Piratpartiet överlägsen vinnare

Så här två dygn före valet till EU-parlamentet så tror jag att vi kan enas om att EU-valets stora vinnare heter – Piratpartiet. För oavsett om de får ett eller två mandat i parlamentet så har de lyckats med en enorm prestation, de har ändrat den politiska agendan hos varje parti i landet, möjligen med undantag av Kristdemokraterna.


Själv såg jag bara TV-debatten
i små portioner, men klart är att alla partier blivit mer eller mindre fildelningspositiva, klart är också att borgarnas integritetskränkande lagar kostar partierna enormt mycket. Den största förloraren av dem alla heter Fredrik Reinfeldt. Reinfeldt satt i TV-debatten före riksdagsvalet 2006 och ljög och sade att man inte skulle jaga en hel ungdomsgeneration, det var inte bara en lögn, det blev dessutom värre än vad han då sade i och med IPRED-lagen och FRA-lagen.

Dessutom så fullföljde man, och drev igenom, alla Bodströmska polislagar som innebär att polisen kan ta sig in i våra lägenheter och placera ut hemliga kameror, hemliga mikrofoner och annan utrustning trots att vi inte är misstänkta för något brott. Polisen kan dessutom kopiera innehållet på våra hårddiskar och ta med sig upp till polishuset, detta fastän man är fullt medveten om att vi vare sig har kontakt med terrorister eller kriminella MC-gäng.

Thomas Bodström sålde den personliga integriteten, högerregeringen gav integriteten den sista dödskyssen. De som idag skördar frukterna av detta heter från och med söndag kväll – Piratpartiet. Och, eftersom de i sin begränsning till en kategori frågor ändå tar plats i EU-parlamentet så är de värda allt beröm. I skrivande stund talas det om nya opinionssiffror på upp till 8,2 procent vilket gör att det nu lutar åt att de kan få in två (!) parlamentariker i Bryssel.

Jag ska därför bjuda Piratpartiet på ett bra tips. När de väl kommer ner till Bryssel så bör de enrollera sig med de gröna. Orsaken är tämligen självklar. Engström vill säkerligen hamna i den liberala gruppen, men liberaler och konservativa är de stora förlorarna i det kommande riksdagsvalet. Att redan i höst placera sig bland förlorarna kommer på intet sätt gynna rekryteringen av missnöjesröstande till valet 2010. Tvärtom så kommer de som lyckas profilera sig bäst i den rödgröna koalitionen annars skörda frukterna – på PP:s bekostnad.

Man kanske trots detta kommer in i Sveriges Riksdag, men det blir i så fall med sämre siffror än om man i EU samarbetat med de gröna.

Att Piratpartiet fått en exceptionell ställning inom svensk politik är uppenbar. Mycket av debatterna inför valet har dominerats av deras frågor, och de

politiska partierna kamouflerar sig nu i lila färg. Och det faktum att man inte fick vara med i TV-debatten, annat än som huvudämne, gynnar dem givetvis.

Nu ska det bli intressant att se hur socialdemo-
kraterna ska handskas med Thomas Bodström inför riksdagsvalet. Han kan bli partiets verkliga kvarnsten eftersom han varit primus motor i allt negativt som hänt med den personliga integriteten och de lagar som borgarna nu genomfört. (S) riskerar att den f.d. justitieministern blir en huvudfråga inför valet 2010 om det inte kommer garantier för att han ska hållas på minst en armlängds avstånd från justitiedepartementet. Det bästa för Sahlin vore givetvis om han avfördes helt från resonemanget om kommande ministerposter. Det är antagligen omöjligt, men lansera då karlen som blivande ungdomsminister.

Idag är det helt ogörligt för den borgerliga högerregeringen att återta någon sorts initiativ i frågan om den personliga integriteten, man går inte iland med detta eftersom väljarna redan har facit. Dessutom försöker nu borgarna skjuta FRA-lagens specialregler framför sig i hopp om att turbulensen ska minska. Det kommer den inte göra, och när valdebatterna inför valet 2010 drar igång på allvar kommer alla bli vittne till hur dagens regeringsleda-
möter kommer att se alltmer uppgivna ut för varje dag som går. Gladast är nog de med lila tröjor…

i Andra om: , , , , , , , , , , , , , ab12345678 dn123456 svd1234 ex123456 t

[tags]Piratpartiet, EU-valet, Internet, Integritet, Fildelning, IPRED-lagen, FRA-lagen, Riksdagsvalet, Val 2010, Socialdemokraterna, Thomas Bodström, Rödgröna, Lila, Politik[/tags]

  29 comments for “Piratpartiet överlägsen vinnare

 1. 5 juni, 2009 at 08:03

  EU-valet är ju en ganska trist händelse och jag tror att Piratpartiet lockat många soffliggare till valurnorna. Oavsett vad man tycker om partiet så är ju demokratin den verkliga vinnaren. Piratpartiet är bra för demokratin!

