Sahlin lämnar Walk Over?


Nu har Mona Sahlin gått ut i media och sagt att hon kommer att bjuda in två av högeralliansens partier till ett regeringssamarbete om de främlingsfientliga får en vågmästarroll.

EX: ”Om den rödgröna alliansen blir störst i valet men inte kan bilda en majoritetsregering kommer Mona Sahlin att kontakta samtliga borgerliga partier. – Men jag ser inte Moderaterna som deltagare i en bred regering, i första hand är det Folkpartiet och Centern som är aktuella, säger hon till Dagens Nyheter.”

På ren svenska betyder det att hon numera kan betraktas som Sverigedemokraternas främsta valarbetare. Det verkar som om Sahlin inte tycker att partiet redan har fått en oförtjänt uppmärksamhet utan istället behöver mer. Samtidigt så gör hon frågan om integrationspolitiken till valets huvudfråga. Det rödgröna samarbetet ställs ensidigt i skamvrån av den socialdemokratiska partiordföranden, något som de övriga partiledarna i sällskapet knappast kan gilla.

DN: ”Det är första gången som Sverigedemokraterna får över 4 procent i DN/Synovates mätningar. Uppgången till 4,7 procent är inte statistiskt säkerställd, men partiet har fått stigande siffror hos de flesta opinionsinstitut efter Aftonbladets publicering av partiledaren Jimmie Åkessons debattinlägg för en månad sedan där muslimer pekades ut som ett hot mot Sverige.”

Frågan är nu vad Sahlins nästa drag kommer att bli. Men resultatet av Sahlins göranden och låtanden blir med all sannolikhet att SD kommer att få ännu fler röster än vad de skulle ha fått om hon valt att inte skapa tidningsrubriker. Jag undrar om Sahlin kommer att klara av att hålla ihop sin egen koalition.

intressant Andra om: , , , , , dn svd ex12 ab Jonas Sjöstedt Johan Lindahl t


26 svar till “Sahlin lämnar Walk Over?”

 1. Man häpnar! Människan saknar ju verkligen allt omdöme. Att det skulle bli svårt att hålla ihop det rödgröna samarbetet har jag redan förutspått, men att lagledaren helt utan egentlig anledning spräcker laget genom att antyda att ett regeringssamarbete högerut kan bli aktuellt är verkligen bara för mycket. Att ett samarbete med fp och c i så fall skulle innebära att vänsterpartiet ställs utanför regeringen kan nog vem som helst räkna ut. Vad säger Ohly om det? Visst kan sd komma att bli vågmästare, men hur vore det om folk kunde få två klara alternativ att ta ställning till. Ett som är höger och ett som är hmm, lite mindre höger. Nu finns det tydligen ett tredje alternativ. Haha.. Och helt seriöst så är det inte bara sd som tjänar på den här cirkusen. Naturligtvis tjänar alliansen på detta. De har sin allians och även om de har flörtat med mp lite så går det ju på intet sätt att jämföra med det Mona Sahlin nu har gjort. För v som parti vore antagligen det bästa att helt enkelt lämna det rödgröna samarbetet. I den senaste mätningen så har de rasat ytterligare och de närmar sig nu spärren. V riskerar inte bara att förlora hela sin själ i och med samarbetet utan även sina riksdagsplatser. Egentligen är det ju såklart galet att avveckla det rödgröna alternativet, men när Mona gör såna här självmål så vete fan om det inte vore det bästa.

  • Ja omdöme är inte Monas grej. Men det trista är att hon uppenbarligen avstår från rådgivare också. Nu tappar sossarna ännu fler röster, en groda till och de rödgröna kan lämna Walk Over!

 2. Ja, vad ska man säga? Det verkar som om hon, och sossarna, är oförmögna att göra någonting rätt för tillfället. För tillfället spelar de SD rakt i händerna och sig själva rakt upp på läktaren. Inte nog med att hon ger ännu mer kraft åt de strömningar som bär upp SD – hon retar samtidigt upp sina egna väljare och tar kraft från vänstersamarbetet.

