Revolutionen Nedlagd


[column width=”49%” padding=”2%”]
Idag talar det mesta för att USA tillsammans med Israel och EU har lyckats stoppa revolutionen i Egypten. I och med att Omar Suleiman blev vice premiärminister så blev taktiken tydlig, när sedan diverse amerikanska politiker fördömde Mubarak samtidigt som de indirekt stödde honom så var saken antagligen klar.

Man kan helt enkelt inte tillåta sig att tappa sitt järngrepp om Mellanöstern, något som nu antagligen har gått över i en fas II. Det kommer att bli vissa förändringar i Egypten, men USA kommer även fortsättningsvis bestämma allt i landet. Vi har själva bevittnat hur våra egna politiker talat varmt för att Mubarak ska vara kvar som president fram till ett val i höst, och under tiden så ska Suleiman vara garanten för att så sker. Han kommer säkerligen inte ha några problem med det eftersom han har 1 ½ miljon poliser och säkerhetstjänst till sitt förfogande.

Han har ju dessutom bevisat sina talanger när det gäller extraordinär behandling av politiska fångar, vissa återfinns aldrig. Somliga menar till och med att det tilltagande haj-
problemet i Röda havet beror på att hajarna där redan vant sig

[/column]
[column width=”49%” padding=”0”]

vid människan som föda. Om det är sant eller om det är en vanligt förekommande skröna vet jag inte, det enda jag vet är att världens rikaste man inte lägger fingrarna emellan.

Men kolla gärna på videon, för vad kan man göra annat än skämta om eländet?

it , , , , , , , , , e24 ab1 ex12 gp1 svd12 svt dn123456
[/column]


30 svar till “Revolutionen Nedlagd”

 1. Jag tror faktiskt att du har fel. Allt som hittills visats är att Mubarak och Suleiman inte ger sig i första taget. Enligt the Dayli Telegraph så talar Suleiman med Tev Avivi dagligen via en het linje. Men jag har väldigt svårt för att se att egyptierna går hem utan att de fått det de vill. Omar Suleimans iskalla självförtroende som inte passar en mördare alls, har retat upp hela arabvärlden.

  Israel och USA satsar på Suleiman och Mubarak, jag satsar på egyptiska folket. Jag ser annars ingen anledning till paniken i Livnis ansikte och röst igår när hon försökte framställa världens främsta mördar-och rånaskin till stat som en liten liten stackare som håller bli rädd. De som fått regionen att leva i skräck sedan 1920 är upprörda över att behöva bli rädda

 2. Jag skulle bli förvånad om det är över, på två veckor. Jag tror inte heller att de förgrundsfigurer vi ser i dag är de vi kommer se om ett halvår. Hur än det kommer gå så efterlämnar Mubarak ett tomrum efter sig. Ett tomrum som olika krafter i hans administration kommer försöka fylla ut, både för att skydda sig själv genom att försöka få kontroll över statsapparaten och för egen vinning.
  Utanför står alla som jobbar på att störta Mubarak, de kommer inte acceptera att allt återgår till det som har varit. Alla de krafter som inte vill se att Mubaraks politik upprepar sig har lärt sig att protester lönar sig.
  Jag tro att om ett år är det fortfarande turbulent i Egypten och framtiden är fortfarande osäker. Spåren och konsekvenserna av fyrtio år av diktatur försvinner inte över en natt. Dessutom finns det i alla led och grupperingar människor som vet vad som är bäst för folket. Med självövertygelsen om att just de vet vad som är bäst för folket kan de gå väldigt långt, skrämmande långt.

  • Det enda som kommer att ske nu är att egyptierna blir än mer beslutna att få bort Mubaraks regim. Kraven har skärpts. Man ropar inte ”folket vill att Mubarak avgår” utan ”Folket vill ställa bödeln till svars” Det är ganska symtomatiskt på det som kommer: Våld! Suleimans 1.7 miljoners mördare har ju att slåss mot 80 miljoner. Om vi räknar alla som inte kan slåss, frå spädbarn och 90-åringar, så har vi låt oss säga 40 miljoner. De kan inte Suleimans och Mubaraks män stå emot. Varför tror ni att de försvann från gator och polisstationer blixtsnabbt? Den hämnt som egyptiska folket har att utkräva av dessa svin är enorm. Ingen polis kommer någonsin att känna sig säker om så i sin mors famn, efter detta.

   Jag har en fantstisk video där en gammal tant med käpp skäller ut en hög med poliser på gatan. Den är hjärtskärande men den är baa på arbiska tyvärr, än så länge. Men den skulle kunna förklara en del av bildens komplexitet.

