SM i Politik


Tingens ordning är rubbad, i vart fall om man ska tro DN/Synovates opinionsundersökning som slås upp som största nyhet i Dagens Nyheter och Sydsvenska Dagbladet idag.

DN: ”Det sker nu dramatiska svängningar i väljaropinionen. Den borgerliga alliansen är för första gången sedan valet 2006 större än de rödgröna, och Moderaterna är nästan lika stora som Socialdemokraterna, enligt DN/Synovates stora majmätning. De fyra borgerliga partierna får tillsammans 48,3 procent, mot 46,5 för de tre oppositionspartierna. Förra månaden ledde de rödgröna med hela 51,2–43,1. Både uppgången för de borgerliga och tappet för de rödgröna är statistiskt säkerställt….”

…”Omsvängningen har skett under en månad då oron för en ny finanskris ökat samtidigt som de rödgröna partierna synts extra mycket i medierna. Partierna har lagt fram sitt budgetalternativ och Vänsterpartiet och Miljöpartiet har haft kongresser. Det har lett till en intensiv debatt om frågor som bensinskatter, fastighetsskatt och Förbifart Stockholm. – Den rödgröna politiken har tydliggjorts. Och det har lett till en mobilisering bland de borgerliga väljarna bakom sina partier, och en demobilisering bland de rödgröna partiernas väljare, säger Synovates opinionsanalytiker Nicklas Källebring.”

Nicklas Källebring heter mannen som uppenbarligen kan säga det mesta om bara ersättningen är god nog. För han uttalar sig utan att Synovate har undersökt om Miljö- eller Vänsterpartiernas kongresser haft en sådan inverkan på dem vars attityder man mätt. Det känns illavarslande att ett företag som som ska mäta svängningarna i opinionen också redovisar åsikter som visar sig vara ren spekulation, kunderna i det här fallet, Dagens Nyheter och Sydsvenska Dagbladet, vill givetvis ha den typen av uttalanden eftersom de har möjlighet att sprida dem vidare.

Det innebär för min del att jag givetvis undrar om resten av Synovates arbete styrts av uppdragsgivarnas behov av ett visst resultat, eller om man till och med styrt frågorna på ett sådant sätt att resultatet lättare kunnat frambringas. Vi kan nog alla kalla oss ”Opinionsanalytiker” från och till, inte helt utan framgång dessutom. Men visst, det är möjligt att Eurokrisen fått enskilda människor att svara på ett annat sätt än vad de skulle ha gjort om inte Grekland och andra länder skulle ha hamnat i ekonomiska svårigheter, men är det på det sättet så vet vi också att läget normaliseras inom ett par månader, dessutom långt före valet.

Så nej, jag kommer inte att ligga sömnlös på grund av den samlade borgerlighetens våta drömmar verkar slå in, eller kan synas vara på väg att slå in. Och visst kan jag ta på mig rollen som opinionsanalytiker. För skulle borgarna vinna valet i september så vet jag minst två partier som kommer att sammankalla extrakongresser där ett nytt partiledarval står högst på dagordningen. Något som skulle få effekter både på kort och lång sikt. Tanken är kittlande, men nu är inte ett SM i Politik riktigt samma sak som ”EM i Musik”. SM i Politik är allvarligare eftersom dess konsekvenser drabbar över nio miljoner människor. Skulle borgarna få ytterligare fyra år på sig att fortsätta att montera ner det svenska välfärdssamhället så skulle skadorna bli så svåra att det tar närmast ett par decennier att bygga upp det igen.

Som bekant går det snabbare att riva ett hus än att bygga upp ett nytt. Det skulle leda till en ökad polarisering och att klyftorna mellan rik och fattig skulle öka, något som i sin tur skulle leda till en generell tillbakagång för Sverige, en situation som inte ens nyliberaler vill ha om de ser till konsekvenserna.

i Tags: , , , , , , , , , , dn123 svd1 ex123 ab12 sds t


11 svar till “SM i Politik”

  1. Satt tidigare och försökte hitta något mer än rubriken om själva undersökningen. Men några detaljer kunde jag inte hitta. Men det finns ingen poäng med att försöka misstänkliggöra undersökningen. Svaret är givetvis att oppositionen måste få ut sitt budskap bättre.

  2. Jag är orolig på riktigt. Med en annan statsministerkandidat hade detta varit en promenad i parken, men TYVÄRR hör jag hur snacket går bland vanligt folk. Det är INTE samarbetet med V och MP som får folk att droppa av från de rödgröna!! Något måste göras, men vad? Kanske Mona kan ta en ”one-term pledge” och lova att hon avgår före valet 2014?

    • Håller med dig Johan. Även jag orolig. Visserligen tror jag att folk tar sitt förnuft tillfånga när det blir val, men det går absolut inte att vara säker. Och den huvudsakliga anledningen är den du anger. Jag har skrivit förut att det, sakligt sett, är väldigt orättvist mot Mona, men jag tror att sossarna helt har missbedömt det folkliga föraktet mot henne.

      Det kommer förstås aldrig att ske, men även en sådan som Olle Svenning antyder i AB att det vore bättre t o m med Göran Persson …

      http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/ollesvenning/

  3. Något som slog mig, varför jobbar opinionsinstituten inte mer standardiserat i tid och omfattning? Vissa har visst en vecka på sig, andra tar tre veckor på sig att undersöka opinionen. Här är data från DN:

    Institut – Rödgröna – Borgerliga – Datum – Antal intervjuer

    Demoskop – 47,4 – 49,2 – 28 april–5 maj – 1.006
    Sifo – 49,3 – 46,2 – 3–11 maj – 1.917
    Skop – 50,4 – 45,3 – 28 april–19 maj – 1.133
    Novus – 47,9 – 46,2 – 11–24 maj – 2.000
    Synovate – 46,5 – 48,3 – 10–26 maj – 2.690
    Detta borde väl ge en variation i omfattningen av händelser och opinioner som fångas upp av statistiken, och göra det ännu svårare att jämföra resultaten? Eller kanske balanserar det ut sig? Någon som vet?

  4. Om man betraktar Novus och Synovate (i Antes lista ovan) så ser man att relativt två stora undersökningar som gjorts under ungefär samma tid pekar åt olika håll. Vad drar man för slutsats av det?

    För en skälig penning så åtar jag mig att spå valresultat i teblad. Jag är mycket billigare än konkurrenterna.

  5. Nu har jag kollat Synovates undersökning. Det var en avgörande brist i metoden.

    De ringer bara fasta telefoner. Vilka har sådana idag? 2 grupper.

    40-talister och villa/radhusägare.

    40-talister för att de är just 40-talister, nuff said.

    Radhus/villaägare för att det ofta behövs för att de skall ha en internetuppkoppling, något som knappt krävs i någon lägenhet numera.

    Så den undersökningen är helt meningslös. Uppsökande intervjuer är det enda man kan lita på.

      • Tror inte många journalister känner folk inom marknadsundersökningsindustrin. De är vanligtvis denna industrins kunder och jag har tillräckligt med erfarenhet av företagande för att veta att kunden aldrig får veta alla detaljer om produkten och hur den tillverkades.

        Denna industri handlar dessutom med sitt förtroendekapital. Man kan tro att detta borde borga för transparens, men så är det inte.

    • Ja, jag ogillar resultatet, men även borgliga sympatisörer måste väl vara bekänta av att få riktiga data.