Socialdemokratins opinionsmässiga kräftgång

Nu har Ekot undersökt vad tidningarna skrivit om Mona Sahlin de senaste tolv månaderna. Man har kommit fram till att Mona Sahlin har fått betydligt sämre press än moderatledaren året före valet 2006.

SR/Ekot: ”Ekot har jämfört mediernas bild av oppositionspartiet Socialdemokraterna under de senaste tolv månaderna med bilden av Moderaterna, då Moderaterna var i opposition för fyra år sedan. Det rör sig om två perioder mitt emellan val. Det är långt ifrån någon kärleksaffär med medierna som Mona Sahlin haft under året som gått. 27 procent av alla artiklar, radioinslag eller tidningsartiklar om henne är negativa, eller nästan tre av tio. När det gäller Moderatledaren Fredrik Reinfeldt var bara sex procent alla artiklar och inslag negativa. Det är färre än en av tio.”

Av ekots rapportering att döma så ingår även skandalen kring Wanja Lundby-Wedin i den period som man låtit undersöka. Men då ska man vara klar över att den affären bara omskrivits de senaste veckorna, den mätta perioden är ett år vilket givetvis innebär att Mona Sahlin sett över en längre period fått betydligt sämre press än borgarna. Och det är under en period då Sahlin hela tiden varit partiordförande, man kan således inte längre skylla alla tillbakagångar på Göran Persson.

SR/Ekot: ”Professorn och medieforskaren Kent Asp tror inte att förklaringen är att journalisterna motarbetar Socialdemokraterna. Felet ligger hos partiet, säger han. – Orsaken i huvudsak ligger hos partiet och Socialdemokraterna själva, det är deras egna tillkortakommanden och nästan självmål som är huvudorsak till den här bilden.”

Ordet självmål är välfunnet eftersom det täcker in allt från valet av Sahlin till partiledare som hennes agerande när det gällde bildandet av den koalition som bara blev några veckor gammal. Det färskaste exemplet är väl LO-chefens underlåtelser i samband med AMF-affären där partiet givetvis hade kunnat flytta Lundby-Wedin från förtroendeposten inom SAP. Nu gjorde man inte det, om det handlar om svågerpolitik eller bara det faktum att Lundby-Wedin är LO-ordförande är svårt att bedöma.

Andra bloggar har försvarat Sahlin med att tala om en ”Mosa Mona-kampanj”. Det är en delvis berättigad kritik, det förekommer stämningar mot Sahlin som saknar nyanser, på samma sätt som det

nästan alltid varit mot socialdemokratiska ledare. De som minns hur det var på Olof Palmes tid inser att eventuella kampanjer mot Sahlin ändå är mer att jämföra med viskningar och inte med rop.

En bidragande faktor i kritiken mot Sahlin är att hon är kvinna. Gudrun Schyman sade i en intervju att hon hade sluppit mycket av kritiken om hon haft rätt kön, underförstått varit man. Det är en korrekt iakttagelse samtidigt som den inte är heltäckande. Hade en manlig partiledare schabblat i samma omfattning som Sahlin så hade man ändå talat om självmål och brist på ledaregenskaper. Allmänhetens förtroende för en man hade kanske trots allt varit högre för att han var – karl. Jag vet inte, jag hoppas att jag har fel på den punkten.

Det jag själv frågar mig är hur länge detta ska tillåtas fortgå. Alla socialdemokrater ser att partiet är på väg mot sina största nederlag någonsin, EU-valet kommer att bli en katastrof och en hel del talar för att ett främlingsfientligt parti kan komma in i EU-
parlamentet. Dessutom riskerar de tre rödgröna partierna att marginaliseras ordentligt i valet till riksdagen 2010. Sker det kommer man givetvis att börja leta efter vad man gjorde för misstag, och även välja ut syndabockar.

Jag förstår inte varför man inte redan idag, i april 2009, försöker rätta till beslut som ledde fel, för hellre ett dåligt val med en hyfsad partiledare än ett katastrofval med en dålig. Eller tänker jag fel?

Andra om: , , , , , , , , , it HD DN SvD SdsDPS Dagen

[tags]Mona Sahlin, Wanja Lundby-Wedin, Socialdemokraterna, Partiledare, EU-valet, Val 2010, Opinion, Väljarförtroende, Mediekritik, Politik[/tags]

  17 comments for “Socialdemokratins opinionsmässiga kräftgång

  1. Erik Karlsson
    13 april, 2009 at 12:12

    Jag begriper inte varför inte (s) kickar Mona direkt. Detta är på väg att leda till en gigantisk politisk katastrof för såssarna, inte mig emot, men de borde inse det själva tycker jag. Vp åker i samma veva eftersom man valt samarbetet. Med bla mp som är ett borgerligt parti. Obegripligt.

  2. Charlie
    13 april, 2009 at 12:38

    Medhåll. Jag undrar hur de tänker i nuläget. Kanske är något på gång som de inte kan gå ut med?

  3. Malin
    13 april, 2009 at 13:20

    Jag förstår inte varför partiet inte sparkar Mona?

