Reinfeldt, Sahlin och klantiga media


Det är definitivt inte dags att lägga valet 2010 till hand-
lingarna, inte än, och fortsätter det som det gör för närvarande så kommer det väl vara aktuellt långt in på 2011.

Men Berglins i Svenska Dagbladet har som alltid en lika avspänd som kul syn på det som sker, de betraktar och gör sedan en stornäsa av det. Tänk om SvD slutar upp med att publicera dem på nätet utan väljer bara papperstidningen? Då måste många av oss abonnera på eländet. Nyhetsmässigt hyfsat bra, men ledarsidorna är faktiskt inte speciellt kul.

Man kan konstatera att media hjälpt fram SD i hög utsträckning, och då menar jag främst Aftonbladet som publicerade Åkessons debattartikel. Sedan fortsatte man på valdagen med en ny kampanj, med en slogan ”Vi gillar olika” något som pekade med hela armen åt missnöjesröstarna. Riktningen var solklar, något som underströks dagarna innan av Reinfeldt och Sahlin när de bägge sade till på skarpen, rösta inte in SD, hävdade de på bästa sändningstid.

De som ogillar politik och politiker visste direkt att de skulle rösta, och de visste på vilka de skulle rösta. Jag gissar att diverse konspirationsteoretiker redan är i full färd med att väva ihop dessa händelser till ett mönster, ett mönster som visar på något annat än ren dumhet vilket det faktiskt handlar om.

Fast Åkesson bara tackade och tog emot. Han är dessutom hyfsat duktig framför TV-kamerorna och långt från det troll som jag brukar använda för att illustrera det jag skriver om hans parti. Men om de inte utsatts för granskning tidigare så kommer det ske nu. Jag är helt övertygad om att varje redaktion av format redan avsatt rejält med personella resurser för att gräva fram allt de kan hitta, och gissningsvis blir det en hel del.

För egen del börjar jag tro att jag kommer fortsätta att skriva på hemsidan i ytterligare fyra år. Själv hade jag nog trott att det skulle trappas av så sakteliga nu, men fyra år med högeralliansen, som dessutom stärks av det där gänget gör det nog omöjligt att skruva av på takten.

it , , , , , svd123456789 ex1234567 dn1234567 ab1234567


27 svar till “Reinfeldt, Sahlin och klantiga media”

 1. Ja det visar att media i första hand tänker på att sälja tidningar. I andra hand på att sälja tidningar, och samma sak i tredje hand. Huvudet är bara ett mystiskt bihang som ej används.

 2. Hej Jinge!

  Jag är en ganska flitig läsare av bloggen och ofta när du skriver om det här, att Reinfeldt och Sahlin och media bidragt till att rösta in SD i riksdagen kan jag undra vad du tänker dig alternativet vara? Alltså hur tänker du att man ska bemöta SD- om man nu ska göra det? Och vad gäller partiledarna, menar du att de ska föra en sorts SD- existerar inte för oss politik?
  Du kanske har skrivit om det här och i så fall får du förlåta att jag tvingar upprepa dig men jag har undrat över det här ett tag.

  • ”Jag är en ganska flitig läsare av bloggen och ofta när du skriver om det här, att Reinfeldt och Sahlin och media bidragt till att rösta in SD i riksdagen kan jag undra vad du tänker dig alternativet vara? Alltså hur tänker du att man ska bemöta SD- om man nu ska göra det?”

   Alternativet är givetvis att kritisera SD för det de är, och gärna exemplifiera. Ställer sig både Reinfeldt och Sahlin och tittar rakt in i kameran och säger ”- Se nu till att hålla Sverigedemokraterna utanför Riksdagen” så är det en signal till alla som föraktar politiker och politik att för ovanlighetens skull gå och rösta.

   Om man dessutom, som Aftonbladet gjorde, publicerar en klart främlingsfientlig artikel med motivet ”Bra att folk får se vad det handlar om” så har man varit farligt nära lögnen. Man ska skriva och prata om SD, men man ska inte göra det så som AB just nu gör med en speciell kampanj. En kampanj som började dagen före valet…

   SD-folket bjuder på så många egna tokerier att det gott räcker med att berätta om dessa.

  • Finns många bra sätt att bemöta Sd.

   1. Sätta Sd i politisk ökenvandring i riksdagen, se till att deras 20 mandat inte har någon effekt på politiken. Detta måste göras med en gemensam strategi från de andra partierna som representerar resten av politiken.

