SITE Institute och DN


För några år sedan så tappade MEMRI sin trovärdighet när det blev allmänt bekant att de startades av den israeliska underrättelsetjänsten, tidigare hade bland annat Svenska Dagbladets ledarredaktion länkat till organisationen, men länken togs bort från SvD:s hemsida.

Då dök SITE Institute upp och gjorde samma sak som Memri, man ”hittade” olika filmer från al-Qaida där personer som skulle föreställa Usama bin Laden framförde diverse hotfulla uttalanden. Problemet med SITE Institute är att det startades av Rita Katz, en kvinna som är född i Irak och vars far avrättades av Saddam Hussein för att han var israelisk spion. Rita Katz mor tog då med sig barnen och flydde till Israel eftersom familjen är judisk.

Rita Katz själv tjänstgjorde i många år i IDF och fortsatte sedan karriären inom den israeliska underrättelsetjänsten eftersom hon talade flytande arabiska. Sedan startade hon SITE Institute som blev MEMRIS efterföljare när det gäller att sprida propaganda mot arabvärlden och Islam. Trots att det är känt på alla nyhetsredaktioner så väljer man att publicera SITE:s material, även om man lägger in brasklappar av typen ”den ska innehålla” och liknande som försök att friskriva sig ansvar för de uppgifter man förmedlar.

DN: ”Terrornätverket al-Qaida släppte på måndagen en ny video, en dag efter årsdagen av 11 september-attackerna i USA. Det rapporterar organisationen Site som övervakar islamistiska grupper internet. Filmen som har titeln ”Den nära förestående segerns gryning” är drygt en timme lång och publicerades på flera islamistiska internetforum. Den ska innehålla en ljudupptagning av al-Qaidas nuvarande ledare, egyptiern Ayman Zawahiri, som hyllar den arabiska vårens uppror samt ett videoklipp av den framlidne Usama bin Ladin där han riktar sig till det amerikanska folket. Bildmaterialet på bin Ladin tros vara identiskt med det som hittades i hans gömställe i Pakistan tidigare i år, men materialet har tidigare bara offentliggjorts utan ljud.”

DN avslutar sitt referat med ”Enligt Site är det al-Qaidas propagandagren al-Sahab som producerat filmen”, ytterligare en variant för att friskriva sig ansvar för sådant man trycker i landets största morgontidning. (forts..)

Det är givetvis ett högt ställt krav att begära att alla tidningar ska informera sina läsare när de har fått materialet från en partisk källa, framförallt om de inte förstår det själva, men personligen anser jag att de hellre ska avstå från att publicera material om det inte håller för en närmare granskning. Åtskilliga av de ljud- och videoband som SITE Institute har förmedlat till världspressen har varit förfalskningar, det finns inget som tyder på att de plötsligt skulle ha blivit seriösa.

Om inte annat kan man tycka att tidningarna borde kolla upp vilka fakta som finns på nätet när det gäller propagandaorgan som SITE Institute.

it Andra om: , , , , , , , , , , , dn svd ex ab sr gp


4 svar till “SITE Institute och DN”

 1. Det här är på riktigt –
  och utomordentligt bra gjort, Jinge!
  Du är en pärla i mediavärlden.

  Jag har gång på gång undrat varför Osama bin sett så overklig ut på sistone.
  Men nu vet jag…

  En annan fråga är: vad är det för nyheter vi får oss till livs?
  Hur länge kan vi bedras?
  So…

  -How many times can a man turn his head
  an pretend
  that he just does not see…

 2. Man kan ju undra om det inte är lite mer än en tillfällighet att detta s.k. fynd just nu dyker upp, där någon s.k. terrorist påstås hylla den arabiska våren. Precis efter det att egypter från nämnda vår har stormat israels ambassad i egypten. Jag tror att man har en hel del intresse i att svartmåla den arabiska våren, helst vill man nog terroristförklara hela fenomenet.