Reinfeldt och högern – skakad (Video)


Idag meddelade de rödgröna att man tänker komma fram med ett gemensamt valmanifest inför valet 2010, Aftonbladet berättar:

”Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet kommer att presentera ett gemensamt valmanifest till valet 2010. Det avslöjade Mona Sahlin (s), mp:s språkrör Peter Eriksson och Maria Wetterstrand och Lars Ohly (v) på en presskonferens i dag. – Vi vill kunna erbjuda en rättvis politik till valet. Vi har samarbetat en längre tid och har en styrka i vårt tidigare arbete. Nu ser vi ett starkt samarbete som tar upp fajten med den borgerliga regeringen, säger Mona Sahlin. Peter Eriksson, som tidigare kallat Ohly för ”stel och gammaldags”, var nöjd i dag. – Det känns bra. Ordning och reda i ekonomin är viktig, men det är inte bara det det handlar om. Vi vill visa väljarna att det finns ett regeringsalternativ. Jag tycker det är bra att vänsterpartiet är med, sa Eriksson.”

Tack vare att undertecknad länge tvivlat på att man skulle komma i mål så känns det desto bättre att konstatera att dysterkvisten i mig haft fel för en gångs skull. I morse när media presenterade den nya och betydligt mer positiva opinionsmätningen på länge så kunde jag inte riktigt glädjas åt den därför att situationen var som den var.

Nu kommer högerpartierna att känna en enorm press, de kommer att inse att loppet inför valet 2010 är i det närmaste helt kört. En mycket bra och trevlig nyhet. Denna text kommer säkerligen att uppdateras vartefter information blir mer tillgänglig.

Vänsterpartiets pressmeddelande AB123 DN1234 SvD12 SDS VG it

V-sthlm Raketen Hanna Eva R Johan S Annarkia Anna G Po K HAX

Andra om: , , , , , , , , ,

[tags]Opposition, Rödgrön, Koalition, SAP, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Val 2010, Högeralliansen, Samarbete, Politik[/tags]


27 svar till “Reinfeldt och högern – skakad (Video)”

 1. Det var ju verkligen en överraskning att vänsterpartiet har 7.7% av rösterna. Ännu mer glädjande är att centern ligger farligt nära 4% spärren. Tänk om man kunde bli av med kackelmajjan Maud Olofsson? Vad enormt trött jag är på henne…

 2. Jag kan berätta att för någon dag sedan befann jag mig i soffan för att lyssna på någon debatt eller program med alliansen. Jag minns att Reinfeldt inledde, sedan vaknade jag en halvtimme senare av Mauds röst… :-)

 3. (kd) åker säkert ut, Reinfeldt gör ju allt redan nu för att få bort dem, han vill ju ersätta dem i alliansen med (sd), som är lite mera folkliga.

 4. Det här var en mycket bra nyhet!

  Men än återstår att se hur samarbetet fungerar. Låt oss också hoppas att Mona kan få rätt vägledning av sina partners i MP och V för hon behöver onekligen någon som visar vägen.

 5. Kul att alla partiledarna gjorde sig så bra i den videosnutt jag lagt in ovan. Sahlin visade vilken styv politiker hon är :-)

  Och Tom! Man är inte färdiga ännu med förhandlandet och det blir säkert både ge och ta från alla håll.

  För högerns del blir det bara att ge förstås…

 6. Spännvidden i vänsterkartellen är större än i Alliansen. Finns alltså rika tillfällen till splittring och spänning framöver även om det är glada miner just nu. Och de som gläds över dåliga siffror för kd och c bör minnas at Alliansen alltid har möjlighet att 2010 gå fram under en gemensam beteckning, dvs. Alliansen, men med skilda listor ( se SDS ledare den 25 oktober,)varvid det inte gör så mycket om ett eller flera Allianspartners dippar under 4 procent. Det är enbart helheten som räknas. Och så långt som till en gemensam Vänsterkartell i val tror jag inte dagens leenden räcker.

