Pigavdraget – bästa valfrågan


[column width=”49%” padding=”2%”]
Igår hade Aftonbladet den goda smaken att avslöja att ledande socialdemokrater minsann dragit av för utförda hushållsnära tjänster, det blev rubriker inte bara i Aftonbladet utan i samtliga tidningar. Uppenbarligen förväntas det av partier som står i opposition till sittande regering att alla medlemmar, i vart fall de ledande, ska bojkotta lagar som instiftas av densamma.

Det är förstås en intressant tanke men konsekvenserna är inte direkt överblickbara. Jag vet mängder av tillfällen då alla medborgare på olika sätt håller sig till lagar och regler oavsett vilken regering som sitter vid makten för tillfället. I det här fallet så får vi väl vara tacksamma för att de redovisat dessa tjänster på skattsedeln och inte gjort som många ur de borgerliga partierna, betalat svart.

AB: ”I hela Sverige har antalet vårdplatser i Sverige halverats – från drygt 52 000 till knappt 26 000 platser under de senaste 16 åren. I hela OECD har Sverige minst antal vårdplatser i förhållande till folkmängden. Det går inte i längden, det vet alla som hamnat på sjukhus. Patienter packas ihop och placeras i korridorer och sköljrum och så fort de vaknat ur narkosen åker de ut igen. Patientsäkerheten riskeras, sjukvården behöver pengarna. Därför måste Mona Sahlin prata mer om vården. Hon måste förklara att det inte är både och, utan antingen eller. Antingen bättre sjukvård eller pigavdrag.”

I ledarartikeln som citeras ovan så pekas på en av de saker som pengarna istället borde läggas på. Att Sverige ska ha minst vårdplatser i hela OECD är en alldeles för dramatisk nedrustning av sjukvården för att den bara ska få passera. Jag såg uppgifter någonstans som berättade att t.ex. Österrike hade mer än dubbelt så många vårdsplatser på sjukhusen än vad vi har i Sverige. Man kan fråga sig om det beror på att svenskarna är friskare, men det verkar inte speciellt troligt.

Även om socialdemokrater haft en oklar inställning till pigavdraget så är det bra att de kommit till klarhet i frågan. Ska vi omfördela skattemedel så ska de inte gå till enskilda medel- eller höginkomsttagare, de ska gå till det allmänna – skola, vård och omsorg. Det är vår egen välfärd som ska stödjas, inte olika städföretag vars huvudsakliga uppgift är att dammsuga och dammtorka stadsbornas hem.

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]pigavdrag

När jag har skrivit om detta så har olika kommentarer gått ut på att det är lågavlönade som utnyttjar dessa tjänster, det är inte sant, det är de lågavlönade som utför dem och det är inte samma sak. Att socialdemokratiska toppolitiker anlitar städhjälp tack vare skattesubventioner som borgarna infört säger möjligen en del om dessa politiker, men vi som ska gå till valurnorna 19 september kan använda pennan till att stryka dem som vi inte anser håller måttet.

intressant Tags : , , , , , , , , , , svd123 dn12 ab123 e24 t
[/column]


23 svar till “Pigavdraget – bästa valfrågan”

 1. Det är rätt pinsamt att först var Mona för pigavdraget (det skulle bara ”förändras” lite). Nästa dag hade hon möte med Ohly. Efter nån timme så kom dom ut och sa att dom var helt eniga om att pigavdraget ska bort om dom vinner valet.

  Det är väl bra att Mona nu fått en man som bestämmer åt sig. Ohly …. :)

  Eller?

  • Du tycker inte själv att det är pinsamt att du presterar en analys som är i nivå med vad en lågstadieelev presterar?

   Men du kanske tillhör dem som tror att högeralliansens partier var rörande ense om precis allting och att inget parti ruckade det minsta på sin egen partilinje? Eller är det bara det faktum att just Ohly eventuellt skulle få igenom något som du ojjar dig om?

   Men föör faan, rösta vidare på högerpartierna så slipper du bekymra dig!

 2. Re:Allan

  Inom Alliansen ser vi ju nu vilka partier som fått backa upp Moderaterna och i och med det också fått backa på sina åsikter i fråga efter fråga, resultatet av det ser vi ju nu i opinionsmätning efter opinionsmätning! Inom Alliansen är det ju Moderaterna som bestämmer agendan! Blir lite svårt att vinna ett val om ett eller flera partier ur Alliansen inte klara 4% spärren! Så jag tycker nog att det är bättre med ett samarbete där alla får igenom några av sin hjärtefrågor, blir nog lättare att behålla sina egna väljare då och vinna mera än ett val! Ser fram emot ett regeringsbyte i september!