 2. Kurt
  5 juni, 2009 at 08:09

  Det är tack vare Piratpartiet som SD hålls nere på mattan, det är ju positivt, unga män har ett annat parti att rösta på. Och på grund av det har också några av de borgerliga partierna, tillfälligt, lovat att inte samarbeta med SD. Men det beror ju bara på att de NU bedömer det osannolikt att SD ens kommer in i riksdagen i nästa val, just p g a Piratpartiets framgångar.

  • 5 juni, 2009 at 08:15

   Jepp, det har jag oxo konstaterat. DET är bra.

 3. Rickard
  5 juni, 2009 at 08:49

  Hur tänkte ni nu?

  Senaste statistiken visar SD ner 0.1% medans PP är upp 2.2 och det ser ni som ett täcken på att PPs valkrets kommer från SD?

 4. 5 juni, 2009 at 08:54

  Kurt:
  Att SD-väljare skulle byta åsikt till det diametralt motsatta är väl knappast troligt?

 5. Tor Malm
  5 juni, 2009 at 09:03

  En bra analys av läget. Och jag håller med om att det ska bli intressant att se hur Bodström hanteras framöver.

 6. Patrik BP Andersson
  5 juni, 2009 at 09:15

  Ärligt talat, har ni köpt dumheterna om att Piratpartiet och SD skulle ha samma ”arga unga män” som bas?
  Det var ett av de första försöken till smutskastning, men vändes från ”PP är polerade rasister” till ”En röst på PP håller SD utanför”.

  Oavsett vilket hoppas jag att ni röstar i valet…EU är för viktigt för att lämnas i händerna på parti-eliter som pekar på folks ointresse och därför tror sig kunna göra vad de vill. I värsta fall får ni väl rösta blankt om ni inte hittar något annat alternativ.

 7. Johan
  5 juni, 2009 at 09:21

  Måste hålla med. Piratpartiet är jäkligt bra för demokratin!

  Nämn ett annat parti som engagerar nån under 50 år?

  PP har faktiskt lyckats med det osannolika att folk faktiskt satt sig in i en mycket komplicerad politisk fråga och då insett att fildelning bara var toppen på isberget. Under vattenytan döljde sig riktigt viktiga frågor som hur marknaden för medecin hanteras, hur DNA-information hanteras (vem har rätt att äga livet självt?) och sist men inte minst i och med IPRED och telekompaketet hur EU tar beslut och hur lobbyverksamheten faktiskt fungerar. Till skillnad från många andra popularitetspartier kommer PP att lämna en generation politiker efter sig som förhoppningsvis puttar dagens S/M-pseudopolitiker över kanten tids nog.

 8. Tor Malm
  5 juni, 2009 at 09:29

  Falkvinge uttalar sig bra i en Fokus-artikel:

  – Vi dödade Sverigedemokraterna. När första opinionsundersökningen inför EU-valet kom, då dödade vi dem, säger Falkvinge belåtet.

  – Personligen tycker jag det är väldigt trevligt. De har en fruktansvärd människo­syn som är vår raka politiska motsats. Vi har orden mångfald och öppenhet i första meningen i vårt partiprogram, det har inte Sverigedemokraterna precis.

 9. Sara
  5 juni, 2009 at 09:48

  Piratpartiet kanske är bra för demokratin, men om deras tredjenamn, Mattias ”Mab” Bjärnemalm kommer in ser jag det som att demokratin har blivit spottad i ansiktet. Det är en kille som inte vill nåt, inte tycker nåt och inte gör nåt, som bara är med i valet for the games. Ett sverok-experiment.

 10. Sara
  5 juni, 2009 at 09:51

  En röst på PP håller SD utanför är väl knappast sant heller, en röst på vilket annat parti som helst utom SD är vad som håller SD utanför, komigen.

