Sossarna skapar ny Tobleroneaffär?


Socialdemokraterna och miljöpartiet har enats om att behålla de första stegen i jobbskatteavdraget, något som är ett tydligt bevis för att socialdemo-
kraterna överger solidariteten med de sämst ställda. Miljöpartiet är ett borgerligt parti och har därför inte övergivit någon solidaritet, i vart fall om man bortser från kursändringen när det gäller EU.

SR/Ekot: ”Vänsterpartiets ledare Lars Ohly säger att han har svårt att sätta sig i en regering med socialdemokraterna och miljöpartiet om de behåller alliansens så kallade jobbskatteavdrag. Både miljöpartiet och socialdemokraterna har redan gjort klart att de accepterar de två första stegen i jobbskatteavdraget. – Jag kan inte tänka mig att vare sig stödja eller sitta i en regering som inte på allvar bekämpar orättvisorna. Jag tror att för att göra det måste man ha ett annat skattesystem än det som högerregeringen har infört, säger Lars Ohly.”

Märk väl vad Lars Ohly sade i Ekot. ”– Jag kan inte tänka mig att vare sig stödja eller sitta i en regering som inte på allvar bekämpar orättvisorna.” I klartext betyder det att socialdemokraterna och miljöpartiet inte kan räkna med att vänsterpartiet stöder ett förslag i riksdagen att utse Mona Sahlin till regeringsbildare, vad det betyder rent konkret är svårt att säga just nu, men det innebär med stor sannolikhet att det blir fler vänsterpartister i riksdagen efter nästa val.

Framförallt nu när vänsterpartiet dessutom är det enda partiet som kräver utträde ur EU, något som halva miljöpartiet motsatte sig i den partiinterna undersökning de genomfört, eller i alla fall 46 procent. Rimligen betyder det att ett relativt stort antal miljöpartister kommer att rösta på (v) i valet, samt att ett större antal sossar kommer att göra det också när de förstår att Mona Sahlin överger solidariteten med de sämst ställda.

Dessutom så tappar bägge partierna röster från pensionärer, sjukskrivna, förtidspensionärer och arbetslösa. Jag kan inte låta bli att le när jag sitter och knackar ner dessa rader nu på morgonkvisten. Det finns stora möjligheter att helt bli av med miljöpartiet i valet 2010, och det är vi säkerligen många som håller tummarna för i nuläget.

toblerone

Jag har inte googlat på hur mycket pengar som dessa bägge partier stjäl från de sämst ställda med den politiken. Det handlar i vart fall om åtskilliga miljarder, och hur många Toblerone man skulle kunna köpa för dessa slantar vet jag inte heller, men en gissning är att Mona Sahlin nu i rask takt närmar sig en ny Tobleroneaffär, dessutom en som aldrig någonsin kommer glömmas.

Mona/Thomas på DN-debatt: ”Regeringen har svikit både de små företagen och industrin. Vi föreslår att arbetsgivaravgiften sänks för de minsta företagen med upp till närmare 20 000 kronor per år. Satsningen på turism utökas med 100 miljoner kronor per år. Exportfrämjandet byggs ut. Vi kommer att presentera investeringar för att stärka den svenska industrins konkurrenskraft. Infrastrukturen tillförs mer resurser.”

Som vanligt går det inte en dag utan att socialdemokraterna kommer med olika utspel om hur de ska stödja företagen. I artikeln om deras skuggbudgetförslag finns det med en satsning på sjukvården, en satsning som till sin storlek inte innebär mer än nittio öre per innevånare och dag. Och känner jag socialdemokraterna rätt så kommer en del av dessa pengar gå till riskkapitalistbolag som t.ex. Attendo Care och liknande. -> SR/Ekot DN SDS Dagen SvD SvT/Opinion it AB12

Andra om: , , , , , , , , , ,

[tags]Lars Ohly, Mona Sahlin, Thomas Östros, Toblerone, Attendo Care, Miljöpartiet, EU, Jobbskatteavdrag, Val 2010, Högerpolitik, Politik[/tags]


14 svar till “Sossarna skapar ny Tobleroneaffär?”

