Reinfeldt kliar sig i håret?

Hur man annars ska tolka bilden som Dagens Nyheter använt för att illustrera artikeln i papperstidningen vet jag inte, jag vill helst slippa att associera fritt eftersom den gissningen kan bli alltför frispråkig i så fall.

DN: ”Genom att tala om Sverige som ”föregångslandet” ska Moderaterna få väljarna att känna både stolthet och en vilja att tillsammans göra Sverige ännu bättre.

Detta är inte ord som talar till väljarnas känsla för rätt och fel. Det är ett internt språk som mer än något annat spelar på partikamraternas förhoppningar om att vinna kommande val.

Styrkan i Fredrik Reinfeldts ledarskap ligger inte i retoriken utan i den konsekvens han visat i sina handlingar. Vägen från tillträdet som moderatledare till valsegern 2006 skulle kunna sammanfattas i två ord: arbetslinjen och alliansen.”

Ledarskribenten talar om konsekvens, och på den punkten är vederbörande på rätt spår. Arbetslinjen innebär konkret att a-kassan urholkats och de sjukskrivnas och pensionärernas inkomst har minskat rejält relativt sett mot resten av befolkningen. Visst har de som tjänar 20 000.- i månaden fått ytterligare en hundralapp i lönekuvertet, men de som tjänar det tredubbla har fått betydligt mer än tusenlappen mer i nettolön per månad. Det är knappast något som folkflertalet ser som en rättvis politik.

Arbetslinjen har snarast inneburit att alliansen har anammat George W Bushs gamla högerpolitik i USA och fört över den som en karbonkopia till svenska förhållanden. Sådan är det ”nya” arbetarpartiets politik, det som Fredrik Reinfeldt säger att det är en ny variant av socialdemokratin. Det kommer att vara ett svårsmält budskap i valrörelsen när de rödgröna tar fram hur inkomsterna fördelas under högerns ledning. Och när högern talar om den nya målsättningen att bli ett statsbärande parti så tar sig säkerligen många för pannan.

höger

Hade de rödgröna idag varit en aktiv koalition med en ledargestalt som hade valt att synas istället för att gömma sig så hade valet redan varit avgjort. Den borgfred som Sahlin lovade Reinfeldt har hon uppfyllt med råge. I praktiken betyder det att högeralliansen kommer att vinna valet, och gör de inte det för egen maskin så kommer Sverigedemokraterna att stödja Reinfeldt eftersom de också tjänar på en osynlig socialdemokratisk ledning.

Men ska sanningen fram, och det ska den, ingen av de övriga rödgröna ledarna syns heller så det är inte konstigt att folk i allmänhet börjar misströsta.

i Andra om: , , , , , , , , , dn12 ab12 svd123 ex1 t

[tags]Reinfeldt, Högerpartiet, Moderaterna, Bush, Högerpolitik, Sahlin, Rödgröna, Sverigedemokraterna, Val 2010, Politik[/tags]

  16 comments for “Reinfeldt kliar sig i håret?

 1. Ken
  31 augusti, 2009 at 07:50

  Problemet i Sverige är att det inte finns något vettigt parti att välja på.

 2. Sara G
  31 augusti, 2009 at 07:56

  Jag finner det oerhört stötande, när moderötterna framhåller den s.k ”arbetslinje” då man egenhändigt fixat till det så att arbetslösheten historiskt sett är större än någonsin. Jobb kan skapas, det sa Ernst Wigforss redan på sin tid.
  Hur många är det inte som verkligen vill ha ett arbete att gå till!

 3. Surgubben
  31 augusti, 2009 at 08:39

  @Sara G. Wigforss hade fel. Socialismen har alltid försökt skapa arbete på kommando men knepet är att någon måste köpa resultatet. Det är det som gjort att socialismen aldrig lyckats med sin styrning. Man har planlagt sin ekonomi och bundit för mycket resurser till det som ingen vill betala för lite till det som människor vill betala för (se Trabanten på sin tid). Nuvarande problem har inte alliansen skapat. De är mycket ett resultat av politiska kommandon till bankerna i USA.

 4. mr Biz
  31 augusti, 2009 at 09:09

  Surgubbe, Trabanten? Vad fan, — folk stod ju på kö i åratal för att få köpa en Trabant och vem vill inte köpa resultatet bättre vård och omsorg t ex?

