Risk för Intifada – av Rawia Morra

Sheikh Raed Salah är, vågar jag påstå, den mest älskade av palestinier idag. Han är inte bara älskad av palestinierna utan av hundratals miljoner araber och muslimer. Jag själv är inget undantag.

Raed Salah är och ser ut som religiös man men hans naturlighet, som gör att han känns igen som den snälla grannen i huset bredvid, hans bondska dialekt som hör hemma i nordöstra Palestina, hans oförmåga att uttala den djupare och hårdare konsonanten ”Q” som förekommer i arabiska språket och som blir till ett mjukt ”K” bidrar bara till att öka hans charm och dra ner hans ålder till pojkaktighetens gräns.

Raed Salah har hela tiden synts i tre sammanhang de senaste decennierna: När han håller ställningarna i Jerusalem och al-Aqsamoskén, när han är ute och föreläser i världen, senast i Berlin för någon månad sen, och när han är på väg till och från israeliska fängelser och domstolar.

Sheikh Raed Salah är ledare för den kristna och muslimska palestinska rörelsen som värnar kyrkornas och islamiska Waqf-institutionernas egendomar i det ockuperade Palestina och de heliga platser som stjäls och skändas innanför 1948-års gräns, tillsammans med fader Atallah Hanna, biskop för Sebastiaförsamlingen i Palestina.

Israelerna trodde kanske att de kunde passa på att avrätta Sheikh Raed Salah i tumultet. Men det kan vara den största dumheten de begått på länge. Finns det något som kan ställa till med intifada inne i Israel och på Västbanken samtidigt, så är det en sådan gärning som nu skett.

SOLIDARITETSMANIFESTATIONER MÅNDAG 31 MAJ
Stockholm: Manifestation 18.00 på Sergels Torg.
Malmö: Manifestation 18.00 på Gustav Adolfs torg.
Göteborg: Manifestation 18.00 på Gustav Adolfs torg.
Jönköping: Manifestation 18.00 i Rådhusparken.
Uppsala: Manifestatin 17.00 Stora torget.

i Tags: , , , , , , , ab1234 ex1 svd dn1 dagen gp Läs också: lasse annarkia palestinaaktivism linköpingssocialister röda rummet trollhare pamflett zaramis röda-b

  49 comments for “Risk för Intifada – av Rawia Morra

 1. Mariam
  31 maj, 2010 at 09:35

  Nu bogserar man fartygen till Asdod. Där ska man genomsöka dem. Låt mig gisssssssssa:

  Man kommer att hitta vapen! Vapen som israelisk militär haft hela natten att lasta ombord!!

 2. MX
  31 maj, 2010 at 09:43

  Israel har säkert planerat för en intifada. Men TV-bilder av ”stenslunganda ungjävler och ligister som sticker bilar i brand” är precis vad de behöver för att kunna försvara hur de skruvar åt snaran ytterligare ett varv.

  • Mariam
   31 maj, 2010 at 09:47

   Vad föreslår du då? Niga och bocka och kyssa händerna på guds utvalda krigsförbrytare och mördare?

   • 31 maj, 2010 at 09:50

    Jag tror att MX kan ha rätt på sitt sätt. Man kan inte vara okunniga om effekterna av detta.

    • Mariam
     31 maj, 2010 at 09:53

     Jag uppskattar inte att man kallar palestiska barn för ungjävlar och ligister. Det är David mot Goliattt och heliga är de små händerna som slungar stenarna.

     • MX
      31 maj, 2010 at 10:01

      Om inte ”ungjävlar”, vad då? Alternativet som används i pressen brukar vara”Terrorister, voi voi voi!!” …

      • Mariam
       31 maj, 2010 at 10:42

       Märker du att du reagerar som en judisk extremist och bosättare? Och inte som far till en av dessa barn? Intressant vad perspektiv kan avslöja :-D

       • MX
        31 maj, 2010 at 11:46

        Jag har endast försökt förutsäga hur Hasbara institutet (Desinformationsdepartementet) kommer att reagera), alltså hur händelserna kommer att manglas och presenteras för världspressen. Så här ser det just nu på Haaretz:

        Israel: Gaza flotilla organizers have connections to international terrorist groups

        Observera att detta inte är Haaretz redaktions åsikt! De berättar endast vilket spinn som Danny Ayalon vill vi ska svälja rått. Det är inte min åsikt heller, jag försöker bara ligga steget före – eller åtminstone jämfota.

