Positiva tecken i Israel?Själv tillhör jag dem som ofta kritiserar Israel, på goda grunder dessutom. Men, och det är viktigt att påpeka, det finns en pågående utveckling i landet som faktiskt kan ändra på mycket av den politik som regeringen Netanyahu försöker föra. När Israels inrikesminister, Eli Yishai, meddelar att Israel ska bygga 1600 nya lägen-
heter i bosättningar i Östra Jerusalem så är det för att försöka lugna den egna befolkningen, men det är inte alls säkert att medborgarna kommer att känna sig lugnade.

Kostnaden för de israeliska bosättningarna är nämligen – astronomiska. Det i en situation där vanliga människor blir fattigare och fattigare. Den första TV-snutten visar på denna motsättning, den visar också att många bosättningar är avsedda för ultraortodoxa judar som, enligt reportaget, inte kommer försörja sig själva utan ska försörjas av Israels skattebetalare, folk som får det sämre och sämre för varje dag som går. Ta dig tid att titta på inslaget från Aljazeera, det är bara två minuter långt.

Enligt reportaget så tar de inga jobb, har stora familjer, bortsett från segregeringen mellan könen vilket tydligen inte gäller nattetid med tanke på hur många barn varje familj får, som enligt inslaget ofta är ett dussin (!) barn per familj. Om det stämmer vet jag inte, men ser man till nästa filmsnutt som är fem minuter lång, så handlar en del av de nu pågående protesterna i Israel om fördelningen av landets resurser. Och av det inslaget drar jag slutsatsen att det trots allt finns positiva tecken, kanske till och med mycket positiva.

Nu tror jag att man ska akta sig för att dra för stora växlar på den proteströrelse som startat i Israel, men många uttalanden av dem i den undre filmsnutten visar på det faktum att den sittande regeringen har problem, och slutsatsen är givetvis att problemens art och omfattning är av gigantiska mått. Den israeliska politiken kostar enorma pengar som den bedrivs nu, och USA har knappast råd att betala miljarder dollar i socialbidrag till landet hur länge som helst med tanke på sin egen ekonomi. Att då se att många israeler själva är trötta på situationen är uppfriskande, glädjande och rent ut sagt hoppingivande.

it Andra om: , , , , , , , , , ab ex dn12 svd12 ekot dagen


12 svar till “Positiva tecken i Israel?”

 1. Om man är hemlös betyder inte att man ska sanera bort andras hus och bygga upp eget.
  Om man vill bygga upp eget hus, så ska man inte göra det genom socialbidrag från andra länder.
  Om man är hemlös och sanerar andras hus och tar socialbidrag för att bygga upp sitt eget, så ska man åtminstone avstå från att kasta vitfosfor på andra runt om sig.
  Men, om man är hemlös, sanerar bort andras människors hus och bygger upp sitt eget genom socialbidrag samtidigt som man håller andra bakom murar där man tom kastar vitfosfor, så ska man verkligen ifrågasätta sig själv och undra vart man är på väg.

  Det går inte leva så och jag har alltid trott på folkets vilja att vakna i egen verklighet precis som en del israeler gör! Det är också människor av kött och blod som behöver frihet och rättvisa liksom folk i andra militära regimer i samma område. För ett år sedan pratade jag med en tjej som bodde i Israel i 7 år, sen flyttade hon till Spanien och sen kom till Sverige (hon är svensk).
  Många israeler inser sitt problem, men det är svårt att sätta i gång med åtgärder då makten har tagits av mycket extrema krafter. Individ blev kvävd och under frustration. Men varje långvarig frustration förvandlas ofta till vrede och vrede till aggression.
  Nu är det så att folk inte kan hålla tyst längre…

