Reinfeldts klocka

Igår skrev jag fyra blogginlägg, om Monas handväska, om SD, om Obama och om Stieg Larsson. Det skrevs sjuttionio kommentarer varav Sahlins väska fick fyrtiosex. En pseudohändelse presenterad av Aftonbladet genererade ensamt fler kommentarer än tre inlägg om Stieg Larsson, Obama och Sveriges Rasistparti. Vilka slutsatser man ska dra av detta vet jag inte riktigt, men en slutsats är tveklöst att denna bloggpost knappast får fler än tio kommentarer om jag inte skruvat till rubriken till ”Reinfeldts klocka”. Därför visar jag en bild på klockeländet som kostar tjugotvåtusen över disk.

Det hör till saken att Reinfeldt fått den under sin statsministertid som ett pris, det innebär att han får lämna tillbaka den i höst då han byter arbete och arbetsplats. Varför han byter jobb då framgår av citatet från Aftonbladets ledarsida idag.

AB: ”Så när statsministern ställer alliansens regeringserfarenhet och duglighet mot rödgröna vänsterexperiment och fusköverenskommelser – som han gjorde vid onsdagens partiledardebatt – demonstrerar han ett liknande ointresse inför en haltande välfärd som Göran Persson gjorde inför jobben som aldrig kom 2006. Då gick det som det gick. Det skulle förvåna om inte Reinfeldt får dela Perssons öde.”

Det håller jag med Kennet Andreasson om, Aftonbladets krönikör. Det som kännetecknade Göran Persson var också hans arrogans. Han hånade öppet kvinnor, vände dem ryggen, när han var ute och valtalade så betedde han sig oborstat mot vad han trodde var andra partiers väljare trots att de var medlemmar i det socialdemokratiska partiet. Sådant gör man givetvis inte ostraffat och han fick därför en hel del öknamn som ”Påven från Båven” och ”HSB, Han Som Bestämmer” och liknande.

Det var en bild som senare förstärktes i Erik Fichtelius intervjuserie där han uttalade sig rent klumpigt, han visade att han var en man som inte hade förmåga att uttala sig på ett politiskt acceptabelt sätt om kollegor och motståndare ens när TV-kameran spelade in. Idag har hans herrgårdsbygge vuxit i värde och jag läste i någon tidning att det numera är värt över femtio miljoner.

Det visar att de som talar om Sveriges nya adel har på fötterna. Politiker i Sverige har inkomster och pension som vida överstiger de vanliga medborgarnas. Får man sparken ut ur Sveriges Riksdag så faller den ut direkt, det spelar ingen roll att man inte ens fyllt fyrtio år, man blir en välavlönad pensionär direkt. Har man dessutom haft en statsrådspost så är de goda inkomsterna garanterade för tid och evighet. Jag kommer att återkomma till ämnet under veckan som kommer.

Men visst är diskussionerna om väskor, klockor och annaten ren pseudodebatt. Det som förvånar är annars graden av intresse som väcks. Många som annars inte hörs av i tidningarnas kommentarer, eller för den del i bloggarnas, får plötsligt luft och ett brinnande behov av att uttrycka sig. Trots att jag själv skrev att det var en pseudohändelse så skällde många på mig precis som om jag tyckte att det var galet att Sahlin höll sig med en dyr väska. Det jag sa var att det möjligen speglade hennes politiska omdöme.

Jantelagen fungerar och den är effektiv. Själv har jag en SEIKO som jag betalt för egna pengar i en ur-affär i Nynäshamn 1986. Den var visserligen dyr (1500.-), men den drar sig enbart två sekunder i månaden. Idag kostar antagligen dess motsvarighet inte mer än tre tusen kronor, så den är politiskt korrekt.

intressant Tags : , , , , , , , , , , , svd dn1 ab12345 Läs oxo: anna annarkia k&å lasse loke hampus röda-m scaber anders jöran t

  15 comments for “Reinfeldts klocka

 1. Micke F
  23 januari, 2010 at 12:01

  Tycker du att klockan är snygg Jinge?

  • 23 januari, 2010 at 12:02

   Rätt så. Men jag gillar inte urtavlans form, inte heller att det är en massa krafsvisare. Timmar, minuter, sekunder plus datum räcker. Min Seiko är faktiskt mycket snyggare och dessutom bara 4 mm tjock, typ.

 2. Erik
  23 januari, 2010 at 12:29

  Responsen är väl tyvärr ett tydligt tecken på vad bl a kvällspressen lever på.

  Både Expressen och AB har många insatta och duktiga journalister, men rubriker handlar om partiledares väskor och välkända golfares sexvanor.

  Orkar inte vara särskilt uttömmande här, kan dock säga att skulle politikerföraktet följas av ett journalistförakt skulle det i många fall vara välförtjänt hos båda parter. ”Nyadel” är ett passande uttryck, även om jag och Jinge står förhållandevis långt i från varandra politiskt.

  /Erik

 3. Christer W
  23 januari, 2010 at 12:35

  Äh, vadå, 22000 för ett ganska gyttrig armbandsur, det tyder på bara en sak, dålig smak.
  Nyadeln är gräll och okunniga uppkomlingar. ;)

  Anders Isaksson skrev för en del om den politiska adeln.