        • 31 maj, 2010 at 11:49

         Haaretz får ju inte skriva sin åsikt eftersom det råder Militär Censur sedan ett antal timmar… Då blir det sådan desinformation som sprids istället.

 3. Rami
  31 maj, 2010 at 09:49

  SENASTE NYTT!!! Sheikh Raed Salah har dödats, hörde precis detta på nyheterna

 4. N
  31 maj, 2010 at 09:50

  Grekiska UD kallar upp israels ambassadör och EU kräver en utredning.

 5. Rawia Morra
  31 maj, 2010 at 10:10

  15 dödade turkar! Inte bra! Turkarna låter inte det här passera hur som helst! Och israeliska ambassadörer får trava en hel del. I Spanien, Grekland, Turkiet, Sverige…

 6. Rawia Morra
  31 maj, 2010 at 10:54

  19 döda ombord medelar al-Arabiya.

 7. Gösta Berling
  31 maj, 2010 at 10:56

  Det blir så lätt övertoner i israeldebatter, av den anledningen deltar jag inte så ofta i dem, min ståndpunkt torde vara välkänd ändå, både av vänner och motståndare i den politiska världen.

  Jag hör till dem som anser att Israel ska ha rätt till sin plats på jorden utan att dagligen behöva frukta att bli utdrivna i havet. Och jag kan förstå att i en pressad situation ligger det nära till hands med övertramp mot både folkrätt och annan rätt. Men det finns gränser för hur överseende det går att vara. På det stora hela är Israels politik fullständigt oacceptabel och det aktuella övergreppet, inte bara mot palestinierna utan också mot FN och vedertagen rättskänsla, dessutom med många skadade och dödade, det är nog bland det värsta hittills. Tar fullständigt avstånd och uppmanar till solidaritet med palestinier och andra drabbade.

  • Sara G
   31 maj, 2010 at 13:49

   Vad har israel att frukta? De har 200 kärnvapen och och den värsta och senaste vapenasenalen till sitt förfogande!
   Det är lite tröttsamt att höra hur de hotas och hotas, stackarna, att kastas i havet om och om igen under mer än sextio år nu. Det börar bli tjatit med tanke på de nuvarande omständigheterna…
   Det är israel som hotar palestiniernas existens. De drar sig för ingenting längre, det har vi fått se nu på morgonen, när de MÖRDAT 19 fredsaktivister och sårat, en del livshotande under lögner att de själva blev hotade. Jovisst!

   Det var en helt fredlig aktion till förmån för Gaza vars barn israel inte ens drar sig för att våldta som de i vanlig ordning fängslat. även fastän de är minderåriga många.
   israel stjäl och ockuperar palestiniernas land och har skapat världens största friluftsfängelse, där det saknas mat och medel för att bygga upp det som israelerna bombade sönder förra sommaren, då de mördade 400 barn. Det saknas rent vatten, det saknas allt – och så skriver du att israelerna har rätt till sitt land. Det är bara det att dom i stort sätt tagit allt av urbefolkningens landområden och skrämt iväg dem till flyktingläger.
   Det finns en hel de bra litteratur att läsa som får fördomar och lögner att försvinna dit dom hör…

  • Yafa
   31 maj, 2010 at 14:09

   Gösta, Israel har precis haft ihjäl 20 människor beväpnade med mat till behövande och du anser att du måste bekräfta att israel har en rätt att existera! My God!

   Men ok, som du vill. Om israel ska ha sin rätt till sin plats på jorden så kan israel ha det i ett land som dem inte snor från ett annat folk.
   Utdrivna i havet? Det var Palestinierna som bokstavligen talat blev utdrivna i havet 1948 och det var Palestina som utplånades från Kartan.

   Åt helvete med israel!

