€uro, TH€ €ND!

Jag tror att rubriken och min egenhändigt hopsnickrade bild säger rätt tydligt vad jag anser om det som just nu sker många många mil över våra huvuden. Ett antal potentater sitter och funderar på hur mycket av skattebetalarnas pengar som ska överföras till olika banker för att bankernas ägare har spekulerat bort sina slantar och misskött sig.

Vad jag tycker om Greklands politiker har väl framgått tidigare antar jag, men jag anser att Fredrik Reinfeldt har bluffat skattebetalarna, han sa nämligen att inga svenska skattepengar skulle gå till grekiska banker, istället ska de skyfflas in i något slags EU-obligationer, på svenska betyder det – andra banker. Dessa slantar är dessutom prutade rejält vilket enligt bedömarna inte kommer att räcka, därför ska vi om några veckor betala ut ytterligare hundratals miljarder.

Det är moderatpolitik och de flesta av oss känner oss grundlurade, vilken effekt det kommer att få på Occupy Stockholm vet jag inte, men det skulle knappast förvåna om vi endera dagen får veta att den första demonstrationen mot politiker, finansvalpar och bankirer kommer att gå av stapeln, talet om nittionio procent håller på att uppfyllas.

Vilka politiska konsekvenser det kommer få vet inte jag, det går bara att spekulera i nuläget. Men eftersom jag själv är väldigt upprörd över detta så finns det säkerligen många med mig som är upprörda. Vi är många som aldrig ville gå med i EU-samarbetet, och de som ville ser nu varför vi andra var EU-motståndare. Vi borde plocka fram våra plakat igen, de ska inte stå på vinden eller i källaren längre. (forts nedan..)

Men det finns en god sak med detta, och det är att antalet EU-motståndare kommer att växa lavinartat. Jag ska leta rätt på något gammalt ”Nej till EU”-märke, jag tror till och med att jag ska ha ett par ”Nej till EEC” i någon låda. Så ser ni en gråhårig gubbe med keps uppe på Brunkebergstorg, en gubbe som går och hytter med käppen så är det undertecknad. Möjligen kan det bli fler gamla rabulister som kommer med tält, kaffe och något som det blir kask av.

it Andra om: , , , , , , dn12 svt1 sr1 svd1 ab1 ex

  18 comments for “€uro, TH€ €ND!

 1. blingbling
  26 oktober, 2011 at 17:49

  Nu tror jag iofs att politikerna är rätt okänsliga för opinionsyttringar, det är nog snarast en merit för att kvalificera sig för en plats i de stora sammanhangen att kunna köra över skatteboskapen.

  Möjligen om du använder plakatet som tillhygge då ….

  • 26 oktober, 2011 at 18:16

   käpp?

   • blingbling
    26 oktober, 2011 at 19:06

    Definitivt, japanerna har slagits med sådana sedan medeltiden, kendo har jag för mig att det kallas. :)

 2. AK
  26 oktober, 2011 at 20:23

  Fast borde vi inte skilja på EU och EMU?
  Mycket av miljöfrågor löses nog bättre i EU än i varje enskilt land.
  Ja till EU nej till EMU?

  • Martin F
   27 oktober, 2011 at 15:50

   €U skulle kunna vara bra för miljöarbetet om det inte vore så att mäktiga lobbygrupper för olje- och kemibolag har fullständig kontroll över vilka beslut som fattas. €U är tyvärr väldigt likt USA på just punkten att lobbygrupper har allt för stort inflytande. I Sverige är det betydligt bättre bortsett från Jägalobbyn som omedelbart borde jagas ut ur Riksdagens lokaler.

  • blingbling
   27 oktober, 2011 at 15:55

   Helst inte faktiskt, medlemskapet har skett på bekostnad av bl.a. sjukförsäkringen, arbetsrätten, småjordbruken och mycket annat som har offrats på EU-harmoniseringens altare, nu kan det få vara nog tycker åtminstone jag.