 4. X
  23 januari, 2010 at 12:44

  Det där om nyadel stämmer väldigt bra. Politiker borde få en löneökning från sitt grundyrke på 10% när de tar tjänstledigt från sitt arbete för att sitta i Riksdagen. Pensionsavtalet ger då oxo en viss löneökning. En andra riksdagsperiod bör då ge 20% och en maxgräns bör sättas till 12 år, dvs tre mandatperioder. En riksdagens akassa bör gälla ett halvår efter avslutat uppdrag, sedan får de gå till sin vanliga akassa. Regeringsledamöter bör kunna få mellan 150-175% av sin ursprungslön, men med ett inkomsttak på 60000.- i dagens penningvärde. Mer än sextio tusen behöver ingen tjäna. Vi får ju ändå ta vad vi får i form av yrkespolitiker så sämre lär det inte kunna bli.

 5. palle
  23 januari, 2010 at 14:45

  Reinfeldt får visst ha en dyr klocka sålänge han har köpt den själv då han representerar ett borgerligt parti. För Måna är det annorlunda då hon ska representera arbetarklassen.

 6. 23 januari, 2010 at 15:12

  Vaddå’ bara 3000 kronor. Hur många ensamstående mammor tror du har råd med en sådan klocka?

  Då jag köpte den kostade den bara 1500.- och det tyckte jag var lite ”halvdyrt” för en klocka. Jag köpte den inte för tre papp vilket den säkerligen kostar idag om den tillverkas. Det är väl fortfarande just – halvdyrt. Det finns betydligt billigare klockor, kanske inte lika snygga bara…

 7. Joakim
  23 januari, 2010 at 16:09

  Hela debatten är skrämmande då det verkar vara helt ok för småfolkets företrädare(?) att vara mångmiljonärer så länge de inte öppet visar att de är det! Bara de ”klär ner sig” på jobbet & lämnar lyxbilen hemma så är allt frid & fröjd. Det säger sig väl självt att det är pengarna som förändrat exempelvis socialdemokratin: tongivande personer har ofta ingenting gemensamt längre med dem de påstås företräda, de delar inte deras vardag.

 8. Lars
  23 januari, 2010 at 16:42

  Har inte köpt min klocka själv, fick den efter 45 ärs tjänst. Tyvärr känns det som en fjantig sak efter så många års tufft jobb. När man nu som pensionär blir straffbeskattad så känns det lite surt. Minns att på arbetsplatsmötena var skräcken att frågor om fikarummet eller stämpeluret kom upp eftersom då tog det tid eftersom alla hade synpunkter.

  • 23 januari, 2010 at 16:46

   Fick du en guldklocka? DEn hade du nog jobbat ihop till många gånger om isf..

 9. Christer W
  23 januari, 2010 at 19:42

  Stilmarkör? Inte undra på att det går utför. Själv använder jag mig av en diskret från IWC.

 10. Lars
  23 januari, 2010 at 19:56

  Jo, det blev en guldklocka, tunn men riktikt fin. Eftersom både min fru och jag arbetat i över 90 år tillsammans (kan bli mer eftersom min fru fortfarande är en distriktssköterska) i ganska vanliga yrken blir man trots att vi har det ganska gott ställt förtvivlad över hur Nya orättsor (f.d. M) kan låna miljarder till skattesämkningar får de som inte behöver.

 11. Magnus
  23 januari, 2010 at 20:44

  Vad alla är avundsjuka!

 12. Johnny
  24 januari, 2010 at 01:49

  Jag har själv en Citizen klcka med datum fönster och alla timmarna tydligt markerade på rund urtavla i krom med svart läderband som jag betalade 450 kr på Ur och Pen, suverän klocka som fungera perfekt och nu vill jag bli statsminister för arbetarpartiet och eftersom jag avser att leda ett riktigt arbetarparti så tar jag bort all skatt på arbete, ingen moms, ingen arbetsgivaravgift och ingen löneskatt.

 13. Micke83AB
  25 januari, 2010 at 18:29

  Tror ni inte att de fått allt för att göra reklam, jag menar placeringen av väskan på bilden?!
  Men om ni bryr er så mycket om vad de äger så tycker jag synd om er allihop.. Det ni borde fråga er istället är om ni vill ha politiker som inte talar från hjärtat och måste välja sina ord, är inte meningen att man ska stå för sina åsikter även om någon lyckas vända på orden? Jag tycker framförallt behandlingen av de sjukskrivna är hemskare, pensionärer lever sina sista år med massa oro över ekonomin? Vi blir alla sjuka någon gång, de flesta av oss lever till pension… Hur vill VI ha det då? De med pengar behöver inte bry sig om de blir sjuka, de med pengar behöver inte oroa sig för ” hemmet” de hamnar på då de blir gamla…. Men den oron har majoriteten av Sveriges befolkning!
  Vem bryr sig om en väska? Rösta rätt istället!!!

Comments are closed.