Schlagerfinalen, Kommersialism, Glamour eller bara – BRA?

Hemsidans mer regelbundna besökare vet att jag inte haft någon televisionsapparat sedan år 2002. Det går alldeles utmärkt att klara sig utan TV, en morgontidning och radions P1 är inte bara en ersättning för den flimrande skärmen, det är i normalfallet betydligt bättre.


Men det betyder inte
att jag tillhör TV-hatarnas skara, men min relation till TV är tämligen sval om man säger så. Men det finns undantag, t.ex. vissa naturfilmer saknar jag, och givetvis en del dokumentärer och underhållningsprogram. I år har jag sett vartenda avsnitt av uttagningarna till Eurovisionsschlagern, något som jag aldrig trott att jag skulle göra om någon hade frågat mig för ett år sedan. Och jag är mycket positivt överraskad, inte bara har SVT:s produktion professionaliserats utan även de deltagande bidragen. Jag har sett dem och har dem inspelade på DVD så att jag när som helst kan plocka fram mina favoritlåtar.

Nu saknar jag bara ett vettigt verktyg för att editera AVI-filer för att kunna klippa ihop de 7-8 bästa bidragen, men jag ska försöka leta fram ett sådant verktyg, det måste rimligen finnas något.

Trots min förtjusning så saknar jag en artist i finalen, och det är Jennifer Brown, en av mina favoriter sedan många år. Men bortsett från det tycker jag hittills att de som röstat har uppvisat god smak. Den bästa melodin i tävlingen är tveklöst Caroline af Ugglas bidrag, fast jag undrar förstås hur de ska klara att översätta ”snälla” till engelska på ett sångbart sätt. Men den melodin är mycket bra och den framförs på ett sätt som ger mig ståpäls, som Gunde Svan sade.

Den näst bästa melodin framfördes av Molly Sandén, tänk vilken röst och bara sexton år. Det är också en låt med potential att göra både musikskapare och sångerska till miljonärer. Det gäller givetvis även E.M.D:s låt som jag personligen anser är den som har störst kapacitet att se till att Europamästerskapet i musik hamnar i Globen år 2010. Den har alla förutsättningar att slå inter-
nationellt, därtill en betydande småflickpotential. Att ett musikalnummer har stora möjligheter i tävlingen kanske man kan diskutera, men det är en mycket bra låt och den framförs suveränt.

Jag vet uppriktigt sagt inte om jag kommer att rösta ikväll, någon måtta får det väl ändå lov att vara, men skulle jag rösta så fick jag lov att rösta flera gånger och rösta enligt min egen lista. För att rösta på Caroline utan att också rösta på Molly och E.M.D. skulle kännas knepigt även om Caroline skulle kunna få en extra röst. Men ska sanningen fram så blir jag nog inte så entusiastisk att jag faktiskt röstar, det har jag aldrig gjort förr och även om tävlingsbidragen imponerar så måste jag givetvis hålla på mitt avståndstagande till rimligheten i att tävla i musik.

Men som sagt, är man TV-befriad i sju år så hinner det uppenbarligen hända en del med både inställningen till den flimrande underhållningen och professionaliteten bland musikskapare och TV-
producenter. Och nej, jag ska inte gnälla på Melodi-SM flera gånger. Inte i år i alla fall…

Du kan fortfarande rösta på din egen favorit i högerspalten här, den röstningen stängs av först när finalen börjar. –>

Andra om: , , , , , , , , , , , it DN1234 SvD123 AB123456

Bloggat: Psykbryt Wallgren Caffepaus Kimmilrell Schlagerpinglan Kulturbloggen Stationsvakt Charlotta Gylleneskor En kottes tankar Marknadsbacken Madonnan

[tags]Melodi-SM, Schlagerfestival, Caroline af Ugglas, Molly Sandén, EMD, Moskva, Kultur, Kommersialism, Glamour, Eurovisionsschlagern, Musik, Politik[/tags]

  18 comments for “Schlagerfinalen, Kommersialism, Glamour eller bara – BRA?

 1. nature
  14 mars, 2009 at 11:53

  Jag vet Jinge att du inte har någon TV och blir därför lite nyfiken på om du gillar du film eller inte? Hur gör du när du ska se film, hemma?

  • 14 mars, 2009 at 12:06

   Jag är väl inte direkt någon storkonsument, men jag kollar ibland en och annan DVD. Normalt är väl inte TV-filmerna speciellt sevärda, dessutom är de oftast textade vilket jag definitivt inte tål.

 2. nature
  14 mars, 2009 at 12:17

  Ok, och utan TV så ser du DVDn på datorn eller? En film på datorn blir aldrig lika sevärd som i en hembioanläggning. Å andra sidan så skulle jag mycket väl kunna klara mig utan TV, om inte alla barnen bodde hemma. sedan är mn fru helt beroende av TV!

  • 14 mars, 2009 at 12:33

   Jag har en surround med separat basbooster till min dator så ljudet är perfekt. Sitter man och kollar på datorskärmen så är det definitivt inte sämre kvalitet än TV.

