Så sade statsvetaren Sören Holmberg för ett år sedan, idag låter han inte lika säker på sin sak av flera orsaker, den främsta är givetvis att vi nu kanske går från recession till depression.
Det finns flera mörka moln på den politiska himlen idag, och även om man bortsåg från det som i dagligt tal kallas ”den ekonomiska krisen” så kan alla se förändringarna. Mona Sahlin gjorde ett dramatiskt misstag som partiledare för (s) när hon tillsammans med (mp) försökte köra över vänsterpartiet. Det är långtifrån säkert att den skadan låter sig repareras även om Ohly nu är insläppt i värmen igen. För ett av problemen är att vänsterpartiet nu kan drabbas av är en intern svekdebatt. Att starta en valsamverkan, eller bygga en gemensam politisk plattform, är inte en enkel uppgift för ett socialistiskt parti om deras samarbetspartner bägge är borgerliga partier. Det finns mängder av frågor som kommer att innebära en rejält black om foten för vänsterpartiet, ta bara frågan om fler soldater till Afghanistan som exempel. Jag tvivlar på att vänsterns representanter i dessa arbetsgrupper kan avvika en millimeter från partiets linje i frågan, ska de då välja att rösta emot sina partners eller lägga ner sina röster? Det sistnämnda skulle sannolikt kunna spräcka vänsterpartiet. Det finns ett antal sådana frågor, men som jag skrivit tidigare – har man inte försökt så vet man inte om det finns några möjligheter. Det är självklart att man ska sitta ner i lugn och ro och försöka reda ut hur ett samarbete skulle se ut, ett samarbete som inte spräcker en koalitionsregering. Högerregeringen håller ju ihop trots alla svårigheter de haft. Att skillnaden nu minskar mellan blocken beror uteslutande på de kristider som råder. Väljarna kan inte sätta sin tilltro till tre partier som ännu inte har lyckats bevisa att de kan samarbeta, även om de flesta inser att Reinfeldt är en katastrof som statsminister så håller fortfarande regeringen ihop. Det blir sannolikt en rejäl förändring efter årsskiftet då 30 000 sjukskrivna mister sjukpenningen på grund av ”arbetslinjen”. Då kommer varje svensk
|
känna någon som kommer att bli hänvisad till socialkontoret, det kommer definitivt ge ett markant utslag i folkopinionen. Denna arbetslinje är sällsynt illa synkroniserad med arbetsmarknadens utveckling och vissa bedömare hävdar att vi under 2009 kan komma upp i arbetslöshetssiffror som närmar sig en halv miljon. Samtidigt med det så sjösätts ett antal mycket impopulära lagar som FRA-, IPRED-lagen och nu Datalagringsdirektivet. Visst handlar en del av det om EU, och eftersom Sverige ska vara ordförandeland hösten 2009 så kan man nog tänka sig en utveckling som får Göteborg att likna rena syjuntan. Massarbetslöshet, social nedrustning och en massa tvångslagar kommer att bli högeralliansens slutliga spik i kistan, det är mitt tips. Reinfeldt är med andra ord rökt. -> SvD12 DN AB it Andra om: Reinfeldt, Opinion, Datalagring, Datalagringsdirektivet, Datalagringslagen, Trafikuppgiftsutredningen, IPRED-lagen, FRA-lagen, Storebror, Bodströmsamhället, Patriot act, Högerregeringen, Liberal, Riksdagen, Val 2010, Politik, Integritet, Grundlagen, EU, Ordförandeskapet, 2009 [tags]Reinfeldt, Opinion, Datalagring, Datalagringsdirektivet, Datalagringslagen, Trafikuppgiftsutredningen, IPRED-lagen, FRA-lagen, Storebror, Bodströmsamhället, Patriot act, Högerregeringen, Liberal, Riksdagen, Val 2010, Politik, Integritet, Grundlagen, EU, Ordförandeskapet, 2009[/tags] |
18 svar till “Regeringen Reinfeldt är rökt”
Opinionsundersökningarna de senaste månaderna skiljer sig åt så markant, så enligt min åsikt så finns det idag ingen anledning att fästa tilltro till någon förrän dessa saker presenteras.
1. Antalet tillfrågade, många av dessa beställda opinionsundersökningar gäller så få som 750-1000 personer, jag vill mena att allt under 5000 personer inte är tillförlitligt.
2. Hur frågorna är ställda, en sådan undersökning som aftonbladet presenterar kan denna frågan vara ställd sist av en lång rad frågor som färgar den tillfrågades omdöme.
Knappast någon omfattar färre än 11-1200 personer, den som presenterades för ett par veckor sedan omfattade 4000 personer.
…och den Mona Sahlin som du uppskattar så mycket kommer bli statsmininster. Vad roligt… not!
Det är ju typiskt att man tolkar det som en seger för alliansen. Jag ser det snarare som att det beror på att de under en period med mycket skandaler hade så extremt lågt förtroende att det var svårt att stanna på en så extremt dålig nivå över längre tid.
7% är en stor skillnad, t.o.m. en så stor skillnad att s skulle klara sig med ett stödparti.
Än en gång undviker de att nämna att mp för vilken gång i ordningen är tredje största parti på över 7%. Mp är utöver m och s det enda partiet som sitter statistiskt säkert från fyraprocentsspärren…
Jag läste att Mona Sahlin hade en bil med körförbud. Det är iof inte olagligt men det gav ju en del dåliga vibbar.