  • Ja, och? De sände ju sina krigsfartyg till Libanon. Undertecknad har ju själv upplevt deras fasansfulla bombning av landet. Men slutet gott allting gott: Hur lämande de Libanon? Är det någon som minns det? De flydde ju därifrån. Och låt mig påminna: Libanon hade just gått ur en fasansfull israelisk invasion som pågått i tre-fyra månader, landet var bokstvaligen sönderbombat och utmattat och när de vill få ut amerikanerna så gjorde de det. Och låt mig påminna igen: De som bodde kvar i Libanon efter det kriget var bara ca 2 miljoner människor. Det bor 85 miljoner i egypten. Hur många trupper skulle USA behöva skicka för att få bukt på dem?

 3. Jag tror som Rawia M att du har fel. Regimen har under lång tid styrt med stöd av USA och Israel och har använt skräck och övervakning som metod. En liten elit har blivit rikare och rikare medans folk i allmänhet blivit fattigare.

  Folk är inte längre rädda och det blir det avgörande även om det kommer att ta lite längre och bli blodigare än det såg ut från början då jag skrev i ett tidigare inlägg att det gäller att inte ta ut segern i förskott. En regim som Muberaks och som stödjs av USA och Israel lägger sig inte frivilligt. Och det är många som är framme vid Muberaks ”köttgrytor” sedan länge som kommer att kämpa emot grymt och länge. Men det avgörande blir till sist att folk inte är rädda. Segern för demokratianhängarna kommer! Dom är många, dom är målinriktade, dom är modiga och dom har i sak rätt!

  • Stödet från USA och Israel till Mubarak och Suleiman är det som kommer att fälla dem. Halmstrået som kommer att dela kamelens rygg.

   Israel och USA är inte envisare än det egyptiska folket. Och om de fortsätter att stödja dem och berättar om det fina samarbete hit och döt, öppet och så där skamlöst, så kommer Mubarak och Suleiman att dödas, inte störtas. Varje gång Livni snyftar eller någon amerikan berättar om nödvändigheten att Mumien stannar vid makten, så ökar risken för deras liv avsevärt.

 4. Befrielsetorget håller just på att fyllas igen med folk. Det ser inte som om de har tröttnat.

 5. Proteströrelsen i Egypten kan bli den hävstång som svenska socialdemokraterna häver sig upp ur dyn med. Både Sahlin och Ahlin har ju blivit stora kramare av egyptisk demokrati, och det är bara bra, även om det är ett nymornat intresse.

  • Kanske, men Göran Persson har ju dykt upp i partiet igen som ”rådgivare” och ngn större pro-Israelisk socialdemokrat har vi väl aldrig beskådat i Sverige men jag hoppas på Ahlin av många skäl!

   • Var det inte Göran Persson som skickade de två Egyptiska killarna med CIA till Kairo för att bli torterade?

    • Det var faktiskt ”helgonet” Anna Lindh som var ansvarig för denna skamliga handling.

     • Gert, Göran Persson och Bodström junior blir glada om de läser din kommentar.

 6. Der Speigel berättar ju idag att Mubarak kommer att resa till Tyskland snart för vård. Tyska människorättsaktivister hotar redan med att släpa honom inför domstol för brotten mot det egyptiska folket. Det är något som Merkel och andra kommer att tillåta men vi kan utgå ifrån att Mubarak är på väg ut från Egypten.

 7. Jag tror att det kommer att bli bättre ur demokratisk synpunkt i Egypten. Men knappast så mycket bättre att man kan tala om revolution … Det är väldigt komplexa förhållanden, västvärldens ovilja att ta tydlig ställning betingas nog mycket av ett diplomatiskt maktspel där den som är ”fiendens fiende” med automatik blir ”vän” …

  När det gäller egyptierna själva är det nog inte så glasklart som man önskar att det vore. Även fast de allra flesta (men inte alla) vill se diktatorn störtad, finns det också en inte försumbar minoritet som är beredd att överse med diktatur och brist på yttrandefrihet i utbyte mot ”lag och ordning”. Bl a så är det nog många inom den egyptiska turistnäringen som tycker så, så länge de inkomstbringande turisterna uteblir.

 8. Hej.

  Själv var jag väldigt rädd för att revolutionen hade tappat farten, tills för några dagar sedan.
  Nu är jag HELT övertygad om att revolutionen kommer att lyckas. Jag tror även att den kommer att lyckas med icke våld.

  Jag baserar detta på hur press och tv och opinionen nu helt har vänt till Tahrir hjältarnas fördel.
  För bara några dagar sedan så anklagades upproret för att vara spioner, förädare och annat strunt i media. Inte bara den statstyrda utan även satellitkanalerna.
  Nu är vändningen total, Tahrir ungdomarna hyllas som hältar. NDP utmålas som de skurkar de är. De talar även helt öppet om att det var inrikesministeriet och deras polis styrkor som stod för våldet och plundringen.
  Föräldrar till de dödade ungdomarna får komma till tals ( och de skräder inte orden!) och nu släpps bara positiva röster fram. Det som händer är att råttorna håller på att lämna skeppet, demokrati är nu ett utlovat faktum som inte kommer att komprimissas om och varningar att detta måste ske snabbt om inte folk ska ta lagen i egna händer och storma palatset mm.