   • Sara G
    31 maj, 2010 at 14:51

    Gösta, du är präst i Svenska Statskyrkan, det innebär att du ska föreställa vara en Jesu ställföreträdare på jorden.
    – Vad ni gör mot mina minsta, det gör ni mot mig, sa Jesus.
    De minsta i det här fallet är de uthungrade, fängslade, sjuka av kontiminerat av vatten och våldtagna och torterade palestinska barnen!
    GLÖM INTE DEM I DINA BÖNER!!!

    • Sara G
     31 maj, 2010 at 15:26

     Rättelse: det är ett av förmycket av kontaminerat vatten.

     Vill också förstärka det jag tidigare skrev till dig om de palestinska barnens totala utsatthet gentemot isrelerna med fragment ur en artikel i Al Jazeere: ”….An international children’s rights charity has said it has evidence that Palestinian children held in Israeli custody have been subjected to sexual abuse in an effort to extract confessions from them.

     The Geneva-based Defence for Children International (DCI) has collected 100 sworn affadavits from Palestinian children who said they were mistreated by their Israeli captors.

     Fourteen of the statements say they were sexually abused or threatened with sexual assault to pressure them into confessions.

     Al Jazeera’s correspondent in the West Bank, Nour Odeh, met one of the children, identified only as ”N”, who said he suffered sexual abuse at the hands of his interrogators…”

     Jag tror att Jesus, om han har funnits, hade blivit furiös av ilska gentemot de arroganta och råa sällarna…

 8. kalle
  31 maj, 2010 at 10:59

  Rasism undanbedes! / Jinge

 9. Weine
  31 maj, 2010 at 11:23

  Rasister ej välkomna! / Jinge

 10. Yafa
  31 maj, 2010 at 14:03

  HerreGud. Dem ville bara hjälpa folk i nöd och Israel dödar 20 och skadar ännu mer? Israel har inga som helst skam i sig. Jag vet inte vad jag ska säga. Det här är hemskt. Stackars aktivister. De ville bara hjälpa folk som lider av blockaden!

 11. Gösta Berling
  31 maj, 2010 at 18:58

  Sara och Yafa! Lugna ner er och läs vad jag faktiskt har skrivit. Era inlägg visar med all tydlighet hur rätt jag hade i min första mening : “Det blir så lätt övertoner i israeldebatter”.

  Har jag gjort annat än fördömt den israeliska aktionen? Svar nej. Och inte bara det, jag tar fullständigt avstånd från Israels politik gentemot palestinierna överhuvudtaget, inklusive bosättningarna, organstjälandet och annat förnedrande av människovärde och humanitet.

  Men varför skulle jag för den skull ljuga och “skriva om” det som är klara fakta i historia och nutid? Israel HAR blivit hotat med utplåning gång på gång under mer än 60 år, f n tydligast av Irans statsöverhuvud, det är idiotiskt att förneka det. Och visst, Israel är väpnat till tänderna och starkt på det sättet, men man kommer aldrig ifrån att det är lillebror i området, det landet har inga vänner alls i västasien, även om inte alla omkringliggande länder säger sig vilja kasta dem i havet. Till detta kommer “småterror” (sprängattentat o dyl) som under långa tider har fått både israeler och andra att frukta för sitt liv.

  Yafa, visst kan man säga att palestinierna blev frånstulna sitt land, men rätt ska vara rätt. Det var inte israelerna som själva tog landet av någon, det var FN som genom generalförsamlingen beslöt att dela upp landet i en mindre del som skulle bli Israel och en större del som skulle bli arabiskt (Transjordanien). Det kan noteras att Sovjetunionen var bland de allra första att erkänna staten Israel.

  Men nog om detta. Gör inte palestinierna en björntjänst genom att revidera historia och nutid och placera deras kamrater där de inte hör hemma. Nu gäller det dagens situation och alla rättänkande bör ha enad front i protesterna mot den israeliska statens orättfärdiga handlande.

  Jag kan försäkra dig Sara att jag under många år har burit de utsatta palestinierna i mina förböner och under årens lopp dessutom åtskilliga gånger deltagit i olika möten, demonstrationer och annat solidaritetsarbete med Palestinas folk. Detta engagemang har naturligtvis inte minskat genom Israels brottsliga aktion mot Ship to Gaza, tvärtom. Onödigt av er att blåsa till strid när ingen orsak finns.