  Nu är det dags att börja bli orolig för en borgerlig minoritetsregering med SD som vågmästare, alternativt fyra år till med alliansen (om den överlever i sin nuvarande skepnad).

 3. Ja, man kan verkligen undra vad hon sysslar med. Ska det vara så svårt att säga något i stil med ”Sverigedemokraterna är ett högerextremt parti som vi aldrig kan samarbeta med. Vi går till val på en rödgrön regering.” ???

 4. Det är dumt att ”trycka diktaturknappen” redan nu. Vi vet ju inte vad valets resultat blir? Framförallt är det ohederligt mot V och MP. Förstår inte vad Mona Sahlin tänker med?

 5. Thats it!

  Jag övervägde att lägga min röst på Wetterstrand/Eriksson men eftersom det indirekt är en röst på Sahlin som partiledare så är det lika bra att ta ställning redan nu. Jag kommer att rösta på något av alliansens partier. Att sahlin skulle bli statsminister har aldrig känts kul, men nu gäller det att bli av med henne, helst ut ur Riksdagen. Har inte S-medlemmarna bättre omdöme än så så kan de lika gärna göra henne sällskap ur riksdagen.

 6. Man kan inte annat än skratta åt hella soppan, att S inte kastat ut henne är roligt. Men det är klart man behöver inte göra IQ test för att bli politiker :P Framtiden har så mycket spänning att ge…

 7. Men jag ser inte Moderaterna som deltagare i en bred regering, i första hand är det Folkpartiet och Centern som är aktuella, säger hon till Dagens Nyheter.”

  Skulle Folkpartiet vara så himla mycket bättre än Sverigedemokraterna? Kan anledningen måhända vara att Folkpartiet har färgade rasister? Det ser mer integrerat ut kanske för någon med Monas intellektuella resurser.

 8. Hon påstår att om (SD) får politiskt inflytande så blir det farligt för demokratin och det tänker hon inte medverka till.

  Vad är denna ”demokrati” värd om det behövs en diktaturregering för att bekämpa ett, trots allt, folkinvalt (SD)?
  (SD) har hon nu gjort till vågmästare redan före valet genom att flytta all rödgrön politik till höger om mittpunkten vilket rimligtvis måste få (V) att ta ställning. Var är du Ohly?

  Försöker i fantasin att se en bild som den ovanför men med Björklund, Sahlin och Olofsson… Det går bara inte så jag hoppas att du kan Photoshoppa fram en sådan bild Jinge.

 9. Detta är ju helt oerhört. Sahlin menar att samtliga ”vanliga” partier (utom moderaterna) behöver gå ihop för att hålla det lilla 4-5%-partiet SD stången ! Blir det verkligen så, då har ju Sverigedemokraterna faktiskt redan vunnit.

  Skulle det verkligen vara omöjligt för dagens rödgröna (eller i värsta fall blå) att hålla ”de utslagsröstande” sverigedemokraterna lika kort som Erlander och Palme höll dåvarande SKP – VPK ?

  Ja, Sverigedemokraterna är särklassigt ”värst” av alla de partier som har riksdagschans. Men det betyder inte att det skulle motivera oss att gå ihop med några mittenpartier, då skulle allt bli så utslätat att det vore en överloppsgärning att rösta.

 10. Folkpartiet av alla parti? Skojar hon eller? Snälla säg nån att hon skojar..?? Någon?? Hallå????

 11. Sahlin är högersosse, så att hon inte har något emot ett samarbete med FP och C kommer inte som någon större överraskning. Den stora överraskningen och misstaget var när hon tog in V i samarbetet. Därigenom övergav hon en stor del av mittenväljarna. Och det är just mittenväljarna som avgör valet.

 12. Jaha … Då är det officiellt nu då? Sverige infört enpartistat. Det spelar alltså inte ingen roll vad du röstar på längre då C-FP-Sossarna med MP kommer att styra oavsett vad vi vill?

  Det skrämmer mig av två orsaker:
  1.) Detta kommer att gynna SD
  2.) Många kommer att röstskolka.

