Reinfeldt, Borg och Sanningen


[column width=”49%” padding=”2%”]
Fredrik Reinfeldt och Anders Borg brukar i tid och otid hävda att deras kloka ledning har inneburit att Sverige klarat sig bäst ut ur finanskrisen, och att Sverige därmed har en särställning. Allt tack vare våra kloka ledare. Men OECD-ländernas ranking av köpkraft visar att det gått bakåt och inte framåt.

AB: ”Ligan är en lista där OECD-länderna rankas efter köpkraften hos ländernas invånare. Man utgår från BNP per invånare och räknar om till vad man faktiskt får för pengarna. En gång i tiden såg det ljust ut. Under 1970-talet var Sverige på fjärde plats. Sedan dess har det gått utför. Den senaste mätningen, som Ekot tagit del av, visar att Sverige är ett av de länder som klarat den ekonomiska krisen sämst. Föga förvånande har det gått allra sämst för Irland och Island – som fallit tillbaka mest på välståndsligan om man jämför hur det var före krisen, 2007. Men vid sidan om dem så är det Sverige och Finland som det gått sämst för.”

Ekot: ”Sverige är ett av de länder som klarat sig sämst genom den ekonomiska krisen. Det visar den senaste upplagan av den så kallade välståndsligan från den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD.”

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]högern

Sålunda kan man utan vidare konstatera att Reinfeldts och Borgs tal om att Sverige klarat sig bäst genom krisen inte är med sanningen överensstämmande. Det finns ett speciellt ord för sådant som bekant.

intressant Tags : , , , , , , , , , Ekot ab1 dn svd kulturbloggen t
[/column]


19 svar till “Reinfeldt, Borg och Sanningen”

  1. Oj det var tråkigt, men det har gått utför med Sverige ända sedan försprånget efter andra världskriget minskat. Då har vi levat på det vad man hamstrat in under krigsåren och decennierna därefter. Det är bara att den ”kassakistan” är tom sedan länge. Vill vi ha välstånd får vi jobba för den. Kanske dags att vi slutar bedra oss själva och böjar jobba och göra något istället för nånannanism.

    • Jinges poäng var ju att Reinfeldt och Borg påstår att Sverige klarat sig bäst genom krisen. Du har rätt i att vi ska sluta bedra oss själva. Speciellt Reinfeldt och Borg.

  2. Att hålla köpkraften uppe har aldrig varit ett prioriterat mål för Sverige. Man tror att man långsiktigt tjänar på att hålla den föråldrade basindustrin under armarna. Medborgarna får betala med usel köpkraft. Vart skall vi semestra i framtiden med vår usla valuta? Albanien?

  3. Borgarna försöker hela tiden hjärntvätta folket, samma fenomen som med ordet ”utanförskapet” som fått ny betydelse.

    • Nämen vaf …, existerar verkligen den där museiala messerschmittlådan för radioamatörer utan meningsfullt liv fortfarande ? :)

      Själv finner jag Måddans nyfunna omtanke om pensionärerna synnerligen rörande, där kan diskuteras vem som egentligen har kognitiva svårigheter, hon eller pensionärerna ?

  4. Mäter man siffror i US$ / capita så innebär det att USA kan stiga trots en kraftig nedgång då folk söker sig till dollar i kristider. Sverige, som ju står utanför EMU, har en ganska ryckig utveckling där kronan var starkare 2007 än 2009.

  5. Christer skriver: ”Att hålla köpkraften uppe har aldrig varit ett prioriterat mål för Sverige. ”

    Jo, tyvärr. För alliansen har ett mycket föråldrat ekonomitänk att sänka skatten ökar köpkraften och därmed konsumtionen. Men det fungerar inte i lågkonjuktur, speciellt i kristider. Folk spenderar inte skattesänkningarna utan sparar dem i stället.

    Och hur många lögner ska folket tåla från Reinfeldt (och alliansen). Han verkar ju vara en mytoman (att tillägga han andra brister; storhetsvansinne med en närmast patologisk narcissism). Andra som hamnar på mytomanlistan är Andreas Carlgren, Maud Olofsson, Cristina Husmark Pehrsson och Gunnar Axén.

  6. Jag läste artiklarna i natt om detta också och njöt i fulla drag :) Även om jag själv inte tycker att köpkraft och konsumtion är något att eftersträva så njuter jag då Borg/Reinfeldt och hela allianstramset får sig en knäpp på näsan och deras flitiga lögnande slår tillbaka på dem.

  7. Men Jinge…man kan inte beskylla Alliansen för att Sverige råkar ha en väldigt exportberoende industri. Med en rödgrön regering hade vi med stor sannolikhet sett ännu sämre siffror.

  8. Naturligtvis har alliansen väldigt lite med krisens påverkan på Sverige att göra, de har helt enkelt regerat alldeles för kort tid för att kunna göra något större intryck. Såväl oppositionens anklagelser om att det är alliansens fel att jobb förlorats och alliansens försvar med att Sverige klarat sig bra tack vare dem är på sandlådenivå.
    Anledningen till att Sverige står starkt även efter krisen, till skillnad från t.ex. USA, Irland, Grekland och Spanien, är att vi hade vår kris på 90-talet och därefter sett till att sköta vår statsekonomi. Att sedan köpkraften minskar är en direkt följd av den försvagade kronan, hade vi infört euron hade köpkraften bestått medan arbetslösheten troligtvis varit högre p.g.a. de högre löner som detta medfört.

