Reinfeldt lurar skattebetalarna för att rädda – EU


Idag står vi inför fullbordat faktum, Fredrik Reinfeldt ska träffa de andra ledarna i EU för att försöka komma överens om hur man ska lösa den ekonomiska krisen. Alla svenska skattebetalare minns att han lovade att svenskarnas skattepengar inte ska användas för att rädda Grekiska banker, det var inte sant men det enda som var möjligt att säga i det läget. Men det är mycket värre än så, svenska skattebetalare ska vara med och rädda hela EU och alla EU:s banker.

DN: ”Euroländernas ledare sitter med dåliga kort, utan chans att begära omgiv. Vid onsdagens toppmöten finns tre stora problem att tackla, men ekonomiska eller politiska hakar med alla lösningar.

För det första står det klart sedan länge att Grekland aldrig kan betala sina skulder. Regeringen fortsätter att anta sparpaket och ändå missa budgetmålen. Den nedskrivning av privata investerares fordringar med 21 procent, som gjordes upp i somras, är omkörd av verkligheten. Euromedlemmarna pressar bankerna att acceptera en siffra på 60 procent, men de vill bara gå med på 40.

I vilket fall är det oklart hur mycket Greklands skuldberg verkligen minskar. Hur Aten ska lyckas med utlovade privatiseringar och strukturreformer är fortfarande en gåta.”

Det faktum att Greklands politiker varit korrupta och lurat sig in i EU med hjälp av Bankirfirman Goldman Sachs diskvalificerar dem från hjälp anser jag. De politiker som skott sig bör själva få ta ansvaret för den grekiska skandalen. De bör slängas ut ur EU per omgående och EU:s skattebetalare kan bistå med mat och medicin i något år medan vi väntar på att grekerna själva gör sig av med sina korrupta politiker. Man bör vara mycket tydlig från EU:s sida när det gäller motiveringen varför Grekland slängs ut. Inte en grek bör vara ovetande om orsaken, hur de sedan agerar internt i Grekland är upp till dem.

DN: ”För det andra ska det europeiska banksystemet överleva Grekland. Därför ställs krav på ökad kapitaltäckning, ett mått på vilka risker som tas. Den nya översynsmyndigheten EBA säger att det behövs 108 miljarder euro i nytt kapital. Det ska skjutas till av ägarna, staterna eller i sista hand räddningsfonden EFSF.

Men IMF tror att det krävs 200 miljarder, och EBA verkar ha gjort en glädjekalkyl. Dessutom kan bankerna öka kapitaltäckningen genom att sälja av tillgångar i stället för att dra in nya pengar. Det vore förödande för företagens möjligheter att låna.

Ett tredje och ännu svårare problem är att bygga skyddsvallar så att den grekiska krisen inte översvämmar hela eurozonen. EFSF har en utlåningskapacitet på 440 miljarder euro, men nästan hälften är intecknat för Grekland, Irland och Portugal. I juli fick EFSF nya uppgifter. Om Italien eller Spanien behöver hjälp räcker medlen inte till.”

IMF tror att det krävs 200 miljarder, dvs. två tusen miljarder kronor. Och det är lågt räknat från IMF:s sida, andra ekonomiska bedömare har hävdat att det krävs tusen miljarder Euro, dvs. närmare tio tusen miljarder kronor. Det sätter vansinnet med en Europeisk union i blixtbelysning. Svenska politiker var oerhört angelägna om att gå med trots ett utbrett folkligt motstånd, därför fortsatte man att driva frågan och idag står vi här med våra tvättade halsar.

Fakta i målet är att Sverige ensamt kommer att få bidra minst lika mycket som t.ex. Tyskland sett per capita. Detta eftersom vi har en bättre ekonomi än Frankrike, Spanien, Italien, Irland, Portugal och flera andra länder. Personligen så tror jag att slutnotan för Sverige kommer att hamna på minst 500 miljarder kronor. Det allra minsta, om konjunkturen vänder uppåt kraftigt, är 200 miljarder. Det är i det perspektivet man ska se Fredrik Reinfeldt och de andra räknenissarnas tal om att svenska skattepengar inte ska an-
vändas för att rädda grekiska banker. Nej, för de ska användas till att rädda andra banker i EU.

Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och resten av regeringen är ute för att dela ut svenska skattemiljarder som julklappar till andra länder. Dessutom gör de det i ett läge där man agerar för att avveckla den svenska välfärden, allt under täckmantel av att minska utanförskapet. Det är ett avancerat bedrägeri, och själv undrar jag hur lång tid det kommer att ta innan svenskarna fattar att de har blivit lurade.

Om Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet lyckas säga nej till Reinfeldts pengautdelning så kommer ansvaret vila helt på den borgerliga regeringen inom kort, det eftersom hjälpbehovet är långt större. Då blir vi av med moderaterna i nästa val, var så säkra!

it Andra om: , , , , , , , , , , dn1 svd1 svt sr1 e24 ab1 ex


12 svar till “Reinfeldt lurar skattebetalarna för att rädda – EU”

  1. Jag förstår inte varför alla komma med så olika bud. Ska Sverige bidra eller inte? Vi är ju inte med i euron?
    Vi är ju inte tvingade att ställa upp med någonting om vi inte vill, enligt regeringen.
    Men om det nu ändå är så, får vi hoppas att de inte kommer överens så att Grekland konkursar. Nästa steg är att ta hand om de banker som riskerar att gå i konkurs då grek-obligationerna blir värdelösa. Fransoserna kommer vara extra villiga att låta EUs skattebetalare hjälpa bankerna, eftersom de är mest utsatta.

  2. Europas banker får tamejtusan skylla sig själva. Jag vet inte om de är lika oansvariga som de amerikanska bankerna och cheferna där som gav sig själva bonusar efter omsättning, dvs inte vinst. Kasinospelet fortsatte där de skedde en rad avregleringar och sedan kom 2008, räkningens oktober. Lehman Brothers konkade och investerare fullkomligt flydde från börsen. Resultatet blev en räddningsaktion som en av George W. Bushs sista åtgärder innan han lämnade presidentposten. Sedelpressarna gick varma på federal reserve, varvid dollarns värde fortsattes blåsas upp som en ballong. INGEN av de ansvariga fick gå i fängelse utan de fick istället stora mängder med färska dollar trots att de klart och tydligt bedrivit en ren bedrägeriverksamhet. Den enda som sades gå i fängelse då var Bernard Madoff som inte ens kom i närheten av de bedrägeriverksamheter som de stora bankcheferna hade uträttat.

    En intressant aspekt är att det verkar som om alla i samhället är upprörda över bankerna. Var in på Dagens industri (DI) och såg en artikel där Lars Ohly kommenterade om bankerna. Vanligen så sågas han med fotknölarna i kommentarspåren på den sidan, men jag blev förvånad för kommentarerna HÖLL MED Lars Ohly. Chockad förstod jag att bankerna har retat upp folk både till vänster OCH höger. Om Fredrik Reinfeldt håller de europeiska storbankerna om ryggen med svenska skattepengar så kommer han då (förhoppningsvis) inte att bli långvarig som statsminister. Fast vad vet jag! Inom högern så säger man sig vara för liberalism, men frihet att tänka själv verkar det finnas mycket mindre av. Det ser man bara Maud Olofsson där hon inte på några sätt kunde tänka sig samarbeta med socialdemokraterna (men att sitta i knäet på moderaterna och få småsmulor fungerade tydligen utmärkt). Logiskt tänkande ser jag inte som utmärkande för borgare längre!

    • Till Patrik: jag tror inte det är en så smart idé på kort sikt att strunta i de krisade bankerna i Europa (antaget att Grekland faktiskt konkar). Anledningen är att det sannolikt gör livet surt för oss i ”friska” länder. Däremot, är det naturligtvis i första hand Frankriken som räddar sina egna banker, Italiten sina egna …osv…innan räddningsfonden går in. Att rädda/stötta några enskilda banker är bättre än att hjälpa Grekland, tror jag.

      När väl bankerna, som fått stöd, är friska igen kan statens andelar säljas på marknaden och skattebetalarna har därmed inte gjort någon förlust, och i bästa fall tjänat en slant. Det är det bästa man kan göra, om man inte vill gå den hårda vägen och låta bankerna/ägarna ta smällen. Det utlöser dock problem hos företag och förluster för de med pengar insatta på banken. Inte bra för någon i samhället :(

      Att staten går in som delägare är definitivt ett misslyckande för bef. ägare eftersom deras andel minskar. Jag tror det straffet är tillräckligt…

      • Ja. Det låter bättre. Se till att förstatliga bankerna. De befintliga ägarna förtjänar inte sina positioner. Bankerna har en viktig samhällsfunktion. Viktigast tycker jag är att oskyldiga inte ska drabbas.