 2. När det gäller regimen israel så har jag svårt för att känna optimism,
  utan det så känns
  som om man med sina protester i ren vanmakt
  står och slår pannan blodig
  mot en jättehög armerad mur .
  Regimens rasism är så otäck och kompakt att det
  inte finns ord.
  Allt slås tillbaka, ingenting förändras…
  Jag förstår inte att folket i landet inte ställer upp
  på palestinierna, utan att de
  bara fortsätter och fortsätter utnyttja och svälja alla lögner.
  Andra länder ser ju vad som pågår år efter år, närmare ett sekel nu, många regimer runt om kanske tycker
  att kan ” Mellanösterns enda demokrati” israel så kan väl vi också sätta oss över alla mänskliga lagar och rättigheter.
  I förrgår så slet israeler ”av misstag” sönder tele- och internetkablar, så palestinierna inte har
  kunnat meddela sig med omvärlden-
  Jag har inte hört om ”felet” är åtgärdat, men det skulle inte förvåna om det tar en ansenlig tid och ingen utomlands bryr sig ett dugg och protesterar…
  Verkar inte som om det uppmärksammats av väst…

 3. 2003 gjorde den israeliska tidningen Haaretz en undersökning om bosättningarna , 15 journalister som träffade tjänstemän från finansministeriet , ekonomiska experter och politiker under tre månader och de kom fram till att bosättningarna har kostat Israel 10 miljarder dollar sedan 1967 och att det kostar 560 miljoner dollar årligen för militären för att kontrollera dessa bosättningar och detta betyder att varje bosättare kostar 2500 dollar per år

  Netanyahu vill inte se sanningen och vill inte förstå att Israels ekonomiska problem är att en stor del av pengarna spenderas på bosättningarna i de palestinska områden
  Detta är en regering som bara ger pengar till bosättare och förneka resten , Om pengarna används inom Israel så skulle israelerna inte haft en kris som denna

  I två veckor har israelerna demonstrerat mot Netanyahus regering och dess ekonomisk och social politik , Höger regeringen i Israel fortsätter att bygga nya bosättningar och ignorerar de problem som medelklassen har

    • Paul! Jag tror att många av oss är intresserade av vad DU tycker om situationen som beskrivs i de filmsnuttar som jag postat idag!

     • Jinge.
      Den sociala revolutionen som sker idag i Israel var nog väntat, man vill ha en rättvisare fördelning av skatt man betalar in.Detta är ett facit vi ser efter att den israeliska ekonomin liberaliserades med privatisering som följd.
      Denna liberalisering av ekonomin var gott för Israel som stat och har gjort Israel till en ekonomisk stormakt med låg arbetslöshet och en god tillväxt.
      Man privatiserade nästan allt. Allmännyttan med subventionerade hyror byggdes inte mer.
      Konkurens inom livmedelproductionen upphörde genom att endast 2 företag skaffade sig monopol och bildade kartell, därför kallar man också detta som sker idag för kesoeffekten. För det började med keson.
      90 procent av marken i Israel ägs av staten 10 procent är privat arabisk mark,byråkratin är enorm, den glömde man att liberalisera ingen vet vem som ansvarar, det kan ta år innan byråkretins kvarnar har malt färdigt. Det gäller bland annat komunernas möjliheter att sätta igång byggandet. 8 militäranläggningar är nedlagda med en areal på 38000 tunland dessa skall först saneras men ingen vill ta ansvaret trots att de statliga komptroller har beordrat sanering. Där kunde byggas bostäder.Vi har fortfarande inte löst problemet med att skaffa bostäder för alla som lämnade Gaza.
      Jag har aldrig varit en beundrare av den sittande regeringen framför allt inte att man inte tvingar ortodoxa att gå ut och arbetar, dessa som förut var en koruositet i det israeliska samhället har blivit en maktfaktor som man inte kan acceptera.
      Jag kommer att resa hem på söndag och kommer att sälla mig till alla dessa som vill ha sociala förändringar. Jag har hus i Tell-Aviv, så jag personligen inte har drabbats av höjda hyror. Jag är jude och sionist, men accepterar inte att vissa skor sig på andras bekostnad. Israel står idag på egna ben, och har råd att göra sociala förändringar som gagnar alla våra medborgare.
      Israel är inget bidragsberoende land, dessa 3 miljarder dollar som Israel får per år från USA är 70 procent vapenleveranser.

