Sheikh Raed Salah martyr = Intifada?


Katastrofen är ett faktum, men det lurar en mycket värre katastrof runt hörnet, en katastrof som media undviker likt het gröt. Sheikh Raed Salah har säkert blivit martyr idag, med andra ord så är jag tämligen övertygad om att han är död.

Wikipedia: ”Raed Salah, Arabic: ???? ?????, is the leader of the northern branch of the Islamic Movement in Israel. First known among Arab citizens of Israel as a poet and father of eight children, Salah also served as the mayor of Umm al-Fahm – an Israeli-Arab city bordering the Green Line – in the 1990s.[1] His popularity increased after his arrest by Israeli authorities in 2003 on allegations of funding Hamas.[1] Saleh was reported to be seriously wounded in Israel’s May 31, 2010 Naval operation on the Free Gaza flotilla and is currently undergoing emergency surgery.”

Raed Salah är en mycket inflytelserik man, han bor i Israel och har vid ett flertal tillfällen företrätt palestinier och också gjort sig känd som en av al-Aqsamoskéns främsta försvarare. Om jag utgår ifrån mina relativt begränsade kunskaper om olika personers inflytande över palestinskt liv så skulle jag närmast jämföra honom med Sheikh Ahmed Yassin som också var något slags blandning mellan religiös ledare och folkhjälte.

Tidigare idag meddelade arabisktalande media i Mellanöstern att Sheikh Raed Salah, som var passagerare på det aktuella fartyget, hade avlidit till följd av de skador han fått, något senare meddelades att han låg på operationsbordet. Ytterligare någon timme senare så meddelade israeliska myndigheter att han bara var lättare skadad. Tidigare i förmiddags så medverkade Rawia Morra med en artikel, det var under den tid då man antog att han var död. Hon skrev:

Rawia Morra: ”Israelerna trodde kanske att de kunde passa på att avrätta Sheikh Raed Salah i tumultet. Men det kan vara den största dumheten de begått på länge. Finns det något som kan ställa till med intifada inne i Israel och på Västbanken samtidigt, så är det en sådan gärning som nu skett.”

Nu är det kväll i Israel, på Västbanken och i Gaza, om befolkningen där tror sig förstå att han avlidit så är risken uppenbar att Rawias onda aningar slår ut i full blom. Jag vet inte exakt hur många palestinier det bor i Israel, men de senaste siffrorna jag minns är ca 1,5 miljoner. Om ett palestinskt uppror (Intifada) startar så är det inte svårt att peka ut de skyldiga, de sitter alla i den israeliska regeringen.

Det vi nu kan hoppas på är att Sheikh Raed Salah har hälsan och att han inom kort kan visa upp sig i TV i Israel och i Palestina och mana folk till lugn. Gör han inte det så kan det bli en lång natt i det gamla brittiska protektoratet Palestina, en natt som kan komma att följas av många många långa nätter.

i Tags: , , , , , , , dn1234 svd123 ex123 gp123 ab123 Läs oxo: jesper zaramis k&å palestinaaktivism t


13 svar till “Sheikh Raed Salah martyr = Intifada?”

 1. Ynetnews skriver: During the day, rumors circulated that Sheikh Raed Salah, head of the Islamic Movement’s northern branch, was seriously injured in the raid and evacuated to the Chaim Sheba Medical Center. The rumors were refuted, and he was found on one of the ships, injured, but not in serious condition.

  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3896843,00.html

  Vi får hoppas det stämmer, för fler riskeras att dödas om Salah är svårt skadad/dödad.

  Tragiskt nog har Israel redan tagit kål på 19 människor som den mördarmaskin den är…

  • Ett problem med det antagandet är att han lär ha varit passagerare på det fartyg där israelerna dödade 19 personer, men det är ett annat fartyg som Aljazeeras bloggare talar om.. Eller hur?

 2. Israel hävdar att massakern på civila var motiverat, eftersom deras soldater blev attackerade och att de handlade i självförsvar.

