Reaktioner i kommenterar

Som framgår av några av de kommentarer som jag har släppt fram så finns det en mängd olika uppfattningar om det inträffade, det förvånar mig inte att många reagerar surt och skyller det inträffade på – muslimerna. Det är visserligen en grov förenkling men faktum kvarstår, det finns gott om folk som vet alltför lite om Islam, människor som tror att våld som riktas mot oskyldiga försvaras av religionen.

Jag skulle kunna uppehålla mig en hel del om just det ämnet, men det finns många som kan redogöra för de faktiska omständigheterna och hur det egentligen förhåller sig. Jag vet något lite, men inte alls så att jag ska ge mig på att förklara vare sig det ena eller det tredje.

Men en sak vet jag, och det är att den nu aktuella handlingen kommer att drabba Sveriges 400 000 muslimer mycket hårt. Andelen religiösa bland muslimerna är visserligen större än bland de kristna, men av de muslimer som jag själv träffat så är ungefär var femte troende, mot var tionde när det gäller kristna. Att vara troende kristen i Sverige betraktas som en normalitet, att vara troende muslim ses ofta på med misstänksamhet.

En absolut majoritet av muslimerna i landet är dock invandrare eller flyktingar. Man har kommit hit delvis beroende på att Sverige sägs vara ett demokratiskt land med yttrande- och tryckfrihet. Det är hyfsat korrekt, jag kan skriva att jag tycker att kungen bör skaffa sig blöjor och att han när han är färdig ska dra dessa blöjor över huvudet. Det kanske inte är god smak, men ingen polis griper mig och ingen domare försöker få in mig i fängelse. Hade det varit så i många av de länder våra invandrare kommer från så hade de flesta stannat i landet de föddes i.

Vi har redan en betydande Islamofobi i Sverige, en rädsla som underblåses av ett antal medarbetare på morgontidningarnas ledarsidor. För ett tag sedan hävdade en kulturchef på en stor morgontidning att profeten Muhammed aldrig har funnits, samtidigt som resten av tidningen beskrivs som gravt politiserad på nyhetsplats. På den andra morgontidningen så förekommer det något som många liknar vid antimuslimsk propaganda, något som kan ske tack vare den yttrande- och tryckfrihet som jag nämnde i mitt blöjexempel.

Man har gjort ett flertal undersökningar om attityder mot invandrare och flyktingar i landet, dessa undersökningar har visat att toleransen visavi främmande religioner och etniska grupper är hög, så hög att den alltid förvånar dem som kommenterar resultaten. Sett ur den aspekten är det kanske konstigt att ett klart rasistiskt parti med nazistiska rötter kan ta sig in i vår riksdag. Men samtidigt kanske inte, procentsatsen stämmer rätt väl överens med de icke-toleranta som hittats.

Nu kommer siffrorna att ändras, vi vet att en galning har gjort ett försök att skada människor i Stockholm men den enda han lyckades ta kål på var sig själv. Det är förstås illa, men det värsta är att andelen svenskar som känner sig tveksamma till invandrare kommer att öka. Av 400 000 muslimer så var en bevisligen galen, det är faktiskt ett hyfsat resultat. Andelen helgalna svenskar är betydligt högre procentuellt sett.

Det farligaste du kan utsätta dig för i våldsväg i Sverige är att födas som kvinna och gifta dig eller bo ihop med en svensk man. Det är lätt att bortse ifrån detta faktum idag när kvällspressen gör allt för att folk ska köpa lösnummer, ja till och med morgontidningarna kommer att trycka upp tiotusentals extra exemplar till i morgon. Här på bloggen dräller det in kommentarer med främlingsfientligt innehåll, från nu kommer jag skicka samtliga till papperskorgen utan undantag.

it , , , , , , , svd1 dn1 ab1 ex1 gp123456 svt1234567

  25 comments for “Reaktioner i kommenterar

 1. Nog nu
  12 december, 2010 at 15:32

  Inte många kommentarer här inte!

  • 12 december, 2010 at 16:19

   Kan det vara den nedersta bilden ?? :-)

 2. Micke F
  12 december, 2010 at 15:43

  Vad tror du att det beror på då?

 3. Gripen
  12 december, 2010 at 15:52

  Nu är det en bomb som har gått av i en av våra svenska städer, nu är det så vi brukar ha ett par som exploderar varje år i våra städer.

