad av engagemang innan det råkar brinna i det egna benet. Dom flesta minns förmodligen inte vad som hände för två veckor sedan, och få om några tror på utsikten att någonsin drabbas av sjukdom.

   I övrigt tackar jag för analysen. slagfärdig och heltäckande på minimalt antal rader.

  • 21 december, 2009 at 02:23

   Jag vet det, borde jag skriva det oxo i varje inlägg? :-/

   • blingbling
    21 december, 2009 at 19:58

    Du kanske kunde ha det som sidhuvud eller nåt så att det blir der första man ser ? :)

    Det förtjänar att påpekas. Igen och igen.

 3. 21 december, 2009 at 22:22

  Nu kommer samma post-presidency syndrom som drabbade Göran Persson – Reinfeldt ska gå från att träffa världsledare till att tala köksbordsfrågor igen… Något säger mig att han behöver tid att ladda om efter en omänsklig höst. Tyvärr (för Alliansen) kommer inte den tiden att ges honom…

Comments are closed.