   2. kolla in exakt hur Sds motioner kommer att se ut. Kolla exakt vilka politiska förändringar de vill göra och ta debatten med dem i utgångspunkt på detta. Det måste göras för att i offentlighetens ljus få dem att synas i sitt riktiga ljus. Det finns ett exempel från en motion som Åkesson la i kommunhuset där han kom in i någon av kranskommunerna till Malmö. Han la en motion där han förespråkade stimlans för Svenska barnfamijer att flytta till hans kommun. Jag kom inte ihåg svaret som kom från majoriteten i kommunhuset men det var väldigt skarpt.

   reservation för punkt 1 för det finns fortfarande en liten möjlighet att alliansen får majoritet när rösterna är räknade.

   3. Att journalisterna , och andra granskar konkret de saker som Sd föreslår att göra och ställer dem till svars med frågor.

   • Det var nr 3 i ditt förslag som journalisterna borde ägnat sig åt före valet. T ex kollat hur SD betett sig i olika kommunfullmäktige. Nu ägnade sig medierna helhjärtat åt att tjata om SD i vågmästarrollen, vilket enbart gynnade dem. Sällan har ett parti granskats så lite för vad de egentligen vill och gör.
    Men nu är det viktigt att följa hur de beter sig i riksdagen. Jag är rädd att de är mer polerade på ytan än vad Ny demokrati var.

 3. Nej jag tror inte media är huvudpersonerna att lyfta fram sd.
  Däremot har Alla underskattat de sociala mediernas roll,
  att lyfta fram sd-vinklingar i lokala frågor och problematik.

  Att tvångsundersöka invandrarflickors underliv,
  förbud mot att själv välja vad man vill bära på huvudet,
  Speciella Invandraryrken med lägre lön än för oss andra,
  -alla 3 är folkpartiets förslag.

  När det förs en politik som dömer Alla sjukskrivna
  efter några få påstådda fuskare,
  som dömer alla arbetslösa
  efter några få påstådda latmaskar,
  är det kanske inte så konstigt att det röstas in ett parti som
  dömer alla invandrare efter några få påstått kriminella.

  När det spelas på nationalistiska känslor
  machomän och fladdrande fanor
  i rekryteringen av en yrkesarmé som sveper somalias kuster
  för att skydda ekonomiska intressen,
  och som stöder en annektering av afghanistan,
  är det kanske inte så konstigt att ett anti-muslimskt parti ges röster.

  • *Det här är en av de bästa kommentarerna jag läst i ämnet hittils! Kan inte annat än uttrycka min respekt!

 4. Håller med.
  Om alla partier och media tagit lite ansvar, bjudit in SD till debatt och utfrågning hade hela svenska folket kunna sett direkt vad dem egentligen tycker och vilka åsikter dem står för.. men nej. Bojkott?! vad är det? Var det inte sverige som var så stolta över att vi har sådan bra demokrati….?

  • Helt rätt Emelie då hade det inte sett sådant ut det var inte bätte att inte störa ordningen på deras möten det bara gagnade dem Nä de skulle bjudit in de till debatt då hade det blivit annorlunda Jag tycker att extremvänstern och alla
   andra som har stört ordningen på deras möten är skuld att de kommit in i rikstagen.

 5. Fyra härliga år väntar oss med Alliansen, imorgon får vi egen majoritet. Det ska firas med en riktigt dyr Champagne och något riktigt dyrt och onödigt som ska inhandlas.

  Kram!

 6. Man borde ha lyft fram dom i debatten och debatterat deras program.
  Ibland verkar det vara så att folk inte ens orkar läsa deras partiprogram innan man debatterar dom.
  Tex, låt Åkesson förklara vad han menar med

  1. Snattar en barn i en invandrarfamilj så skall hela familjen utvisas..
  2. Det ska vara förbjudet för invandrare att kritisera Sverige
  3. Lagen om diskriminering skall rivas upp.

  Tänk Er följdfrågorna på bara dessa exempel… Fattar inte att detta inte har lyfts fram?

  Ps, hur gick det för Dror? Röstade på honom!

 7. SD är ett parti som bygger på att känna hat och äckel inför andra folkgrupper. Och särskilt då somaliska kvinnor i slöja. Det gör det särskilt oroväckande att se att många nu verkar tro att det bästa sättet att bekämpa hatet är att möta det med mera hat. Och att som Aftonbladet tala om ”Det Nya Kalla Sverige” hjälper inte någon.

