Regeringen tänker skänka bort våra skattepengar


Som så ofta så kan man få skrämselhicka av sådant som tidningarna skriver. Bilden är som synes från Svenska Dagbladet men uppenbart är att de nyliberala i regeringen har slutat ta till sig information. Då kan det lätt bli som nu, absurda rubriker.

SvD: ”Finansministrarna inom eurozonen enades till slut om att de 17 medlemsländerna ska bidra med totalt 150 miljarder euro till fonden, och ber nu övriga EU-länder och omvärlden att ställa upp med resten.

Finansminister Anders Borg (M) gav i kväll inget besked om hur mycket Sverige ställer upp med i slutänden. Sverige har tidigare utfäst sig att ställa upp med som mest 11 miljarder euro (cirka 100 miljarder kronor). Men hur mycket det blir till slut beror enligt Borg på hur mycket andra EU-länder bidrar med…”

Utan att tveka det allra minsta så säger Anders Borg att de kan skicka hundra miljarder skattekronor för att rädda en dödsdömd valuta, men han tillägger att det är avhängigt av hur mycket andra länder bidrar med. I min första gissning om summan i samband med skriverierna om Grekland så tippade jag att det skulle kosta svenska skatte-
betalare mer än två hundra miljarder. Nu närmar vi oss den summan i raketfart, och det verkar tydligt att Anders Borg och hans gelikar inte ens läser tidningarna.

Jag tycker att det är skrämmande att skattebetalarna ska vara med och betala för nyliberalismens kris i Europa. Landet håller på och amerikaniseras i skrämmande fart, det är bara att se på Fas 3 och t.ex. den höjning av högkostnadsskyddet som jag skrev om tidigare idag. Det förefaller som om Moderaterna har drabbat av någon slags hybris, de har helt enkelt mist förmågan att tänka. Det är väl kanske inga nyheter, det nya är att de håller på att nedmontera Sverige och låter skattebetalarna stå för kostnaden.

Det spelar inte längre någon roll att klassklyftorna ökar i raketfart, så var det med det ”nya arbetarpartiet”, är det vad ett arbetarparti skulle göra i samma situation så är jag Morfar Ginko. Egentligen förstår jag inte motiven alls, Moderaterna har ett stort övertag i alla opinionsundersökningar, och då de börjar skänka bort skattepengar till ett i grunden misslyckat projekt som Euron så blir det i slutänden de själva som får betala. Visst, i ett sådant sammanhang kan ju hundra miljarder vara väl använda pengar, och de tycks inte ha tänkt alls på hur vanligt folk kommer att reagera när de tvingas höja skatterna för att täcka hålen i statsbudgeten.

Medge att det är en absurd sak att se Svenska Dagbladets Webbsida idag, kanske det är dags att låta läkarundersöka de främsta företrädarna för (M)?

it Andra om: , , , , , , , , svd1 svt sr1 dn1 ex ab


23 svar till “Regeringen tänker skänka bort våra skattepengar”

 1. Jag misstänker att hela EU projektet går mot ett ekonomiskt haveri? Man kan nog kasta in hur många miljarder som helst, det försvinner bara i det svarta hålet. Sverige bör hålla sig utanför scenariot och bygga en broklaff på Öresundsbron. Det kommer med stor sannolikhet att gå käpprätt åt helvete…

  • Tja. Problemet lär lösa sig själv i sinom tid; regeringen pytsar ut allt mer av vår statskassa tills landet är lika förött som de värst drabbade euroländerna. Då behöver vi inte längre hjälpa till, vilket löser problemet med regeringen(m)´s utpytsande av sinande resurser. UInder tiden ökar arbetslöshet och misär tills den dag då Sverige kan läsa i historieboken, (om det finns andra förlag än Timbro då), om ett land där nästan alla var lyckliga, där man hade trygghetssystem vid hög ålder, sjukdom och arbetslöshet. Det kommer att likna en utopi.

 2. Var det inte en borgerlig regering som höjde räntorna till 500% en gång i tiden? Det här senaste utspelet kan väl sägas vara ytterligare ett strå vassare. Eller för att tala klarspråk, kan man bli mycket mer korkad? Dumheten har sorgligt nog förstört mycket här i världen. Och, återigen får småfolket ta hand om och sopa upp resterna när de stora ledarna festar…

  Ledsamt nog finns det en uppväxande generation idag som inte upplevt något annan än den verklighet vi ser omkring oss. Man skulle kunna jämföra det med exv nordkorea där väl de allra flesta tror att sakernas tillstånd är som de ska vara och att det överallt är sämre, liksom många indoktrinerades till i gamla sovjet osv.

  • Det var regeringen Bildt (med Finansminister Ann Wibble) som fick till att kronan skulle bli flytande i tider då kronan var stark (vilket jag tror många anser var rätt så dålig tajming). Regeringen i sig höjde inte räntan (det är Riksbankens uppdrag) men det var regeringens politik som ledde till den höjningen.
   Jag tror det är rätt många även på högerkanten som tycker att det där var Sveriges sämsta regering någonsin.

   • Ok syftningsfel. Tack för rättelsen.
    Nu är vi där igen (med samma typ av regering alltså), fast känns inte effekterna ännu värre den här gången?

 3. Nedmonteringen av vård, skola och omsorg är skrämmande! De som borde läkarundersökas är de som i opinionsundersökningarna säger att de skulle rösta på herrar Reinfeldt/Borg. Kan det vara möjligt att ungefär var tredje röstberättigad i vårt land fortfarande lever i okunskap om den sociala nedmonteringen? Kan det vara så att de fortfarande inte stött på någon som drabbats av ofärden?