 1. Jag tror att i slutändan så kommer det tre att kunna komma överens! Sossarnas siffror just nu är ca 44% och då är de lika kaxiga. Vad har Miljöpartiet, drygt 4%? Säg att sossarna får 40% i valet och Vänsterpartiet 6%. MP kanske får färre röster än Vänsterpartiet. Skulle sossarna då vägra bilda regering? Och vad skulle de då innebära?
  Nej, jag tror att Vänsterns framgångar kommer att pressa sossarna till vänster. Obama kommer att vinna valet i USA och hela världspolitiken kommer att tvingas gå lite till vänster. Sossarna är lite efter sin tid bara.

 2. Det är samtidigt ganska obehagligt. Det hänger på att folk inser att det bara finns ett etablerat vänsterparti kvar, alternativt letar bland andra oetablerade vänsterpartier och lyckas få in nåt sånt i riksdagen.
  Samtidigt som jag hoppas att svensk politik ska gå betydligt mer åt vänster än vad den kan göra med sossarna vid rodret, så ser jag hellre en sosseregering än en borgerlig regering som kommit dit för att sosseväljare övergett sossarna för att de är för höger, men törs inte se vänsterpartiet som ett alternativ av nån anledning.
  Dock måste jag säga att jag inte ser något fel i Vänsterpartiets agerande, men de verkar ganska hatade just nu… antagligen för att de är typ det enda verkliga Alternativet.

 3. Marcus R- Ohlys finger ska ses ur sitt sammanhang. Detta inträffade morgonen efter valnatten 2006. Vi hade fått en ny majoritet som leds av moderaterna. Vänstern hade backat och förlorat att vara en del av majoriteten. Här sitter Ohly förmodligen trött och försöker ge sin första analys av valresultatet. Så kommer den där kvinnan Marie Söderqvist och börjar snacka om att ”han gör som traditionella kommunister brukar göra slänga ut oliktänkande så att man blir en liten men stark kärna, alla tycker lika men man är inte så stora”. Jag förstår om Lars till slut tröttnar och ger henne fingret. Hon har också ett ansvar i detta inte bara Ohly.

 4. Jag tror att loppet redan är kört för Sahlin. Opinionen kommer att få fnatt när den inser att hon står till höger om Reinsvält.

 5. Vänsterpartiet måste vara ännu tydligare med att profilera sig som det enda vänsterpartiet i riksdagen, och det enda partiet som försvarar välfärden och arbetarklassens intressen. Vänsterpartiet måste gå mycket hårdare på S och MP.

  Det finns potential för en vänstervridning inom S, men hittills så har den borgerliga partiledningen (liberala karriärister) hållit partiet i ett järngrepp. Socialdemokratins medlemmar och gräsrötter måste ta makten över sitt parti och se till så att den politik drivs som man faktiskt vill driva. Jag har aldrig någonsin hört talats om en sosse som menat att partiet borde göra någonting annat än att gå vänsterut.

  Gör inte SAP det så kommer de att marginaliseras precis som sina systerpartier ute i Europa.

 6. Det är lite sorglustig, s, mp och vp håller på att såga sig själva i all offentligheten.
  Men vad är det de egentligen bevisar. Sin egen inkompetens?
  Inte är de vare för sig eller tillsammans något riktigt alternativ, utan de är bara sig själv nog.

 7. Det var väl Marie Söderqvist som tyckte att vi skulle avskaffa allmän och lika rösträtt för att det var ganska många som inte kunde svara på ifall sossarna satt ensamma i regeringen nån mandatperiod då de inte hade egen majoritet (enligt henne kunde de inte svara på vem som styrde landet eller nåt annat grovt förenklat). Hon förtjänar alla långfingrar hon kan få.

  Nu har jag iallafall fått tummen ur röven och skickat en ansökan om medlemskap i vänsterpartiet. Får hoppas att det hjälper något iallafall…

 8. Nu när storbanker förstatligas världen över så kan man tycka att vänstern skulle gå ut mera offensivt och peka på kapitalismens, och då främst den nyliberala ideologins, stora brister.

 9. @Alex
  Visst har du rätt! Skulle vänster i praktiken attackera sossarnas högervridning och jämföra dem med alliansens, så kanske en del får upp ögonen? Är det inte märkligt att vi bara kan rösta på ett vänsteralternativ, för att alla andra partier är högeralternativ?

  Betänk att Mona är en realpolitiker. Går väljarströmmen mot vänster gör Mona sina piruetter åt samma håll – här gäller det att dansa efter MAKTEN! Det är dessa piruetter som fört fram henne till den position hon i dag har.

  Lets´s dans Mona!