Pinsamt Expressen !!


Den församlade borgerlig-
heten blir alltmer desperat. Nu skriver Expressen i rubriken att en opinions-
undersökning visar ett förtroenderas för Östros och Sahlin, men i texten skriver de:

EX: ”Även om fler – 33 mot 28 procent – har fått ökat förtro-
ende för de rödgröna är det samtidigt betydligt fler som har fått minskat förtroende för de rödgröna.”

Ehh..? Jaha..? Ja det var ju illa, eller var det inte?

Jag tycker att det är utom-
ordentligt dåligt att en tidning ägnar sig åt politisk propaganda på bästa nyhetsplats. Det Expressen gör är att blåsa upp en pseudonyhet och vinkla historien så att det verkar som om de presenterar en nyhet, vilket det inte är. Man gör det för att på det sättet undergräva förtroendet för de rödgröna, men det känns inte pressetiskt korrekt att göra på det sättet. Lurar man sina läsare så kommer det förr eller senare en reaktion. Och valet 2010 tycks skrämma de borgerliga tidningarna att tappa koncepten fullständigt.

Samtidigt så blir jag fundersam över yttrande- och pressfriheten, om man satsar på att föra folk bakom ljuset i valrörelsen, är det verkligen något som i så fall är isolerat bara till valet, eller är det något som man alltid pysslar med, vinklar nyheter? Jag tror att många har ett svar även på sista frågan, men jag lämnar den öppen åt besökarna att kommentera själva.

i Tags: , , , , , , , , ex1 ab1 svd dn t


27 svar till “Pinsamt Expressen !!”

 1. Du kan nog vara lugn. Aftonbladet, som ju är en socialdemokratisk tidning och som har betydligt fler läsare än Expressen har under flera månader toppat med artikelserien ”det nya tuffa Sverige”, där de krititererar regeringens politik. Säga vad man vill om det, men det visar tydligt att Alliansen knappast är ensamma om att ha sin egna propagandamaskin i form av ett nyhetsmedium.

  • Bortser du inte från att pensionärer, arbetslösa, sjukskrivna har fått det betydligt sämre då? :-)

   Jag borde inte försvara en kvällstidning, men din kommentar var ett bomskott.. Sorry!

   • Nej Jinge, pensionärer har fått sänkt skatt två gånger under mandatperioden och en tredje kommer nästa år – men det är inte lika mycket sänkt skatt som jobbavdraget ger. Men Du verkar ha gått på de rödas prat om ”pensionärsskatt”.
    Bromsen i pensionssystemet som har gett något lägre pensioner i år beror på för få som arbetar och genom arbetsgivaravgiften betalar dagens pensioner. När nu fler kommer i arbete igen stiger intäkterna i pensionssystemet och de kan räknas upp enligt den modell alla partier varit med och beslutat.
    För arbetslösa och sjukskrivna har förändringar skett som skall leda tillbaks till arbete. Fler arbetar idag än 2006, men mycket återstår. Och eftersom det är stora system att förändra finns saker som kan rättas till – men inte vrida tillbaks till massförtidspensioneringar och passivt bidragsutdelande.

    • När nu fler kommer i arbete igen stiger intäkterna i pensionssystemet och de kan räknas upp enligt den modell alla partier varit med och beslutat.

     Du får inte ha för höga förväntningar på de rödgröna. Det borgarna ställt till med kommer att ta år att ordna upp. Arbetslösheten har väl aldrig varit så hög som idag, och tänk att LÅNA pengar för att sänka skatten för dem som redan har det bra… Jaja…

     Skyll inte på mig, jag röstade rött!!

     • Men notera att högern inte verkar ha några problem med att dupera:

      ”Fler arbetar idag än 2006”

      Hur många gånger ska man behöva påpeka att korrekta jämförelser mellan år bara kan göras om man räknar i procent, inte i faktiska personer. Annars kan vi ju tacka Sossarna för att dom ökade sysselsättningen med hela två miljoner(!) mellan år 1940 och 1970 (samtidigt som befolkningen ökade med … två miljoner).

  • Aftonbladet ägs till största delen av den norske tidningskungen Schibsted som har 91 procent av aktierna medan resterande 9 procent är kvar i LO:s ägo.

 2. Är det inte dags för journalist förbundet att göra något åt vad som skrivs i tidningarna. Har våra journalister blivit så sugna på att skapa sig ett eget ”namn”, för att synas i medievärlden. Har dom helt glömt av de pressetiska reglerna som finns? Tydligen viktigare att försöka synas som person än att komma med relevanta och framförallt sanna historier.
  Dags för dess så kallade ”journalister”, framförallt de som finns på kvällstidningarna, att inse att de aldrig kommer att bli någon ny Gunter Wallraff eller Jan Guillou. För att de skall kunna bli detta krävs att de utövar seriös journalistik, och inte hän faller åt skräp dito som de leksaks journalister som finns på bland annat Svensk Damtidning i form av Daniel Nyhlèn.
  Nåja Expressen har väl aldrig varit särskilt seriös som tidning, åtminstone inte på de sista 30 åren. Har man journalister som Johan T Lindwall så säger detta allt om nivån på deras journalistik.