 3. mia
  14 mars, 2009 at 12:44

  Det här är mer vad jag kallar melodifestival…
  http://www.youtube.com/watch?v=jF7f38-5pp8

  Det var några år sedan nu, folkstormen mot förnedringts&gladiator-tv, då flugornas herre Harald Treutiger på Robinson-ön bl.a blev kallad fascist..

  Sedan dess har vi drillats in i den här typen av marknadsanpassad hårdkommersialiserad ”underhållning” och ingen höjer längre på ögonbrynen när t.o.m Melodifestivalen urvattnats till samma elände. De ”nya” NATO-anpassade öststaterna ser det tydligen som ett bevis på demokratiska framsteg och ägnar sig öppet åt politisk och rasistisk pajkastning, föra året en Ukrainsk nationalxxx och senast det nyligen diskade Georgien som ville ge en ”melodiös” känga åt Vladimir Putin för att de inte (den här gången heller) lyckades rensa de båda utbrytarrepublikerna etniskt.

  Nej, lyft ut öststaterna kommersialiseringen och det som mera liknar sexualparader och gör det till ett familjeprogram igen…

 4. 14 mars, 2009 at 13:20

  Jag brukar göra urklippen med VirtualDub (http://virtualdub.sourceforge.net/), och sen sätter jag ihop dem med Windows Movie Maker. har du inte Windows Movie Maker antar jag att VideoSpin funkar också (http://www.videospin.com).

 5. 14 mars, 2009 at 13:45

  Melodifestivalen är ett jippo med hjärndöd musik för en hjärndöd publik.

 6. 14 mars, 2009 at 14:41

  Bara bra att Georgien drar sig ur.
  Krigsstartande USA-kolonier har inget där att göra!

 7. Kurt
  14 mars, 2009 at 15:19

  Annars fungerar det ju väldigt bra att klippa ut videosnuttar med:

  mencoder -ss 01:10:10 -endpos 05:00 -oac copy -ovc copy film_in.avi -o film_ut.avi

  (klipper ut ett avsnitt på 5 min, 1 h 10 min 10 s in i filmen)

  och klistra ihop videosnuttar med:

  mencoder -forceidx -oac copy -ovc copy *.avi -o film_ut

  (slår ihop alla avi filmer i en mapp)
  Naturligtvis kan man göra små skript, av dessa kommandon.

  • 14 mars, 2009 at 15:46

   Mencoder? Var det programmet som Johnny tipsade om? Nej jag vill INTE hålla på och pilla med olika script. Jag vill ha en tidsaxel där man kan märka vad som ska bort och vad som ska vara kvar. Man ska inte krångla till det mer än nödvändigt.

 8. arnold
  14 mars, 2009 at 16:00

  VideoPad är en möjlighet:
  http://www.nchsoftware.com/videopad/index.html

  Laddade ner några andra av deras gratisprodukter för ett tag sedan och det kändes som bra produkter. VideoPad har jag inte testat själv ännu men den ser bra ut på.

  • 14 mars, 2009 at 16:14

   Den verkade inte gilla en timme långa AVI-filer på 2 GB…

   • 14 mars, 2009 at 21:07

    Resultat 20.00 i den lokala omröstningen:


 9. blingbling
  14 mars, 2009 at 21:32

  Här får du att trösta dig med din tv-lösa stackare (från en som föralldel har tv men hellre käkar daggmask än att kolla på sörjan):

 10. 14 mars, 2009 at 22:02

  Jävlar!

 11. blingbling
  14 mars, 2009 at 22:30

  Just så. Undrar om man skulle kunna engagera Dageby som talpedagog för att få rrrätt snitsssss på uttalet ? :)

 12. 15 mars, 2009 at 09:53

  Sillstrypar’n rules! Hans ”rr” är verkligen magnifiiika”!

  (Och apropå progg: Någon som vet var man hittar Anton Svedbergs Swänggängs parodi på schlagerfestivalen som inkluderar omröstning m.m.? ”Hallå Rutvik” och ”Men schläpp tröjan, det är ju jag som ska prata i mikrofonen”. Ni som hört den vet vad jag talar om!)

  Ang. AVI: Movavi har bra verktyg för ljud och bild, inte gratis, men billiga och prisvärda.

  Malena Enman och Fredrik Kempe har skapat en schlager! Tro det eller ej, men den är utmärkt som allsång! Vi provade igår.

 13. Jan V.
  15 mars, 2009 at 22:08

  Kommer vinnande bidrag att åtalas i Reinfeldts Sverige?

  Svenska språkets status kan lagstadgas
  (SR Ekot, 12 mars 2009)
  http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=2695733

  Sillstryparns inledande ”doing the…” torde väl vara ett brott som är preskriberat vid det här laget.

  ”Samhällen på nedgång får alltid bevittna hur deras vardagliga och politiska samtal gradvis förorenas av upphetsningen och känslosvallet från cirkusarenan.
  Och medborgarna i dessa samhällen i upplösning skådar alltid resultatet i form av styret hos en despot.”
  Marcus Tullius Cicero (106-43 f.Kr.)

Comments are closed.