Skattebetalarna, nästa till rakning


Nu berättar tidningarna att hela Eurosamarbetet riskerar att söndertrasas, och allt beroende på att Euron får svårt att överleva utan ett större inslag av gemensam finanspolitik.

Det var senast igår som vi chockades av regeringens planer på att låta de andra EU-ländernas polisstyrkor härja i Sverige iklädda sina egna uniformer, man var beredd att förbereda detta genom att göra ett undantag när det gäller vapeninförsel, utländsk polis ska få ta in de vapen de anser att de behöver.

SvD: ”Portugals ekonomiska kris oroar experter. Hela ekonomin är djupt skuldsatt och i går bad landet EU om krislån. LO:s chefekonom Ola Pettersson anser att hela valutaunionen står på spel. – Den står nu inför stora utmaningar och på sikt får den svårt att överleva utan ett större inslag av gemensam finanspolitik, säger Ola Petterson.

Överlever valutaunionen i sin nuvarande form om Grekland eller Portugal går i konkurs?

– Det är tiotusenkronorsfrågan. Då måste de andra medlemmarna i unionen acceptera att ha med en medlem som inte klarar att betala sina skulder. Det är svårt att bedöma om det är möjligt.”

(Personligen fattar jag inte varför vi inte har en daglig Vänstertidning i Sverige, vi är väl rimligen värda att ha ett eget språkrör och inte alltid vara hänvisade till borgerligt ägda/styrda tidningar.)

Om Eurosamarbetet går åt pipsvängen så tror jag att hela Europeiska Unionen gör det, därför kommer Euron att räddas till ”varje pris” vilket får till följd att EU-medborgarna får betala för räddningen av något som de aldrig velat ha, och betala för en ”union” som lika gärna kunde ha varit enbart en pass- och tullfrihetszon.

Det Portugal behöver är i runda tal 5-600 miljarder Euro, och ändå är de bara trea efter Grekland och Irland. Varenda krona som går till dessa ekonomier kommer från skattebetalarnas plånböcker, skattebetalare som sällan inser fördelarna med en Europeisk Union eller en Europeisk valuta.

(Personligen fattar jag inte varför vi inte har en daglig Vänstertidning i Sverige, vi är väl rimligen värda att ha ett eget språkrör och inte alltid vara hänvisade till borgerligt ägda/styrda tidningar. Ska jag skriva det en gång till?)

it , , , , , , , , svd12345 dn1234 ex1 e24b sr1 gp


16 svar till “Skattebetalarna, nästa till rakning”

  • förmögenhets skatten i dess gamla form var ju inget bra enligt mig, då den kan få folk att tänka att det inte är någon ide att sträva så högt man kan i detta land, staten tar ju ändå allt. Sedan så orsakar den ju skatteflyktingar med, se på alla avdankade idrottsstjärnor som flyr utomlands med sina pengar:)

   • Finns det verkliga data på det där med skatteflyktingar och hur mycket landet förlorar genom att en förmögenhetsskatt eller är det som så ofta, antaganden som inte påvisats, alltså sådant högern mer än gärna pysslar med?
    Det låter också mycket simplifierat att den skulle få ”folk att tänka att det inte är någon ide att sträva så högt man kan i detta land” därför avstår strävan.

    • Vet inte faktiskt; det finns säkert undersökningar på det om du letar lite.
     Tänk så här dock: om S hade vunnit 2010 och infört sin förmögenhetsskatt som skulle inbringa lite under 4 miljarder och det hade retat upp Stefan Persson och han hade tagit sitt pick och pack och flyttat ut allt (inte så lätt, men låt oss anta det för argumentets skull). Då hade värdet av den förmögenhetsskatten tappat strax över 20% bara där för han betalar nästan 900 miljoner i skatt själv.

     Nu var ju S förslag dock mest populistiskt för det skulle drabba så få människor egentligen. Å andra sidan skulle de drabba dem som just har resurserna att flytta på sig.

 1. Vänta bara tills Spanien och Italien hamnar i trångmål. Spanien är redan halvvägs och Italien plågas svårt att den enorma korruption som Berlusconis demokratur gett upphov till.

 2. Hmm, vem kunde ana att det skulle bli problem om man låter bankerna trycka pengar emot skuld. I ett Eurosamarbete trissas sådant upp såklart, vem vill inte ha låg arbetslöshet och låg inflation samtidigt? Gör en det inom samarbetet så är det klart de de trissar upp varandra. Politikerna gynnar givetvis detta för vem vill inte vara politikern som fixade låg inflation och låg arbetslöshet samtidigt? Alla gör ju det numera! Det är synd om oss här i nord som har haft socialdemokrater som inte tryckt pengar i samma takt som de andra, men inte haft mycket högre inflation, för socialdemokraterna här tyckte att vi skall betala kalaset med permanent massarbetslöshet istället.

