Sänket Sahlin


[column width=”49%” padding=”2%”]
Idag är det bra precis ett år kvar till valet, det fattas bara några dagar, och just nu står opinionen och väger mellan blocken. De rödgröna har ett övertag i mätningarna med runt fyra procent, men i samtliga dessa undersökningar så samlar Sverige-
demokraterna också in cirka fyra procent. Just idag ser det ut som om Sverigedemokraterna blir tungan på vågen 2010, något som givetvis högeralliansen skulle utnyttja. SD är ett extrem-
högerparti, och de stöder givetvis den grupp som är aningen mindre höger när det kommer till ett avgörande.

Expressen: ”Med ett år kvar till valet tror bara varannan socialdemokrat att Mona Sahlin skulle bli en bättre statsminister än Fredrik Reinfeldt. Förtroendet för Sahlin har rasat dramatiskt hos de egna väljarna…
… En Sifomätning på fredagen, gjord på uppdrag av pr-byrån Westander, visar att 60 procent av väljarna känner störst förtroende för Reinfeldt som statsminister, mot 20 procent för Sahlin. Uppslutningen för Reinfeldt bland M-väljarna är nära nog 100-procentig. Sahlin har aldrig varit uppe i så höga nivåer, visar de återkommande mätningarna.”

Mona Sahlin har alltid varit mycket kontroversiell, både inom och utanför det socialdemokratiska partiet. Att repetera alla kontokortsmeriter och parkeringsböter är onödigt, alla minns, om inte annat så valda delar. Det råder ingen som helst tvekan om att Sahlin är folklig, hon har många beundrare inom partiet, men hon väcker också en hel del antipati både inom de egna leden samt bland de politiska motståndarna.

Det är givetvis ett stort bekymmer för partiet att partiledaren inte har det förtroende bland de egna medlemmarna som man haft anledning att hoppas på. Dessutom så har hon ännu inte velat ta i frågan om vad en socialdemokratisk justitieminister kan tänkas heta. Det blir en fråga som hon kommer tvingas att besvara före valet, och stavas då beskedet Bodström så är det inte bara undertecknad som kommer sätta sig på tvären.

Thomas Bodström är den enskilda politiker som betytt mest för införandet av IPRED- FRA- och andra spionlagar. I praktiken är det så att Bodström villigt anammade de amerikanska signalerna efter 9/11 och införde en Patriot Act Light i Sverige. Nu kan polisen gå in i din lägenhet när du inte är hemma, man kan installera kameror med videoutrustning och hemliga mikrofoner, och man har rätt att göra det trots att man inte misstänker dig för något brottsligt.

Thomas Bodström sålde inte ut svenskars rätt till personlig integritet, han skänkte bort den. Om inte socialdemokraterna inser att detta spelar alla enfrågepartier i händerna så bör de sluta med politik. Att piratpartiet tagit sig in i EU-parlamentet är inte någon tillfällighet. Att partiet dessutom valt en parti-
[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Sahlin

ordförande som ifrågasätts bland breda lager av medlemmar och ickemedlemmar är givetvis ett stort handikapp, men inte bara för (S).

Partiets koalitionspartners inom Vänsterpartiet och Miljöpartiet bör känna sig rejält oroade. Bland (V)-väljarna är inte en koalition en självklarhet. En ministerpost eller två byter man ut mot självständig-
heten gentemot det största partiet, att man dessutom är med i en koalition med (MP) är mycket kontroversiellt bland de fackligt aktiva. På samma sätt förhåller det sig säkerligen inom (MP), för att inte tala om den irritation som bubblar inom (S).

Många inom (S) anser att det bästa hade varit att gå till val själva och låta valresultatet styra vem som skulle få förtroendet att utse en regering. Nymodig-
heten som Sahlin kom fram till, efter betydande möda och turbulens ska tilläggas, ses inte med blida ögon av alla inom partiet. Vad det betyder 19 september 2010 vet ännu ingen, men man kan utgå ifrån att det inte betyder så mycket i de ständigt återkommande opinionsmätningarna. Det faktum att sextio procent av väljarna känner större förtroende för Reinfeldt än de tjugo procent som känner förtroende för Sahlin kommer givetvis att spela en avgörande roll.