  • N
   31 maj, 2010 at 19:08

   NEJ, Berling! Israel har inte blivit hotat av av Irans statsöverhuvud. Hur många gånger ska man behöva upprepa det till folk som håller till på den här bloggen till och med?

   • Gösta Berling
    31 maj, 2010 at 19:42

    Så du menar att Ahmadinejad aldrig har yttrat sig om att ”rensa Israel från kartan”, ”lösningen är att förstöra Israel” o dyl ? Det hjälps inte hur många gånger du upprepar det eftersom det inte är sant, jag har själv hört honom yttra liknande.

    Men nu gäller det inte Iran, det gäller Israels brott och den explosiva situationen där. Och DET lastar jag inte Irans president för.

    • 31 maj, 2010 at 19:52

     Kan du Farsi Gösta? Kul, det är inte många värmlänningar som behärskar det språket. Jag har läst en översättning av en annan språkkunnig (iranier) och han säger att Ahmahinejad menade att Israel skulle försvinna på samma sätt som Östtyskland försvann. Det betyder att det skull bli en stat, inte två. Det betyder INTE att judarna skulle jagas ut i havet eller atombombas. Har du dokumenterade färdigheter i Farsi? Har för mig att Ali Esbati oxo hävdat samma sak, och han förstår persiska. Men du har kontexten klar för dig?

    • N
     31 maj, 2010 at 19:59

     Kan du persiska Bergling? Du verkar vara en respektabel herre och därför bör du informera dig bättre. Det finns bättre och rätta översättningar av det Ahmadinejad sa. Men jag kan hjälpa dig på traven och tro mig, det är närmare sanningen: ”Sionismen kommer att försvinna från historiens sidor”. Det är vad han sa.

     Nazismen är inte Tyskland, på samma sätt som sionismen inte är identisk med Israel! Och glöm inte att sionismen förklarades som en rasistisk ideologi av FN en gång i tiden.

  • Yafa
   31 maj, 2010 at 19:28

   Gösta, påstår du att haganah, stern och irgun var Fn soldater? Ja israel fick hjälp att upprätta en stat i Palestina men det betyder inte att det inte var sionisterna som med våld tog landet från Palestinierna eller att de inte bär ansvaret. Europeiska judar hade ingen rätt att kräva en egen stat i Palestina när de inte ens kom därifrån.

   Hur mycket israel än blir hotat så är det ingenting jämfört med vad israel har gjort och gör. Och det finns ingen i mellanöstern som hotar mer än vad israel gör. ”Lillebror” har sig själv att skylla. Och tittar man på diktator-styret i mellanöstern så har israel mer vänner än vad Palestinierna har då både israel och de arabiska diktaturerna får pengar och skydd av USA. När va sist du hörde saudi arabien, Kuwait eller Egypten hota israel med krig?

   Nej det är inte onödigt att ”blåsa till strid” när du känner ett behov att bekräfta israels så kallade rätt att existera direkt efter att de mördat 20 människor.

   Det är som att du inte vågar kritisera israel utan att först bekräfta ditt stöd för dem. Lite grann som de som ber israel att avbryta ockupationen av västbanken/gaza (20 % av palestina) för att ”det skadar israels rykte” och är ”bättre för israel”. Allting ska alltid handla om vad som är bäst för israel.

   Klart man blir irriterad, speciellt efter att israel begått en ny färsk massaker.

   • Gösta Berling
    31 maj, 2010 at 21:41

    Nej, jag kan inte persiska. Så visst, teoretiskt kan det ha varit tendensiöst felöversatt. Men är det troligt ?

    Yafa, självfallet påstår jag inte att Sternligan och de andra var FN-soldater. Vad jag påstår, och det är styrkt av all etablerad historieskrivning, är att beslutet i FNs generalförsamling är ursprunget till den moderna staten Israels uppkomst. Därigenom har Israel en faktisk och inte ”så kallad” rätt att existera.