  Nu när det är en muslim så är det mycket farligare helt plötsligt av någon konstig anledning.

  Under 90 talet så bodde jag i Borlänge inte så långt från där en gängmedlem sprängde sig själv när han byggde bomber som skulle användas mot polisen. Det var små notiser i tidningen och så har media handlat i de flesta bomb händelser i Sverige.

  Så nu har vi en muslim som sprängt något mot hur många svenskar eller andra grupper på ett år.

  Europeiska säkerhets rådet säger att runt 1% av all terror i Europa är gjord av muslimer och att största delen av terror kommer från nationalister och separatister.

  Så till andra svenskar som läser detta säger jag ta det lugnt ingen panik, dårar finns överallt men det är farligare med biltrafik en terrorism.

  • 12 december, 2010 at 16:03

   Det är väl åklagare som utsatts för bombangrepp, och i under världen är det standard att spränga motståndarnas restauranger. Eller varför inte moskéer… Det spektakulära och speciella är att man tar vem som helst som offer.

  • Ken
   12 december, 2010 at 16:04

   Skillnaden är det är ett hot kopplat till det här. Fortsättning kommer att följa.

  • mer frågor än svar
   13 december, 2010 at 03:07

   En sak jag förundras över.. Om han nu hade för avsikt att ha ijhäl en massa människor varför ställde han sig på en gata som i stort sett ingen går in på.. Gatan i fråga där han dog är en tvärgata till Drottninggatan där det knappt finns affärer.. Det finns ett klippotek och någon restaurant.. Kanske en skönhetsaffär eller två.. Men inga butiker som drar stora folkmassor.. Om man kollar på filmen där han spränger sig ser man det rätt tydligt.. Jag tror att det snara handlade om självmord i slutändan än en självmordsbombare.. Visst, det kanske var grundidén men nånstans på vägen fick honom att avvika från Drottninggatan in på Bryggargatan.. Förmodligen trodde han väl att folk hade gått hädan i första explotionen och avslutade sitt liv där han stod.

   Spikarna i väskan är ocksp en sak som fick mig att undra.. I ”vanliga” rörbomber med kartesher eller spikar i ska spikarna just ligga I BOMBEN o inte bära med i en väska.. För det har ju ingen verkan, iaf. inte den önsvärda verkan att skada så många som möjligt.. För att spikarna ska göra sitt jobb måste de vara ligga i rören för att på så sätt flyga ut i tryck.. Som en granat.. För övrigt. vilka små behållare han hade…

   Hmmm
   Makes you think…

   • 13 december, 2010 at 06:08

    I de ”rörbomber” som bilden visar ryms inte EN enda spik…

 4. Niklas
  12 december, 2010 at 17:03

  Sen förstår jag inte att man publicerade hotbrevet till TT och Säpo offentligt. Vad ville man uppnå med det? Fler tidningsupplagor kanske? Risken finns ju att publiceringen triggar någon eller några som funderar på att bomba bland folk. Det bästa hade varit om de bara bekräftat att de fått ett brev men inte gå in på vad det innehåller, så som man ju annars brukar göra.

  Sen det där med sprängämnen så ska (eller bör) det vara svårt att komma över sådant som obehörig. Man får ha licenskrav och om det finns luckor i de befintliga reglerna så får man täppa till dem. Att bekämpa terror på traditionellt sätt, dvs genom mer övervakning (FRA och datalagring) kommer aldrig att fungera eftersom terrorister inte använder de kanalerna. Istället borde myndigheterna fundera på varför det förekommer och åtgärda problemen där de har uppstått!

  • 12 december, 2010 at 17:11

   Sen det där med sprängämnen så ska (eller bör) det vara svårt att komma över sådant som obehörig.

   Jag var intresserad av pyroteknik som 12-14-åring, och har haft ngt enstaka återfall under senare tonåren. Jag skulle utan vidare kunna göra en bomb idag som spränger bort en hel villa, och detta utan att behöva skaffa en enda förbjuden kemikalie. Det är så enkelt så att det är skrämmande, dessutom är det ofta produkter som man inte KAN licensiera eftersom folk behöver kunna komma åt dem snabbt och lätt.