  • Visst är det så. Självklart skulle jag tycka att det var trevligt om Vänsterpartiet fick med hela sitt partiprogram i regeringsförklaringen, men ett parti som samlar 5-8% av väljarna kan aldrig räkna med att få mer än 10-16% av makten i regeringsställning. Mona och hennes vänner får mycket, mycket mer att säga till om. Det får jag leva med vilket jag vill eller inte…

 3. Det är sant att de RödGröna borde klargöra just frågan antingen eller angående sjukvårdsplatser eller Pigavdrag, men jag tycker på det stora hela att denna fråga tagit allt för stora proportioner. Det finns långt viktigare saker att tala om såsom vapenexporten, miljön, sjukförsäkringen, 6 timmars arbetsdag frågor som rör fler, och som har betydligt mycket större betydelse för betydligt fler människor, natur och djur.

 4. Ditt uttalande att ”Uppenbarligen förväntas det av partier som står i opposition till sittande regering att alla medlemmar, i vart fall de ledande, ska bojkotta lagar som instiftas av densamma. ” har ett viktigt faktafel: RUT-avdraget är inte en LAG, det är ett AVDRAG… Helt frivilligt alltså, bara så du vet… Förklara gärna också hur ett AVDRAG som är lika stort för alla kan vara orättvist?? Det har iaf gjort att folk som annars hade varit arbetslösa kunnat starta serviceföretag eller fått jobb inom service.

  • Vem kommenterar du Mattias? Använd ”Svara” under det inlägget så kanske folk begriper vad du menar.

  • Mattias, om jag vore i den situationen skulle jag ha dragit av det jag kunnat, för att sedan skänka summan till föreningen Stockholms Hemlösa. Alternativet vore ju att avstå och låta borgarna bestämma något nytt sätt att gynna de rika på med mina pengar.

   Förhoppningsvis kan pengarna användas klokare av den framtida rödgröna regeringen, på ett sätt som ställer om samhället i en hållbar riktning.

 5. Det var väl den engelska adeln som beklagade sig om jämlikhetssträvandena en gång i tiden: ”Men då blir ju allt tjänstefolk arbetslösa”
  Snygg återanvändning av argumentationen, Reinfeldt

 6. RUT avdraget går till en bransch som inte klarar sig utan statliga subventioner. Ett avdrag som subventionerar högavlönades städning. En tjänst de borde betala ur egen ficka.

 7. För inte så länge sedan så var mainstream media extremt upprörda över den dåliga städningen på våra sjukhus. Så är det, det är dammigt och rent smutsigt på sina ställen. Pengar till denna städning finns inte. Har en känsla av att de personer som städar friska människors hem skulle lika gärna kunna städa ett sjukhus, att pengarna staten/Samhälet går miste om gör mer nytta här. Det finns mängdr av sysslor som idag tar tid från välutbildade undersköterskor och sjuksköterskor som kan utföras av dessa förmodat arbetslösa.

 8. Jag har själv utnyttjat RUT avdraget under 2008 (då jag tjänade ca 19000 per månad) alla som utnyttjar det är inte höginkomsttagare.

  Oavsett vad man tycker om avdraget eller inte så är det frivilligt att utnyttja det. Problemet för oppositionen är att man inte förklarar varför ROT avdraget som riktar sig framförallt till arbeten som utförs av män skall vara kvar samtidigt som man vill slopa RUT avdraget som riktar sig mot arbeten som företrädesvis utförs av kvinnor. (kan notera att även män jobbar i hushållsnära sektorn)

  Man reagerar ifrån (s) sida mot att satsa 1.3 miljarder på att subventionera de här ”kvinnliga” jobben (som man själv anlitar) men var beredda att satsa 3-4 gånger så mycket på att rädda hälften så många arbeten på det ”manliga” SAAB som alltså får ”kosta” 6-8 gånger mer per anställning.

 9. Kan väl kanske lite grand tycka att det inte var så bra av dessa socialdemokrater att använda sig av RUT, men nu fanns det en avdragsmöjlighet och de använde sig av den fast de är emot avdraget. Hur många på högerkanten skulle avstå en avdragsmöjlighet även om de vore motståndare till den? Hur många, oavsett partifärg avstår en helt laglig avdragsmöjlighet? Många av Alliansanhängarna kallar nu dessa socialdemokrater för hycklare, är inte det lite grand att kasta sten i glashus? Alliansen klargjorde ju inför valet 2006 att fusket inom sjukförsäkringssystemet var oerhört stor och måste stävjas för för fusk gillade de inte! Nu ser vi ju att det ”fuskas” med statistiksiffror, ibland används beräkningar/åsikter från en part (Almega ex.) som underlag!
  Jag förstår att speciellt Moderaterna gärna vill ha kvar RUT, betala vitt ( trotts höga löner) utan avdraget verkar de ha svårt för:

  Från Emil Brobergs blogg:
  ”Fuskledaren Reinfeldt leder fuskpartiet nr 1 i vårt avlånga land. Minnet är ju tyvärr allt för kort inom politiken och journalistiken. Fusk inom moderaterna verkar ju faktiskt vara en ständigt varande situation där det då och då kommer upp till ytan.
  Låt mig lyfta tidigare fusk som moderater blivit kända för sedan valet.
  Maria Borelius. Blev handelsminister men föll rätt snart bort från regeringen. Hon fuskade med det mesta. Svart arbetskraft, ej betalda TV-avgifter hus registrerade utomlands och så vidare.
  Cecilia Stegö Chilò som blev kulturminister betalade inte Tv-avgiften. Det gjorde inte Tobias Billström, också minister………….”