    Det sista du skriver förstår jag inte alls. Jag har aldrig ”bekräftat” något ”stöd” för Israel (annat än dess självklara rätt att existera). Jag tar ju tvärtom helt avstånd från den israeliska politiken och det är väl det som hela diskussionen borde handla om. Och det gör jag naturligtvis inte med några tankar på vad som är ”bäst för Israel”, det jag har för ögonen är vad som är bäst för alla människor. Och i det här fallet är det ingen tvekan om att det är palestinierna som lider.

    • 31 maj, 2010 at 22:06

     Nej, jag kan inte persiska. Så visst, teoretiskt kan det ha varit tendensiöst felöversatt. Men är det troligt ?

     Med tanke på att det är Memris översättning som cirkulerar i media borde du nog tycka det. Memri startades av den israeliska underrättelsetjänsten och drivs numera enligt egen utsago av ett flertal okända ”fonder” som bara finns på Internet. Och det är många iranier som protesterat mot översättningen, något som oxo tagits upp i flera böcker, bland annat av Pierre Gilly i hans bok Bombdiplomati. http://jinge.se/mediekritik/pierre-gilly-bombdiplomati-boktipset.htm

     Jag konstaterar att min slutsats om din utsago blir att du är ett offer för israelisk propaganda och egentligen helt ovetande om vad Ahmahinejad sade och vad han menande.

     Sorry…

     • Gösta Berling
      31 maj, 2010 at 23:29

      Nja … Det är ju inte skriftliga översättningar i tidningar o dyl i första hand som jag syftar på. Menar du att Memri även översätter för svensk TV när Ahmadinejad håller tal ??

      Men åter, detta är ett stickspår som inte leder någonstans ifråga om det som NU är aktuellt, bordningen av Ship to Gaza och det dödande som där försiggick.

      • 1 juni, 2010 at 03:54

       Det är ju inte skriftliga översättningar i tidningar o dyl i första hand som jag syftar på. Menar du att Memri även översätter för svensk TV när Ahmadinejad håller tal ??

       Ser du inte igenom processen från att Memri lämnar en felöversatt video till CNN och hur den videons översättning överlever hela vägen in på Uppsala Nya Tidnings ledarredaktion så har du inte förstått hur/varför alls. Då blir det meningslöst att diskutera, läs boken jag tipsade om.

    • Yafa
     31 maj, 2010 at 22:47

     Om man stödjer israels ”självklara” rätt att existera så är ju det att stödja israel. Israel existerar över Palestina och Palestinierna lider pga dess existens. Det är motsägande att påstå att man stödjer israels rätt att existera och samtidigt påstå att man är emot Palestiniernas lidande. Palestiniernas lidande är ett direkt resultat av israels existens och det värsta som hänt Palestinierna skedde i samband med israels födelse.

     Det hade vart en annan sak om det hela handlade om två olika länder vilket det inte gör. Israel kommer aldrig att ha en rätt att existera över någon annans land, aldrig. Palestina fanns innan FN ens bildades. Jag tror inte att du hade accepterat att Sverige förvandlades till Israel över en natt oavsett om FN (ett gäng män som satt i en sal) hade röstat fram ett beslut om att Israel (invandrare från hela världen) hade rätt att existera som stat över historiska Sverige. Det är som att Muslimerna i sverige (de flesta är av utländsk härkomst) idag skulle kräva en egen stat i Sverige.

    • Martin Forsman
     31 maj, 2010 at 22:50

     Helt rätt är att Israel gavs rätten att existera genom den förvisso olagliga Belfourdeklarationen, men det är också ett faktum att det Israel man fick rätt till inte är det Israel vi ser idag. Faktum är ju att t o m de ’oförsonliga terroristerna’ Hamas är beredda att generöst nog erbjuda ett 20-årigt eldupphör och ömsesidigt erkännande av en israelisk och en palestinsk stat enligt 1967-års gränser. Detta är betydligt generösare än det ursprungliga fredsförslag som den svenske diplomaten Folke Bernadotte la fram 1948 som han sedemera fick betala för med sitt liv.

     Detta talas det förstås inte om i Västmedia eftersom det går emot bilden av Hamas som religösa knäppskallar som vill kasta ut judarna i havet vilket förstås är rent struntsnack.