  Men arbetare, hav förtröstan, det är inte förjäves som du går arbetslös år ut och år in, du bevarar värdet på Wallenbergs förmögenheter, det fyller ditt armod med mening.

  Läste förövrigt att mina småborgliga kamrater som också driver firma nu är mer negativa till Euron än nånsin, det är iaf positivt. (Fast fler egenföretagare har väl proletariserats på sistone, jobbar 12h/dag, 7 dagar i veckan, lön får du om du har en bra vecka. Sen röstar de borgligt för att dessa säger sig värna om företagaren, medans borgarnas ekonomer kallar de flesta småföretagares verksamhet för döfödd verksamhet.)

 3. Intressant att EUROn kan bli intressant om opinionen vänder. Undrar om man lika lättvindigt kan gå ur om opinionen skulle ändra sig? Nä, trodde inte det heller.

  Skulle vi någonsin gå med kommer vi få gå under med skeppet, fastsurrade vid rodret medan kapitalet beger sig till livbåtarna, trots eventuell folkopinion.

 4. Vill minnas att det var i Grekland som ett sjukhus redovisade löner för ett stort antal hyfsat välavlönade trädgårdsmästare fastän sjukhusets trädgård på sin höjd var en liten gräsplätt och kanske en buske.

  • Jag såg hur vår media beskrev grekerna som högavlönade och lata, när de tjänade 1800 sek i veckan. De skulle vara tysta och tacksamma att de fick se hör deras välfärd skulle skäras ned till ingenting.

   Jag hoppas vi svenskar gör även mer liv en vad de gjorde nu när vi är på väg att bli blåsta.

   Reinfeldt och CO är vår Regean/Tatcher som kommer att göra med vårt land som de 2 gjorde med sitt land, totalt suga ut det. Ca 20 år från nu vill vi ha vår GW Bush som kommer att kollapsa oss till tredje världen status.

   • Visst var det spännande hur mediadrevet kom dragandes med dravel om grekers höga löner och extravagans, att det var arbetarnas fel att det gått som det gått. Det är inget annat är ren och skär lögn, hela situationen skapade av banker och politiker i ljuvligt samförstånd. Löneutvecklingen var en konsekvens av bankernas agerande och har inget med arbetarna att göra. Men tidningarna har inga problem att trycka lögner och anekdoter som man kan låtsas bekräftar lögnerna.

 5. Jinge, vad skall du med Vänstertidning till? För oss, skriver du? I ett av dina senare inlägg sa du att du skulle bli folkpartist? Hur ska du ha det?

 6. Jinge – det finns ett enkelt och bra svar på varför vi inte har en Vänstertidning i Sverige. Det svaret kan man finna i historien. Och har över huvud taget inte att göra med kapitalism, Alliansen eller något sådant. De enda som har orsakat detta är Vänstern själv. Inom Sosseriet fanns i min ungdom Stockholms-Tidningen och Aftonbladet. Problemet med dem var att de inte var tidningar i vanlig bemärkelse. De var vad man kan kalla ”Internbulletiner”. De skrev det som Rörelsen, dvs på den tiden Paritet, Facket, Hyresgästföreningen, ABF, Unga Örnar ……….. och alla andra ville meddela. För den som inte var en del av apparaten var de två tidningarna oläsliga.

  Mycket riktigt – ST lades ned och AB såldes till andra ägare. Med tiden utvecklade begåvade mediamänniskor den till dagens Aftonblad som är det mest Vänsterinriktade som finns inom rikspressen.

  Med tiden återupplivades ST. Och jag tyckte personligen den var dj****t bra. Jag var prenumerant från första dagen till den sista av den nya ”Stocken”. Men – ledningen inom (s) och LO tyckte inte att den var bra. De tålde inte att tidningen ställde kritiska frågor. De tålde inte att tidningen inte jublade över allt som sades på Sveavägen 66 och Norra Bantorget utan ibland undrade. Så den fick konka.

  Går vi sedan till Vänster om (s) är det bara två tidningar som har varit i närheten av att kunna bli riksomfattande Vänstertidningar. För det första hade vi ”Ny Dag”. En tidning som hade karaktären av ”Internbulletin” i ännu större grad än ST. Den var inte ens läsbar för majoriteten av partiets egna medlemmar. Jag minns mycket väl när jag som ordförande för en av de större vpk-föreningarna i Stockholm drev den linjen att den tidningen borde utvecklas till en allmän Vänstertidning. Och behandlades som om jag var något som ”katten släpat in”.

