Snart börjar köerna till soppköken


Ja så låter de aktuella prognoserna idag. Vi har nu en arbetslöshet på cirka sex procent, eller utanförskap som en impopulär statsminister brukar säga. Detta utanförskap kommer under nästa år stiga till nio procent, då främst i områden med relativt mycket industri. Vad Volvo och Saabs eventuella nedläggningar kan innebära ingår inte i Arbetsförmedlingens prognoser.


Den regering som tillträdde
efter valet 2006 började med att dra undan fötterna för många med a-kassa. Det blev mycket dyrare och därför var det många som valde bort den, och det i tron att tiderna inte skulle bli sämre. Nu har vi facit och nästa höst så kan vi i värsta fall ha en betydligt större arbetslöshet än den prognostiserade.

En effekt av regeringens politik är att de arbetslösa blir snabbare utförsäkrade. Det får till följd att många blir tvungna att sälja sin bil, sommarstuga, bostadsrätt eller villa. Social-
förvaltningarna har ett allt kortare tålamod med människor som har realiserbara tillgångar. Tidigare har man säkerligen kunna få ekonomisk hjälp en månad eller två trots att man har en sommarstuga, nästa höst kommer det att bli omöjligt.

Resultatet blir att kommunerna får en gigantisk kostnadsökning samtidigt som det leder till mindre katastrofer för den enskilda individen. Jag undrar om Littorin, Borg och Reinfeldt kommer att fortsätta att tala om utanförskapet trots att det i praktiken inte kommer att finnas några arbeten att söka.

Reinfeldt sade för ett tag sedan att folk inte får fastna i ett bidragsberoende. Det är visst och sant, men det finns i nuläget ingenting som tyder på att regeringen har för avsikt att satsa på de ekonomiska idéer som John Maynard Keynes ((http://sv.wikipedia.org/wiki/John_Maynard_Keynes)) slogs för. Hans nationalekonomiska idé gick ut på att staten skulle satsa stort ekonomiskt om ett land var drabbat av arbetslöshet, något som social-
demokraterna tillämpade med viss framgång ett antal gånger.

Receptet är således att staten bör bygga ut infrastrukturen i händelse av dåliga tider. Detta har till och med Barack Obama förstått i USA, där kommer man förbättra motorvägssystemet med start omedelbart efter att han svurit presidenteden.

Här i Sverige så behöver visserligen vägnätet underhållas, men kollektivtrafiken i och runt storstäderna är också eftersatt. Möjligen skulle man dessutom bygga en höghastighetsbara till Malmö och Göteborg från Stockholm. En åtgärd som säkerligen skulle kunna omfatta även kuststräckan norr om Stockholm.

Det enda konkreta som har kommit från regeringen är att man har för avsikt att satsa ett antal miljoner på forskning för Saab och Volvo. Nu vet vi inte om det ens blir möjligt, företagen kan vara nedlagda före helgen, men om de inte är det så är det i alla fall att slänga goda pengar efter de dåliga. Dessa bilföretag kommer med största sannolikhet att läggas ner om ingen är intresserad av att köpa dem, ett intresse som antagligen är tämligen obefintligt under den nuvarande ekonomiska turbulensen.

Jag tror inte att det riktigt har gått upp för alla som hoppat av a-kassan vilken katastrof det kan innebära för privatekonomin. Jag undrar i mitt stilla sinne om Reinfeldt törs tala om utanförskapet någon mer gång innan det är dags för regeringsbyte 2010.

AB12 SvD1 DN12 it

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Soppköer, Soppkök, Arbetslöshet, Recession, Depression, Finanskrisen, Högerregeringen, Reinfeldt, Borg, Littorin, Keynes, Infrastruktur, Kommuner, A-kassa, Utanförskapet, Val 2010, Politik[/tags]


19 svar till “Snart börjar köerna till soppköken”

  1. Vem dragit bort fötterna på de som var med i A-kassan ??? För mig framstår det som frivilligt vad jag prioriterar i livet. Om jag vill försäkra mitt lösöre, klockan, min sommarstuga, hunden, TV.n etc, så måste jag betala detta helt o hållet själv.

    Arbetslöshetsförsäkringen är dock UNIK i sitt slag. Där är samtliga skattebetalare i vårt land med o betalar till min försäkring. För närvarande betalar skattebetalarna ca 70 % av min försäkring, o jag själv ca 30 %. För mycket skriker en del, o väljer att ej ha ngn försäkring. Det finns en konstig inställning i detta landet, att ingen behöver ta ansvar för sin tillvaro, staten o myndigheterna skall fixa allt.
    Den som har valt att ej vara med i A-kassan är ändå med o betalar till denna via sin skattsedel.
    En så omfattande försäkring, som garanterar dig så mkt pengar vid utebliven inkomst kan inte vara för dyr. Då har man prioriterat fel, o skyll ej på regeringen!!