  De talas till och med helt öppet om Mubaraks pengar och varifrån dessa har kommit.
  Allt detta kommer att få med folket som helt enkelt inte fått ta del av den informationen vi har sett och därför tror jag att Mubarak inte kommer att sitta kvar till September.

  • Nu finns det uppgifter om att demonstranter väller fram och belägrar inrikesdepartementet och parlamentet.

   • Kan bevittnas live Al Jazerra Live streaming just nu. Ser lovande ut, folk(demonstranterna) är mycket fokuserade.
    Bilderna från Alexandria pekar på samma fokus och envishet. Men allt sker fredligt. Hoppas det fortsätter så till diktatorn och hans anhang har vett att avgå.

 9. Det tycks som om USA och dess allierade har enats om att låta Sulieman blir president i Egypten
  Sulieman är 74 år och var som springpojke hos Mubarak , Han gjorde skit jobben och var inblandad i många politiskamord

  Daily Tetlegraph kallar Sulieman för världens mäktigaste man och ännu mer mäktigare än chefen för Israels Mossad och för att komma upp så högst gjorde han det mest smutsigaste jobbet som man kan tänka sig
  Han är allierad med USA och har stöd av Egyptens militär , Han har intagit en mycket hård linje mot oppositionen samt mot de muslimska brödraskapet

  Hans övertagande skulle stöta på några problem inne i Egypten nämligen Mubarak själv som vägrar lämna sin post som president och det skulle också bryta mot Egyptens författning som innehåller vissa klausuler som säger att det är talmannen som ska efterträda presidenten

  Hur skulle egyptierna känner sig om Sulieman blir deras nya president även tillfälligt , Alla vet att Sulieman var alltid nummer 2 i Egypten och han är lika fruktad som Mubarak
  Samtidigt kan egyptierna inte glömma att Sulieman har dödat och fängslat många av sina landsmän , han är också ansvarig för de civilklädda agenter som har mördat och skadat många de senaste veckorna samt arresterade journalister

  Suiemans förflutna förknippas med statlig förtryck och tortyrkammare och det är mycket skadlig för honom
  Han är en övergång man men det betyder inte att han lämnar sin post utan det är USA och Israel som bestämmer

  • Sulieman är bara hatad av Egyptierna, Främst för sin roll i tortyren och stängningen av gaza.
   Att han är Israels val har inte undgått media och demonstranterna, så jag har väldigt svårt att se han sitta kvar annat än till September.

 10. Det är just nu 1 miljon människor bara i Tahrir Kairo, det är väl ett bra svar :)

 11. Ingen kan kväva den här revolutionen, Jinge! Det är bara första steget i en omfattande process med förändringar i Mellanöstern. Det handlar inte om en grupp med särskild politisk åsikt, utan om enorm variation av olika politiska och religiösa grupper som tillhör revolutionernas vågar i en rad arabiska länder.

  Hade man t.ex. Bröderskapet i revolutionens bakgrund, enbart i ett land, så skulle man lätt och enkelt terrorstämpla organisationen/parti och sätta i gång med ”terrorbekämpning” i området. Men så är det inte.
  Ju mer man blåser in i elden genom att hålla Mubarak-Sulejman i makten, så kommer vi att se mycket mer i revolutionernas utveckling.

  Det är omöjligt att folk somnar igen med USA-Israel god natt sagor och sina regimer liksom nalle björnar vid sidan om. Folkmassorna fick stärka sitt självförtroende genom att säga ifrån och att befria sig från rädsla. Det är första steget i en riktig revolution. Det är bara början. Vi kommer att se mycket mer i framtiden och jag håller med Rawia Morra t.o.m. när det gäller möjlighet för en rad attentat på regim-mumier i Egypten liksom i hela arabvärlden.

 12. De förtryckta kommer att med mod o kraft driva sin frihetskamp mot den den dekadenta teknokulturen vidare, det är bara början …

 13. Jag känner mig också dyster om hur det här ska utvecklas.

  Jag är även orolig för den demokrati som vi har i väst.

  Demokrati och frihet var något vi fick under 1900-talet mycket tack vare överklassens rädsla för att folk skulle göra revolution annars.

  Nu sneglar västvärldens ledare paradoxalt nog lystet på Kinas totalitära kapitalistiska ”kommunism”.

  Humorn kan kanske bli vår räddning.