SÄPO vill patrullera på nätet!


Nu vill Säpo ha mer och bättre verktyg när det gäller den polisiära spaningen på Internet, men det menas säkerligen både teknisk utrustning, olika slags verktyg, och möjligheter att använda pseudonymer och delta i diskussioner på BBS:er och på t.ex. IRC.

DN: ”Säpo och Rikskriminalpolisen vill skaffa nya verktyg i jakten på terrorister. En nyckel blir att använda internet på ett nytt – och kontroversiellt – sätt. Spaning under falska identiteter och infiltration av diskussionsgrupper är två möjligheter som diskuteras.

– Efter Anders Behring Breiviks och Taimour Abdulwahabs terrordåd måste vi ställa frågan om den virtuella världen kan trigga människor att begå fasansfulla brott. Om det är så måste vi in i den. Vi måste patrullera på nätet, säger Säpochefen Anders Danielsson.”

Själv är jag ju gammal i gården, redan på åttiotalet då jag drev en BBS, så var polisen intresserad av i vilken mån stöldgods såldes via BBS:er, en polis som nu är kommissarie på RPS bad mig om tillstånd att få kalla sig för ett annat namn för att se vilka annonser som dök upp i det nätverk som kallades Fidonet. Eftersom jag vare sig då eller nu kräver att de som kommenterar använder sitt dopnamn så gick det givetvis bra, men uppriktigt sagt så tror jag inte att de hittade något som intresserade dem, å andra sidan skulle de knappast ha berättat det för mig.

Den nuvarande kommissarien på Rikspolisstyrelsen använde då sin dåvarande kommissaries namn, och jag förstod att det var lite känsligt redan på den tiden. Själv har jag inga invändningar mot brottsbekämpning, det är ju faktiskt det som polisen har betalt för att syssla med.

Däremot har jag för mig att jag har läst att Säpo ska ha fått samma möjligheter att spana på nätet som FRA, det vill säga att tappa nätet på information i realtid. Jag trodde att det redan var lagstiftat och klart, men jag har inte följt diskussionerna speciellt noga. Men har jag rätt så undrar jag i vad mån man behöver ytterligare verktyg? Danielsson frågar sig om ”den virtuella världen kan trigga människor att begå fasansfulla brott”, något som är enkelt att besvara, för svaret är – Ja.

Jag skulle tro att expertisen på området är rätt överens om att det behövs yttre stimuli, t.ex. händelser i vår omvärld som triggar obalanserade personer till ett sådant hat att det i sin tur kan leda till allvarlig brottslighet. I fallet med Breivik så vet jag inte vad som fick honom att tappa sans och kontroll, och möjligen är det svårt att hitta den sortens signaler på nätet. Bara för att en extremist uttalar sig hatiskt om muslimer så betyder det inte att vederbörande blir någon ny Breivik. (forts nedan..)

Det är ett rimligt antagande att det finns vissa människor som blir så affekterade av sådant som de kan ta del av på nätet så att de kan begå allvarliga brott. Men samma sak gäller tidningar och radio- och TV. Möjligen kan nätet bidra till att olika knäppgökar får kontakt med varandra, och att de också får för sig att göra något åt det som de irriterar sig på. Men det är inte någon nytt just med internet, den sortens personer har alltid funnits, möjligen är det lättare för dem att träffa på varandra på nätet än vad det har varit tidigare.

Möjligen har jag missuppfattat Säpos möjligheter att spana på nätet i realtid, eller så är det ytterligare lagar som de nu arbetar på att sälja in till regering och riksdag, jag vet inte. Men som vanligt så är det viktigaste i samman-
hanget att värna den personliga integriteten, och det vete sjutton om Anders Danielsson är rätt man att göra.

it Andra om: , , , , , , , , , , , dn svd sr ex


8 svar till “SÄPO vill patrullera på nätet!”

 1. Det är ett faktum som är intressant; när jag i skolan fick jag lära mig ”terrorismens” tillvägagångssätt; man utförde attacker som skulle leda till att det attackerade landet tvingades utveckla hårdare regler och i slutändan utvecklas till en polisstat, vilket på lång sikt skulle göra landets befolkning mottaglig för ”terroristernas” agenda. Det verkar vara just det som håller på att ske i större delen av västvärlden. Man får alltså passa på att gratulera ”terroristerna” för lyckade planer då.

  • Jag undrar om det finns någon sådan agenda. Ser man till terrorister i allmänhet så verkar det mer knutet till lokala konflikter av olika slag, det är nog sällsynt att man har en så genomtänkt agenda. Ett mål att göra ett land till polisstat för att sedan få till en revolution, ja kanske någonstans någon gång, men jag tvivlar starkt på att det skulle vara speciellt vanligt.

 2. Jinge, när ska du dra din linje i sanden?

  Har du nån aning om vad polisen kommer kunna utföra på internet om dom ges möjligheten att infiltrera grupperingar och skapa falska identiteter?

  Det kommer att sluta med att polisen, precis som i USA ( FBI ), infiltrerar, radikaliserar och slutligen uppmuntra grupperingar/individer till våld, otaligt med syndabockar kommer att skapas direkt eller indirekt!!

  Vänta ett litet tag så kommer du få se mer terrorism efter det att polisen har fått dessa möjligheter..?

  Om du undersöker detta arbetssättet som pågått i USA flera årtionden, där FBI har dessa befogenheter/möjligheter så kommer du se väldigt många oskyldiga individer/grupperingar har uppmuntrats och även mutats till att prata om våld och till slut även försökt göra nåt våldsamt!

  Jag har nog länkat till ett flertal artiklar som just visat detta på din blogg tidigare..

  • Infiltrera kan de göra redan idag, skapa falska ID oxo. Uppmana till brott får de inte göra, och det finns inget som talar om brottsprovokation. Dessutom kan du utgå ifrån att polisen redan använder nätspaning som arbetsmetod och fejkade identiteter. Och Danielsson pratar faktiskt inte om att härma FBI. Ett FBI som f.ö. redan är verksamma i Sverige…

   Bättre då att ha lagar med förarbeten som visar vad man får göra och vad man inte får göra.

 3. Tänk om regeringen/polisen använde en liten resurs på att få bort alla ”skoj” företag som försöker telefonsälja påhittade tjänster till företag. De har blivit så kaxiga att de har mage o erkänna att de klipper ihop ett ”ja” från samtalen till en falsk telefon överenskommelse. Ta en titt på svarta listan där fler ”företag” trots detta får bedriva såna verksamhet. Om man inte betalar så kommer en ”snäll” farbror från deras indrivare o knackar på.
  Fast det lönar sig inte när inga rika intressenter mutar lagstiftare för att ändra lagen eller busa FRA/polisen på dem. men fy om man laddar ner en låt eller kallar USA för ngt dumt på nätet.
  sry lite offtopic kanske men..