Skärp upp vapenlagstiftningen!


Med anledning av morden den senaste tiden i Malmö så verkar det som om vissa politiker har vaknat, det talas nämligen om en straffskärpning. Själv har jag länge ansett att vi har en alldeles på tok för svag vapenlagstiftning i Sverige, något som i bästa fall kommer att ändras nu.

Visserligen är det dyrt för oss skattebetalare att hålla brottslingar inlåsta, men jag tycker i alla fall att man ska höja straffet för olaga vapeninnehav till minst ett års fängelse. Det ska inte vara möjligt att inneha ett vapen som magnumrevolvern här till höger, och sedan knalla hem från polisstationen efter att man har erkänt. Innehav av alla sorters funktionsdugliga skjutvapen, oavsett om man har använt dem eller ej, bör leda till kännbara fängelse-
straff. Själv kan jag tänka mig att vapen som använts t.ex. vid brott ska leda till ett minimistraff på fyra års fängelse. Bara det faktum att man har ett vapen med sig i väskan, bilen eller i fickan bör leda till minst två års fängelse.

När det gäller straffmätning är jag visserligen lekman, jag precis som de flesta andra, men det är enligt mitt sätt att se saken ingen skillnad mellan en pistol med kaliber .22 och en automatkarbin, i vart fall inte för den som träffas i huvudet av en kula. Kanske behövs ett minimistraff på minst två år, och kanske ett maxstraff på upp till sex års fängelse?

Sedan kan man alltid diskutera, och till och med att jämföra olika vapens farlighetsgrad och motivet till att ha dessa, men det är enligt min uppfattning fel utgångspunkt. Innehav av vapen utan licens bör alltid betraktas som ett grovt brott. Men tanke på de senaste dagarnas diskussion om kriminella jägargäng så kan man konstatera att vargar som skjuts illegalt sällan är skjutna med jägarnas legala vapen.

Nu är givetvis inte strängare vapenlagar någon patentmedicin, vi vet redan innan att somliga kommer att bära vapen trots hårdare vapenlagstiftning, men ingen kan neka till att en lagskärpning får en effekt. Vet man att den minsta .22-kalibriga pistol innebär minst två års fängelse även om man aldrig har begått något brott, ja då är det många som kommer avstå. Sedan tycker jag dessutom att både Tull och Polis ska ha tränade fyrbenta kollegor med svans, för att känna igen lukten av ett vapen är det lättaste som finns. Ett avfyrat vapen luktar rejält, och ett o-använt luktar vapenfett.

Politiker och myndigheter måste se till att rubriker som de senaste från Malmö blir mycket mycket sällsynta.

it Andra om: , , , , , , sr svt dn svd ex ab gp


21 svar till “Skärp upp vapenlagstiftningen!”

 1. Håller till stor del med dig.

  En sak som däremot bör göras LÖSARE är de idiotiska maxreglerna för antal gevär som en jägare får ha. Låt jägare köpa så många olika gevär som de vill. Öka bara kraven för förv aring med ökat antal vapen.

  Sen kan man även börja fundera på obligatorisk läkarundersökning och synundersökning för mäniskor över en viss ålder för att få ha kvar licencen. vi har för många vådaskott som orsakas av gamla jägare. Och för att ta bort myglet så bör vi införa ett deponisystem så att en gammal jägare som inte längre kan använda sina vapen ska kunna ha dem kvar i (temporärt) obrukbart skick om man vill lämna dem till favorit sonen/dottern efter sin död.

  • Varför ska en jägare ha olika vapen? okej jag kan förstå att man behöver ett kulvapen och en hagelvapen, lite beroende på vad som jagas. Men att ha över 3-4 vapen verkar ju helt onödigt. Med antalet vapen ute ökar även risken att dessa kommer i orätta händer, oavsett om de ”förvaras” på rätt sätt.

   /Ant

 2. ett år bara för olagliga vapeninnehav? isf om det är en .22 revolver(sägs att dessa är populära inom sportskytte, tänk om någon är lite dum o skaffar vapnet före licens?), allt grövre ska ge grövre straff, vad sägs om ett år för varje kula vapnet har kapacitet till i magasinet?

   • just .22 var ju undantaget som jag sa, men skämt åsido, 6 för revolver och 10 för pistolen, pistolen går ju trots allt snabbare att ladda om vilket medför högre risk för poliser vid ingripanden

     • har innehavaren ett magasin med 40 kulor i så 40 år(livstid), risken är väl inte överhängande att han ska skjuta skadedjur med 40 kulor?

      inför man så här extrema anti-vapen lagstiftning kommer kriminella gäng inte tycka det är värt risken att inneha vapen.
      jag menar, 6 år för innehav av en revolver, då utan att ens ha skjutit ett skott mot någon med den, det borde väl skrämma en del krimminella?

      sen så handlar det givetvis om olagliga vapen;)

      • Jag hade en gång en liiiten puffra med 2-3 mm stor kula, och en patron som var mindre än hälften så stor som en .22 kort. Men pangen var så liten att man fick hålla den mellan fingrarna, och jag tvivlar på att kraften räckte till att skjuta hål i en ölburk. Jag minns inte varifrån jag hade fått den (det var läänge sedan), men jag har från och till varit sugen på den lilla Walther PPM .22 (den är så sööt).

