Somaliska pirater i DN

Det har varit lite olika diskussioner om de pirater som nu gjort sig kända för en allt bredare allmänhet via radio/TV och tidningar. När det gäller de sistnämnda så är det en blandad kompott, Expressen är värst genom att hävda att piraterna nu har retat upp fel president, de menar Barak Obama och det är en rubrik som klart visar tidningens brist på kvalitet. Men DN har en informativ artikel om saken:

DN: ”Den mest spridda föreställningen är att de somaliska sjörövarna helt enkelt är vanliga fattiga fiskare som förlorat sitt levebröd och därför har tvingat slå sig på rånverksamhet till havs.

Bakgrunden är lika tragisk som begriplig. Den somaliska centralregeringen bröt samman 1991 och i det efterföljande permanenta kaoset har ingen organiserad kustbevakning funnits. Snart dök stora utländska fiskefartyg upp och började dammsuga vattnen utanför Somalia – numera anses bland annat tonfisk, räkor och hummer för mer än motsvarande två miljarder kronor tjuvfiskas upp varje år av främmande storfiskare.

Samtidigt började anonyma fartyg dumpa allsköns farligt skräp från Europa och Östasien i de somaliska vattnen – kärnavfall, bly, kadmium, kvicksilver och andra tungmetaller. Det förstörde gradvis fisket, särskilt efter att tsunamikatastrofens svallvågor 2005 slog sönder många av tunnorna och sköljde upp innehållet på stränderna.”

Det stämmer rätt väl med de historier jag tidigare hört om verksamheten, och artikeln är bra därför den både pekar ut orsakerna till piratverksamheten och samtidigt avstår från att skuldbelägga somalierna. Skulden till det som nu sker finns istället hos de länder som trots lagar och regler har dammsugit somaliska fiskares vatten, och uppen-
barligen dumpat diverse industriavfall där.

Det är fakta och det är viktigt att ha det i minne när nu diverse länder har sänt dit krigsfartyg, bland annat Sverige.

Problemet är givetvis inte enkelt att lösa, men det är inte någon lösning att sätta in verkanseld mot piraterna. Istället bör man ta sig en funderare på hur det kommer sig att Somalia inte längre har någon kustbevakning. Svaret ges inte i DN:s artikel, men den som har läst om dessa pirater vet nog att vissa länder har fört en aggressiv politik mot landet, en politik som bland annat innefattat en serie bombanfall.

Så när Expressen hävdar att de retat fel president så undrar jag vad var det för president de retade förra gången?

Andra om: , , , , , , , , ,
it DN1 SvD1 AB Dbl EX

[tags]Pirater, Somalia, Sjörövare, Fiskare, Gangsters, Kustbevakning, USA, EU, Korvetter, Politik[/tags]

  10 comments for “Somaliska pirater i DN

 1. Alex...
  14 april, 2009 at 16:43

  Mycket bra att du belyser den andra sidan av problemet, de flesta bloggar jag läst på ämnet har bara sett saken svart på vitt.

 2. 14 april, 2009 at 18:11

  Piraterna är inte dumma. Fattiga, och i vissa fall barbariska – absolut. Men inte dumma. Jag förstår fullt ut varför de väljer att kapa fartyg. Det framstår för mig som flytande smörgåsbord ute på sjön, där varje båt i sig är värd X antal miljoner SEK. Enormt lukrativt för de som genomför dessa attacker. Det är inte försvarligt, men väl förståeligt varför de gör det.

  Vad jag inte förstår däremot, är att omvärlden under lång tid låtit detta fortgå, i tystnad. Nu läser man dagligen att det sker, men trots massiva insatser från diverse länder fortsätter detta….

  Frågan är: Går det att stoppa, och i så fall hur?

 3. jamal
  14 april, 2009 at 18:20

  det är så rättvist du skriver om ,alltså är Somalierna orättvist behandlade av hela världen,sen regeringen kollapsade så har allt varit nästan gratis all fisk och andra viktiga saker är slut,och så dumpar dom all industri och andra kemikalier i havet,Somalier känner sig tvingade att agera som dom gör,folk från andra länder är själva pirater i somalisk ögon för det är dom som rensar all fisk från den somaliska havet och som somalia inte kan bevaka och ta hand om havet.föresten tack för en skitbra inlägg ,hey

 4. berra
  14 april, 2009 at 21:21

  I vilket nummer hade DN denna artikel? Det känns en smula långsökt att farligt avfall skall fraktas långa vägar på internationellt vatten för att dumpas JUST DÄR! Tjuvfiske däremot – det förekommer nog lite överallt, inte bara där. Ändå är det bara här som det resulterar i detta ”organiserade sjöröveri”

 5. Marcus R
  14 april, 2009 at 22:00

  Borde man inte kalla dem för sjörövare istället i dessa moderna tider då pirat har en helt annan innebörd? :P

 6. Gildan
  15 april, 2009 at 15:08

  Svårt att analysera, när man inte ar all fakta… jag tror fortfarande att de internationella styrkorna vet ungefär var piraterna håller till, och dessutom skulle få tillstånd att sätta upp blockader av vissa kustområden, ifall de (inte just styrkorna, men de som styr styrkorna) ville. Jag tror inte att somaliska regeringen skulle klaga ifall de fick lite mer turism och lite säkrare vatten, eller jag kanske har fel, piraterna kanske betalar skatt? =P

 7. Jan Wiklund
  16 april, 2009 at 14:12

  Det var ju en regering på gång för Somalia, som kanske hade kunnat införa nån sorts lag i landet – men den satte man Etiopien att krossa, för en lämplig avgift.

  Skulle man inte kunna få rederinäringen över hela världen att resa sig och kräva slut på främmande inblandning i somaliska angelägenheter?

 8. Second Opinion
  21 april, 2009 at 11:37

  SPAMMA INTE !!

 9. eskil bryngel
  23 april, 2009 at 09:46

  jamal och uno has it, fullt ut. AMEN TO THAT

Comments are closed.