Skicka SÄPO på de kriminella jägargängen!


Att BRÅ i sin rapport föreslår att Säkerhets-
polisen ska hjälpa till att utbilda de lokala polismyndigheternas personal för att de ska bli effektivare har jag berättat tidigare.

Att frågans aktualitet ökar beror nog på flera saker, den främsta antagligen på den omständigheten att älgjakten närmar sig och att därmed rovdjursfrågan får en ökad aktualitet. Det är också ett faktum att olika medier snappar upp nyheter från varandra så dagens artikel i SvD har redan refererats i Dagens Eko och jag tror även i P1-morgon. Jag tycker att det är utomordentligt bra att det sker eftersom frågan är värd allt ljus den kan få, för det är de facto en mycket ljusskygg verksamhet.

SvD: ”Den illegala rovdjursjakten i Sverige fortsätter att öka. Under första halvåret steg antalet anmälningar med 26 procent jämfört med motsvarande period i fjol, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet. Men de flesta brotten anmäls aldrig. ”Skjut, gräv och tig”. Det är vad som gäller i många rovdjurstäta områden i Sverige där motståndet mot framför allt varg, men även björn och lodjur är stort. Varje år faller 20-25 vargar, 100-150 lodjur och omkring 50 järvar i Sverige offer för illegal jakt, enligt forskarnas beräkning.”

Jag reagerar ständigt och jämt på rovdjurs-
hatarnas offentliga lögner och den desinformation som de spyr ut i form av debattartiklar, insändare och som i mitt eget fall, kommentarer på bloggen. För några dagar sedan var det en känd varghatare som dök upp här på den här hemsidan och förklarade i en kommentar att ”hon” var rädd att låta sina barn gå ut och leka eftersom vargar synts i närheten. I praktiken är skribenten en man 50+ som är aktiv jägare och som med stor sannolikhet är en av dem som tillämpar ”Skjut, gräv och tig”.

Visserligen är det ett antagande från min sida, men första gången som personen dök upp i kommentarerna på min blogg var för tre år sedan, även då i samband med ett inlägg om vargens väl och ve. Och dessa kommen-
tarer har alltid varit så hatfyllda att jag häpnar, dessutom återkommer han till att prisa att jägarna tar lagen i egna händer ”eftersom det är myndigheterna själva som bevisligen planterat ut vargen”.

I praktiken så finns det 130-180 vargar i Sverige och Norge sammantaget. Forskarna har fastslagit att det behövs en vargstam på minst 200 individer innan Sverige har uppfyllt de EU-krav vi har godtagit för att skydda den.

Rovdjur

Således är alla diskussioner om att låta länsmyndigheterna avgöra om man ska tillåta riktad jakt på varg för tidigt ställd. Den dagen vi bevisligen har 200 vargar i Sverige så kan man ta saken under förnyad prövning.

Men jägarnas organisationer har numera blivit ett större problem än rovdjurstätheten. Det förefaller som om de helt struntar i de medlemmar som agerar som rovdjurshatare. Och det är underligt eftersom de själva är så angelägna att framstå som natur- och djurvänner. Men det är kanske så det blir när de ekonomiska aspekterna vägs in.

Personligen anser jag att man ska skärpa straffen på ett avgörande sätt för olaga jakt. Dessutom så bör en jägare som ertappats med tjuvjakt aldrig få tillbaka jaktlicens eller licensen för sina skjutvapen. Det är utomordentligt allvarligt när enskilda går samman för att med vapen i hand obstruera svensk lagstiftning. Vad händer den dagen dessa individer anser att det sitter fel människor i Rosenbad?

SvD it

Andra om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]Varg, Varghatare, Kriminalitet, Tjuvjakt, Jägarnas organisationer, BRÅ, Rovdjursfrågan, Illegal jakt, SÄPO, Jaktbrott, Älg, Rådjur, Politik[/tags]


8 svar till “Skicka SÄPO på de kriminella jägargängen!”

 1. Vi behöver naturligtvis inte jägarna. Alls! Det är en barbarisk överklassfason som efterblivna hillbillys ängar sig åt. Utan jägare ökar rovdjursstammen som då håller nere antalet älgar o.s.v. nere – alla blir lyckliga! De så kallade viltolyckor beror på bilisterna själva! Jägarna kunde väl jaga aggressiva hundar eller varför inte varan? Vem tar hand de tonvis med bly de sprider i våra skogar? Vem?