Men nu när Sverige plankat USA i vanlig ordning och infört tvåpartisystem, så får man väl anta att valet blir ganska jämnt, eftersom de två blocken anpassar sig till varandra…
Man måste ha en fungerande mailadress! / Jinge
Läs kommentarsreglerna!
Jag har läst massor av spekulationer i den riktningen, inom varje parti förekommer det säkert, du kan kolla på lite av diskussionerna när det gäller (v) på http://flamman.se där ett par artiklar fanns i senaste numret. Personligen så är jag inte speciellt hoppfull om att detta ska fungera fram till valet, men som jag skrev tidigare ngn gång, testar man inte så vet man inte. En pragmatisk inställning visst, men man kan inte såga (s) och (mp) jäms med fotknölarna utan att ha testat.
Sossarnas kräftgång har enbart en orsak nämligen Mona Sahlin.
Hon är inte proffesionellt kunnig leda landet.
Hon har ingen utbildning enbart Bommersviks retorikskola det räcker inte i moderna tider.
Sverige är med i EU och vi kan inte skicka okunniga obildade politiker dit.
Det är aldeles tillräckligt med dem som redan har gjort bort sig därnere.
Alliansen har ju en helt annan kvalitet på sina politiker än den rödgröna röran.
Nog är de rökta, alltid. Det känns som borgarna gör samma miss som republikanerna gjorde i USA, satsar fel demografiskt. Det räcker ju inte att locka vita medelklass-män i medelåldern. De är en krympande grupp av väljarkåren.
När de rödgröna kommer lova storsatsning på det offentliga sektorn och massor av nya jobb, lovar alliansen vårdgaranti. Vilket läger väljer då kvinnorna?
När de rödgröna lovar storsatsning på integration och anti-diskrimineringsåtgärder, lovar alliansen ”kravpolitik”. Vilket läger väljer invandrarna?
När de rödgröna kommer lova jobb åt ungdommarna samt garanterade högskoleplatser, lovar alliansen sänkt arbetsgivaravgift. Vilket läger väljer ungdomarna?
”Alliansen har ju en helt annan kvalitet på sina politiker än den rödgröna röran”, skriver Bodil.
Jaa, dom har exempelvis Littorin med hans postorderexamen, Carl Bild med en termin på Högskolan, Maud Olofsson har väl kurser i hushållslära och utbildningsministern var en gång hårdför major med språkbruk av det mera vulgär slaget.
Bara det här lilla urvalet skiljer sig faktiskt rätt markant från vänsterblocket….
”Repression”? Du menade inte händelsevis ”recession”…?
Absolut. Inte första gången jag skriver fel. Det låtert lika otrevligt iaf..
Bodil: den dag som en människa måste ha en master för att kunna bli politiker vill jag inte leva i det här landet mer.
Var kommer den där idiotuppfattningen ifrån, att folk måste ha en utbildning på x antal högskolepoäng för att bli högt uppsatt politiker? Har du verkligen så dåligt självförtroende, Bodil?
Göran Johansson är en högt uppskattad och (även av borgarna) erkänt duktig politiker. Vad har han för utbildning?
Gymnasiets yrkesskola till elektriker.
Bodil: Maria Wetterstrand har 2.0 på högskoleprovet och universitetsexamen. Jag skulle gärna se Maud, Göran, Fredrik och Jan utmana henne och bevisa sin kompetens – inte minst Mr Skene som är så mycket för gammalmodig kunskap borde ju klara ord-delen bed bravur utan att blinka?
Jag håller dock med om att Sahlin kommer att bli ett skämt i EU:s ministerråd, men hon är i gott sällskap. Berlusconi är också ett skämt…
Therand: Varken högskoleprovet eller universitetsexamen är någon garant eller något kriterie för att kunna få vara politiker, tack och lov.
Det torde vara uppenbart just nu när vi ser en hel ekonom-kår stå med öppna munnar och blank blick inför det faktum att marknaden pajat och inte reglerat sig själv.
Det bästa sättet att få sunda och vettiga politiker är helt enkelt att prata eller korrespondera med dem, snarare än att imponeras av högskoleprov och universitetsexamen…..För vi vet att det finns idioter med examen, right?
(Med det sagt, jag tror Maria är rätt skärpt, även om jag inte håller med henne i alla hennes åsikter.)
Fredrich: Jag håller med dig, men det var också min poäng med mitt inlägg. Borgare i allmänhet och moderater i synnerhet vill alltid framställa sig som sällsynt kompetenta och man utmålar andra politiker som nollor utan att besvara frågan om de kan något annat även om de inte har en ekonomexamen. Dessutom anser de ofta att den svenska skolan har låg nivå trots att det är tveksamt om de själva skulle leva upp till kraven de ställer och man kan ifrågasätta om Mr. Skene överhuvudtaget förstår det där med forskning och vetenskap…
Jag har respekt även för politiker som har ett yrkesliv som arbetare bakom sig. Vad jag inte klarar av är däremot politruker som slussas in i ungdomsförbunden och gör politik till ett yrke utan att arbeta i det verkliga livet.
Sedan håller jag inte med dig om att en hel ekonomkår står med öppna munnar… Jag är själv ekonom och inte det minsta förvånad över det inträffade. De som förvånas är de ekonomer som aldrig gjorde sin läxa och förstod vad de läste. Man behöver inte vara ekonom för att förstå vad som händer även om ekonomer har teorier för att förklara varför det händer.
@Fredrich:
Word!
Och vad gäller marknadsekonomin så är ju de tidigare förespråkarna upptagna med att rädda vraken med skattepengar och upprätta lagar (jag tittar på dig IPRED) när marknadsekonomin inte fungerar som bolagen vill.