  2. ”…många kan bli tvingade att sälja sin sommarstuga, bil etc… på grund av att de ställt sig utanför A-kassan.”
    -So what ?? Lägger man hellre pengarna på sinm sommarstuga än är med o betalar några hundringar till sin A-kassa så är det väl inte regeringens fel eller ???

  3. Du Haraldsson, somliga har sitt på det torra, men jag jobbar på Torslandaverken sedan några månader.

    Varför ska Carnegis personal och aktieägare hållas skadeslösa när jag blir av med jobbet om tre veckor?

    Jaha, det är din IDEOLOGI?

    FY FAN!!

  4. Anders! Det är ”det individuella ansvaret” som är rättesnöret för alla nyliberaler. Har man inte ett par tusen i kontanter så kan man glömma ambulans när man brutit ryggen… :-I

  5. Tyvärr så har du nog rätt. Vi kan nog få se de första soppköken redan nu i vinter. DEt är så det går när nyliberaler lurar till sig makten.

  6. Håller helt med om att en av de bästa åtgärder som staten kan vidta vid lågkonjunktur är massiva satsningar på infrastruktur. Förutom att det är en samhällsekonomisk investering för framtiden som också dämpar effekterna av ökade utbetalningar av a-kassa och socialbidrag, så är det också billigare att lägga ut uppdrag på entreprenad under lågkonjunktur.

    Vår regering är ur fas med tiden. Som Jinge beskriver så är Obama inne på att starta massiva infrastruktursatsningar och samma sak är på gång i Kina och även fler länder. I Sverige däremot har vi en regering som agerar med politisk dogmatism grundad på ett inneboende förakt för all statlig intervention, oavsett omständigheterna. I stället bjuder de motvilligt ut ett magert lapptäcke av åtgärder som inte kommer få någon nämndvärd effekt – vilket också verkar vara målet. Sällan har 648 dagar 9 timmar och 6 minuter känts så avlägsna.

  7. Och varför inte bygga bostäder också. Det kommer att råda en stor brist på hyreslägenheter framöver och brist på folk som har råd att köpa sig sina bostäder!!

  8. Ja, nu kan man välja… Betala dyrt för arbetslöshet med alla följdkostnader eller betala dyrt för satsningar i spårtrafik och få någonting bestående för pengarna. Det är satsningar som behövts göras länge och som borde varit med i senaste infrapropen ändå, men föga förvånande prioriteras biltrafiken. Otroligt omodernt och efterblivet tänkande som grundar sig i värnande om ”individens frihet” bakom ratten i sin privatägda bil. Att vägtransporter har sina bästa dagar bakom sig förstår de flesta som vet vad det innebär i form av ytor som tas i anspråk, inducerad trafik vid nya byggen etc.

    Höghastighetsbana (350 km/h) Stockholm – Gbg samt Stockholm – Köpenhamn är det rätta att satsa på och måste börja planeras nu för att Sverige ska sluta vara en skam på den europeiska infrastrukturkartan. Enda problemet i resonemanget är att den fysiska planeringsprocessen för ett sådant projekt är så lång att spaden inte skulle kunna sättas i jorden förrän vi passerat ett par ekonomiska cykler, och vi skulle kunna vara inne i en extrem högkonjunktur med skyhöga byggkostnader då. Dock, det spelar ingen roll, för det måste göras.

    I en extremt viktig spårsatsning som Citybanan ville alliansen lägga ner projektet efter en fördyring på några miljarder. När bankerna får det jobbigt så hittar man plötsligt pengar lite överallt för att hjälpa till.

  9. EN effekt jag ser är att många unge har ingen A-Kassa och nu blir de arbetslösa. SÅ de blir att leva av socialen så kommunernas skattepengar går åt att betala för dem.

    Så totalt har vi nog inte tjänat så mycket på att ändra A-kassan men det är andra budgetar som ska betala för detta. Och kommunerna ska betal för skola och andra saker också så nu med ökade kostanader för arbetlösa var ska kommunerna spara pengar.

    Jag håller vår regering till 100% ansvarig för dessa förändringar och den lägre skatten gäller inte alla och det blir färre och färre som har någon nytta av det.

