Reinfeldt har satt lögnerna i system


Nu när svallvågorna efter Juholt lagt sig så har andra historier börjat uppmärksammas, själv tipsades jag i en kommentar (tack Sara) om en artikel på Nyheter24.se där man hade sammanställt några av Reinfeldts lögner.

Nyheter24.se: ”På måndagen sökte Nyheter24 kommentarer från regeringskansliet om statsminister Fredrik Reinfeldts felaktiga påstående om apoteksmarknaden. Då började hans pressekreterare rada upp Socialdemokraternas ex-partiledare Håkan Juholts misstag och sa att de inte går att jämföra med Reinfeldts.

Även i partiledardebatten anklagade statsministern Juholt för att inte ha koll på sina fakta. Nu kan Nyheter24 dock presentera en lång rad exempel på när Reinfeldt själv farit med osanningar de senaste åren.”

Sedan följer en uppräkning av lögner som får mig att baxna. Det verkar nästan som om vår statsminister drabbats av en åkomma som ligger klart i närheten av de historier som baron Münchhausen gjorde sig ökänd genom. Nyheter24 har gjort en liten lista:

Nyheter24.se: Mars 2009: ”Vi inrättade en CO2-skatt i Sverige 1991. Det var mycket klokt av den dåvarande borgerliga regeringen att inrätta denna.”

Statsministern hävdade detta under en debatt i riksdagen. Faktum är dock att lagen om CO2-skatten trädde i kraft den 1 januari 1991 efter en proposition från den dåvarande socialdemokratiska regeringen.

Januari 2010: ”(högre skatt för pensionärer är) ganska spritt i utvecklade länder.”

I SVT:s Agenda proklamerade Reinfeldt att det inte är något ovanligt att pensionärer får betala högre skatt än löntagare.

Fakta: När Pensionärernas riksorganisation, PRO, lät forskare göra en internationell jämförelse var det dock bara i Sverige som situationen såg ut så.”

Själv har jag tidigare påtalat Fredrik Reinfeldts lögner om att de inte skulle jaga en hel ungdomsgeneration med polis för att de delade med sig av t.ex. musik, men här redovisar Nyheter24.se en lista som får mig att bli lite orolig. Det förefaller helt enkelt som om Reinfeldt är omedveten om sina osanningar, att han faktiskt tror på det han själv säger. Det är givetvis en situation som alla läsare, tittare och lyssnare bör uppmärksammas på.

it Andra om: , , , , , , dn123 svd12 svt sr ab12 ex12


22 svar till “Reinfeldt har satt lögnerna i system”

 1. När en politiker en gång har öppnat sin mun så flyger lögnen ut , Han ljuger från sitt ansikte och leende samt får han betalt för sina lögner

  Reinfeldt har bytt åsikt efter valet och sanningen för honom är något som han verkar dölja mest , Politikerna är de största lögnare pga deras natur och jobb , det sorgliga faktum att vi alla vet att de ljuger

  Politikernas framgång är lögnen och man ser hur de spelar med orden för att nå det verkliga makten , det enda som de är duktiga på är att det ena talar vad den andra har gjort

  En ärlig politiker är bara en myt , De bästa lögnare är de människor som är ärliga eftersom man litar på dem .

  • Koldioxidavgiften ingick faktiskt i den stora skattereformen 1990-1991. Den genomförde sossarna tillsammans med Folkpartiet.

   Eftersom några av de sista beslutspunkterna i det reformprogrammet fick genomföras av den då nytillträdda regeringen Bildt har Moderaterna senare försökt ta åt sig äran av hela skattereformen. Att koldioxidavgiften genomfördes av en ”borgerlig regering” är därför helt i enlighet med den numera berömda moderata historierevisionismen.

 2. Det är inte alla politiker i Sverige som ljuger så medvetet som Reinfeldt gör, när han försöker frisera alliansens framgångar – och det behövs verkligen
  ser vi som följer med!

  Tack och lov så börjar hans osanningar uppmärksammas av media! Igår såg jag på en repris av Nyhetsbyrån i TV2 – och där fick de medverkande bl.a rösta på
  vilka av Reinfelds tre lögner som var veckans värsta. Alla tre tyckte en av deltagarna.

