S-tapp i storstäderna?

Det skriver Svenska Dagbladet på sin hemsida nu, så det måste väl vara sant. Hur många storstäder finns det i Sverige frågar jag mig genast, jag kommer fram till Malmö, Göteborg och Stockholm, och då har jag ändå varit snäll. Kanske SvD har också varit snälla eftersom tidningen skriver att ”de rödgröna fortsatt behåller greppet om opinionen totalt sett”.

Eller så blev nyheten en hel höna utifrån ett enda liten dun. Nu hävdar man också att mätningen visar att socialdemokraterna har gått tillbaka i städerna från att tidigare har legat jämt med alliansen tillsammans med de rödgröna, men jag vet inte, kanske borde man lagstifta om att opinionsundersökningar bara får publiceras på fredagar?

Jag menar att det blir lika tröttsamt som förvirrande för väljarna när det presenteras flera opinionsundersökningar i veckan, och som nu, att presentera en hemlig underökning där man inte ens kan visa siffrorna, det är bara för mycket enligt min smak. Det bästa vore om tidningarna hade råd att låta SCB undersöka väljaropinionen en gång i månaden, en stor undersökning som omfattar kanske 50 000 personer. Läsvärdet skulle öka och olika dagsaktuella debattämnen som t.ex. RUT-avdraget skulle minska i betydelse.

Vi har en stor opinionsundersökning framför oss dock, den 19 september. Jag tillhör dessutom en av dem som lägger min röst på ett och samma parti, oavsett vems barn som går i vissa skolor eller inte.

Nu säger SvD att högeralliansen leder i Stockholm med 56 procent av rösterna mot 40 procent för det rödgröna laget. Är siffrorna korrekta så visar de förhoppningsvis på att Centerpartiet är på väg rakt in i historieböckerna. Centern och socialdemokraterna har traditionellt fått många röster på landsbygden, men skulle det förhållandet fortfarande gälla så borde väl högerpartierna haft majoritet i opinionsmätningarna idag.

Så jag tycker att siffrorna tyder på minst en glädjande förändring, vi blir kanske av med Maud Olofsson, Åsa Torstensson, Fredrick Federley, Eskil Erlandsson och Andreas Carlgren och resten av Stureplanscentern. En nåd att stilla bedja om, som det brukar heta.

intressant Tags : , , , , , , , , , , , svd1 dn ex1 ab1 t