Så Bildt ljög om plutoniumet?


Carl Bildt påstod att det plutonium som under stort hemlighetsmakeri transporterades genom halva Sverige för att sedan skeppas iväg med fartyg till USA skulle förstöras av amerikanerna, det påståendet visar sig efter granskning vara osanning.

SR/Ekot: ”När Sverige nyligen transporterade 3,3 kilo plutonium till USA gav utrikesminister Carl Bildt tydligt besked om att det skulle förstöras. Men avtalet visar att Sverige inte längre har någon kontroll över vad som händer med plutoniumet.

Amerikanerna har bara lovat att det inte kommer att användas för militära ändamål.

– Egentligen kommer vi inte att få veta alls vad som händer med det. Nu har energidepartementet, Department of Energy, hela ansvaret, säger Lars Hildingsson som har hanterat ärendet på Strålsäkerhetsmyndigheten, och fortsätter: – Det finns inget ansvar kvar i Sverige. Vi kan inte kontrollera det längre.”

Om amerikanerna har lovat att förstöra plutoniet, och sedan inte gör det, så kan de också bryta löften på andra sätt. Att de lovat att inte använda det för militära ändamål betyder givetvis ingenting om de nu bryter andra löften. Men ser man till Strålskyddsmyndighetens tolkning av det som avtalats med USA blir det allvarligare, då är det återigen ett bevis för att Carl Bildt far med osanning.

Det är mycket illa om vi inte kan lita på vår egen utrikesminister, och Bildts handel och vandel är ifrågasatt lite för många gånger nu. Det tycks som om alla moderater i regeringsställning på ett mer allmänt plan uppvisar samma slags brister, något som givetvis återfaller helt och hållet på mannen som har rekryterat dem. Inte så konstigt att de borgerliga går en opinionsmässig kräftgång.

it Andra om: , , , , , sr ab12 svt dn12 svd12 gp


9 svar till “Så Bildt ljög om plutoniumet?”

 1. Annars är väl detta Bildts specialitet: att ljuga och sedan, vid en eventuell konfrontation med lögnen, arrogant hävda att den ändå är sanningen. Han kommer undan med det varje gång.

 2. Han var nog bara okunnig som vanligt, och försökte ta åt sig äran för något han inte varit ansvarig för , som vanligt. Att han hade fel var bara grädden på moset, eller hur man nu ska se på saken. ;)

 3. Fast det är knappast någon större risk att USA kommer att använda det plutoniumet till kärnvapen. Man har nämligen ett stort överskott av plutonium pga att man minskat kärnvapenarsenalerna ganska rejält sen kalla krigets dagar. För att bli av med överskottet så använder man detta i MOX-bränsle till vanliga kärnkraftverk och det är på så sätt som det svenska avfallet som småningom kommer att förstöras. Det kan dock ta lång tid pga det stora överskottet.

  • Det är det ingen som trott heller, men det är ett gott exempel på vår utrikesministers lögner. Ett i den långa raden..

   • Lögner är ett starkt ord i detta sammanhang. Särskilt när man för inte så länge sedan hyllade de hedervärda östtyskarna.

    Vad säjer du för resten om den nordkoreanska monarkin, mycket givaktmarsch men dåligt med mat. Den av dej avskydda monarkin har ju inga möjligheter att hindra folk från att leva hyggligt.

     • Visst blev det lite Goddag yxskaft. Det gick lite snabbt, och syftningen blev otydlig. Jag hänsyftar givetvis på att du rekommenderar att skippa vårt svenska kungahus, men jag har från vänster aldrig hört ett knyst om att den Nordkoreanska ”monarkin” bör avskaffas.

      • Även om jag förstår vad du menar så anser jag att vi ska skriva svenska på den här bloggen. Håll dig till det tipset!