  I själva verket är det naturligtvis arbetslösheten som är roten till allt ont. Brottslighet och främligsfientlighet såväl som misslyckad integration.

  Nu hoppas jag att vi i Alliansen trots allt får vår egna majoritet i riksdagen och att det griniga miljöpartiet inte får någon chans att försöka tvinga oss till ett närmande av SD.

  • Om alliansen så mycket som snuddar vid SD så är det godnatt nästa val, Visst dom fick 6% av rösterna. Men räkna med att 80% av Sveriges befolkning avskyr SD. Detta gäller i högsta grad de som gått från S till M.
   Vore bättre för alliansen med omval.

 8. SD hatar invandrare. Moderaterna hatar alla korkade svenskar som inte har ett par miljoner på banken och en snygg tysk bil. Reinfeldt hatar även dessa. Han hatar till och med sig själv. Det syns i hans blick.

 9. Vad jag vet så har Aftonbladet gjort vad jag anser är fel. De har tydligt och klart visat var de står i SD frågan vilket man som journalist aldrig får lov att göra! En journalist ska utan egna åsikter förmedla nyheter mm. Spelar ingen som helst roll vad det handlar om. Många kanske tycker det är bra att de står upp för en sak men får alltså egentligen inte gör som de har gjort de här senaste dagarna. Ta bara det här med handen som Aftonbladet är så stolta över. Att nu har 273000 personer gått med i deras ”Vi gillar olika!”. Visst det kanske låter som många för vissa men tänk då på att det saknas ca 7 miljoner människors intresse från ålder 15 och uppåt av de 9 miljoner människor som bor i Sverige! Jag vill kunna fortsätta att gå och rösta på vad jag anser är bäst för mig utan att bli attackerad av media. Vad röstade jag då? Enligt min rätt i ett demokratiskt land så behöver jag inte berätta detta för någon. För tänk, du bor i ett fattigt kvarter och röstar på moderaterna eller du bor i ett rikt kvarter och röstar på sossarna. Du röstar på miljöparteit och bor granne med sådana som hatar allt vad miljarbete heter. Tänk att bli nerslagen för att t ex, ha orsakat högre bensinpris! Nej, det får vara slut med de här sandlådefassonerna nu. Lika som det står i handen ”Vi gillar olika” så gör vi tydligt och klar just det. Gillar olika! Att man sedan inte håller med alla är ju självklart för då skulle vi ju bara ha ett enda parti! För att lugna alla upprörda över det här så kan jag i alla fall tala om att jag INTE röstade på SD men om jag nu hade gjort det så hade det varit min ensak och ingen annans!

 10. Jag måste också medge att Åkesson faktiskt var rätt duktig i media även om jag starkt tar avstånd från hans åsikter. Det är skrämmande och säger en del om hur mediokra politiker Maud Olofsson, Göran Hägglund och Mona Sahlin är. Jimmy Åkesson har studerat statsvetenskap i Lund och det brukar det vara många som vill göra så han är nog hyfsat skärpt även om han har äckliga värderingar. Som Jinge tidigare skrev borde några av partiledarna i de partier som tappade väljare ta sitt ansvar och avgå. Problemet är väl bara att de då måste skaffa sig vanliga jobb.

 11. Jimmy Åkesson är säkert en duktig politiker och slipad debattör, men han behöver ju aldrig visa det. Alla politiker som debatterar med honom eller andra SD-are gör samma misstag då de inte kan hålla tillbaka ilskan och kvickt inleder pajkastning. Genom detta inkasserar SD en automatisk ”vinst” och för dessutom lite martyrskap vilket partiet till stor del lever på.

  Det bästa sättet att debattera mot Åkesson måste vara:
  1. Hålla sig lugn och inte brusa upp när han går till angrepp mot invandrare (Han gör dessa angrepp endast för att provocera sin motståndare till att tappa fattningen).
  2. Hålla med honom när han för fram självklarheter som att vi inte ska ha segregerade badhus, delad simundervisning o s v (Detta är naturligtvis alla partier egentligen överens om, men det skadar ju aldrig att påpeka det vid varje tillfälle man får).
  3. Vara saklig och hålla sig till fakta (SD argumenterar uteslutande genom känsloargument och lösa påståenden och kommer därför att framstå som oseriösa och okunniga när de bemöts med saklighet och fakta).