   Om EU är ett miljöprojekt kan vi naturligtvis diskutera, jag tror att sjuka som ställs utan försörjning ser just det argumentet som tämligen lätt vägande i helheten.

 3. Niklas
  26 oktober, 2011 at 22:57

  Jag skulle säga nej till både EU och EMU idag. EU har inte för med sig något vettigt sen Sverige blev medlem. Det har bara kostat oss storleksordningen 25 miljarder per år i medlemsavgifter, pengar som kan användas till bättre saker. Det enda som fick oss svenskar att rösta ja till EU var de högre kvoterna på alkohol och tobak vid resor. Annars hade det säkert blivit ett nej, så jämnt som det var vid folkomröstningen 1994. Det är i alla fall tur att det blev ett nej till euron år 2003, men där fanns inte något riktigt lockbete för att rösta ja till det.

  Euron kan de lika gärna lägga ner och det skulle kanske till och med vara den bästa lösningen. Vi får se om och när det första euro-landet väljer att gå ur och återinför sin gamla valuta…

  • Lord
   27 oktober, 2011 at 11:36

   Skulle Sverige vara det landet, kanske vi skulle kunna återfå, iaf en del av, den heder vi slängde i sjön när vi lämnade neutraliteten, för att med giriga fingrar greppa imperialismen.

 4. Gösta Berling
  27 oktober, 2011 at 00:13

  Det låter bestickande, AK. Men EUs mål har varit och är EMU. Dessutom tvivlar jag på att överstatlighet är så verksamt för miljön heller.

  Jinge, när vi ändå står och viftar med våra Nej till EEC-märken kan vi väl sjunga också ? Befria södern t ex. Och skandera ” Erkänn erkänn erkänn FNL” !

  • 27 oktober, 2011 at 05:53

   Jinge, när vi ändå står och viftar med våra Nej till EEC-märken kan vi väl sjunga också ? Befria södern t ex. Och skandera ” Erkänn erkänn erkänn FNL” !

   Ja, det låter det. Fy sjutton vad gamla vi är… :-)

   • blingbling
    27 oktober, 2011 at 16:01

   • Staffan Dahllöf
    27 oktober, 2011 at 17:13

    Å fel minns ni också.
    Den klämmiga parollen var ”Bryt med Saigon, erkänn PRR!” med rullande r i bryt och PRR. Fungerade storartat i talkörer. Hur det lät i Skåne vet jag däremot inte.

    • Gösta Berling
     28 oktober, 2011 at 10:59

     Mina minnen är mest från Uppsala. Och ”erkänn FNL” kanske från innan PRR tillkom ?

     • Gösta Berling
      28 oktober, 2011 at 11:15

      Det här är ju OT så det bara visslar … Men OK, jag gör en pudel : Ramsan som jag minns löd nog ”Leve leve leve FNL !” Du har rätt i att det var PRR som skulle erkännas, det var ju regeringsalternativet medan FNL var rörelsen bakom.

  • AK
   27 oktober, 2011 at 10:55

   Till Gösta:
   EUs mål är samarbete på många plan, där gemensam valuta är ett. Överstatlighet är bättre för miljön eftersom regler måste gälla alla för att de skall träda i kraft…annars väntar alla på vad de andra skall göra = stillestånd. Däremot kan varje land fortfarande sätta upp egna mål, för den lokala miljön, om man vill. Låt oss inte välta över krisen i euron på den den av eu som är bra!

   • Gösta Berling
    27 oktober, 2011 at 13:47

    Nja, EU förstår sig inte på Norden och nordiska förhållanden. Vill t ex förbjuda snus och surströmming. Jag tror att för att ett miljömål ska vinna acceptans hos befolkningarna måste det tas lokala beslut.

   • Martin F
    27 oktober, 2011 at 15:52

    Olje- och Kemilobbyn styr över alla beslut som fattas angående Miljöfrågor i €U och således vore det bättre om milöfrågorna sköttes lokalt.

 5. 27 oktober, 2011 at 18:42

  Regeringen har lovat ställa upp och köpa EU-obligationer för XX antal miljarder.

Comments are closed.