Petter Northug suverän


Northug var precis så bra som alla befarade, han gjorde en enorm insats och vann ett lopp som hade allt när det gällde dramatik, och inget när det gällde svenska medaljer.

Jag hoppas verkligen att det inte visar sig att även Northug har astma, för då tar jag tillbaka allt beröm. Samtidigt så kan jag inte undvika att kommentera TV-sportens enorma uppskrivning av det svenska lagets chanser, jag tror att det är likadant för många av oss som tittar på skidtävlingar, vi får höra hur enormt bra möjligheter våra blågula kämpar har, efter loppen så får vi höra alla bortförklaringar. Jag hoppas att det inte är en händelse som kommer upprepas flera gånger under VM i Holmenkollen.

Annars så var Northug helt suverän, han låg nästan lika långt ner i fältet som Hellner men kämpade sig upp på ett helt fantastiskt sätt, och inatt finns det väl inte en norsk som somnar utan ett leende på läpparna. Samtidigt måste vi i den svenska TV-publiken lära oss att dividera antalet medaljer med fyra eller fem när vi lyssnar på sportjournalisternas drömmar. Vi måste hålla våra egna förhoppningar på en rimligare nivå.

Själv oroar jag mig en hel del för utvecklingen när det gäller doping, något som jag skrivit en del om tidigare. Det får inte vara så att vissa dopingklassade preparat ska vara tillåtna, är det okej att använda preparatet så måste det vara okej för alla. En bieffekt av de diskussioner som uppkommer är givetvis att en sport som sedan lång tid tillbaka har svärtats av dopingrykten och fastslagen doping, förlorar kopiöst mycket mer på att det dessutom blir en ständigt återkommande diskussion.

Blir inte skidsporten av med alla misstankar så kommer utvecklingen antagligen att bli likadan som den blivit med cykelsporten i Europa. Vem vill egentligen kolla på Tour de France när det rätta namnet på tävlingen borde vara Tour de Doping? Hoppas nu verkligen att ingen tidning berättar att även Northug har astma.

it , , , , , , , ex dn12 svd svt ab12


17 svar till “Petter Northug suverän”

 1. Nåja, utvecklingen i cykelsporten är nog inget bra att jämföra med. Cykelsporten har väl altid varit som den är. I början var det iofs inte emot reglerna att dopa sig med de preparat man kände till. (kokain t ex.)

  Jag är ingen anhängare av elitidrott. Den är varken rättvis eller nyttig för dom som idrottar.

  Själv gillar jag att springa marathon i min egen takt.

  Och så har jag fått som vana att läsa dina välskrivna blogginlägg om både det ena och det andra.

 2. Ja, det dröjde rätt länge innan man kom på att doping borde förbjudas, de som dopade sig gjorde det från början helt lagligt eftersom det inte fanns några restriktioner. Ricky Bruch var väl den svensk som tydligast satte dopingen i system. Jag har t o m läst att en så sund storstjärna och världsidrottare som Gunder Hägg frågade sin läkare om det fanns något medel som skulle kunna få honom att träna hårdare … Vet inte om han fick det, men poängen är att då “visste” inte vare sig idrottarna eller någon annan att det var något fel att dopa sig, man tänkte inte så på 40-talet och lång tid framåt.

  • Jag käkar ju betablockerare nu för tiden, frågade en snubbe om jag skulle få dispens för det om jag började skjuta i allsvenskan igen (pistol), men det var nog tveksamt tyvärr… :-)

 3. Fei for egen dør.
  Hmm. Svenskene er veldig opptatt av nordmennenes atsmamedisiner. Rydd opp i eget landslag før dere kritiserer andres. 50 % av det svenske landslaget bruker samme eller lignende medisin. Atsma er veldig vanlig blant kondisjonsidretter som blir utført i kaldt klima og har alltid vært det. Oppfordrer de svenske løperne som også bruker atsmamedisin til å stå frem, så kanskje det blir stille fra dere. Det vurderes forøvrig å fjerne Bjørgens atsmapreparat fra dopinglisten. Ønsker dere ellers lykke til videre. Det er veldig spennende med fighten mellom Norge og Sverige, men mange svensker er utrolig dårlige tapere. Kan ikke huske å ha sett dopingbeskyldninger i norsk presse eller seriøse blogger når svenskene hadde to mann på pallen i os i Vancuver.