 11. KES
  5 juni, 2009 at 09:53

  Fast Reinfeld sa att ”Vi ska inte jaga”.. det gör de inte heller, de låter utländska bolag sköta jagandet :P

 12. 5 juni, 2009 at 09:53

  Även om PP och SD är väldigt långt från varandra ideologiskt tror jag säkert att PP lockar över en del SD väljare som har missnöje mot etablissemanget som sitt tyngsta argument. Kan tänka mig att en del prioriterar om och ”byter ut” sitt missnöje med invandring mot ”fri fildelning” och därmed byter parti. Att det knappast är partiernas kärntrupper spelar mindre roll.

 13. 5 juni, 2009 at 10:09

  Falkvinge har en förmåga att uttrycka sig klumpigt minst sagt. Något han inte gynnats av i media, speciellt inte av Aftonbladet som tar emot PP med öppna armar (gnutta ironi). Han skulle dock gynnas av att få en snabb utbildning i hur man talar som politiker ;) Fast då kanske han blir oärlig och som de andra? :/

 14. 5 juni, 2009 at 10:13

  PP is a suckish party. I’d rather vote for the Folkpartiet Liberalerna.

 15. TS
  5 juni, 2009 at 10:33

  Jäkla ordvrängeri från de borgeliga partierna. Tycka vad man vill men heder till Ella Bohlin som iaf var ärlig och stod för politiken de drivit!

 16. 5 juni, 2009 at 10:54

  Pp behöver inte ta röster från Sd för att hjälpa till med att hålla Sd utanför parlamentet. Det räcker att höja valdeltagandet.

 17. Markus
  5 juni, 2009 at 11:10

  Hela hypen med Piratpartiet är något jag inte förstår. De vill att man skall gratis få ladda ner något. Vad det leder till är att färre personer kommer att arbeta med saker som de vill ladda ner då företagen inte kan anställa för att de inte får betalt.

  Detta leder till att staten får mindre pengar genom skatteintänkter. Detta leder till besparingar på bland annat det som ger oss kultur och andra saker som ”piraterna” vill ladda ner gratis… nämligen utbildning.

  Hela piratpartiets idé är ”skjuta sig själv i foten med kärnvapen”.

 18. 5 juni, 2009 at 11:58

  Hej !

  @Markus ”Vad det leder till är att färre personer kommer att arbeta med saker som de vill ladda ner då företagen inte kan anställa för att de inte får betalt.”

  Logiken ? Jag tycker det är bra att jord- och skogsbruk har rationaliserats under de senaste 100 åren. Vill du gå tillbaka till tiden då över hälften av Sveriges befolkning jobbade inom jord- och skogsbruk ?

  Nej, nya jobb kommer i nya branscher. Det är det som kallas utveckling, dvs effektivisering av gamla branscher.

  Hälsn. Urban

 19. jesse
  5 juni, 2009 at 12:02

  När kulturministern kan stå i riksdagen och återigen kommentera piratebay rättegången ja då skjuter (M) sig i foten igen.
  Så här får det inte gå till, det är ju ministerstyre så det skriker om det.

  Först sa hon det på en stor fest och sen står hon och säger samma sak i tv i riksgaden. fy sjutton.

  Kolla själva:

  http://xxxxxxxxxxxxxxxx

 20. 5 juni, 2009 at 12:36

  Bra tänkt! Jag tror också att PP har mest att vinna på att samarbeta med de gröna.

  De gröna har 11% i Sverige enligt senaste opinionsmäteningen men går fram i många länder.

  I Holland och UK, som röstade igår, gick de fram i år. I Grekland blir det en Stavros Dimas-effekt (grekiska miljökommissionären) och de går mot 3 grekiska mandat jämfört med 0 året innan. I Belgien går de gröna rejält framåt och hade så mycket som 25% stöd i en mätning nyligen. I Tjeckien går Strana Zelených framåt och ser ut att få en plats i Europaparlamentet i år.

  Kort sagt: den gröna gruppen växer OCH den delar PP:s inställning i fildelningsfrågor. Vi har ju dessutom röstat mot IPRED2 mm. Carl Schlyter (mp), som jag röstar på var bäste svensk i en granskning nyligen om hur partierna hade röstat om IPRED2. Dessutom är han bäst i hela Europaparlamentet på att driva frågor om öppenhet och insyn i löner, beslut, lobbyism mm. Det är ett självklart val för mig.

  Hoppas PP får två mandat och miljöpartiet tre mandat så går vi mot en stark grön grupp som kan sätta sig upp mot storföretagens lobbyister på allvar!

