Säpo och Wag the Dog?

Idag skriker löpsedlarna ut budskapet att Säpo höjer risknivån för terroristangrepp från två till tre. Man berättar givetvis inte varför, men det kan vara så enkelt att de höjer den helt och enbart av inrikespolitiska skäl.

I Sverige så talas det en del om att de rödgröna vill snabba på tillbakadragandet av trupper från Afghanistan, de borgerliga partierna vill inte det, de vill istället utöka den svenska styrkan och dessutom sända ner ett antal helikoptrar med tillhörande personal.

Det finns ytterligare faktorer som kan påverka. Den danska filmen Armadillo som handlar om de danska soldaterna som avrättade sårade talibaner ska snart visas på svensk TV. Filmen har upprört den danska hemmaopinionen, och igår fick vi höra nyheter om norska soldater som ansåg att krig är bättre än sex. De talade också om att skjuta dimma, vilket avser de blodstänk som bildas då en människa träffas av ett direkt dödande skott.

Samtidigt med detta så har Obama fått svårigheter i USA eftersom det avslöjats att amerikanska soldater mördat ett antal oskyldiga afghaner, och dessutom tagit med sig deras avskurna fingrar hem som troféer. Folk i USA och Europa ser krigets vansinne allt tydligare, något som givetvis påverkar opinionen.

För några dagar sedan påstod dessutom USA att de räddat flera städer i Europa från terroristangrepp, man sade att det fanns planer för att rikta ett flertal attentat mot europeiska storstäder. Men nu hade USA sänt sina radiostyrda drönare mot dessa terrorister i Pakistan och på det sättet hade de europeiska städerna räddats. Hur många bröllop man därigenom avbrutit är förstås oklart, och det kommer att förbli oklart.

Allt detta talar mot det krig som pågår mot Afghanistan, ett krig som många av USA:s partners är inblandade i, och det är självklart att USA vet om att opinionen i världen alltmer ifrågasätter insatserna. Opinionen kan därför behöva lite hjälp av ett ökande terrorhot, och att öka beredskapsnivån från två till tre är kanske en metod som inte kostar så mycket. Och så är det kongressval snart i USA som bekant.

it , , , , , , , , , , , , ab ex12 svd1 svt dn

  28 comments for “Säpo och Wag the Dog?

Comments are closed.