Pär Nuder?


Nu skriker Aftonbladet på sin webblöpsedel att Pär Nuder blir ny sosseledare om han får frågan från partiet. Det är möjligen det allra bästa sättet att få socialdemokratin att hamna utanför Sveriges Riksdag, Pär Nuder skulle antagligen betraktas som höger även inom moderaterna, Anders Borg blir väl närmast liberal i jämförelse.
[column width=”49%” padding=”2%”]
AB: ”Allt fler distrikt vill nu se honom som Sahlins efter-
trädare, erfar Aftonbladet. – Stödet är så stort att om han säger ja så blir det han, säger en källa. I nästa vecka ska kravprofilen på Socialdemokraternas nästa partiledare vara inlämnad till valberedningen. Men redan nu är namndiskussionerna i full gång.”

För Vänsterpartiet vore det förstås ett välbehövligt lyft, många vänstersossar skulle givetvis kasta in handduken och istället rösta på (V), problemet är väl möjligen att det redan finns alldeles för många socialdemokrater inom partiet. Aftonbladet hävdar att ett flertal LO-förbund jobbar på att lansera Nuder, och det var väl senast igår som Göran Persson pratade på något möte om efterträdaren till Sahlin.

Egentligen så borde man avstå från att läsa tidningarna, framförallt deras politiska nyheter och spekulationer. Å andra sidan så förstår jag att en löpsedel med detta påstående säkerligen lockar tiotusentals extra lösnummerköpare, något som ökar min skepsis. Pär Nuder som socialdemokraternas partiordförande och Mona Sahlin som Mellanösternsändebud?

[/column]
[column width=”49%” padding=”0”]Per Nuder

it , , , , , , , ab1 dn1 ex svd1
[/column]


29 svar till “Pär Nuder?”

 1. Problemet är ju bara att det är mittenväljarna som avgör valet; om (s) lyckas ta 5 % väljare högerut och tappar 5 % ut mot vänster, så vinner de valet. Och det som idag ger moderaterna trovärdighet är personer som Reinfeldt och Borg; kyliga teknokrater med stark förankring i ekonomiska frågor. Jag tror att (s) måste tillbaka i rollen som det progressiva partiet, som baserat på modern ekonomisk vetenskap kan få fart på tillväxten. Alliansen sitter lite granna fast i mantrat mer jobbskatteavdrag, tokprivatiseringar och tvingas dessutom köpa borgerliga marginalväljare åt de minsta partierna i alliansen. Det finns ganska många borgerliga väljare som börjar se att detta inte är hela sanningen. Det finns bara inget alternativ att rösta på.
  Hur skulle det tex se ut om (s) föreslog slopad värnskatt och rejält sänkt statskatt, i utbyte mot återinförd fastighetsskatt ? Ett progressivt skatteförslag som skulle applåderas av alla nationalekonomer och vinna många borgerliga väljare åt (s), men som är omöjligt för Reinfeldt att lägga.

  • Det finns väl två sätt att få fler röster för S, ett är att försöka vinna de lättrörliga mittenväljarna genom en snajsig reklamkampanj . Ett annat sätt vore att försöka få de ungefär en miljon som inte röstade i förra valet att rösta i nästa, jag tror personligen att de skulle vara mer intresserade av visioner om demokratisk socialism än av försiktigt skruvande på alliansens skattenivåer men vad vet jag.

 2. Tycker att S skulle intressera sig för de som vägrar rösta och de som röstar blankt istället för mittenväljarna. Det är 16 procent som inte anser det motiverat att rösta. Om man funderar på vilka människor som inte har något parti som företräder dem och deras åsikter så inser man vad som kanske kan locka dessa 16 procent till valurnorna och få dem att ta ställning. Klassisk sossepolitik tror jag vore ett bete många av dem skulle hugga på.

 3. Nuder är väl knappast det karismatiska vallokomotiv som skulle behövas. Och visst är han åt höger, men är han mera höger än Sahlin ?

  Det är möjligt att Nuder, Österberg eller någon kan nödtoftigt stoppa sossarnas nuvarande ras, men ingen av dem kan åter få upp partiet på den ”normala” 45%-nivån. Jag önskar ju att SAPs nya ledare skulle vara en ”duktig doldis” (Hillevi Larsson?) som de borgerliga inte hade straffspark på redan från början ! Men jag tror att partiet saknar det politiska modet att välja en sådan.