       Dessvärre finns det nog ingen lämplig tävlingsgren för den minipangen..

 3. Vad jag vet så har ingen som har en Magnum-revolver på licens någonsin skjutit en annan människa med den! Visst kan jag ha fel, men att säga att det inte skall vara möjligt är dumt!
  Det är som att säga att store bilar borde förbjudas för de skadar mer vid krock, och vid avsiktlig krock är de jättefarliga!
  Det är inte vapnet som dödar utan människan som håller i det!
  Revelvrar är inte så populära utan det är pistoler som är mest eftertraktade!
  Så jag anser att detta är att ge sig på fel människor! Det är olagliga vapen det handlar om! Insmugglade vapen! INTE vapen som vanliga människor har licens på!
  Men om vi pratar om olagliga vapen, i alla former, så skall det straffas mycket hårt även om de bara bärs av personer som inte använt dem! Att bära ett vapen är uppsåt att döda eller skada, och skall straffas mycket hårt!
  Men låt bli de som har vapen lagligt!

  • Jag känner en kille som har gjort just det. Sedan passade han på att skjuta sig själv med den oxo. DEt är till och med en landslagsman i skytte som sköt sig för pannan med licensvapnet.

   ”Det är inte vapnet som dödar utan människan som håller i det!”

   Det där är en praktfloskel, det vet du. Sedan glömmer du att de personer som Mangs skjutit har skjutits just med hans tävlingsvapen.

   Så jag anser att detta är att ge sig på fel människor!

   Jag har ALDRIG tagit upp licensierade vapen. Min text handlar om – illegala vapen.

   Märklig kommentar…

 4. När polisen inte ens klarar av att hålla efter nuvarande licensregler så kanske man borde instifta en speciell myndighet för det. Se bara på hur många olagliga vapen som det kom fram att man delat ut licens för i en kort genomgång efter morden i Norge. Norge håller också på att bli ett tragiskt exempel på vapenregler när sportskyttelobbyn där verkar lyckas med att stänga för åtstramningar av licensreglerna. Effektiva militära vapen som ingen behöver kommer fortsatt att kunna köpas lagligt, liksom stora magasin därtill. Helt fullkomligt idiotiskt.

  • Jag kan bara titta på min egen familj. När min far dog så visade det sig att han hade licens på två vapen, sedan hade han två antika, ej licenspliktiga. Utöver det hade han några gevär som jag lämnade in för destruering. Och så är det hos många jägare/skyttar.

 5. Jaja nog är det ingen kriminell som vill komma med en 22 revolver till en AK47 fight då en AK47 motsvarar att sitta i en Stridsvagn och 22an är en ärtbössa. Så sätt främst åt de militära höghastighetsvapnen inte ens polisen kan slåss mot dessa medan en kille med täljknif eller 22:a går att hantera. Varför tror ni snuten inte dyker upp föräns efter 2 timamr vid värdetransportrånen när grabbarna står med Militära vapen och viftar. Polisen kan bara vinka och låta dom sticka och försöka lösa problemet i efterhand och tacka för att de inte blev dödade (Malexander tex)… Bring a knife to a gunfight blir snarare Bring a gun to a Machinegun fight i gamla svedala..

 6. Varför inte ha en strängare straffsats ifall den misstänkte är tidigare känd av polisen eller har kända kriminella kopplingar? Jag tror problemet ligger i synen på kriminella och deras livsstil. Det är helt enkelt inget skamligt längre vilket ger ett hårdare samhällsklimat.

  • Bra sagt. Det håller inte att klaga på att folk skjuts ner hej vilt på gatorna, om man samtidigt med välbehag knappar in den ena maffiasåpan efter den andra på tvn.

 7. Man kommer aldrig att komma åt illegala vapen som ägs av kriminella, hur ska strängare lagstiftning komma åt kriminellt beteende?

  Tror ni verkligen att riktigt kriminella individer bryr sig om strängare lagstiftning om deras liv är hotade?

  Tror ni att dom blir avskräckta av strängare lagstiftning om dom lever sina liv i farliga miljöer?

  Dom enda som kommer drabbas är laglydiga medborgare!

  • Man kommer aldrig att komma åt illegala vapen som ägs av kriminella, hur ska strängare lagstiftning komma åt kriminellt beteende?

   Nu talar du om två olika saker, är du medveten om det?