    • MX
     31 maj, 2010 at 23:05

     Gösta,

     Att Israel har rätt till existens är inte det som ifrågasätts. Det är istället det bokstavligen gränslösa stödet utan rim och reson som ifrågasätts – Israels ständiga expansion långt utanför det från början, för judarna, ytterst fördelaktiga förslaget från -47. De enda gränsarna som Israel fortfarande efter alla dessa år formellt har några som helst anspråk på.

     Alltså, som exempel, jag har ju rätt att existera här där jag bor, det har jag papper på och det är ingen som ifrågasätter det – åtminstone inte så länge jag gör mitt för att hålla god grannsämja. Om jag skulle börja kasta ut grannarna för att göra plats för tillökning i familjen – det är ju inget stort ställe det här – och sedan började klaga över att jag ”var tvungen att förvara mig” när grannarna slogs tillbaka, då skulle jag bli utskrattat ur stan eller kanske inspärrat på något hem.

     Detta är dock vad Israelerna har gjort gång på gång sedan allra första början. Du har säkert blivet itutat att ”araberna angrep den nya staten Israel i -48” eller hur? Nej, araberna ”angrep” israelerna när de hade börjat invadera samt fördriva och massakrera folk i de provinser som var tänkt, förslagsvis, att bli palestinska. I vanliga fall kallas det endast för försvar när man vill hålla sitt eget territorium och inte när man vill erövra någon annans, men just detta mönstret har upprepats gång på gång, igen och igen och nu senast blev de stackarna ”angripna” – NÄR DE TA MIG F-N HADE BORDAT ETT SKEPP, I INTERNATIONELLA VATTEN, I SYFTE ATT KAPRA OCH BEREDDA ATT SKJUTA FÖR ATT DÖDA!!

     Förlåt att jag skriker, men du måste förstå att det är inget annat än överlagd mord. Bankrånare åker in på livstid för den slags, terrorister – Rote Arme Fraktion – likadant. Men ryssar med läggning för hebreiska blir firade som hjältar av – kristna? Jag förstår inte varför, men det finns å andra sidan så mycket med kristendomen som jag inte får ihop med evangelierna – häxbränning, någon?

     Men jag är glad för att du tar avstånd nu. Då kanske vi också snart får ordning på flyktingfrågan som ju endast har legat och väntat sedan -49.

     Samt var gränserna ska dras.

     • Gösta Berling
      1 juni, 2010 at 12:00

      Jag tar fullständigt avstånd från Israels brottsliga politik, ändå blir jag anklagad för att inte ta avstånd tillräckligt mycket … Då är det ju ingen mening att skriva mer. De tidningsledare och andra kommentarer, i Sverige och andra länder, som citeras, stöder helhjärtat de utsatta palestinierna mot staten Israels grova kränkningar. Men hur många av dem är det som förnekar staten Israels rätt att alls existera ? Knappast någon … Så jag är definitivt inte ensam om min syn på saken, jag tillhör den överväldigande huvudfåran av israelkritiker och förtjänar bättre än att bli hudflängd.

      Ett par saker bara. Jag trodde det var oemotsägeligt att alla stater som är erkända av världssamfundet därigenom också har en självklar rätt att existera. Att man stöder denna självklarhet innebär givetvis INTE att man därigenom också stöder den politik denna stat väljer att bedriva, den idén är ju horribel.

      Palestina är ett gammalt bibliskt uttryck för det område som täcks in av nuvarande Israel, när jag gick i skolan fick vi ofta använda namnet Palestina som synonymt med Israel. Men någon statsbildning som ska ha hetat Palestina innan staten Israel tillkom, det har aldrig existerat. Och “palestinier” är ett relativt modernt uttryck, jag minns mycket väl den tid då man aldrig kallade (de nuvarande) palestinierna för “palestinier”, man sade “araber”.