        Vad vi alla sett så verkar Fredrik Reinfeldt vara ”allergisk” mot förstatligande, så det kan vi troligen inte räkna med från honom. Hans sk. ”ideologi” handlar ju om mindre statligt och mera privat, och den verkar styra över verkligheten hos honom. Ett exempel är SAAB där ett åtminstone tillfälligt förstatligande hade kostat oss avsevärt mindre skattepengar. Men ideologin går före verkligheten hos denna regering, moderaternas ideologi.

        • Fast, vad jag kommer ihåg fick staten bra betalt för att man gick in med kapital i Swedbank och övriga banker. Swedbank är den enda svenska bank som inte betalat tillbaka allt (ännu). Jag tror därför inte Fredrik&Borg är emot att staten får andeler som säkerhet för lån? Glöm inte att det är svårare att sälja en hel bank än andelar i den. Risken är ju att staten tvingas bli ägare på lång sikt om man inte hittar någon som är villig att betala för hela banken.

          Hur menar du att staten skulle sparat pengar på att gå in i Saab?

          • Jag har haft intressanta diskussioner med vänner från Göteborg. De är överens om att staten behöver ta över SAAB, för en eventuell nedläggning drabbar många i västsverige, för att inte säga alla underleverantörer. Är bunden att hålla med. Många jobb står på spel och hade staten i ett tidigt skede gått in och tagit över produktionen och ställt om hade vi inte sett samma tragiska utdragna spel som vi ser nu.

            Vindkraftverk eller miljöbilar, allt hade varit bättre än det vi ser nu där de SAAB-anställda inte ens vet om de får lön i slutet av månaden. Men Maud var ju inställd hela tiden på att staten inte skulle äga, så då har man ju ett vapen mindre i sitt arsenal. Nu är staten uppenbarligen tvungen att spela med i Müllers spel. I USA gick staten in och räddade GM etc. och de har dessutom fått tillbaka pengarna med ränta. Bland de första åtgärderna för Barack Hussein Obama.

            • Ok! då förstår jag hur du menar. Men GM äro av större dignitet än lilla Saab. GM har ju dessutom gjort skapliga vinster, vilket jag inte kan minnas att Saab gjort. Inte riktigt jämförbart alltså, men jag förstår ditt perspektiv.

  3. Anders Borg får väl huta åt bankerna som vanligt, -resultatet blir att de ännu mer ökar sina vinstmariginaler, -höjer räntorna,-höjer priserna på tjänster, -lånar kundernas pengar gratis; -så vad producerar Anders Borg annat än oroande munväde?

  4. Med tanke på det stora svenska handelsöverskottet gentemot EU är det långt ifrån orimligt att vi bidrar till räddningspaketen. Snarare tvärtom, eftersom just handelsöverskotten inom EU är ett av de största strukturella problemen inom samarbetet.

    Dessutom, som inte minst Yanis Varoufakis återkommande påpekat, behöver EU hitta €4 biljoner någonstans ifrån. 1 biljon för att täcka bankernas behov, 3 för att täcka staternas behov. De har för tillfället 250 miljarder att tillgå.

    Krisen skulle egentligen vara relativt lätt att lösa om inte överskottsländerna, framförallt Tyskland, insisterade på att ECB inte ska bidra till att täcka underskottet, och att det inte ska införas någon form av gemensam statsobligation för EU.

    Så istället försöker man blåsa upp de 250 miljarderna till 4 biljoner genom samma sorts finansiella instrument som orsakade finanskrisen till att börja med.

    EU står inför valet att intensifiera det europeiska samarbetet och lösa krisen med relativt litet lidande för allmänheten, eller att lösa upp det förstnämnda och låta de sistnämnda lida rejält och långvarigt.

  5. Det bör också påpekas att EU:s kris fortfarande i första hand är en bankkris. Greklands, Italiens och Spaniens statsskulder är alla följder av bankernas problem. Att ordna upp de europeiska bankernas räkenskaper borde stå överst på dagordningen.