  Nedstruket pga citatsrätt. / Jinge

 10. Det är bättre att de 5 000 kvinnorna som fått jobb genom RUT går på A-kassa eller bidrag. Ingen ska pigjobba för de rika tack!

 11. Det är väl självklart att de lagar och regler som gäller i ett land gäller alla. Oberoende av om jag stödde införandet. Om jag är motståndare till presstödet så kan det trots detta inte krävas att jag ska vägra köpa en tidning som får presstöd. Om jag tycker det är fel att det är lägre moms på böcker än normalt så kan jag ju inte förväntas kräva att få betala lite extra när jag köper en bok.

  Jag tycker det hedrar de som är motståndare till RUT-avdraget att dom är motståndare trots att dom skulle förlora pengar på att det avskaffas.

 12. Själv skulle jag gärna se att skatt och arbetsgivaravgifter på arbete togs bort helt för maximal effektivitet och efterfrågan och i stället togs ut på konsumtion, speciellt skadlig sådan för människa och miljö. Därmed försvinner också alla avdrag. Det vore en stor fördel när vi nu lämnar industrisamhället för tjänstesamhället.

  Som pedagogiskt exempel kan nämnas när befolkningen en bruksort i norra England med mycket hög arbetslöshet och bidragsberoende själva införde en egen lokalvaluta där alla erhöll en kredit på 10.000 pengar som medförde att alla tjänster blev helt befriade från skatt inom systemet, det tog bara ett år innan samhället blomstrade av ekonomisk aktivitet och full sysselsättning.

  • Skola, vård och omsorg, andra samhällsfunktioner, ska man skaffa ett sedeltryckeri till sådan verksamhet? Kapa fartyg utanför Afrikas kust? Råna banker? Har du ngn idé om det oxo?

   • När alla har arbete medför det i sig mycket stora besparingar och många bidrag behövs ej mer. Kostnader för alla avdrag försvinner, bara ränte avdraget för alla villaägares lån är betydande. Vård, skola, omsorg finnansieras av konsumtionsskatter, produktionsskatter och kapitalskatter. Besparingar av subventioner, bidrag och byråkrati och fokusering på statens viktiga uppgifter som skola, vård, omsorg, polis, försvar.

    Att fortsätta lappa och laga ett skattesystem med mycket höga skatter på arbete som är anpassat för industrisamhället där arbetskostnaden utgjorde en mindre del av varans värde fungerar inte i ett tjänstesamhälle, vilket den stora svarta sektorn bevisar. I stället för att allt färre skall försöka försörja allt fler tycker är det bättre att tjänstesektorn får goda förutsättningar att utvecklas. Visst skulle man ta ut någon skatt på höga arbetsinkomster om det skulle behövas.

    • Hear hear! Johnny är en sann sk. Grönsocialist enligt min egen definition i likhet med mig själv. Jag vet inte om jag dock tycker att man ska nollbeskatta arbete och framförallt inte höga inkomster, men en kraftig omfördelning av skattetrycket är på sin plats då samhället behöver ställa om sig för att bli långsiktigt hållbart. Inkomstklyftorna kommer dock minska tror och hoppas jag i ett tjänstesamhälle per automatik. Industrisamhället är på väg att dö ut, och tjänstesamhället växer. Vi har klarat en sådan omställning förut (Jordbruks- till Industrisamhälle) så varför skulle vi inte klara det igen. Miljöpartiet växer, Globalpartiet kommer eventuellt också igång med sitt arbete, och framtiden ser förmodligen och förhoppningsvis ganska mycket ut så som Johnny beskriver.

 13. Varför ska man inte använda de regler som står till buds, oavsett om man gillar dem eller inte. Ska sossarna inte få dra av skattesu!bventionen? Det är det löjligaste jag hört på länge!
  Men det är dags att se till att överklassen med egna medel betalar sina utgifter! Skattemedel bl. ska användas för att göra samhället mera rättvist, inte tvärtom.

  Det är bara att ändra på den här orättvisan som Reinfeldt och hans kompisar fixat åt sina egna.
  Det som behöver hjälp är fattiga barnafamiljer och äldre, inga danderybor med hundratusentals kronor i lön!