Lägger inte de rödgröna in ytterligare ett antal växlar och gasar så kan det innebära att något eller några av dessa partier tillfogas ett så svårt nederlag att de faktiskt försvinner för att endast återfinnas i historieböckerna.

intressant Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ex1 svd1 ab1 dn12 t

[tags]Sahlin, Ohly, Eriksson, Wetterstrand, Bodström, Spionlagar, Ipred, Fra, Polisen, Patriot Act, Justitieminister, Rödgröna, Reinfeldt, Opinionsmätningar, Val 2010, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Politik[/tags]
[/column]


8 svar till “Sänket Sahlin”

  1. Ja det var tråkigt att inte sossarna kunde välja någon annan. Men jag tror inte att det är kört för det, men Morgan Johansson hade varit bättre.

  2. Vad säger svaret på undersökningen egentligen. Det är ju så även jag skulle kunna säga att Reinfeldt är bättre statsminister än Sahlin, detta sagt i förhållande till vad jag kan förvänta mig av en borgerlig regering. Men betyder det att jag tycker att han är bra för de flesta svenskar, nej det tycker jag inte.
    Tror jag att Sahlin skulle bli en bra statsminister för de flesta, nej det tror jag inte, hon är en ganska oskicklig politiker.
    Jag tror de flesta förtroendeundersökningar är ställda i stil som att välja mellan pest eller kolera och inget annat svar går att ge.

    Vi kanske skulle ha direktval av statsministern, den verkliga popularitetstesten skulle det bli då. :)

  3. Ett parti behöver åtskilliga kunniga, konsekventa, tydliga, fokuserade, seriösa (skulle egentligen inte behöva nämnas ens), gärna erfarna aktörer i frontlinjen.
    M. Sahlin ok på många sätt, men inte i främsta ledningen, tycker jag.
    Ett beprövat namn är Anneli HULTÉN, som verkar ha en komplett universitetsutbildning (!), ha innehaft poster i olika centrala utskott och sedan något år är kommunordförande i Gbg efter Göran Johansson. Hennes uttalanden stämmer till eftertanke, hennes verbala förmåga är stor, hon vekar ha en helt konsekvent politisk linje utan tex sidoblickar på egna favörer etc.
    — A. Hultén skulle jag gärna se nånstans i ledningen. Lite tyst om henne, åtminstone här i Stockholm.
    –Det finns säkert många fler av hennes kaliber, som är förhållandevis osynliga i debatten. Tyvärr!!

  4. Jag har försökt förhandla med mitt samvete men kan inte rösta på plattnacken Mona Sahlin. Tyvärr blir det nog sura år framöver med Alliansens politik. Det hatar ju arbetslösa och sjuka och kommer säkert att sno varenda krona från dem…

  5. Sänke eller ej – det är svårt att ansvarsbelägga en enda person. Men något måste det bero på att inte de rödgröna har en solklar ledning i opinionen, så katastrofalt som alliansstyret hittills varit.

    F ö anser jag faktiskt att Göran Persson hade rätt i att inte före valet gå ut med ett färdigt regeringskoncept. Låt varje parti gå fram för sig och sedan får valresultatet avgöra om det ska bli regeringskoalition (och i så fall mellan vilka) eller ej.

  6. Mona saknar de flesta egenskaper som krävs för jobbet som partiledare och med sitt svaga ”tänk”, vilket hennes tidigare chef redogjorde för, är kombinationen Mona-Bodström en krutdurk av sämsta tänkbara scenarios.

    Mona har troligtvis redan skissat upp en framtid där hon inom några år lämnar partiledarposten och vi kan ju gissa vem hon tänkt lansera som sin efterträdare. Det kan som sagt alltid bli värre!

  7. (S) i koalition med (MP) tarvar en förklaring av (S) för
    den enorma iver med vad man lade ned järnvägar på 60 & 70-talet. Det trixades och fixades med tåglinjer som slutade att passa ihop och turlistor som inte samverkade, med avsikt att minska passagerarstatistiken, som ”motiverade” linjenedkäggningar, och gynnade asfaltbolagen. (Mp) gynnar tydligen bygge på strandnära mark för att gynna en typ av entreprenörer. (S)+(Mp) kommer att maxgynna vad? Vilken allmän nyttighet skall försvinna med denna koalition?