  Men de blev attackerade när de bordade ett fartyg på internationellt vatten som de inte har någon laglig rätt att gå ombord på, de betedde sig som pirater som kapar handelsskepp utanför Somalias vatten.

  Förmodligen blev soldaterna attackerade av civila som agerade reflexmässigt och utan att tänka i en situation där de blev överlumpade.

  Men vems självförsvar är det som vi talar om här? Det här kommer att bli en brännande juridisk fråga!

 3. Om vi har otur så kommer en chans att dyka upp ur denna händelse där Israel/USA kan få en anledning att bomba Iran.. Vilken ursäkt som helst söks just nu av Israel/USA och då menar jag exakt vilken ursäkt som helst.

  • Israel har redan minst 2 kärnvapenbestyckade ubåtar utanför Irans kust som väntar på klartecken. Med en fundamentalistisk regering och en befolkning som tyvärr till stor del är lika indoktrinerade av hat som tyskarna i 3:e Riket en gång var så vet man aldrig vad som händer.

   Skönt iallafall att vår utrikesminister för en gång skull talar klarspråk och otvetydligt fördömmer Israels attack på frihetsflottiljen som folkrättsvidrig. Att EU måste frysa förhandlingarna om uppgraderade handelsavtal med Israel är givet. Det bästa vore förstås om EU som är Israels största handelspartner helt frös all handel med landet eller åtminstonne införde HÖGA strafftullar på deras varor.

   Vad gäller Sverige så bör vi visa solidaritet med de länder vars medborgare mördats i den olagliga kommandoräden och omedelbart ta hem vår ambassadör och framförallt militärattaché från Israel samt sparka ut Israels ambassadör från Sverige.

   • ”omedelbart ta hem vår ambassadör” ? Ja, då får någon släpa hem henne :-D, med våld, om det ska bli av. Hon kan väl knappast kallas för ”vår ambassadör”.

 4. Nu har då Israelerna skitit i det blå skåpet på riktigt!

  Turkarna är en viktig kontakt för NATO i deras sk. ”krig mot terrorismen”. Med detta sätter de diplomatiska och politiska käppar i hjulet för sig själva och jag har svårt att tro att Turkiet kommer att nöja sig med en ursäkt…. och då rasar NATO samman och de viktiga kontakter med t.ex. Syrien som bl.a. Turkiet står för och USA/NATO behöver för att få flyga där över i sina operationer i Irak och Afganistan.

  Förhoppningsvis steppar Obama in och tar ett ”power talk” med Israel och får dem att förstå att nu är måttet rågat kring den fascism och stadsterror de utövar mot det Palestinska folket. Om inte Obama agerar så riskerar mellanöstern en kris som mycket väl kan resultera i ett stort krig med många länders inblandning. Frågan är om USA kommer att sluta upp bakom Israel då med tanke på relationerna till Turkiet som de behöver för att använda de flygbaser de har där.

  Hoppas att Turkarna är förlåtande och att Säkerhetsrådet kan få inblandade länder till förhandlingsborden snarast men på ett sätt så hoppas jag att det brakar loss ordentligt och Israel får den näsbränna de så länge förtjänat.

  RiL

 5. Såg just klippet med Israels ambassadör i Stockholm. En mänsklig reflex att vilja dölja munnen då man ljuger genom att klia sig på näsan kan tydligt ses då han pratar om deras rätt att borda skeppen. Det är en reflex som är väl känd och titta på klippet och döm själva…… han vet, de vet, alla vet att det var en olovlig handling som strider mot alla internationella sjölagar.

  http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/utrikes/article7218666.ab

 6. Jag hoppas innerligt att det här inte är skotten i Sarajevo. Israel har ignorerat FN och internationella krigslagar innan, och om det blir ännu ett veto från USA i säkerhetsrådet är det dags (sen länge) att reformera. Helt orimligt att ”vinnarna” från 2:a världskriget + Kina har vetorätt än idag. Jag tror att väldigt många israeler är trötta på att sammankopplas med de kriminella som styr landet också. Vad hette det där programmet förresten Jinge som rapporterar så fort nån skriver kritisk om Israel. Det måste vara jobbigt nu för dom.