  Eller är de så skadade att de helt enkelt skiter i andra? Jag läser just nu Jämlikhetsanden av Wilkinson/Pickett och de för fram intressanta forskningsresultat som tydligt visar att ett mycket stort antal unga människor odlar en FALSK SJÄLVKÄNSLA (narcissism) i en helt annan utsträckning än tidigare generationer. Den falska självkänslan bygger helt på hur de uppfattas av andra, de är alltså totalt utifrånstyrda. Det innebär att de lägger oerhört stor vikt vid statusprylar.

  Plånbokspolitik passar dem med andra ord ypperligt.

  Samma grupp visar sig också vara okänsliga mot sina medmänniskor. Kan framgångarna som M nu röner, bero på att den här växande gruppen av narcissister har funnit sitt parti? Det skulle förklara moderaternas totala oförstående för det faktum att så många människor far illa av den politik som förs. Det skulle också förklara att M fortsätter att öka i popularitet. Sköt-dig-själv-och-skit-i-andra har blivit upphöjt till en politisk slogan som går hem i stugorna.

  Att Reinfeldt/Borg ingår i gruppen narcissister (utan att någon läkarunderundersökning behöver göras) behöver väl knappast sägas.

  • Undrar om det inte ingår en stor dos sadism i sjukdomsbilden också?
   – Nu ska dom få så att dom tiger dom avsomnade såssarna!

 4. anita :

  Ja de skiter i andra eftersom de själva tror att de fått det bättre, fast inflationen har redan ätit upp det mesta av den ökade köpkraften.

  Borgaralliansen har skrämt upp medelklassen, de har lagt fram jobbskatteavdraget så de har trissat upp bostadspriserna och sitter fast i bolåneträsket. De vågar inte rösta på någon annan med risk att förlora skattesänkningarna. Smart alliansen !
  Ungefär samma taktik som när alliansen sålde ut hundratusentals av våra gemensamma lägenheter i Stockholm för kaffepengar, de köparna vågar inget annat än att röst apå alliansen.

 5. Håller med dig. Tänk att det ska behöva vara en drömfråga. Det borde ju vara en självklarhet att den frågan ställdes! Det är knappast något land som valjer att spräcka ramarna om de skulle klara att hålla sig inom dem.

  Likadant med de nya bestraffningsreglerna som de 17 ska drabbas av om de inte sköter sig i fortsättningen. Jag begriper inte att någon tror att de ska klara sin ekonomi bättre bara för att de vet att de bestraffas annars? De är bankrutt, punkt slut, då hjälper det inte med hot och straff!

  I hunduppfostran kan man välja mellan två metoder: bstraffning (korrigering) eller positiv förstärkning. Jag trodde i min enfald att den första metoden var på utdöende, oavsett om det handlar om människor eller hundar.

 6. Oppositionen har ju sitt starkaste stöd bland de unga. Det är inte själviska ungdomar som satt borgarna vid makten utan äldre människor som desperat försöker hålla fast vid de små skärvor av välstånd de fortfarande har kvar samtidigt som hela det kapitalistiska samhället faller ihop runtomkring dem med ett brak.

  • Fnulo, jag tror du syftar på gruppen 18 till 25 år, och den gruppen röstar företrädesvis på oppositionen, som du påpekar (förutsatt att MP räknas dit, idag vet jag inte om det är korrekt). Boken jag hänvisar till bygger på statistik som samlats in under många decennier. Författarna ser tydliga tendenser på olika områden i de samhällen som jämförs. Förändringarna har kommit under den sista fjärdedelen av 1900-talet. Det innebär att de jämför generationen som är född runt 1950 med nästa generation. De som kallas ”unga” är alltså idag ca 30 – 45. Allting är relativt, och en tant som jag ser förstås den här gruppen som ”unga”. :-)

   Tyvärr tror jag inte det går att väcka den välutbildade, välavlönade, urbana medelklassen ur deras egotrippade, narcissistiska tillvaro. Vi får sätta vårt hopp till de ung-unga!

 7. Jag är tämligen säker på att moderaterna gör allt de kan för att slippa höja skatterna. Istället får vi alla räkna med neddragningar i välfärden. Moderaterna har ju visat att de har inga betänkligheter med att dra in på åtgärder och liknande.

  Jag tror de intalar sig själva att alla deras ”åtgärder”, dvs välfärdsindragningar är rättfärdigade och ”hjälper” de som drabbas, eftersom de då slutar vara så ”lata”.

  Jag är tämligen säker på att exempelvis Arkelsten (M) verkligen tror hon gör en tjänst för det svenska folket. Att de tror de gör gott! De lever i sin egentillverkade illusion om deras egen förträfflighet. Då behövs det aldrig konsekvensanalyser, för de vill inte spräcka den illusionen.

  • Det var ett litet ljus i mörkret. Då kanske det finns ett visst hopp för framtiden i alla fall. Men det kommer att tarva mycket arbete för att få skutan på rätt köl igen redan efter den här korta tiden.

   • Oops, min kommentar hamnade helt fel. Inte fan är urkelstens göranden och låtanden ett jus i mörkret. Nä, jag syftade på de unga som stödjer opposition enligt Fnulo ovan. Betonar att urkelsten inte är ett något ljus precis…