 21. Marcus R
  5 juni, 2009 at 12:45

  #21 Urban Sandström – Jordbruket blev ju knappast effektivare för att folk tog böndernas produkter utan att betala för sig.

 22. Lars
  5 juni, 2009 at 12:46

  Det är möjligt att piratpartiets framgångar har bidragit till att SD gör ett skitval (hurra), men det är knappast på grund av att de snor deras väljare utan snarare för att de snor deras uppmärksamhet som ”årets rookie”. Om inte piratpartiet hade funnits så hade media nästan varit tvungna att skriva mer om SD, och mer uppmärksamhet -> högre valdeltagande bland deras sympatisörer. Det gäller ju för alla partier.

 23. fritte
  5 juni, 2009 at 15:48

  Konstigt vad alla partierna nu börjar prata om fildelning, kan det vara PPsom är orsaken
  Heja PP stå på er,

 24. mcconnell
  5 juni, 2009 at 16:05

  Tomas Bodström skulle jag gärna utnämna till den farligaste mannen i Sverige under 2000-talet. Men vi får inte glömma bort att han har en vapendragare i Folkpartiet som heter Johan Pehrson.

  När det gäller PP’s partigruppval så håller jag med dig till 100% Jinge.

  PP’s politiska plattform handlar om att värna demokratiska fundament, och dessa är avgörande för att vi skall få en bra utveckling av vårt samhälle. Nästan alla partier i Sverige vill, tillsammans med storföretagens lobbyister ta ifrån oss våra friheter…därför är PP enda valet.

  Sluta tjata om fildelningsfrågan när det gäller PP, det är bara en del av ett mycket gediget politiskt program.

 25. 6 juni, 2009 at 00:26

  Klart att PP gör skillnad på samma sätt som mp fått alla partierna att ha en miljöpolitik. Nu hoppas jag att mp får 3 mandat och PP 2 i valet på söndag. Vi är mycket nära – en stödröst på mp kan göra skillnaden för er som inte vill rösta pp.

 26. Gösta Berling
  6 juni, 2009 at 00:47

  Fattar inte dem som vill rösta på ett enfrågeparti. Även om frågan är viktig. Men alla andra frågor då ? Spelar det ingen roll för er hur piraterna lägger sina röster, huvudsaken att de kommer in ??

  Så tycker jag också att Bodström fått oförtjänt dåligt rykte i fråga om integriteten. OK, han svävade på målet ett tag, men har lärt av sina misstag.

  Skall man rösta på s bör man i så fall kryssa Anna Hedh, Catharina Bråkenhielm eller möjligen Marita Ulvskog.

  Men jag vill ut ur EU så jag röstar på vänsterpartiet.

 27. 6 juni, 2009 at 10:24

  @Gösta Berling:

  Valet till Europaparlamentet handlar inte om ja eller nej till EU; ja eller nej till euron (som fp tror). Det handlar om VAD vi vill göra av situationen så som den ser ut. Jag tänker rösta på Carl Schlyter (mp) eftersom han är den som aktivast i hela Europaparlamentet (enligt Open Europe) driver frågan om öppenhet och insyn i EU. Han vill att alla ska kunna ta del av beslut, lobbyisternas förslag i sin helhet så som de presenteras för honom samt alla uppgifter kring hur mycket pengar politikerna tjänar. Han har också begärt att få behålla sin gamla lön och därmed frivilligt inom ramen för systemet sänka sin lön. Återstår att se om EU godkänner det.

  Eva-Britt (v) är dock också hedervärd som skänker bort merparten av sina inkomster.

 28. Gösta Berling
  6 juni, 2009 at 13:39

  Tharand, jag vet att det inte är en folkomröstning om medborgarskap. Och att vi ska göra så bra jobb som det är möjligt så länge vi är medlemmar. Men för att vara säker på att ”min” kandidat gör det så väljer jag denne utifrån dem som har ungefär samma inställning som jag ifråga om EU som sådant, därför röstar jag på Vänsterpartiet. Hade Miljöpartiet haft kvar kravet om utträde så hade även det varit ett tänkbart alternativ, likaså socialdemokraterna om de hade tagit intryck av sina medlemmar och sympatisörer och gått fram med två listor med olika framtoning. Sverigedemokraterna kommer jag dock aldrig att rösta på, oavsett hur mycket EU-motståndare de än är.

Comments are closed.