 13. Då (s) ska samarbeta med fp och c, så kan man som väljare lika gärna rösta på fp eller c. Är det budskapet Sahlin vill säga?
  Håller annars med nature. Hur stora blir SD? Hur mycket sjunker valdeltagandet 2010?

 14. Att politiken bara handlar om två saker, SD och mittenväljare, är väl ett svaghetstecken.
  Annan fråga är vilka är de två allianspartierna, KD och Moderaterna. Som det ser ut i dag är Centern industrifientliga och Fp värre högerparti än moderaterna.
  Frågan är om inte den ledande sossedamen har kortslutning mellan öronen, för något så korttänkt som politiker tror jag mig inte ha upplevt tidigare.

 15. Tror nog att SD är större ute i landet än många vill tro. Många jag talar med (oavhängt partitillhörighet) tycker att integrationspolitiken inte fungerar för tillfället i Sverige. Problemet med övriga partier är att man försöker tysta ner problemet istället för att diskutera och att inte erkänna SD är inte demokrati. Med en halv miljon svenskar som röstar på SD bör de komma till tals och problemen de identifierar komma upp på bordet.

  Mona är och har för alltid varit ett skämt jag skulle om jag hette Jimmy säga att oavsett valutgång skulle jag regera med övriga partier för att slå ut sossarna – hade varit kul.

   • ”En halv miljon? :-)” – Det blir runt 7% om man räknar med 7milj. röstberättigade i Sverige (då har jag inte tagit hänsyn till hur många som faktiskt röstar). Jag tror tyvärr att SD får närmare 8-9% 2010. :(

 16. Ha ha, my bad. Tankevurpan i matematiken är ju avhängt på att alla svenskar plötsligt blev myndiga och gick oavkortat och röstade – säg 200.000 då så somnar jag om :-)

 17. Hon säger ju bara det som är uppenbart för alla oss andra: det är väljarna som styr och vill de inte ge ensam majoritet till någon av ”allianserna” som politikerna har satt ihop utan att fråga oss väljare så straffas de för det. Då tvingas de anpassa sig och samarbeta med andra partier. Det är ju rent självklart. Jag tycker faktiskt att det vore bra om sd får 4% för då slipper vi de här allianserna som politikerna sätter ihop utan att fråga oss först – vi röstar och SEDAN kan de göra sina allianser när de har vårat mandat inte förr!

 18. Fråga 1. Har fp eller c svarat på inviten?

  Fråga 2. Vad betyder ”mittenväljarna” egentligen? Det verkar vara än nu ett av alla dessa försåtliga ett modeord i media, politik och även här. Tidigare (oklart när) var C och Fp möjligen ”mittenpartier”, men nu när dessa (också) är högerpartier så är väl det eventuella mittfältet tomt. ”Mitten” är som sagt ett försåtligt uttryck på flera sätt (oavsett om vi talar om höger -vänster) eftersom det vill underförstå det som är ”lagom” , eller ”mellan” eller inte extremt åt något håll.

  Men begreppet ”mittenväljare” — skulle det syfta på de som röstat på Fp eller C, de som anser sig värdemässigt vara i denna diffusa ”mitten” , eller de som står och väger mellan blocken. Marginalväljare har jag för mig var ett uttryck tidigare i den mening de som tvekar längst och bestämmer sig sist.

  Ibland kan man (jag) undra om det också betyder ”medelklassväljare”. Eftersom Mona Sahlin och hela S i sin verkliga vandring högerut konsekvent undviker att tala om arbetarklassen (om hon alls talar om klass och klassamhället -vilket hon och S väl inte alls gör numer) och inte heller försvarar den offentliga sektorn och den gemensamma välfärden mot privatisering och nyliberalt systemskifte (utan tvärtom bejakar de borgerligas privatiseringar och marknadsanpassning) på grund av ideologiskt förfall och (dålig?) taktik.

  Hur som helst tragiskt för hela vänstern och alla som vill arbeta för ett jämlikare samhälle och inte minst förödande för samhällets alltfler utsatta människor.