 3. Den borgerliga pressen har skruvat upp volymen rejält den senaste veckan och jag hoppas folk skiter i vad de tycker och röstar fram en rödgrön regering! I värsta fall får man väl rösta på dem själv också…

 4. Det är förstås en värderingsfråga. Aftonbladet skulle till exempel aldrig toppa med ”så mycket har LO-medlemmarna tjänat på Alliansens politik”, trots att de fått sänkt skatt under den gångna mandatperioden. På samma sätt skulle Expressen aldrig skriva om ”det nya tuffa Sverige”. Båda tidningarna vinklar sina politiska nyheter till de respektive blocken.

 5. Jag sa upp prenumerationen på ”min” dagstidning. Vill inte vara med och betala ren propaganda åt en moderatstyrd regering som ökat klyftor och utanförskap.

 6. om man satsar på att föra folk bakom ljuset i valrörelsen, är det verkligen något som i så fall är isolerat bara till valet, eller är det något som man alltid pysslar med, vinklar nyheter?

  No doubt about it! Finns inte så mycket mer än så att säga i den frågan.

 7. När det gäller kvällstidningar finns ju i alla fall ett val, när det gäller morgontidningar är det ju tyvärr värre. De flesta har att välja på borgelig propaganda eller ingen tidning alls på frukostbordet. Om man är uppvuxen med morgontidning är det tyvärr svårt att vänja sig av med den.

  Här i Göteborg får man serverat en okritisk hyllning till regeringen på ledarsidan och muslimhets på kultursidan, ibland spiller det över på nyheterna också. Tyvärr har jag inte kunnat bryta mitt beroende men snart, snart så får familjen Hjörne en prenumerant mindre.

  • Ja, det är hemskt att det bara finns borgerliga morgontidningar. Vet inte vilken av Stockholms som är värst, DN eller Svenskan. Och nu håller DN på att urholka sina kultursidor också, där det fortfarande finns några läsvärda skribenter. Expressen är ju helt oläsbar men Aftonbladet har ju i alla fall läsvärda ledar- och kultursidor. Tyvärr låter de sin borgerliga politiska kommentator Lena Mellin alltför ofta dominera nyhetsplats, ibland t o m på löpet. Hon är en av de ledande i Mosa Mona-kampanjen.
   Man får väl hämta luft i norrländska tidningar på nätet.

 8. Reinfeldt drog dig inte för att komma med storljugarsiffror angående arbetslösheten i TV. Han närapå påstod att arbetslösheten knappast existerade längre – och jag tror inte för mitt liv att han var felinformerad angående det felaktiga talet han nämnde. Går det så går det…

 9. Förtroendet för regeringens budgetpolitik är jätestor.
  Förtroendet för Reinfeldt är enormt jämfört med Sahlin.
  Förtroendet för jobbpolitiken är helt överlägset vunnet av regeringen.
  Finansminister Borg knockar fullständigt Östros i både förtroende och tilltro till finanspolitiken.
  men…
  De rödgröna leder alla opinionsmätningarna ändå. Varför? Var är de borgerliga väljarna????

  De unga borgerliga tänker rösta på piraterna? de ligger på sofflocket? de ogllar något annat hos regeringen? Eller är det bara så att de rödgrönas väljare redan bestämt sig för vilket parti de tar medans de borgerliga väljarna hea tiden uppger att de inte vet vilket pari de tänker rösta på? i så fall vad….DETTA är den ologiska klyftan mellan förtroende och opinionsundersökningarna. Nån enorm SKRÄLL väntas i valet.

  • ”De rödgröna leder alla opinionsmätningarna ändå. Varför? Var är de borgerliga väljarna????”

   Du Jörgen, Tror att de borgerliga väljarna som du undrar efter genomskådat Alliansens avsikter och inte riktigt känner sig hemma i det borgerliga lägret. Det så kallade förtroendet för regeringens politik som du refererar till är bara en chimär.

  • Det är bara den borgliga massmedias syn. Verkligheten ser annorlunda ut.

 10. Känns bra med borgerliga morgontidningar då Aftonbladet och alla SR’s radiokanaler är rena språkrör för de rödgröna. Ekot har aldrig skämts för sin illa dolda vänsterpropaganda.

 11. Enligt senaste Demoskopmätningen leder alliansen med knapp marginal. C:a tusen personer har tillfrågats – och då kan väl resultatet räknas inom den statistiska felmarginalen? Symtomatiskt var det Expressen som först visade reultatet…

  • Enligt statsvetaren Sören Holmberg så är det inte alls säkert att alliansen leder. Som sagt, 1000 människor är inget brett urval.
   Det beror också på hur frågorna ställs.
   Men det är väl tydligt vilka som har beställt undersökningen – och styrt dit man vill…

  • Under mätperioden förde s-vp och mp fram planer på höjd skatt på drivmedel och elenergi. Oerhört obegåvat efter en vinter som denna när så många har knappt eller inte alls klarat av betala rese- och värmekostnader.

 12. Jag tror de rödgröna har goda chanser att vinna valet, även om Expressen verkar vilja annorlunda…

 13. Expressen försöker inte bara lura in läsarna i ett mörkblått moln, man attackerar även det grekiska facket. I måndags var det tidningens ledaren som angrep grekiska arbetare och låginkomstagare. Istället för det som verkligen orsakat krisen, den råkapitalistiska, nyliberala politiken med banker och låneinstitut i toppen.
  ”Expressen behövs för att den nyliberala lögnen ska fram,” skriver Kjell Petterson i Internationalen