 2. Nature 1#
  Jag är en människa som vill alla och allt väl (går också under namnet naivt tänkande:)
  Jag skulle aldrig kunna bli jägare, men jag undrar om du har sett bilder m.m. på hur det ser ut när en älg jagas av vargar. Det är måhända väldigt naturligt, för det betvivlar jag inte, men får dom väl ner t.ex. en älg så ser dom till att angripa älgens ben för att oskadliggöra djuret, och sedan kan dom allt få för sig att börja äta av djuret innan det har dött, för att inget av dom bett älgen har fått är dödande. Det är nåt som påminner om djurplågeri fast det är naturligt.
  Jag håller med mer jinge om jakt.

  Och sedan när det gäller rovdjursstammarna så har jag föreslagit att man kanske gör om kanske Lidingö till vargreservat så blir alla nöjda :).
  Jag betvivlar inte att rovdjuren är relativt ofarliga för människan. Det räcker ju att ser statistiken för att få det bekräftat, men ibland undrar jag inte om Disney har haft lite för stort inflytande på naturkunskaperna tillsammans med Jehovas Vittnens bilder över gosiga tigrar som äter äpplen. :)
  Alla som har rabatter har ju känt av dom negativa effekterna av dom gulliga rådjuren.

 3. För en del år sedan var det en pajsare i Jämtland (tror jag) som hotade med att ta fram bössan om Sverige skrev på FN:konventionen om skydd för urbefolkningar. Jag hörde aldrig något om att hans rätt att inneha skjutvapen drogs in. Det verkar ganska slappt med hur vapenlicenserna delas ut.

 4. Kanske handlar det hela om lissabonfördraget. Skapandet av en polisstat. Har en känsla av att fördraget rullas in bakom kulisserna för fullt nu.

 5. @Daniel A
  Jaga respekterar din humanism (eller vad du vill kalla din naiva livssyn?) men tänker samtidigt att med din moral ser jag inte någon skillnad på hur du lever ditt liv och hur vargen lever sitt? Alltså, är du vegan? Om inte, så har du överlåter ditt dödande åt andra! Dubbelmoral? Du har ett val – vargen däremot kan inte bli vegan!

  Angående Lidingö så finns det stora delar av ön där vanligt folk (arbetare och lägre tjänstemän) bor men även riktiga överklassområden; så det finns redan ett vargreservat (kapitalister, affärsjurister o.s.v.) men gärna för mig!

 6. nature 5#
  Jag äter ytterst lite animaliskt, men jag är inte vegan. När det gäller kött så tycker jag att det ska vara viltkött (djuren har haft det bättre där). Är det fisk så kommer dom från märkta områden. Jag tror på mycket lokal och närproducerat, men inte på t.ex. självhushållning.
  Biprodukter av djur såsom smör m.m. tycker jag är helt ok.

  Vargen kan inte bli vegan lika lite som katter, men om man vill slopa jakten för att istället öka rovdjursstammen så anser jag fortfarande att jakten är att föredra med duktiga jägare.

 7. Ett enkelt sätt att få ner tjuvjakten vore att helt enkelt dra in licensen på alla medlemmar i Tjuvjägarnas Riksförbund. När man läser i deras husorgan Tjuvjakt & Tjuvjägare får rovdjusrforskaren Calle Seleborg fritt spelrum att sprida sitt ynkande om ”livskvalitet”,”Sara, 5år fick sin hund dödad” (att stövaren var hennes grannes morbrors framgår ej). Senast idag har den gode Calle släppt ett alster där han förnekar tjuvjaktens inverkan på älgstammen. Men är man rovdjursforskare så är man tydligen. Han får medhåll och applåder från sina utrotarkollegor som är lika insnörjda i sitt trånga egositiska tänkande. Det finns bara två problem med varg: Löshundsjakt och nivån (dvs plånboken) i frysboxen, allt annat är bara joller i brist på argument.

 8. Calle Selenborg är en varghatar-pajas. Vem tar honom på allvar? Bara hans gamla å gaggiga varghatarkompisar.
  Sätt på SÄPO på jägarkåren är ett jättebra förslag. För kriminalitet med vapen inblandad är mycket mycket allvarligt!