Reinfeldt grundade för SD


Fredrik Reinfeldt såg sliten ut under partiledarutfrågningen i SVT igår. Kanske inte så underligt, jag antar att det är ett slitsamt arbete han har skaffat sig.

Hans vädjan till svenskarna att inte försvåra för regeringen genom att rösta in SD i Sveriges Riksdag var den bästa draghjälp rasisterna kunde ha fått. Det ökar på deras känsla av utanförskap, det ökar också den martyrgloria de så ivrigt försöker odla. Dessutom verkar det dubbelt, genom att dra extra väljare till SD så kan han sitta något säkrare som statsminister. Att SD skulle stödja en regering ledd av Mona Sahlin finns nämligen inte ens på kartan. Uttalandet leder, som moderaternas partistrateger mycket väl vet, till att extra många missnöjesröster dras till SD.

Moderaternas konsultteam kan sitt jobb. Genom att betona SD lite extra, på ett sätt vi inte är vana att se Reinfeldt, så fick Åkesson och hans gäng sina platser i Riksdagen om det var tveksamt innan.

Sedan kan jag tycka att SVT:s intervjuare gjorde ett artigt och belevat intryck. Jag läste någonstans att Mats Knutson tidigare varit medlem i moderata samlingspartiet, jag vet inte om det även gäller Anna Hedenmo, men när Aftonbladet skriver i en bildtext att ”Statsministern pressades hårt i SVT:s partiledarutfrågning” så undrar jag om vi verkligen sett samma program. Han fick de förväntade frågorna och gav de lika förväntade svaren. Den enda effekten av det var väl att ytterligare några av tittarna bestämde sig för att missnöjesrösta.

Aftonbladets politiska reporter hävdade, enligt en annan journalist på Aftonbladet: ”– Det som slog mig var bristen på responsen från publiken. Det var inga som tjoade, skrattade eller applåderade. Det tyckte jag var konstigt. – Han var väldigt allvarligt, lite på sin vakt. Det började med en fråga som inte var bra för honom, det här om sjukförsäkringar. Då var han på sin vakt. När de frågade om han var nöjd med resultatet sa han: Jag är väldigt nöjd. Men han såg inte alls nöjd ut.”

Att det inte var något tjoande, skrattande eller en massa applåder beror helt enkelt på att Reinfeldt var på defensiven, han vågade inte ta ut svängarna så här två veckor före valet. Och någon Göran Hägglund blir han aldrig.

Läs oxo: Åsa W, k&å, lasse, ligator & johannes it , , , , , , , ab1234 ex12 dn123 svd123


15 svar till “Reinfeldt grundade för SD”

 1. Jag tror att bristen på applåder mest berodde på att det vi tidigare utfrågningar har förekommit en hel del kritik mot att läktaren varit fylld med personer som skulle ha platsat på en av de gamla partikongresserna i öst där man såg unisona applåder efter varje mening från ledaren.

  Att ens antyda att Reinfeldt vill ha in SD är lite konstigt, naturligtvis vill han helst se en borgerlig majoritetsregering efter valet utan att vara beroende av SD. Men tyvärr så spelar alla de etablerade politikerna SD i händerna med diverse konstiga uttalanden och framträdanden. Monas besök i en valskola för invandrare i Vivalla där lektionerna hölls i en lokal dekorerad med sosserosen för att sedan i samlad tropp marchera iväg till vallokalen för att rösta har nog samma effekt att få fler att stödja rasisterna.

  • Det jag tror Jinge menar är att Reinfeldt vet att det är (S) som förlorar mest på ett ökat stöd för (SD). Reinfeldt ser hellre ett starkt (SD) än en RödGrön regering.

 2. Kom fram till ungefär samma slutsats i ett eget inlägg tidigare. Smart hack – SD stödjer Alliansens minoritetsregering i det mesta, och blir det vågmästarbeslut måste oppositionen välja mellan att rösta med regeringen, eller anklagas för pakter med SD.

 3. Anna Hedenmo har såvitt jag har hört ett förflutet i SSU, så då borde det vara jämt mellan Mats och Anna.

 4. Älskar verkligen hur rädda hela etablissemanget är för Sverigedemokraterna, given röst på dem endast av den anledningen!

  • Älskar verkligen hur rädda hela etablissemanget är för Sverigedemokraterna

   Hahaha! De skiiter väl i SD… (M) tackar och tar emot, likaså (FP). S, V och MP gillar inte fascister så ur den synpunkten så muttrar de, men alla inser att SD kommer att göra bort sig så förbannat att de försvinner till historien i nästa val om de kommer in. Så rösta på du, din röst är i alla fall bortslängd.

  • Det bevisas gång på gång på gång på gång. SD är ett parti för nollor, nollornas eget parti. :-)

 5. Något jag har svårt för, så är det både kd och sd. Det hade varit roligt om alla i kd hade röstat på sd istället, för om sd skulle in,
  fast det bästa hade egentligen varit att kd hamnar på 3,9%. Då skulle luften bli lättare att andas.
  Man behöver inte en massa högertokiga fundamentalister i riksdagen.

 6. Ja vad skall man säga om SD men ett svar kan man få om man tittar på denna youTube fillm http://xxxx *)
  Det finns fler exempel. De verkar inte vara de mest smarta politiker vi har i Sverige :-)…lol

  *) Jag tog bort url, jag bloggar denna politiker istället… / Jinge

 7. Det är lätt att allt blir så paradoxalt i dessa debatter. Att de som försöker hindra SD istället hjälper. Jag personligen tycket att politiker i högrankad grad, så som vår statsminister, skall låta oss väljare sköta jobbet med att hindra SD. Det är faktiskt upp till oss väljare att göra vår röst hörd. Även om jag förstår oron och frustrationen från både alliansen och oppositionen, så är det upp till oss att bevara Sverige. Se till att Sverige inte får in detta ras-tänkande. Det är vi som väljer att INTE rösta på SD.

  Bra inlägg!

  Tack!

  Vänligen RJensen

 8. Moderaterna kanske regerar med SDs stöd…Jaa…och problemet med det är….vad? Faktum är att jag tycker det vore bra. Jag skulle vilja stödja både moderaterna och SD