   • Hei, Jinge
    Fint om debatten holdes på et seriøst nivå, selv om det selvfølgelig er mye følelser involvert i et VM der Norge og Sverige kniver om de samme medaljene. Virker ikke som dere unner oss noen medaljer. De svenske idrettsutøverne er populære i Norge og vi unner dere medaljer og heier på dere når vi ikke vinner sjøl. Kan skjønne at dere ikke liker Northug, men Bjørgen har vel ikke gjort noe annet galt enn å slå alt og alle det siste halvannet året. Det er imidlertid viktig å påpeke at Marit Bjørgen har jobbet seg sakte og sikkert opp etter flere dårlige sesonger. Dopingarbeidet i Sverige og Norge er vel blant de mest seriøse i verden. Dersom det hadde vist seg at noen av skitoppene våre ble tatt for doping, hadde de vel nærmest blitt landsforvist. Det tror jeg også hadde gjeldt for Sverige.

 4. Hellner er altså dopad
  Han har astma, og bruker samme medisin som Bjørigen.

  Hyklerske svensker…

  • Hittar på grejer!! svenskar fuskar aldrig! Men jag måste erkänna en sak, det är helt underbart att höra norrmän prata! Det är då omöjligt att hålla sig för skratt. :))

   • Somliga ljuger och säger att även Hellner har dispens, det tycker jag är fräckt. Snacka om dåliga förlorare.

 5. Vad jag vet har Margit Björgen fått dispans för sin astmamedicin av skidförbundet och då knappast kan kallas för fuskare och därmed inte dopad

  • ALLA har fått dispens. Läs de tidigare posterna om du inte fattar. Ett preparat som alla tillåts använda ska BORT från dopinglistan.

   • Ja du behöver inte vara orolig, jag fattar nog, det var de jag skrev att astmatiker har fått dispens för preparatet, men nu är det hon som är i skottlinjen eftersom hon är så överlägsen och därför ses med oblida ögon. Men det är ändå skillnad om man lider av t ex astma eller inte. Men visst denna sak är inte helt enkelt och det är bra att den diskuteras.

    • Man ska ta bort dopingstämpeln så länge inte en ryska skulle ha fått samma dispens om inte Björgen var först.

 6. Jag ser det inte som otroligt att Hellner tagit hem det hela om han inte haft helt katastrofala skidor på den klassiska delen. Han hade den klart snabbaste tiden på fristilsdelen trots att han under den klassiska delen fick slita dubbelt så hårt som om skidorna varit OK. Med något mindre mjölksyra i benen hade han gjort som i sprinten och återigen gått ifrån i ”Hellnerbacken”.

  Att han öht var med i segerresonemanget under den sista delen av loppet var ett styrkebesked utan dess like, och när det gäller den överdådiga svenska vallastaben undrar jag om det inte är så enkelt som så att ju fler kockar desto sämre soppa. Marit Björgen överlåter ansvaret för sina skidor på en man, en svensk, och resultatet blir därefter :-)

  Nästa lopp, 15 km klassiskt, kan bli det stora genombrottet för en annan svenska, Daniel Richardsson. Om de nu får ordning på det här med vallan förståss.

  • Nej Göran, sorry det blev ett a för mycket efter svensk. Daniel får nog inte starta i damklassen. ;-)

 7. Merkelig følelse. I OL i Vancouver hadde Petter dårlige ski på klassisk del og jeg tror han kunne ha tatt gull foran Hellner hvis han ikke hadde måttet slite seg ut på første del, I dag hadde jeg nøyaktig den omvendte følelsen, at Hellner kanskje kunne ha tatt gull med bedre ski på klassisk. Men at Petter vant en flott seier i dag er jo klart.

  • Absolut så är det, ibland sätter dåliga skidor gränsen fast potentialen egentligen är större. Men att valla rätt ingår ändå som en del i själva tävlandet så vi får ta det med fattning.