      • Rawia Morra.
       1 juni, 2010 at 13:59

       Ja, kära Gösta, detsamma gäller ju alla stats bildningar i regionen! Precis alla utom några i Nordafrika: Saudi existerade ej, ej heller Jordnien, Syrien, Irak, Kuwait eller arabemiraterna. Som du kanske minns så var det olika imperier som avlöste varandra sedan biblisk tid. Följaktligen kan ju INGEN förneka att libaneser finns idag, kuwaitier, irakier, etc…

      • Yafa
       1 juni, 2010 at 19:08

       Mellanöstern/NordAfrika styrdes av imperier, inte av enskilda stater men det betyder inte att det inte fanns enskilda länder där. Man behöver inte vara en stat för att existera som land och folk. Palestinier har kallats Palestinier sen det ottomanska imperiet föll men redan innan det så var Palestinier ett enskilt folk och sågs som ett enskilt folk under perioden då Syrien, Palestina och Libanon ansågs vara ett och samma land/område. Inom stor syrien så fanns Palestina och under den perioden så ansågs Palestinier vara Palestinier och Libaneser ansågs vara libaneser trots att både Palestinier och Libaneser tillhörde Stor Syrien. Att förneka att Palestina fanns är det samma som att förneka alla andra arabiska länder och folk i området. Kartor innan 1948 kallade Palestina för just Palestina, inte Israel! För övrigt så är inte araber ett och samma folk, det som enar Araber som araber är språket (riksarabiskan som används i böcker, tidningar osv). Araber kan höra vilket arab land man kommer ifrån genom dialekten som skiljer sig betydligt. Om Palestinier endast var araber ”som hör hemma varsomhelst i arab världen” så hade vi inte haft en egen dialekt. Varje arab land har sin egen historia och ursprungsfolk, i Palestiniernas fall så är det kananiterna och många Palestinska efternamn härstammer just från namnet kanan (kanans land) och den Palestinsk arabiska dialekten har uppenbara spår av andra språk som exempelvis arameiska.

       Israel är en modern kolonialistisk stat byggd över Palestina. Dess invånare (bortsett från Palestinierna) härstammar inte från städer och byar inne i Palestina utan de kommer ifrån Tyskland, Österrike, Jemen, Ryssland, Argentina, i princip hela världen faktiskt. Judarna som bodde i Palestina innan storbritanien tog in europeer till Palestina var ca 10000 individer, de var en del av det Palestinska samhället.

       Om man anser att israel har en rätt att existera som stat i Palestina så måste man också tycka att Muslimer har en rätt att skapa en stat i Sverige eller Frankrike eller nåt annat väst europeiskt land och döpa det landet till Muslimistan, annars är det dubbelmoral.

 12. Kamelsilaren
  31 maj, 2010 at 20:28

  Det förra inlägget blev attackerat av någon (troligen israelisk) hackare. Så här ville jag säga: jag tror att Israel har skjutit sig ett präktigt självmål för pannan nu. Efter detta blir det skrattretande för Israels mentor USA att kräva att Iran, Nordkorea och andra s.k. skurkstater ska följa lagar och vara allmänt civiliserade. USA har fått en egen skurkstat inom sitt eget ideologiska hägn. Att vara palestinier i Israel är ännu inte lika illa som att vara jude i Berlin 1941, men vi får se hur det blir om ett par år.

 13. Micke
  1 juni, 2010 at 14:01

  Hur många israeler är egentligen härstammande från regionen Gösta? 10% ?

 14. Historikern
  2 juni, 2010 at 10:23

  Gösta Berling har fel i flera avseenden. Den egensinnige Ahmadinejad har aldrig hotat Israel med utplåning. Jinge och N har rätt i sina översättningar. Saken reddes ut i ett internationellt nätverk för journalister och forskare som jag ingår i. I Sverige var det Cecilia Udén som fick på tafsen och slutligen bad om ursäkt inför oss. Gentemot lyssnarna har hon inte sagt ett ord, vad jag vet. Hon fortsätter doch med sin pro-Fathapropaganda som fortsatt snedvrider perspektiven på Palestinakonflikten för det svenska folket. Det Israel som måste upphöra att existera är den sionistiska apartheidstaten.
  Israel är stöldgods från början till slut och allt sionisterna gör syftar till att legitimera en besittningsrätt de aldrig kommer att nå. Det finns inte någon FN-resolution till grund för Staten Israel.

