Res inte till Egypten

OBS! Detta inlägg är från Jinge. Användarnamnet Anders är fel (tekniskt misstag av Anders).
Egypten har inte bara människoätande hajar som bekant, de har betydligt farligare saker än så. Man har en diktator, en despot som styrs från Vita Huset i USA och som är allt annat än folkvald.

I natt pågick fortfarande demonstrationer mot Hosni Mubarak, demonstrationer som slutade med att tre demonstranter miste livet. Det handlar givetvis om en väntad följdverkan på revolutionen i Tunisien och än har vi inte sett slutet på detta, risken finns att våldet kommer att trappas upp, något som kan få följder eftersom Mubarak har befälet över 1 ½ miljon soldater och poliser. Dessutom har det varit skärmytslingar i Jordanien, så få vet om detta kommer att innebära starten på en långvarig kris eller om militären kommer att slå ner den våldsamt.

Personligen skulle jag inte vilja resa till Mellanöstern just nu, det är oroligt och den oron kan spridas till vilket land som helst. Om det är troligt vet jag inte, men om det händer kan det gå fort. När det gäller Egypten så är antagligen Muslimska Brödraskapet en maktfaktor, även om dess betydelse avtagit på grund av att många redan är fängslade. Men upplopp kan spridas, och den dagen som delar av den egyptiska militären eller polisen vänder sig emot den egna statsledningen så blir det ett blodbad.

Egyptierna själva är trötta på sin fattigdom medans deras politiska ledning sitter kvar vid makten med stöd av USA och Israel, en kombination som är svårsmält för egyptierna själva. Tidigare har USA talat en den om dominoeffekten, antagligen sitter amerikanerna hela tiden i krisberedskap just nu för de egna underrättelsetjänsterna är sannolikt mer än medvetna om att det just nu finns stor risk för en farlig utveckling.

Skulle jag ha en inbokad semesterresa till Mellanöstern så skulle jag definitivt avboka den och istället resa till Mallorca eller något liknande ställe.

it , , , , , , , , , , dn1 svd svt ex1 ab12 dagen gp

  3 comments for “Res inte till Egypten

 1. sörmlänning
  26 januari, 2011 at 06:15

  En revolution är oxå ett enormt logistikproblem och att gå på gatan och protestera ger en obefintlig överblick över det totala händelseförloppet.
  Den som har kontroll över infrastrukturen och överblick redan från start, blir med största sannolikhet vinnaren. Vi får se hur förberedd Mobarak har varit och vem kan var motparten?

 2. S
  26 januari, 2011 at 09:07

  Hajar är det namn som egyptierna anväder när de talar om en viss sorts människor som finns Egypten, de är landets nya adel och samtidigt både affärsmän och politiker. Egyptiska parlamentet och regeringen består till 95% av dessa. De restrerande fem är deras redskap och alibin. En typisk egyptisk haj är en medelåldersman, mångmiljardär tack vare suspekta affärer, och är samtidigt parlamentariker eller minister eller medlem i regeringspartiet.

 3. Magued
  26 januari, 2011 at 10:19

  Ja vi hoppas verkligen!

  På att Egypten nu reser sig från oket!
  Att vi äntligen får ett statskick som ser efter landets och medborgarnas bästa.
  Ett land som öppnar upp Gaza remsan för fri handel och rörselse.
  Ett land som annullerar skämtet som kallas fredavtalet och sätter ordentlig press på Israel att byta land mot fred.
  Ett land som aldrig accepterar det vi såg i Gaza under 2009.

  Magued

Comments are closed.