  4. Bo Zackrisson
    13 april, 2009 at 13:38

    Varför inte föreslå den förre metallbasen Göran Johnsson som ny ordförande för Arbetarepartiet (s). Lång erfarenhet av att kämpa för arbetarklassens intressen. Gick tidigt i pension vid 60. Enda problemet torde vara att han kanske inte har tid med ordförandeskapet pga av egna miljonknäck i styrelsebranschen :-)

    Läs vidare här:

    http://xxxx

  5. 13 april, 2009 at 13:43

    xxx

  6. Simon
    13 april, 2009 at 14:00

    förr hade Sossarna välutbildade partiledare så som Olof Palme men Mona däremot är outbilddad har dåligt omdöme vet inte vad hårt arbete är för något.
    en sådan ledare kan aldrig nånsin få ett parti att vinna val därför är det obegripligt hur de ens kunde välja henne som partiledare.
    ett parti som påstår sig vara ett äkta arbetarparti borde välja en ledare som är välutbildad som har bra omdöme som omgärdas av duktiga rådgivare och som vet vad arbetarklassen är och hårt arbete är och Mona är långt ifrån en sådan ledare.
    Högern jublar så länge Mona sitter som partiledare o Wanja som ordförande för LO.
    kvoteringen kommer att kosta Sossarna ytterligare ett val eftersom det enda de tänker på är att det måste vara en kvinna som partiledare vilket är helt idiotiskt.
    de borde gå efter kompetens och erfarenhet och ej efter kön.

  7. Ken
    13 april, 2009 at 14:32

    Sossarna har blivit helt inkompetenta och handlingsförlamade.
    Nästan ingen kommer att rösta på sossarna i nästa val.

  8. bodil
    13 april, 2009 at 16:58

    Hur skall sosseriet klara sig med två sagotanter i toppen.
    Tant Wanja skall berätta sagor på Banttorget iStockholm 1maj och tant Mona skall ljuga i Malmö på 1maj.

  9. Martin Forsman
    13 april, 2009 at 17:17

    Socialdemokraterna borde ha en person som haft ett arbete utanför politiken som partiledare. Det skulle ge en helt annan trovärdighet då en sån person skulle förstå vad som är bäst för oss i basen av samhället, vi som bär detsamma på våra axlar.

    Nu har Socialdemokraterna blivit ett elitparti i samma anda som högerpartierna fyllt till bredden med politiska broilers som inte vet nåt om verkligheten. Jämför gärna med Vänsterpatiet som har en SJ-anställd partiledare. I mina ögon har en person med den bakgrunden betydligt större trovärdighet när han talar om oss löntagare i samhällsbasen.

    Socialdemokraterna har ett långt och mödosamt arbete framför sig för att återställa förtroendet hos allmänheten och det kommer krävas mer än en kosmetisk förändring. Man måste hitta tillbaka till sina rötter, det finns bara utrymme för ett visst antal nyliberala partier, och Sossarna bör inte vara ett av dom.

    • 13 april, 2009 at 17:36

      Sant! Jag känner till många som gått med i (S) för att göra politisk karriär, det skadar givetvis partiet enormt mycket. Dessutom så förlorar de i trovärdighet. Sahlin hade en far som var yrkespolitiker och som umgicks med partitopparna, och ser man till alla ledande sossar så är det likadant. Om de så inte ”föddes” in i rörelsen så gick de ofta direkt från SSU till andra positioner i partiet. De skulle i alla fall satsa på att ta fram en bunt kommunalpolitiker, men dessa har sällan ngn chans.

  10. blingbling
    13 april, 2009 at 22:48

    Jag tycker dom kunde ta den där tjejen från Bräcke, hon verkar ju dessutom förvärvsarbeta, äga bildning och som extra bonus dessutom ha skallen någorlunda rätt påskruvad. Det skulle bli en väsentlig skillnad i trovärdighetsfaktor jämfört med nuläget.

    • 14 april, 2009 at 05:51

      Bräcke?

  11. Den tjocke konsulten
    14 april, 2009 at 03:11

    Kommunpolitiker? I Göteborg skyfflade Partiet raskt ut alla de som ifrågasatte det lämpliga i att den lokala makten gick i arv till Göran Johanssons (kommunens ”starke man” de senaste 20 åren) dotter.

  12. bob
    14 april, 2009 at 10:17

    Om Mona Sahlin gjorde nagot positivt skulle media givetvis skriva om detta da det skulle vara en forstasidesnyhet.Men skalet till att allt som skrivs ar negativt ar inte medias fel,det finns helt enkelt inget positivt att skriva om Mona Sahlin.
    Partiledningen ar ansvarig da dom forsoker tvinga pa valjarna en partiledare de dels inte vill ha och som dels ar totalt inkompetent.
    Sa lange dom inte byter ut henne kommer medias rapportering givetvis att bli negativ om en partiledare som ar oduglig for sitt jobb.
    Socialdemokraternas opponionsiffror faller som en sten och sa lange hon som fororsakar fallet ostort far fortsatta sitt enfaldig dagispladder kommer det inte att vanda.

  13. blingbling
    14 april, 2009 at 10:18

    … japp, Bräcke. Socialsekreterare och tillika sosse.

    • 14 april, 2009 at 10:26

      Vem är det?

  14. blingbling
    14 april, 2009 at 11:01

    Damen som är inne hos dig då och då och försvarar sitt parti, ofta i motvind. En värdig kandidat till partiledarposten och tillika kommen ur verkligheten (vilket inte är alltför vanligt i det där partiet numera).

    http://www.s-info.se/page/default.asp?id=1732

Comments are closed.