  10. Man kan också undra om det gått upp för alla att a-kassa som går att leva på ENBART GES TILL FOLK SOM HAR HAFT JOBB, det är en liten ”detalj” som ofta helt ignoreras i landet avlång. Många gånger tror jag att (s) envisa engagemang i a-kassan helt handlar om att slippa diskutera just detta, vad de utslagna massorna som aldrig är i närheten av sådana guldkantade lyx-ersättningar (för folk på botten känns det så) ska ta sig till. Och alliansen skulle fixa jobben eftersom (s) inget förmådde. Jaha, och nu då?

  11. Jag hoppas att man tar tillfället i akt att bygga ut järnvägarna och förnybara energikällor, ex vindkraft. Mycket behövs göras speciellt i Norrland.
    Jag vet inte om sossarna skulle klara sig bättre, dom pratar om att staten ska köpa upp volvo, vilket garanterat skulle vara att kasta skattebetalarnas pengar i sjön.

  12. Du Anders dom som jobbar och äger Carnegie bor i Stockholm (Djursholm,Östermalm och Lidingö) Det är det som gör skillnaden mot övriga landet om att rädda jobben.

    L. Haraldsson

    Och om du inte har pengar så du kan vara med i A-kassan då? Och många trodde ju på Alliansen när dom sa att dom skulle driva en arbetslinje som gav jobb. Dom kunde ju inte ana att Alliansen menade att dom skulle driva en linje som satte nytt rekord i arbetslöshet..

  13. 32% av de arbetslösa saknar redan A-kassa och det lär ju öka när fler förlorar jobbet, efter nyår tillkommer alla de som är långtidssjukskrivna, som nu skall jagas ut på gatorna med piska. Då kommer regeringen få ta ställning till om kommuner skall få statlig krishjälp – och vi vet ju redan svaret på den frågan.

  14. FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna börjar bli mycket aktuell nu med alliansregeringen (men FN tillhör ju naturligtvis något som Sverige är på väg ut från):

    ”Artikel 23

    1. Envar har rätt till arbete, till fritt val av sysselsättning, till rättvisa och tillfredsställande arbetsförhållanden och till skydd mot arbetslöshet.

    2. Envar har utan åtskillnad rätt till lika lön för lika arbete.

    3. Envar, som arbetar, har rätt till rättvis och tillfredsställande ersättning, som tillförsäkrar honom själv och hans familj en människovärdig tillvaro och som, där så är nödvändigt, kompletteras med andra medel för socialt skydd.

    4. Envar har rätt att bilda och ansluta sig till fackföreningar till skydd för sina intressen.”

  15. Kurt: Och vilken av dessa punkter upfyller vi inte ?
    Alla har rätt till det – så då får all se till att skaffa sig det ?

    Jag har full förståelse för att folk har gått ut ur A-kassan. Det blev för dyrt helt enkelt.

    Detta torde förstås inte gälla så många personer, eftersom de extra 100-300 hundra kr/mån som avgiften gick upp, för de flesta, inte torde motsvara mer än att byta ut en måltid i veckan mot en mindre dyr – eller byta ut en lucnh på lunchrestaurangen mot en matlåda.

    Särskilt om man beaktar att inkomsten efter skatt faktiskt ökade med ungefär lika mycket pengar iom skattavdraget !?

    För dom som inte har jobb är det värre, pensionärer, sjukskrivna och socialbidragstagare – här var ju regeringens ambition att skapa fler jobb och hjälpa tex sjukskrivna in på arbetsmarknaden med både morötter och piska – en strategi som hitills inte verkar helt lyckad (även om fler jobb har skapats de senaste två åren – innan vi gick in i väggen denna gång alltså).

    Problemet är att regeringen har, i mitt tycke, varit alldeles för naiv, och tex litat till att Försäkringskassan skall utföra regeringens intentioner, utan att regeringen detaljstyr. Det visar sig ju bli helt tvärtom-. och som vanligt är det baa budgeten som styr, och folk slussas omkring bland olika kostnadsställen !

    Häri tycker jag regeringen skall lärs sig en läxa – utforma inte bara politiken. Yillsätt kompetenda gernaldirektörer och ledningar i de statliga verkan också – och följ upp att folk inte hamnar i kläm ! Dessutom antar regeringen alldelese för många lagar och förslag som inte gynnar folket utan bara enskilda lobbygrupper !

    Den nya skattepolitiken har jag inte någor emot. Jag har inte fått mer pengar över – men jag kan numer bestämma själv mer över pengarna !
    Tex åt trafikförsäkringshöjningen + akassan upp hela jobbavdraget. Men säljer jag bilen får jag ju mer pengar över – vilket jag inte kunde påverka innan…osv

    Så skattepolitiekn är ok – nu gäller det att dom shapar upp sig vad det gäller utförandet och humanismen i politiken och hjälper människor på riktigt, inte bara genom att \