Saudiarabiens kung Abdullah arabvärldens mest hatade?


Saudiarabien är hemland för den ökända Wahabism som tillämpas av talibanerna i Afghanistan och av de saudier som låg bakom attentatet mot USA 9/11 2001. Man har beskyllt Usama bin Laden för att han skulle ha varit delaktig på något sätt i attacken mot USA, men jag har inte hittat ett enda belägg för ett sådant påstående.

Ett antal Israelstyrda ”institut” har visserligen påstått det, bland andra MEMRI och SITE, men några säkra belägg för att deras uppgifter är korrekta finns inte såvitt jag vet. Det jag vet är dock att attackerna finansierades genom några prinsar som är söner till den saudiske kungen Abdullah bin Abdul Aziz, och såvitt jag vet så har han inte förnekat detta. Dessutom fick delar av den saudiska kungafamiljen fri lejd ut ur USA trots att det rådde flygförbud över hela USA dagarna närmast efter terrorattacken.

Kung Abdullah bin Abdul Aziz är förstås orolig för att revolutionen i arabvärlden ska komma även till hans land, därför gör han allt för att hjälpa andra despoter och diktatorer som har fått problem i sina länder. Ett av de senaste länderna är Jemen där diktatorn heter Ali Abdullah Saleh som jag nämnde igår. Landet drabbades relativt snabbt av revolutionsförsök, och i någon mån stillades detta av att Ali Abdullah Saleh bestämde sig för att avgå 2013. Landet kallar sig för republik och Abdullah Saleh är därför president i ett land som beskrivs som ett av världens fattigaste länder.

Oroligheterna har blossat upp igen och nu har kung Abdullah i Saudiarabien bestämt sig för att skicka tanks till Jemen för att hjälpa presidenten Abdullah Saleh hålla stånd mot de upproriska och slå ner upproret. Det gör han givetvis med USA:s goda minne och vi kan därför förvänta oss ett ökande antal dödsoffer den närmaste tiden.

Jag har nämnt det förut, dessa revolutioner destabiliserar hela Mellanöstern och sätter samtidigt ljuset på USA och Israel. USA är som bekant redan engagerade i krig i Libyen, Irak och Afghanistan. Förr eller senare så kommer dessa revolutioner utvecklas till den grad att USA tvingas ingripa på flera fronter, det oroar mig eftersom landet inte har resurser att skicka soldater, man kommer kanske istället tvingas agera på annat sätt. På vilket sätt är oklart.

Saudiernas kung Abdullah hade givetvis kunnat hjälpa Jemen att borra brunnar och skicka mat, men han väljer att skicka sina stridsvagnar istället.

it Andra om: , , , , , , , dn12 sr svd1 ex12 ab


Ett svar till “Saudiarabiens kung Abdullah arabvärldens mest hatade?”