  9. Vi har ju hört hur Reinfelt i en partiledardebatt uppenbar ljuger om att ”utanförskapet” har minskat med 100 000 tusen. Medan det i själva verket står kvar på samma nivår som 20o6. Jag tror inte på fem öre att han inte visste det riktiga förhållandent. Däremot så undervärderar han journalisterna.
    Det är trist att ha en partiledare som kör med så dumma osanningar och dessutom är verkligt arrogant och överlägsen

  10. Siffrorna OECD kommer med är mycket riktiga dock bör de sättas i relevans. Hade Borg & Co lånat stora mängder av pengar och ökat på statsskulden hade vi legat bra till i rakningen. Men nu sålde Borg & Co ifrån statligabolag och istället sänkte statsskulden och BNP. Vilket sänkte den Svenska rakningen. Betyder det att Sverige har klarat oss sämre? Nej! Det betyder att Sverige har lägre köpkraft och en lägre statsskuld. Köpkraften har alltid varit ett sorgligt kapitel i svenska ekonomi vilket härstammar ifrån devalveringarna under 80-talet som banade väg för bankkrisen tidigt 90-tal.

    Sveriges statsskuld ligger idag runt ca 35 % av BNP med tanke på den finanskris, statliga grantier till bank osv. Är det extremt bra. USA däremot har idag en statsskuld som ligger närmare 90 % av BNP. Österrike har också en högre statsskuld än Sverige. Irland har också en enorm bubbla i byggnadssektorn som får bostadsmarknaden i fjollträsk att likna små potatis. Förestan Sverige har minst budgetunderskott i OECD jämfört med genomsnittet i OECD länderna.

    Nåväl ser ni ovanstående länder utveckling som positiv så går det dåligt för Sverige

  11. Logn, forbannad logn, och statestik

    Tittar man lite narmare pa vilka orsaker som OECD anser ligger bakom Sveriges daliga siffror kan man lasa foljande:

    ”At the same time, regional disparities in GDP per capita remain the lowest in the OECD due to Sweden’s comprehensive welfare system and ambitious fiscal equalisation system. However, pressure from demographic ageing and the current global economic crisis calls for more cost effective delivery of public services and stronger efforts to fully exploit regional growth potential.”

    Later knappast som det kommer bli battre med en rod-gron regering.

  12. För OECD är ju inte bara inriktade på marknad, vinst, pengar och ekonomi… Startad på amerikansk initativ för genomförandet av Marshallplanen eller så? Självklart förespråkar de inte ett system för ekonomisk utjämning eller att det skulle bli bättre med en mindre ekonomistisk eller mer socialistisk politik.

    Allt man kan säga om detta är ju helt enkelt att Reinfeldt, Hägglund, Björklund och Olofsson har ljugit igen om att Sverige klarat sig bättre än de flesta andra länder. Därmed inte sagt att de rödgröna skulle förbättra Sveriges statistik hos OECD, men det är väl inte det Jinge säger heller, eller?

    • Nej, det enda de pastar ar att Sveriges rankning hos OECD beror pa vart valfardsystem, samt systemet for ekonomisk utjamning. Om du vill jamfora applen med applen sa bor du jamfora utvecklingen i andra OECD lander med liknande valfardsystem.

      Om OECD rakningen ar mallen for att mata hur bra ett land mar, kan man bara konstatera att OECD statestiken hade varit samre med en Socialistisk regering.

      Om man foresprakar ett allman finansierat valfardsystem och en mekanism for ekonomisk utjamning, sa ar kritik baserad pa OECD rakningen att kasta sten i glashus…

  13. USA har lånat 1500 miljarder för att öka konsumtion och stimulera statsfinanserna. Likt t.ex. Grekland har man nu budgetunderskott över 10% av BNP. Detta ger i OECDs mätning ett positivt resultat då BNP tillsynes ökar, men vad kan man förvänta sig av framtiden? Om jag får välja har jag hellre en bärkraftig ekonomi utan en gigantisk ryggsäck som skall bäras under många långa år. Vi har ett unikt läge och om man ser lite nyktert på verkligheten. Och tar man hänsyn till vilka förutsättningar vi har den närmaste tiden i jämförelse med många andra länder så ska vi nog vara glada att vi haft den regering vi har.

  14. År det inte underligt? Varje gång borgarna har haft makten har det hänt något som de inte klarar. Undra om det beror på åratal av inavel?

  15. I min värld och syn på ekonomi är OECD och deras statistik inte särdeles intressanta. I det här fallet är de intressanta just av den anledningen att deras statistik påvisar de Borgerliga partiernas lögner.

    Det är dock inte intressant om Sverige ligger högt i OECD statistik över välstånd eller ej. Välstånd och välmående för mig mäts inte i köpkraft, konsumtionsförmåga, pengainnehav.
    När ska medierna och politikerna våga inrikta sig på att ersätta konsumtionssamhället och dagens typ av marknadsekonomi, med något långsiktigt hållbart?
    När ska de våga ifrågasätta inkörda ekonomiska normer, när ska de våga lägga om politiken mer drastiskt än vad de gör just nu? Skillnaderna mellan röd, eller blå regering blir så otroligt små att de är försumbara.