  Jag säger inte att dessa metoder skulle innebära att SD börjar förlora ansiktet i debatterna, men det skulle vara uppfriskande om de togs på allvar av sina motståndare.

 12. Visst finns det en mycket liten chans att resultatet ändras, men det lär vi veta redan om någon dag..

  Istället kommer det att spelas Svarte-Petter i riksdagen. Vem blir den förste att samarbeta med SD? Den blir sittande med Svarte-Petter och kommer att få finna sig i att få utstå spott och spe från motståndarna i nästa val.

  Fast man får ju sitta vid köttgrytorna i 4 år först…

  Eller, lyckas man blockera SD i 4år? Har svårt att tro det. Lek med tanken att SD går igenom alla rödgröna motioner som blivit nedröstade de senaste 4 åren. Av dessa väljer de ut de som de själva kan acceptera och lobbar in dem i sitt eget namn i riksdagen. Ska bli spännande att se vad som händer.

  Skulle man trots allt lyckas blockera SD i 4 år kommer annars nästa problem. Den här gången fick man 5,7% av rösterna med ett par miljoner i valkassa. Under de kommande 4 åren får man ca 110 miljoner i partistöd. Och 20 Sverigedemokrater får PRAO-plats i riksdagen med fet lön. I nästa val kommer SD att ha lika goda finanser som C, Fp, KD och V hade i det här valet. Det blir skillnad det. Dessutom får de vara med i alla debatter i TV. Jag gissar att SD lätt kommer att öka minst 3% till då. Så problemet kommer inte att försvinna…

 13. Jag håller med i frågan att medierna och politikerna inte tagit sitt ansvar i granskning och bemötande av SD.
  Jag skulle kunna dra det så långt som att tycka att svikit de människor som står i gluggen för SDs skottsalvor.
  Invandringsfrågan i sig har inte tagits på stort allvar. Man säger vackra och fina saker i sann humanistisk anda men få saker händer. Det är där problemet uppstår. Humanismen förvandlas till floskler.
  Och då är det lätt att avfärda den. Det är ju precis det SD gör. Genom att ingen av de etablerade partierna tog i frågan ens med tång övergick den till dessa knäppgökar. Inte ens när alla opinionssiffror pekade på att de var på väg in bemöttes dom. Skräcken för rasiststämpeln blev större än viljan och förmågan att bekämpa rasismen.

  Som en ”andra generationens invandrare” skulle jag vilja uppmana politikerna att våga.
  Nej! Det är inte rasistiskt att ifrågasätta invandringspolitiken. Varför skulle det vara det?
  Om problemen finns, om kostnaderna är (för) stora så lägg korten på bordet. jag tror att få invadrare skulle ta illa upp. Men det humanistiska nästa steget skulle var det som skiljer de demokratiska partierna från SD. Man skulle sätta sig ner och se hur man ska fördela resurserna på ”riktigt”.
  Ty SDs agenda är ju så uppenbart inhuman.
  Lek med tanken att de faktiskt har rätt beträffande kostnaderna för invandringen. Men deras agenda stannar ju inte där. Läser man det finstilta i deras partiprogram så uppvisar ju den klara inskränkningar i kulturella och religiösa frågor för en del invandrare. Deras omtanke om att hjälpa de invandrare som redan finns i landet mostägs ju av att de ägnar mycket plats åt att definiera nationen, särarten och landet som tillhör de ”rätta”. Man vill integrera genom att utesluta. Och då är vi ju ute i helt andra tankebanor. Då spricker alla ”måttfulla” ”omtankar”. Kvar är bara kärnan: hatet mot allt som inte är svenskt.
  Förresten så hatar man ju sina etniska landsmän också. Läser man kommentarerna som deras väljare skrivit på nyhetsidorna så var t ex alla som samlades på Sergels torg kommunister. För i deras ögon är väl allt som har med alla människors lika värde ”vänsteridioti”. Därmed normerar dom ju också svenskeheten: en svensk ska vara främlingsfientlig. Med andra ord är en god svensk Sverigedemokrat.
  Det här ju inget svårt att slå hål på. De här argumenten är så banala så att t o m en förrvirrad väljare av SD kan förstå. Det är ju för jösse namn bara att använda deras primitiva retorik för att nå ut. dom är ju ihåliga!