Sätt Clownnäsa på Anders Borg!


I förrgår föreslog jag att Anders Borg skulle tilldelas en Guldbagge, orsaken är väl given, han ojar sig över direktörernas löner och bonusar, han klagar på bankernas övervinster och han stönar över boräntan. Men uppenbarligen är det ingen som har berättat för honom att han faktiskt är – Sveriges Finansminister.

Anders Borg är den person i landet som har mest inflytande över bankernas agerande, och han har dessutom rejäla styrmedel. Även om man ogärna går in med lagstiftning så kan han peka med hela handen, men det gör han inte. Han klagar och gnäller, i alla fall när TV-kamerorna är på, men det händer ingenting. Och det förhållandet är konstant, det händer aldrig någonting mer än att Borg står och suckar i TV och uttrycker sitt ogillande, han är urtypen för uttrycket ”mycket snack och liten verkstad.”

Det märkliga är att media tycks avstå från kritik, visst har det gnällts i en och annan spalt men på ledarsidorna så stryks han hela tiden medhårs. Hade jag inte lånat bilden av ”Janwikifoto” så hade jag klippt in en dummerjönsmössa på Borg, och troligen garnerat den med en clownnäsa. Wikibilder är fria att använda, men de är inte fria att modifiera hur som helst.

Det känns dessutom tråkigt att skriva om samma sak bara två dygn efter att jag tog upp saken förra gången, men han förtjänar faktiskt en guldbagge för sitt skådespeleri. Att stå i TV och se indignerad ut och samtidigt låtsas som att han som rikets finansminister saknar verktyg för att påverka affärsmoral och bankräntor är en sorts bedrägeri som faktiskt inte borde fungera. Men möjligen tycker folk ute i landet att han är söt med sin hästsvans och guldring i örat, även om utsmyckningen knappast är åldersadekvat.

Och hur många är det inte som betalar svindyra bolåneräntor? Det är hundratusentals, ja antagligen miljontals människor. Varför åker de inte in till Finansdepartementet på Drottninggatan, eller var det ligger, och ber att få framföra sina åsikter till mannen utan verkstad? Finansdepartementet kan knappast vara Borgs privata lilla sandlåda?

Egentligen borde jag inte klaga, regeringen har den senaste tiden uppvisat en häpnadsväckande oförmåga att agera, och de gömmer sina misslyckanden med de mest märkliga undanflykter. När Tolgfors besvarar kritik så är det inte den faktiska kritiken han svarar på, han hittar på en egen variant och ser indignerad ut, en sådan politik borde inte fungera hur länge som helst, men Reinfeldt har kanske rätt, svenska folket kanske är mentalt handikappat?

it Andra om: , , , , , , dn1 sr svd svt ab


7 svar till “Sätt Clownnäsa på Anders Borg!”

 1. >>> …men Reinfeldt har kanske rätt, svenska folket kanske är mentalt handikappat? <<<
  Med tanke på det ringa antalet reaktioner på rajrajismen så är man böjd att instämma. Någon typ av tankeblockerande droger inblandade kanske, förmodligen bestående av ingredienserna, till lika delar, girighet och pengar för vissa samt hopplöshet för övriga…

 2. Sverige är landet där folk gärna kör 10 mil för att köpa bensin 10 öre billigare. Där man glatt offrar sitt grundförsäkringsskydd för att få 250 spänn mer i plånboken efter skatt. Sverige är också det enda OECD-landet där finansministern är utklädd till pirat. Klart som fan att vi är mentalt handikappade!

 3. En liberal politiker har gått till val på att absolut inte göra någonting åt verkligheten. Det är liksom kärnan i ideologin, staten skall aldrig agera, de kan på sin höjd gnälla om att alla måste göra rätt annars funkar ju inte osynliga handen. Så det är lite märkligt att det är bankerna Borg gnäller på. Om han inte är nån form av socialist så borde han ju gnälla på landets alla låntagare och kräva att de skall byta till en hederlig bank. :))))))))))))

 4. Och ungdomen ska få ungdomslöner, för det hjälper mot massarbetslöshet! Blir antagligen samma succé som restaurangskatten, och det blev ju..succé. Undrar om inte FAS3-löner åt statsråd vore mycket effektivare mot ungdomsarbetslösheten? Man kunde kanske tänka sig en ny paragraf som lyder: ”Efter max 5 resultatlösa års allt mer patetiskt surrande om jobb & arbetslinje samt enbart bortförklaringar & undanflykter må statsrådslönen bli 4300 kr före skatt, med eventuellt beviljande av försörjningsstöd, om inga mätbara resultat kan uppvisas”? Klassiska tvärsäkra & genomcyniska borgerliga motiveringar som: ”-Jamen, det förstår väl alla att man inte bara kan få pengar utan att prestera” eller ”-Det ska ses som en morot, inte piska, en hjälpande hand” kanske kan kratta grusgången för denna nyordning?

 5. Många kommer att ångra sig senare att dom lagt sin röst på Alliansen,för det kommer att märkas mer och mer framöver.( Även i Plånboken).
  Även om det blir Regerings skifte 2014 så kommer det dröja många år innan det ”eventuellt” blir ändring. Jag tror att detta som Borgarna på den relativt korta tiden lyckats förstöra, (särskilt b.l.a Trygghetsförsäkringarna) kommer aldrig i närheten ens vad det var före år 2006. Apoteken t.e.x är ett skämt jämfört med hur det fungerade innan Avregleringarna. Eller är det någon som tror att,Sjuka och Handikappade,Utförsäkrade,Arbetslösa som befinner sig i Fas:3,ca 30 000 st, kommer helt att upphöra vid ett Regerings Skifte 2014, det ser osäkert ut med tanke på att det tog ett halv år för Sveriges Riksdag att få en simpel Socialförsäkringsminister på andra tankar.

  • Nej, det kommer ta tid. Dessutom kommer det bli sorgligt att höra Löfven motivera varför det ska ta tid..