  Slutligen har vi ”Flamman”. Som hade en position i Norrbotten. Som man medvetet övergav när man trodde att Svenska Folket bara väntade på att (apk) skulle ta över medlemmarna från (vpk) och (s) och alla bokstavssekterna. Man såg det som en självklarhet att en ytterst smal tidning på ena vänsterflanken skulle konkurrera ut allt och alla och ta ledningen i den förestående revolutionen. Problemet var att man måste tillhöra rätt Vänsterfalang för att kunna läsa den tidningen. Långt senare har man gjort ett allvarligt försök till att förändra tidningens status men det kan aldrig lyckas tack vare historien.

  Ser vi till det jag skrivit ovan så förklarar det varför den Vänsterpress som en gång funnits inte längre finns. I dagens mediavärld skulle det säkert gå att ”klämma in” en allmän vänstertidning. Problemet är bara att partierna och fackföreningarna inte är villiga till att gå in med pengar till en tidning de inte kontrollerar fullt ut. Och läsarna är inte villiga att betala för att läsa ”internbulletiner”.

  Det är inte något tvivel om att en bra sådan tidning skulle kunna nå upp till anständiga upplagor. I vart fall i kombination med en ”nätupplaga”. Men – i brist på investorer måste en sådan tidning i vart fall under en etableringsfas bemannas av entusiaster som jobbar mycket mer än vad som är vanligt i Svenskt arbetsliv. För löner som ligger under vad som avtalet kräver. Av ideella skäl, eller därför att de är delägare i tidningen. Jag var själv bekant med den legendariske Evert Leijon som var journalist på ”Ny Dag” när den var dagstidning. Och han har berättat hur de jobbade och levde. Men de gjorde inte det därför att någon kapitalist krävde det utan de gjorde det därför att de jobbad för något de trodde på. Den andan existerar inte inom dagens journalistkår.

  Det är min analys. Och jag tror inte heller att någon bra vänstertidning kommer att uppstå i Sverige på lång tid.

  • Fast, du gör ett allvarligt misstag.

   Du utgår nämligen ifrån att jag avser en daglig tidning tryckt på papper och distribuerad till tidningskolportörer och prenumeranter. För även jag inser att en sådan kostar miljarder innan den går runt. Men det är fel, jag menar att man mycket väl kan ordna en tidning på webben, en tidning som uppdateras flera gånger dagligen och där medarbetarna i första hand arbetar utan ersättning.

   De faktiska kostnaderna för driften skulle bli minimala samtidigt som man, till skillnad från alternativen, uppdaterar dagligen eller till och med dygnet runt. Programvaran finns och den är praktiskt taget gratis.

   Skribenterna finns också, ja antagligen finns det till och med för många.. :-)

   Om du jämför med bloggarna så finns det faktiskt ett par gruppbloggar som har hyfsat många läsare, det finns t.o.m. en högerextrem tidning som har 15-25 000 dagliga besök, en sida som bygger på en bloggprogramvara.

   Och hur tror du att tidningsläsandet förändras? Allt fler nyttjar medias gratisnyheter på nätet, de stora tidningarna finns där liksom de små. Man håller på att gå över och läsa webben på iPhone och surfplattor, och jag ser själv att en del tycks sitta och läsa bloggen medan de reser till och från arbetet.

   Det finns ett stort antal mycket duktiga och kunniga skribenter som säkert kan tänka sig att publicera sig där istället för på Newsmill, den Bonnierägda varianten. Dessutom finns det folk vars lön kommer från tidningar, men som av olika anledningar inte kan skriva om sina hjärtefrågor i t.ex. DN.

   Ditt misstag, som jag dessvärre grundade för var att du läste in – pappret. Det gör nog de flesta, men så kommer det inte att se ut framöver. Möjligen dyker det upp tidningar som blir så framgångsrika att de kan komma ut i tryckt version, men många små nischade blad kommer att växa upp som svampar ur jorden. Och det lustigaste i kråksången är att det skulle kunna ske redan i morgon.

   Nu är det givetvis inte såå himla enkelt, men i princip så kan vi sluta gnälla över borgarpressen om vi vill, men det krävs mycket arbete från en bunt idealister som anser att det är viktigt. Jag är övertygad om att det kommer, frågan är väl närmast – när?

 7. Det finns en förklaring till valet av denna politik, EU-medlemskapet, skuldsättningen av Sverige och alla tyskklingande namn, fält:ar, holt:ar och ich:ar. Vi har sannolikt varit ockuperade och odemokratiskt styrda sedan 1985. Hur? http://www.facebxxxxxxxxx
  Dags att vakna nu?