Reinfeldts buktaleri


[column width=”49%” padding=”2%”]
Ibland inser jag att kvällspressen är förenklingarnas mästare. Idag hävdar Aftonbladet, som borde veta, att LO tar ett kliv tillbaka i jobbet att verka för en jämställd arbetsmarknad.

Det gör man samtidigt som man basunerar ut att rödgröna väljare gillar Reinfeldts skattepolitik. Visst, hade jag själv varit kvar på arbetsmarknaden idag så hade jag, trots att jag sannolikt fortfarande varit offentligt anställd, antagligen tjänat rätt så bra. Jag hade sannolikt tyckt att det varit trevligt med någon tusenlapp mer i plånboken varje månad. Men, och det är viktigt, jag hade definitivt inte röstat borgerligt för det.

Jag inbillar mig dessutom att det är betydligt viktigare saker än skatten som avgör hur man lägger sin röst i allmänna val. De som faller för den sortens stimuli är den lättrörliga gruppen väljare, folk som inte är speciellt intresserade av politik, människor som av olika anledningar inte satt sig in partiernas politik. Det är inget ont i det, är man inte intresserad så är man inte. Men av dem som är lättast påverkbara så tror jag att det är den gruppen är den dominerande.

Om det sedan är bra eller dåligt beror givetvis på vem man frågar. Skulle man idag fråga Reinfeldt så skulle han hävda att de som röstade borgerligt gjorde det utifrån övertygelse, och för att de tänkt igenom partiernas politik och funnit den borgerliga vara bäst. Samma resonemang skulle man säkert ha hört från Persson under hans tid som statsminister.

Men, skulle man undersöka vad väljarna egentligen vill så skulle resultatet troligen överraska ännu mer. Det parti som antagligen skulle gynnas i en undersökning där människor skulle ta ställning till fråga efter fråga skulle nämligen ofta välja på samma sätt som undertecknad. Vänsterpartiet skulle få en hiskelig massa röster. Hur långt det skulle räcka är omöjligt att svara på, men partiet skulle bli mycket större än vad det är idag, det är ett som är säkert.

Tidningsägarna och högerkrafternas lobbygrupper skulle aldrig låta det ske. Man skulle sätta igång en massa drev och

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Politik
påstå än det ena och än det andra om partiets ledande skikt, man skulle inte dra sig för att peka ut enskilda partimedlem-
mar med alla sorters beskyllningar, allt är möjligt så länge det går att i förlängningen peka på partiet eller dess ledande företrädare.

DN: ”Åldersgruppen 60+ är den enda där de som anser sig missgynnade dominerar i dag. Både bland män och kvinnor är det fler som tycker att de gynnas än missgynnas personligen. Särskilt bland de kvinnliga väljarna har det skett en kraftig uppgång det senaste året.”

Med det sagt så behöver man antagligen inte oroa sig över hövan för att högerpartierna ska bli kvar i Rosenbad. För alla förstår att de förr eller senare fyller sextio om de får ha hälsan. Att sänka skatterna går ju an, men när det blir dags att bli gammal och sjuk så värdesätter de flesta att sjukhusen finns kvar, och att alla ska ha rätt till vård även om man inte är miljonär. Skola, vård och omsorg är viktigare än de kortsiktiga plånboksfrågorna, på samma sätt förhåller det som med begrepp som jämställdhet och solidaritet.

Fast i ärlighetens namn så kanske ytterligare fyra åt med en högerregering är det bästa vaccin som svenskarna kan få mot den sortens politik som de borgerliga vill föra.

[/column]
intressant Andra om: , , , , ab12 dn12 svd ex1 t


7 svar till “Reinfeldts buktaleri”

  1. Den borgerliga sidan kommer nog att vinna så länge Mona leder S. Det lär gälla 2014 och 2018 också… :P
    Vinner högersidan 2010 igen så är det väl första gången sen 30-talet som de borgerliga sitter två perioder i rad (jag räknar inte Fälldins regeringar som tillräckligt blå eftersom jag utgår ifrån Wiki), så det blir väl ganska historiskt.
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_regering

  2. När Lissabonfördraget är infört är inte Sverige längre en suverän nation som har något eget att välja på eller om.
    Vårt ”demokratiska inflytande” begränsas till 20 mandat av 736 i parlamentet, eller 2.7%. Dvs ungefär lika mycket makt som t ex (SD) har i Sverige för närvarande.

    (V) kastrerade sig självt när de satte sig stenhårt på Sahlins vassa knä och kan nu anses hamnat på mitten av vänster/-högerskalan. Det finns inget vänsteralternativ kvar.
    Hur vi än röstar och väljer (och om vad?) så måste det bli på ett av de partier som nu är kvar på mitten/-högerskalan.

    Ett mitten/-högeralternativ med 2,7% inflytande… — Det är allt vi kan ”välja” på framöver men det behövs väl knappast någon partipolitik heller när det inte längre finns någon demokrati.
    :-(

  3. Man ska akta sig för att läsa kvällspress, i vart fall om man vill bibehålla en juste magsyrebalans.

  4. Den exakta frågan i undersökningen var: Har du PERSONLIGEN gynnats att Reinfeldts skattepolitik. Därmed hade t ex jag, som frisk och arbetande, fått svara JA på frågan. Detsamma gäller förstås resten av Sveriges friska arbetande befolkning. Dumma frågor får dumma svar brukar man ju säga, och det här var ett ypperligt exempel på en riktigt dum fråga.

    • Den var inte dum. Det är smart att fråga så att man får de svar man vill ha. Dessutom får man uppmärksamhet för sin egen politiska linje…