Ge Anders Borg en Guldbagge!


Kritiken blev hård mot bankernas ledningar från Anders Borg, skriver Dagens Nyheter i en ingress till en artikel om miljonbonus till bankernas direktörer, man låtsas som om Anders Borgs kritik är något annat än rent skådespeleri, detta trots att mannen har förtjänat en guldbagge för sin bekymrade uppsyn. Han har inte gjort ett enda dugg för att sätta stopp för skamliga bolåneräntor och övervinster inom bankerna, det enda han har gjort är att säga ”– Jag är bekymrad över bankernas övervinster, eller – Jag är bekymrad över de höga bolåneräntorna…”

DN: ”Storbankerna gjorde under 2011 rekordvinster på kundernas bolån. Kritiken blev hård, inte minst från finansminister Anders Borg (M). Nu kommer lindringen för bankledningarna: ett miljonregn i form av löner, höga rörliga ersättningar – och möjlighet till en tidig, rejäl pension.

Nordeas koncernchef Christian Clausen toppar de fyra banktopparnas löneliga. Det framgår av en genomgång av bankernas årsredovisningar. Nordeachefens fasta lön landar på 10,8 miljoner kronor för 2011. Dessutom får han 4,2 miljoner kronor i rörlig ersättning för insatserna under fjolåret.”

Nordeachefen har 1.25 miljon i månadslön plus att banken har köpt en svindyr lägenhet på Narvavägen åt honom, en lägenhet som dessutom ska byggas om för mer än tjugo miljoner. Anders Borg ställer sig framför en TV-kamera och ser bekymrad ut och säger återigen att han är – bekymrad. De som har anledning att vara bekymrade är givetvis de som sitter med dyra bolån när den politiker som de facto har makt att göra något åt situationen inte gör ett skapandes grand, ja om man bortser från att han säger sig vara bekymrad.

Rimligen så ser alla väljare rakt igenom dessa rökridåer, för ska sanningen fram så anser Borg att bankerna och deras ägare ska tjäna rejält med pengar, pengar som de sedan ska betala så lite skatt som möjligt för. Nu behöver man inte vara raketforskare för att inse var detta för moderaterna på lite sikt, för vilken väljare i vårt avlånga land vill ha en ”finansminister” som ljuger så att han förtjänar Guldbaggar?

Jag vet inte vad som krävs för att nominera en film eller skådespelarinsats till Guldbaggegalan, men rimligen så har Borgs skådespelarinsatser gjort intryck på Dagens Nyheters reporter Thorbjörn Spängs, jag citerar det ytterligare en gång: Thorbjörn Sprängs skriver: ”Kritiken blev hård, inte minst från finansminister Anders Borg (M)…..”

it Andra om: , , , , , , dn1 svd ab


11 svar till “Ge Anders Borg en Guldbagge!”

 1. Återanvänder min kommentar till artikeln i SvD, ”bankanställda får ta skiten”, för en vecka sedan:

  Borg-frossan sprider sig åter i bankpalatsen

  INTE NU IGEN!!
  Han vill åt våra bonusar!
  Han vill åt våra marginaler!
  Han vill åt våra pengar!
  Han förstör arbetsglädjen!
  Han är ett arbetsmiljöproblem!

  Han är väl för söt med sin svans, säger då Annika och eftersom hon är VD
  fnissar alla lite nervöst och spänningen släpper och den hårt prövade
  personalen känner en viss frid, men den varar bara tills nästa
  kraftfulla uttalande kommer, och det dröjer nog inte så länge.

 2. Kan möjligen bilden ge en hint om vad det är som gått snett i Filippas och Fredriks relation?? :-P

  • Relationer handlar alltid om kommunikation. Om Fredrik och Filippas relation med skattebetalarna är en fingervisning, så inser man nog var i problemet låg. :)

 3. Ja, det här är den 17:de gången han kritiserar Bankernas ledningar sedan 2008!
  Och det har inte hänt så mycket, som sagt.

 4. Alliansen – det lyssnande, ödmjuka örat. Jag tror många kommunal-anställda tycker att det är oerhört givande samtal där de blir lyssnade på & sedan så genomförs motsatsen till vad de önskar sig i dagspolitiken. Upplevs säkert som verkligt givande träffar, inte alls som att bli använd som bonde-pjäs på ett schackbräde..

 5. Det är lite lustigt att Borg inte kan få bankerna att skärpa sig. Staten skänker bankerna enorma skattesubventioner i form av ränteavdrag. Vi vet att skattesubventioner leder till högre marginaler, inte lägre priser, så bankernas överdrivna räntor underhålls av staten. Så om Borg menade allvar hade han fått bankerna att skärpa sig första gången han röt till.

  Skatteverkets egen utredning påpekade att räntesubventionerna är ett problem på andra sätt, de missbrukas kraftigt för skattesmitning. Det finns alltså fler anledningar för Borg att angripa subventionerna till bankerna.

  Kort sagt, Borg ljuger.

  • ”Röt till” ?? :-)

   Jepp, Borg ljuger, han ljuger skiten ur det svenska folket som tvingas betala bankernas vinster.

   • Jag känner igen beteendet. Det är som när man säger ”ät inte för mycket godis nu!” på barnkalaset. Alla vet att jag inte kommer ta ifrån någon godiset. Det är bara en markering så barnen inte glömer vem det är som låter dem äta godis tills de mår illa.

 6. Bra liknelse. Jag ser framför mig gottegrisarna i bankpalatsen med sina miljonlöner vs. de fattiga barnfamiljerna en bit utanför city med månadens sosblankett. Nu mår _jag_ illa.