 7. Kollade på videon och jag tycker nog Ohly var den mest stabila. Sen återstår ju frågan om ”budgetdisciplin”. Det får ju inte medföra att samma människor år ut och år in sänker räntan åt resten av befolkningen, via sin arbetslöshet? Om det är omöjligt att ändra på detta så ska de iallafall ha en vettig försörjning. Därför är det orimligt att slå mot sjuka och arbetslösa och det hoppas jag att oppositionen förstår…

 8. christina wegel #8:

  Alliansens varumärke är inte mycket värt längre och håller inte i ännu ett val.
  Tänk efter, vem tror på det ”Nya arbetarpartiet” numera?

 9. Det är nog bäst för Regeringen/Alliansen att de INTE röstar igenom IPRED-lagen, om de ska ha nån chans i valet 2010 överhuvudtaget.

  Att alienera sig mot väljarna i det här läget är ju inte direkt smart…

 10. Någon som har de senaste oddsen på seger för oppositionen 2010? Är de fortfarande på 2 ggr pengarna så är det nog läge att slänga in en hundring eller två innan krisen blir kännbar i fler sektorer och folk börjar paniksälja bostadsrätter i innerstan…

 11. Ojojoj…
  Vilken soppa, ska dom där tre tomtarna försöka regera tillsammans…hur f-n ska det gå med så olika grunideologi, utrikespolitik, skatter, företagande, budget. Hoppas att Mona inser vad hon ger sig in på! Och V – varför rösta på dom nu??

 12. Vad gör Vänsterpartiet? Varför ska vi helt plöstligt stödja Sahlin-sossarna och Miljöpartiet för?

  Det här tycker jag verkligen inte om. :/

 13. Det viktiga är ändå att SD äntligen kommer in. Jag hoppas bara att alliansen vågar samarbeta med dem.

 14. Jag är uppriktigt ledsen över detta.
  Vänsterpartiet är nu tyvärr kört.

  Det finns i svensk politik inget utrymme för oppositionspolitik inom regeringen. Sak samma vilket departement du basar över -politiken avgörs genom majoritetsbeslut i regeringen och du är skyldig att både försvara och genomdriva dessa.
  Och socialdemokraterna kommer hur man än vrider sig att utgöra majoritet i regeringen.

  Med en socialdemokrati som, lite snällt, kan beskrivas som vänsterliberal med lite batonginslag innebär alltså en röst på (v) att man stöttar Sahlin ovillkorligt!

  Jag har röstat på vänstern i över 30 år, men detta lånar jag mig inte till. Hellre sofflocket eller någon obskyr bokstavskombination…

 15. Jag kan inte påstå att jag känner någon större glädje inför Lars Ohlys beslut att ingå i allians med S och MP.
  Vi tvingas ju därmed att förhandla bort det
  viktigaste i vår parti, (förutom jämlikhet, syster-och broderskap och rättvisa) synen på nationalekonomin!
  Beslutet innebär att det kommer att bli lika svårt som nu att få fram bra lösningar när det gäller bl.a offentliga sektorn. Jag förmodar att det blir en ännu mindre sektor, krympande inför alla nya ”häftiga” privata lösningar. De rika kommer fortsättningsvis att bli ännu rikare, för nu tyck Mona gått på kurs och blivit renodlad marknadsekonom…

  Det bli ett enda kompromissande och kattrakande, där vi får stå som ständiga förlorare och med skägget i brevlådan.

  Dessutom tror jag inte att småelaka ord som ”stalinist” upphör komma från Peter Erikssons mun. Utan så fort Lasse Ohly säger något som inte faller herr Eriksson på läppen hoppar nog grodorna ur densammes mun. .

 16. Jag vet inte vad jag ska tro om detta samarbete, jag avvaktar tills dom säger något konkret om vad dom tänker göra inte bara det gamla vanliga.

  Med Sahlin så känns det iaf… trist. Valet blir intressant om inget annat iaf…

 17. Reinfeldt ersätta Kd med Sd? Var har du fått det ifrån, Kurt!
  Sd:s väljare kommer ju f ö mestadels från ”vänsterpartierna”.
  -Kan inte se videon via denna länk i a f. Får väl kolla via Youtube direkt?

