”Sanningar” om Syrien.


120713

Det är inte guld allt som glimmar. Det är inte heller sant allt vad som står i tidningen eller sägs i radion och på TV. Detta gäller särskilt i krigstider, och särskilt då det finns en helt dominerande supermakt som sedan länge arbetat på att försvaga Syrien för att ytterligare öka kontrollen över Mellanöstern, försvaga Iran och i förlängningen Kina och Ryssland. USA har mer än 700 militärbaser i mer än 70 länder, har startat mångdubbelt fler krig och stött mångdubbelt fler diktaturer och statskupper än något annat land. Man måste i en situation som denna kritiskt granska alla uppgifter. Detta gäller även morgonens rapport om en hemsk massaker i Syrien. Jag ger här bara några exempel på nyheter som dominerande massmedia och ledande politiker sväljer alltför lätt, eller förtiger.

Nyss basunerade massmedia ut att brigadgeneral Manaf Tlass, ”en högt uppsatt general i Assads inre krets hoppat av”. Men Tlass, vars grad motsvarar överste av första graden i Sverige, uteslöts ur Assads inre krets i april 2011. Enligt den brittiska Mellanösternforskaren  Narwani är det oklart om Tlass verkligen hoppat och hon menar att uppmärksamheten krig ”avhoppet” helt följer USA:s standardmodell för hur en utifrån uppmuntrad opposition ska drivas fram till maktövertagandet. Narwanis rapporter om Syrien har stoppats av den amerikanske mediajätten AOL. Detta rapporterar utmärkta www.nyhetsbanken.se. (Detta motsägs inte av att en syrisk ambassadör till slut just hoppat av).

Nyhetsbanken nämner idag att försvarsministern och en general i Turkiet inte finner belägg för att det turkiska flygplanet sköts ned på internationellt vatten eller av missil, vilket premiärminister Erdogan påstått!

Tidigare rapporterade utrikesministern Hillary Clinton att Ryssland sänt helikoptrar till Ryssland, vilket visade sig felaktigt.

Viktigare än detta är att det t.ex. inte finns mycket stöd för att massakrerna på civila i Homs och Houla begicks av Syriens regering som förnekar detta och som bara förlorar på en sådan händelse. Den versionen får starkt stöd av en utländsk journalist, Marat Musin, som var i Houla vid händelsen Hela familjer dödades då mannen var anställd av regeringen.

Glöm inte att viktiga delar av den syriska oppositionen är mot utländsk inblandning

Men massmedia har mest tigit om en rapport från Arabförbundet från början av 2012 som baseras på iakttagelser av 166 observatörer från 13 arabländer, vilka bevakade städer och distrikt i hela Syrien under en månad vid årsskiftet. De rörde sig fritt och intervjuade folk, gav stöd åt den syriska regeringens rapporter om attacker av fria syriska armen mot civila och regeringsstyrkor, men kritiserade också regeringstrupperna. Observatörerna beskrev fredliga demonstrationer både för och emot regeringen, och fann också falska eller överdrivna medierapporter om explosioner och våld.  Rapporten godkändes av Arabförbundets ministerkommitté med röstsiffrorna 4-1. Denna rapport har rimligen ett klart bättre verklighetsunderlag än uppgifter från den Londonbaserade Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), med nära band till regeringen i Storbritannien.

Massmedia har knappast heller rapporterat om att USA och drygt 70 andra stater att stödja det splittrade Syriska nationella rådet med vapen och pengar, där USA lovade 12 miljoner och Västtyskland 7,6 miljoner US Dollar, dvs. motsvarande 130-140 miljoner svenska kronor vid ett möte i Istanbul i början av april. Detta underminerar också Annans fredsplan.

Det är skrämmande att krigiska USA:s utrikesminister Clinton så utan kritik får kräva en annan statschefs avgång. Och det är mycket illa att den svenske utrikesministern så lätt sluter upp bakom detta. I nuläget är det viktigt med en uppslutning kring huvudpunkterna i Annans fredsplan, mot Clintons aggressiva planer, för ett självständigt och demokratiskt Syrien.

Läs merwww.globalresearch.ca, www.nyhetsbanken.se eller http://aromelsjö.se


Andra om: , , , , , , , etc dn1234567 global research svd1 voltair net

Samt: dn 22/7 Ledare Wolodarskidn 22/7 Kilhstrom dn 22/7 forhandling dn 22/7 Shachar svd2 dn2 sr DN Syrien 30 juni, DN om Parismötet bland Syriens vänner , DN Syrien 13 juni, DN Syrien 7 juni, DN Syrien 6 juni, dn iran, dn syrien

, , , , , , , , ,

10 svar till “”Sanningar” om Syrien.”

  • Du har rätt i att EU och USA kommer att gå under. Det gäller alla länder och organisationer i världen, ja hela jorden; förr eller senare!

 1. Jinge. Stort tack för en genomtänkt och klar analys. Vill bara göra ett tillägg: Hillary Clinton beklagar i tal efter tal ”den fruktansvärda blodsutgjutelsen under striderna i Syrien”. Jo, detta bör man sannerligen beklaga. Med USA:s goda minne (USA:s önskan) har Turkiet och mot Syrien fientliga arabstater sänt in stora mängder legosoldater i Syrien. Som kanske nu har största skulden i mängden offer för striderna.
  Hillary Clintons beklaganden över strider och offer är således ett skamlöst hyckleri. Skamlöst. – USA har ju medvetet och planerat orsakat tragedierna.
  Ulla Johansson

 2. Men jobbar inte C Bildt för USA? Ministerjobbet i Sverige är väl bara ett extraknäck med husses goda minne?

 3. Vi ser vad som hänt med soldaten Bradley Manning, som vågade förmedla sanna uppgifter till skattebetalarnas och världen om USA:s militär.
  Hur behandlade man den lilla, lilla gruppen ”Black Panthers” i slutet av 60-talet?

 4. Hej Jinge, tack för länken! Förhoppningsvis kommer min trackback till din blogg också snart fram.

  Det viktiga med bloggar och bloggosfären är ju att åsikter korspollineras och att man kan få information från många olika håll.

  I mitt inlägg som svar på Anders gästinlägg här på Jinges blogg så ger jag min syn på USA från amerikansk horisont härifrån Silicon Valley där jag har jobbat i 25 år.

  Det intressanta kanske är att jag på min egen blogg inte sällan anklagas för att vara kommunist av svenska högertyper. Säg inte att världen inte är fascinerande. :-)