      • Är siffran korrekt så får man närmare tjugo miljarder kronor från USA, du säger att 2/3 av det är vapen & ammunition, men det betyder i alla fall att israels skattebetalare slipper den utgiften vilket ändå innebär närmare tjugo miljarder in i statskassan.

       Själv visste jag inte att ortodoxa slipper arbeta, jag förstår att det ifrågasätts, tänk om kristna skulle kräva samma sak i Sverige.. Mja, jag lyssnade på vad israelerna som blev intervjuade sade och ska man tro på hälften så får Netanyahu och Lieberman svårt att bli omvalda.

       Jag vet inte hur de ska fixa så att mat och boendekostnader sjunker. En tjej sa att hela lönen går till snabbköpet, nu kanske hon överdrev men det låter ju i alla fall som att matkostnaderna är högre jämfört med Sverige, i vart fall om man jämför med lönerna.

       Sedan kan man ju undra om den israeliska ekonomin verkligen ”liberaliserades”, det verkar snarare som de två livsmedelsföretag du nämner lyckades få ett oligopol vilket rimligen är motsatsen.

       Jag lyssnade oxo på resonemanget om varför man inte tog upp palestinafrågan bland demonstranterna, nu sades det att 85 % av befolkningen stöder demonstranterna, skulle man prata alltför mycket om Västbanken så kanske siffran skulle sjunka, men israelerna är ju inte korkade så folk i allmänhet vill väl slippa ifrån betalningen för nya bosättningar hela tiden och även kostnaden för att säkra så att inte bosättarna blir skjutna hela gänget.

       Slapp man ifrån dessa kostnader så skulle pengarna kunna användas till annat.

       ”Jag är jude och sionist, men accepterar inte att vissa skor sig på andras bekostnad.”

       ”men” ?? borde det inte ha stått ”och” där istället? Att du kallar dig sionist har jag ingenting emot så länge du inte tillhör de mer militanta falangerna bland sionister, men rimligen borde väl fler judar som oxo är sionister vara negativa till att ”vissa skor sig på andras bekostnad” ?

       Ja det var nog så du menade, men läsandet hackade till just där.

       Sedan skriver du att *.il inte är bidragsberoende, samtidigt så flyter det in mer pengar från USA än de vapen som landet skänker. Jag har för mig att jag har sett siffror på det men minns inte hur/var/när. I alla händelser så är Västbanken/Gaza väldigt kostsamma för landet, det vore bra om slantarna satsades på den egna befolkningen. Det tror jag att många israeler håller med om även om bosättarna inte gör det.

       Men det är väl bara att hoppas på att denna demonstrationsvår sätter fart på den israeliska vänstern igen och att ni får byta ut vissa politiker 2013. Du vet ju min inställning till *.il och när jag kände mig hoppfull så har jag blivit positivt överraskad, för det blev jag. Ska väl följa utvecklingen lite mer noga nu och se om man kan hitta fler guldkorn i rapporteringen.

       Ser i din senaste kommentar att det talas om nyval, håller tummarna…

     • Klart jag håller med demonstranterna, en social förändring måste ske. Men att återgå till en statlig tungrodd byråkrati vill jag inte. Har aldrig gillat Shass som parti och har inget till övers för dessa subventioner man ger dess medlemmar.
      Regeringen måste ge sig annars åker den ut. Knessets talman har redan börjat att tala om nyval.

 4. Ja det tycker jag verkligen, men någon enstatslösning blir det aldrig. Hur lång tid kan det ta att tvinga fram ett nyval? Någon som vet när nästa val ska gå av stapeln i Israel?