 18. Ni som frågar om varför man ska rösta på vänsterpartiet nu. Svaret är väldigt enkelt. Det är vi som är röstberättigade som avgör valet och det vi väljare som avgör partiernas storlek.

  Vill jag ha mer vänsterinriktad politik efter valet så röstar jag givetvis på (V). Ju större vänsterpartiet blir desto lättare att få igenom våra frågor.

 19. Jag är inte speciellt glad över den här nyheten. Det jag hoppas på är att Vänsterpartiet lämnar därför att det går inte att komma överens.

  Mitt parti som jag röstat på i 2 valrörelser (idag är jag 25 år) ska inte vara en trampmatta för Socialdemokraterna.

 20. Jinge, Nicke G mfl:

  Man hör ofta argumentet att det ”inte duger att stå bredvid och skrika när man vill förändra samhället”. Har man fått väljarnas förtroende skall man vara med där det händer och se till att de får valuta för röstandet.
  Underförstått har man betydligt mindre inflytande när om inte deltar i regeringen.

  Jag menar att det är precis tvärt om!
  Som regeringsparti (i minoritet) får man just ”stå bredvid och skrika” när majoriteten fattar besluten. Skillnaden är att man är förhindrad att skapa opinion kring de frågor man blir överkörd i. Regeringens beslut gäller alla däri ingående partier och alla dessa är skyldiga att verkställa.
  (v):s skrikande kommer alltså att ske i väl madrasserade rum. Är det så man vill ha det?

 21. Jag kan hålla med om att det som Vänsterpartist känns sisådär att det nu blir ett samarbete på dessa premisser, men å andra sidan har det nästan blivit framtvingat av Sahlins inkompetens. Det var allt annat än smart att ens så mycket som andas om ett samarbete med Mp om inte V var med på det. Sahlin ”skapade” en spricka i oppositionen som nu samtliga tre partier blir tvungna att försöka täcka över. Det ideala i mina ögon hade ju varit att gå var för sig fram till valet och diskutera ett samarbete då. Men efter Sahlins blunder är det väl enda chansen att ge entlediga bogarna detta inte helt entusiastiska samarbete.

  Ohly känns mest trovärdig av de tre, i vanlig ordning, men nu är ju inte konkurrensen så stark på detta område som det varit förr om åren.

 22. Inte för att jag skulel rösta på (S) så länge som Mona Pralin är partiledare (lite mer internationell pondus tycker jag att man kan kräva av en blivande statsminister !) – men nu skulle det definitivt vara uteslutet.

  Och jag tror V kommer förlora på detta också – dom ahde ju 7,7% i sista opinionsundersökningen om jag inte missminner mig !? Dvs. i en minoritetsregering med S+mp så hade V fårr vara vågmästare. Problemet för dom är väl att Alliansen troligen hade tagit makten isf ?

  @Blork #11 – ja IPRED är en svår nöt – Beatrice Ask & Co har ju iaf visat att dom lägger sig platt för vissa lobbygrupper – trots att en sådan lag egentligen bara gör landet mer rättsosäkert och inte på ngt sätt garanterar inkomster för någon i musikindustrin på sikt – allra minst artisterna…

  Sd vägrar jag rösta på – så vad skall man göra nästa val ?!
  Hoppas det seglar upp nånting under de närmsate två åren som kan visa en klar sund riktning för något parti – ett parti med en karismatisk och ”redig” partiledare – det verkar ont om dom, även om Reinfelt faktiskt funkar väldigt bra tycker jag (som representant för Sverige alltså-och då lägger jag inga ideologiska värderingar i det).

  /K

 23. Ja, vad fasen säger man, Jinge? Å ena sidan: ett tvåpartisystem är helt värdelöst. Om (v) blir en dörrmatta för sossarna röstar jag förmodligen inte till riksdagen igen, för då har jag inget kvar att rösta på.

  Å andra sidan, om (v) kan få kommendörkapten Sahlins högerbunker att retirera i sina mest liberala frågor kan det i alla fall bli bättre än det är nu.