  • MX
   2 juni, 2010 at 12:37

   På tal om icke-existerande FN-resolutioner: Det finns inte heller någon sådan som fördömer ”arabstaternas anfall på den nybildade staten Israel” – kan det vara för att händelserna inte utvecklade sig så som vi annars får höra i propagandan? FN brukar ju annars kommentera den slags illa kvickt!

 15. Gösta Berling
  2 juni, 2010 at 23:03

  Förstår mig verkligen inte på en del av er. Nu har vi en situation där Israel med all rätt får motta massiv kritik från alla håll och kanter, och då är ni inte nöjd med det, nej man måste dessutom hävda att själva statsbildningen är olaglig. (Vilket väl egentligen alla statsbildningar är, om man går tillräckligt långt tillbaks). Annars är man emot palestinierna ???

  Jag tror inte att jag har så fel. Bara på den här bloggen finns ju flera som vill avskaffa Israel, då är det inte troligt att Ahmadinejad vill något annat. Om det bara var sionismen han ville utrota, varför sade han inte det då ? I stället för att yttra sig så kryptiskt att det krävs ett internationellt nätverk med journalister och forskare för att tolka …

  • MX
   3 juni, 2010 at 05:44

   Jag är nöjd med att Israel får kritik nu på bred front – vi får väl se hur det blir sedan, om USA i vanlig ordning börjar nicka till i Säkerhetsrådet och slår huvudet i vetoknappen.

   En sak är dock säkert: Det har producerats en otrolig massa bortförklaringar och skadekontroll från Israels håll för att täcka ett relativt litet antal händelser ombord på ett skepp – dessa kommer att bli värdefulla för att i framtiden enklare kunna förklara för skeptiker hur Hasbara fungerar, hur man blir manipulerat att avvika från ämnet och ständigt undvika pudelns kärna.

   Israels statsbildning är unik eftersom den till ytan utgår ifrån resolution #181 (enligt självständighetserkläringen) men sträcker sig ändå över hela området – dock utan att vilja inlemma hela området, ty då skulle det inte längre vara en judisk demokrati … Stilleståndlinjen har också avvisats som gräns av Israel (och flyktingfrågan får så klart inte ens nämnas utan måste förnekas …)

   Så självklart måste Israel ha rätt att existera, dock givetvis endast inom sitt eget område – som ju tyvärr ingen riktigt vet var är.

   Om du tycker det låter absurd, då har du börjat haja!

  • N
   3 juni, 2010 at 07:28

   Det är uppenbart att du inte försår dig på oss. Du bär på 65 år av sionistisk propaganda och israeliska lögner om din egen personliga skuld till rasiststaten.Och så står väl gamla testamentet ivägen, om du nu är en kyrkans man.

   Mej jag ska säga dig en sak: Du begår inget brott om du erkänner att Israels bildning är ett fasansfullt brott mot åtminstone palestinierna och andra som bor i regionen. Och tycker du annorlunda kan du väl ge dem ditt hus, din by, ditt land. Du får gärna flytta till något flyktingläger som slaktats av israelerna flera gånger om men de som bor där vill därifrån! Hem!

   Mitt land ger jag ALLDRIG upp! Inte till sionisterna! Inte till någon!

 16. Historikern
  3 juni, 2010 at 13:52

  Nja, etablerandet av Staten Israel grundar sig inte på resolution 181 utan är i strid med den. FN redogjorde för en delning av mandatet som Jewish Agency bestred med våld men både palestinska företrädare och omgivande stater accepterat under våren. Det omtalade, påstådda arabiska angreppet på Israel i maj 1948 var i verkligheten ledd av de brittiska Arablegionen från Amman med uppdrag att säkerställa delningsresolutionen. Militärt blev det till att driva bort Hagganah från de ”palestina-tilldelade” områdena och säkerställa 181s gränser. Folke Bernadottes uppdrag var att stadfästa det i ett fredsavtal. Det var därför Yishak Shamir på Jewish Agencys uppdrag sköt honom med pistol.
  Det har aldrig varit frågan om att palestinierna vill driva ut alla judar. Däremot har Jewish Agency och Staten Israel alltid velat driva ut alla palestinier.

Comments are closed.