  Jag anser att Reinfeldt slår Juholt med hästlängder, eftersom rajrajs alla lögner är så uppenbart medvetna. Håkan J:s felaktigheter verkade mest vara framsprungna ur stundens hetta, medan rajraj tycks iskallt kalkylera med risken att bli upptäckt. Går det så går det!
  Det behövs inte så mycken analys för att inse detta.

  Jag har länge retat mig på Reinfeldts bollande med felaktiga siffror i TV-debatterna, och det är ingen gång som han har hållit sig till den smala vägen, utan brett på ordentligt, särskilt om arbetslösheten. ”Arbetslinjen” måste ju skyddas. Men arbetslösheten har stigit ordentligt från 2006, vad han än säger, den gode minoritesledaren – då han vitt och brett ordade om sossarnas ”massarbetslöshet” och ”utanförskapet.”
  Slavarbetarna i Fas3 finns inte i hans egen statistik, inte heller de tiotusental som skalar baner i Norge.

  • Att ljuga är per definition medvetet. Att fara med osanning omedvetet är okunnighet men inte lögn

  • för att inte tala om hur många gånger han upprepat lögnen om de 140 som sjukpensionerades under Göran Perssons tid. Det är fortfarande en lögn trots att han upprepar det i de två senaste partiledaredebatterna.

   Helt sjukt.

   Det var tyst ett tag om det när lögnenn hade avslöjats i media. men nu har lögnhalsen tagit fart igen

 3. Någon mera än jag som noterade hur den ”stora statsmannen” herr Reinfeldt uttryckte sig i frågestunden i riksdagen i veckan?

  ”I en tid där Moderaterna utger sig för att vara det nya arbetarpartiet…”

  Lägg märke till orden ”UTGER SIG FÖR ATT VARA….”

  Börjar han bli slarvig och nonchalant i hur han uttrycker sig!?

 4. ..och alla som hittar nån som hänvisar till att de tror sig veta vad jag har sagt stämmer inte”
  Reinfeldt menar att om någon träffar nån som påstår något som han inte sagt.

  • Här kommer en rolig artikel över Reinfeldts retoriska förmåga.
   Lögner och snömos visar sig vara gångbart hos ”det sovande” och ”bidragsberoende” svenska folket.
   ”Det bettskene-sammanbitna sättet att prata har varit Reinfeldts metod för att framstå som statsmannamässig. Han gör sig oåtkomlig, faktiskt fläckvis obegriplig.
”
   http://www.dagensarena.se/ledare/sprakekvilibristen-reinfeldt/

 5. Jag har retat mig på ordet utanförskap som Reinfeldt införde. Det gjorde han ju för att människor som var arbetslösa eller långtidssjukskrivna skulle känna sig utanför ren elakhet helt enkelt.

 6. Så ser storhetsvansinne ut. Sjukdomen grasserar tydligen friskt i detta övre politiska skikt. Jag blev matt efter genomläsning av Hr Statsministerns alla utsagor. Men efteråt slog mig, detta beteende finns ju hos diktatorer, despoter, allmänt vansinniga och människor som tjänar detta.

  (Sedan retar det mig oerhört att politiker är så rent ut sagt urusla att ange källan när de propagerar för en sak. De blir inte trovärdiga. Och jag vill inte ha politiker i regeringen och för den delen riksdagen som för mig inte känns trovärdiga.)

 7. En annan sak jag undrar över, förutom alla borgerliga lögner, är hur många riksdagsbeslut som regeringen vägrar följa?
  Och vilka konsekvenser detta får?
  Är inte detta diktatur?

 8. Jag har fortfarande inte återhämtat mig efter den hemska lördagen då faktum fullbordades: en svensk oppositionsledare avsattes enhälligt av svenska media (hela registret från aftonblaskan/expressen/metro till SVTs ”public sevice”-nyhetskanaler deltog i kampanjen). Media som inte klarar av att granska den sittande makten, men gärna ger sig på oppositionen, vad säger det om vårt samhälle?

  Mot bakgrund av detta är det inte förvånande att Vår Store Statsmans felaktiga utsagor inte är något att granska. Det har t o m gått så långt att han kan försäga sig utan att våra ”självständiga och oberoende media” reagerar.

  Tro nu inte att de har ändrat attityd på sistone bara för att de vill ge sken av att vara allsidiga och sätta lyset på exempelvis Statsmannens konstlade retorik.

  Nej, snart hamnar både Löfven och Sjöstedt i blåsväder igen. Det behövs bara lite lyft i opinionen först, sen kommer nästa drev igång misstänker jag.