   Se bara på Oklahomabombaren, där användes produkter som hart när varje affär tillhandahåller ändå sprängdes huset och massor av människor dog. Vi har redan ”licens” på färdiga sprängämnen, men det går aldrig att hindra dem med onda avsikter.

 5. KalleB
  12 december, 2010 at 17:09

  Ja,håller med dig.

  Och som poängsökande landsfadern sa ”bäst att knipa käft tills vi vet något”. Och Asken hänger på. Och inget visste dom trots FRA och gud vet vad. Och inget sa han.

  Vilken tur att man kan glömma Cablegate!

  Väntar och ser.

 6. Zelda
  12 december, 2010 at 18:44

  rasister ej välkomna! / Jinge

 7. Mats
  12 december, 2010 at 19:00

  ”Rörbomberna” det talas om var 3-4 cm långa och har en diameter på 1,5 cm. Mindre än ordinära kinapuffar.

  • 12 december, 2010 at 19:38

   Det som kallas rörbomber är de inringade sakerna.

   bomb

 8. Niels Wied
  12 december, 2010 at 19:07

  1) Man får inte ljuga här!

  2) Islamofobi har funnits sedan slutet av 600-talet

  Ska du kommentera här så ska det inte vara rasistiska kommentarer! / Jinge

 9. Snoozer
  12 december, 2010 at 20:41

  Ja det är fakta att de flesta svenska kvinnor som dör har varit gifta med en svensk män. Frågan är vad det har att göra med bomberiet på Drottninggatan?

 10. Linda
  12 december, 2010 at 22:20

  Jag har ett förslag på konspirationsteori: Usa vill få fatt på de småföretag av datanördar här i Sverige som hjälper wikileaks. Ett ”terrordåd” ger möjlighet till att kräva utökade befogenheter för cencur, avlyssning, beslagtagande e.c.t. Häpp!

 11. Rogge
  12 december, 2010 at 22:46

  Min lilla teori att man blåser upp detta till någonting i stil med att vi är i krig, är att vår maktelit vill att vi ska vara rädda och tro att det finns terrorister runt varje hörn. Den ”medelstora hunden” Bildt går som vanligt i spetsen för detta. De vill få igenom övervakningen av oss medborgare, att vi ska samarbeta utan insyn med USA och att de utan våra protester ska kunna satsa pengar på ett försvar som mer samarbetar med NATO, än agerar för de utsatta i världen.

 12. Niklas V
  12 december, 2010 at 23:44

  Jag är bra mycket mer rädd för vad herr Reinfeldt får för sig att göra som respons till det här, än för vidare terrorattacker. Jag vill INTE ha en PATRIOT-act repeat i Sverige..
  Det är fortfarande så att det finns en bra mycket större chans för en genomsnittlig person att bli nedskjuten på öppen gata av nån galning än att denne blir sprängd av en annan galning.

  • 13 december, 2010 at 16:02

   Klockrent summerat.
   Naturligtvis ruggigt med en självmordsbombare men rent statistiskt, om räknar vad som är farligt för vanliga människor, är rubrikerna helt galna.

 13. Alexis
  13 december, 2010 at 00:06

  Du har fel när du säger att svenska muslimer kommer drabbas hårdast, tyvärr finns det människor som ser svart på vitt och kommer anklaga vartenda arab, iranie, turk, somalie och kurd..oavsett religion.

 14. 13 december, 2010 at 03:25

  Detta inlägg var det bästa jag hittat i ”bloggvärlden” hittills.

 15. sten
  13 december, 2010 at 08:57

  Sverige deltar idag i en pågående konflikt i Afghanistan. Gårdagens händelser är endast en naturlig reaktion på Sveriges agerande. Om en nation väljer att delta i ett krig så måste den räkna med att de man attackerar kan slå tillbaka. Sverige har ingen rätt att med våld inta en annan nation för att påtvinga dem ett nytt styre.

  Skulden för gårdagens attentat bör således inte läggas på muslimer utan på Svenska politiker med Fredrik Reinfeldt i spetsen.

  • Erik
   13 december, 2010 at 12:49

   Så då menar du att hela riksdagen kan skuldbeläggas, utom SD då eftersom de inte varit med om något sådant beslut? Det började faktiskt under Perssons tid som statsminister.

  • 13 december, 2010 at 16:04

   Skulden för ett attentat kan aldrig läggas på någon annan än den som utför dådet (om du frågar mig).

Comments are closed.