Positiva tecken i Israel?


Själv tillhör jag dem som ofta kritiserar Israel, på goda grunder dessutom. Men, och det är viktigt att påpeka, det finns en pågående utveckling i landet som faktiskt kan ändra på mycket av den politik som regeringen Netanyahu försöker föra. När Israels inrikesminister, Eli Yishai, meddelar att Israel ska bygga 1600 nya lägen-
heter i bosättningar i Östra Jerusalem så är det för att försöka lugna den egna befolkningen, men det är inte alls säkert att medborgarna kommer att känna sig lugnade.

Kostnaden för de israeliska bosättningarna är nämligen – astronomiska. Det i en situation där vanliga människor blir fattigare och fattigare. Den första TV-snutten visar på denna motsättning, den visar också att många bosättningar är avsedda för ultraortodoxa judar som, enligt reportaget, inte kommer försörja sig själva utan ska försörjas av Israels skattebetalare, folk som får det sämre och sämre för varje dag som går. Ta dig tid att titta på inslaget från Aljazeera, det är bara två minuter långt.

Enligt reportaget så tar de inga jobb, har stora familjer, bortsett från segregeringen mellan könen vilket tydligen inte gäller nattetid med tanke på hur många barn varje familj får, som enligt inslaget ofta är ett dussin (!) barn per familj. Om det stämmer vet jag inte, men ser man till nästa filmsnutt som är fem minuter lång, så handlar en del av de nu pågående protesterna i Israel om fördelningen av landets resurser. Och av det inslaget drar jag slutsatsen att det trots allt finns positiva tecken, kanske till och med mycket positiva.

Nu tror jag att man ska akta sig för att dra för stora växlar på den proteströrelse som startat i Israel, men många uttalanden av dem i den undre filmsnutten visar på det faktum att den sittande regeringen har problem, och slutsatsen är givetvis att problemens art och omfattning är av gigantiska mått. Den israeliska politiken kostar enorma pengar som den bedrivs nu, och USA har knappast råd att betala miljarder dollar i socialbidrag till landet hur länge som helst med tanke på sin egen ekonomi. Att då se att många israeler själva är trötta på situationen är uppfriskande, glädjande och rent ut sagt hoppingivande.

it Andra om: , , , , , , , , , ab ex dn12 svd12 ekot dagen

  12 comments for “Positiva tecken i Israel?

Comments are closed.