 5. nature
  31 augusti, 2009 at 09:36

  @Sara G
  Om det inte finns sätt att försörja sig på är det ett problem först när trygghetsapparaten monteras ner, men just detta att tvingas gå till en ”aktivitet” ställer jag mig YTTERS tveksam till. Vi har redan haft en grym period i Sverige med denna människosyn med just Ernst Wigforss i spetsen. Det började redan på 1920-talet då skärptes nämligen kravet på att medborgare skulle deltaga i samhället och GÖRA RÄTT FÖR SIG, och klimatet hårdnade, som nu!
  Redan år 1921 beslöt en enig riksdag att inrätta ”Statens institut för rasbiologi”, det första i världen! År 1929 tillsattes en utredning som skulle behandla sterilisering av de undermåliga människorna, som inte deltog i samhället (Läs tattare …). Fem år senare antog riksdagen lagen steriliseringen – MEN detta kunna utföras utan samtycke från den som skulle steriliseras. Detta gjordes i STOR skala. Sara, det är faktiskt bara Nazityskland som har tvångssteriliserat fler oönskade människor, räknat i procent av befolkningen än Sverige. Allt enligt Makarna Gunnar och Alva Myrdal samt Ernst Wigforss i spetsen.

 6. nature
  31 augusti, 2009 at 09:46

  Rätten att SLIPPA delta i samhället, dess tvång samt propaganda får vi ALDRIG kränka igen. Aldrig. Detta oberoende vad slags politiskt eller ekonomiska argument eller mål man nu har för ögonen.

  Jag är GLAD och STOLT för att SLIPPA stå med handen i mössan inför en empatilös, korrupt samt profithungrig arbetsgivare som objektifierar mej till den grad, att han enbart ser mig som en resurs som han kan utjyta för blått sin egen vinnig skull.

 7. 31 augusti, 2009 at 11:16

  Jag tycker både Alliansen och de Rödgröna gör dåliga eftergifter för ”marknadsekonomin” så jag kan inte se hur jag skall kunna rösta på någon av dem? Sverige är ett bra land för de som kan arbeta. För resten har det blivit ett helvete. Det som är lite förvånande är att Alliansen fortfarande kan hänvisa till arbetslinjen, trots att arbetslösheten har ökat dramatiskt. Visst är det en internationell kris men om man så kraftfullt framhärdar arbetslinjen så är resultatet uselt…

  Arbetslösheten ökar!

 8. 31 augusti, 2009 at 12:06

  Den svenska ekonomin går sämre än jämförbara länder.
  Är det också Usas fel surgubben?

 9. S
  31 augusti, 2009 at 12:55

  Men alltså vad ska man ha hopp om då?
  Det låter som om det är kört för alltid.
  Fast lyckligtvis så finns man inte för alltid.

 10. nature
  31 augusti, 2009 at 12:58

  @ Christer
  Hela den moderata eller för den delen den socialdemokratiska politiska linjen bygger på att DU endast har ett värde om, någon tjänar pengar på dej. Arbete för mej däremot är att hjälpa någon som verkligen behöver något – inte öka den redan rika personen förmögenhet.

  Tänk om alla tänkte så! Gud vilken ekonomisk kris vi skulle ha. Fast å andra sidan så har vi ju det redan det?

 11. Sara G
  31 augusti, 2009 at 13:29

  För att jag råkade nämnde Ernst Wigforss så behöver jag väl för sjutton gubbar inte få hela trettiotalet och rasbioloiska institutet nerstoppat i halsen!
  Jag menade bara att i ett sunt och människovärdigt samhälle kan det absolut fungera så att ALLA har en uppgift, ett arbete att gå till.

 12. nature
  31 augusti, 2009 at 14:01

  @Sara
  He he … Det märks att du inte tar detta på speciellt stort allvar, men om vi vänder på det hela kanske det klarnar lite; och med tanke på att det enda land som har tvångssteriliserat fler icke önskvärda individer än Sverige är Nazityskland (Räknat i %) så skulle jag kunna säga samma sak som du:

  För att jag råkade nämnde Hitler, så behöver jag väl för sjutton gubbar inte få hela trettiotalet och rasbioloiska institutet nerstoppat i halsen : -)

 13. nature
  31 augusti, 2009 at 14:23

  @ Sara
  Jag fattar inte denna inställning till arbete eller uppgift som du talar om – är inte någon lurad här?

  Så länge vi har en ekonomisk tillväxt, så blir ju landet bara rikare och rikare. Denna förmögenhet tilldelas dock endast ett fåtal personer i Sverige. Varför ska då vi vara glada över att gå till ett arbete, där vi tvingas arbeta och nu till lägre lön än tidigare och samtidigt vara GLADA över det?

  Sara, vad är det för auktoritärt samhälle som du talar om när du nämner att det absolut måste fungera så att ALLA har en uppgift, ett arbete att gå till?

  Vem är det som ska bestämma vilken uppgift det är då, som tydligen alla måste gå till? Och vad händer om man inte vill då? Ses man då som en: icke önskvärd individ : -)

 14. Sara G
  31 augusti, 2009 at 14:26

  För övrigt, Surgubben, så ger jag inte fem öre för din s.k analys av socialismen!

 15. Sara G
  31 augusti, 2009 at 14:34

  Nature, dumhet behöver inte bemötas, den talar så utmärkt för sig själv…

 16. nature
  31 augusti, 2009 at 14:46

  Frihet är viktigare än socialism, men det viktigaste är: frihetlig socialism.

Comments are closed.