  Men grundproblemet ligger på ett mycket djupare plan. Socialdemokraterna äro vilsna och har så varit i många år ! Det som förr kallades kanslihushögern och deras marknadsinriktade synsätt tog mer och mer över i den praktiska s-politiken men man behöll ändå den traditionella socialdemokratiska retoriken. Detta har på senare tid lett till att s-toppar som Östros m fl har (med rätta !) kritiserat den borgerliga politiken men i tysthet och i smyg har man själv ändå accepterat stora delar av den… Och i vissa frågor är det ju sossarna själva som påbörjat raserandet av gamla socialistiska värderingar … Vilket börjar sakta med säkert gå upp även för väljarna i stort. Och eftersom klassperspektivet i stort sett har försvunnit från svensk politik så tycker nu även de tidigare slentrianmässigt röstande att de lika gärna kan rösta på högern … Ty Reinfeldt ser ju så trevlig ut (???) och Borg är väl frän med sin ”moderna” hästsvans … Inte alls som de gammeldags bolagspatronerna … Och vi har hittills klarat oss bra i den ekonomiska ktrisen, jämfört med andra länder, så de är nog duktiga, de där moderaterna.

  Vi ska också vara medvetna om att raset för sossarna hade kunnat komma långt tidigare, men förut fanns inget trovärdigt borgerligt regeringsalternativ, man kunde räkna med att åtminstone Centern skulle sätta stopp för de värsta högertokerierna. Men det var före Maud Olofssons tid …

  Vi får väl se hur det blir framöver. Inför hotet om utplåning har nu alliansens småpartier börjat mopsa upp sig mot jobbskatteavdragen. Och en ökad insikt om avregleringarnas nackdelar växer också fram.

  Till sist är det hela samhällsklimatet som behöver ändras, alldeles oavsett socialdemokratisk ledare. Jinge har i annan bloggpost klagat över bristande politiskt intresse hos allmänheten, och visst är det så. Men även förr fanns alltför många som påstod sig vara ”ointresserade” av politik, men på 60- & 70-talen var ändå själva samhällsnormen vänster och nu är den höger … Det måste vi alla ändra på ! I partier, i samhälls- och föreningsliv, på detn personliga planet, ja, på alla sätt ! Upp till kamp, kamrater !

 4. Är han inte lite snygg? Söta läppar och himmelhavsblå blick?

  Finns de någon som är gay här, som kan komma med en mer korrekt utlåtande: -)

 5. Ja, nog får Reinfeldt röster för att han ”ser trevlig ut”. Men det är inte bara det, han har s t i l, i motsats till Göran Persson, Per Nuder och Mona Sahlin. Och han har det därför att han tror på sin högerpolitik, är hederlig helt enkelt, till skillnad från de förstnämnda som inte tror på sin (vänster i munnen och höger i hjärtat). Därför finns det folk som röstar på Reinfeldt fast de förlorar på hans politik.
  Finns det då inte vänsterfolk som har stil? Absolut, Lena Sommerstad är ett bra exempel, en seriös och mycket kunnig politiker. Men en uppriktig vänsterpolitik får inga röster från den stora, välbärgade medelklassen? Det är en förutfattad mening som grundar sig på den nyliberala fördomen att alla människor är urbota egoister punkt slut.

  • Men det finns ett problem med det som du säger. Vi behöver bara se till USA där höger politiken har mer eller mindre raderat ut hela medelklassen. Så om medelklassen röstar höger så röstar de på att ta bort sig själva och det vore väldigt självdestruktivt.

   Nyliberalism är inget annat en neofeodalism som skapar ett 2 kast system med herrefolk och tjänare. Som medel klassen går med på detta så måste de ha blivit lurade att de kommer att bli herrefolk.

   • Om vänstern (S och V) återgår till att föra en blandekonomi som gör skäl för sitt namn (vitala samhällsorgan som skolor, sjukvård, tåg, tele, energi, post i statlig regi och privat företagsamhet får blomma i övrigt) får den tillbaka en del röster som nu gått till Soffliggarpartiet och Sverigedemokraterna, och även Alliansen. Högavlönade och borgare har också olägenheter av den nuvarande cirkusen.
    Medelklassen (och alla andra för övrigt) är inte lurad att tro att den är eller ska bli herrefolk, den tvingas till att tro det, fångad som den är i 4:e statsmaktens (reklamens) järngrepp.

   • Läs och LÄR vad Gripen skriver här:

    Få har fattat detta. Läs Naomi Klein, så trillar den så omtalade polletten möjligen ner? Nyliberalismen, med sin framlidne heliga Messias Milton Friedman i spetsen är inget annat än en ulv i statistikern fårakläder. Den stora Nobelpristagaren i Ekonomis mottot var och är: Allt till marknaden! Detta innebär bara att vi kapar ett led i klassamhället, nämligen Medelklassen. Inte för att jag kommer att fälla några tårar över packet – de har sig själva att skylla. Medelklassen, som jag hatat enda sedan punktiden (78-79) men i vart fall…

    Ursäkta styrkan i uttryck … Är lite berusad av det obligatoriska smaka-på-laga-kycklings-vinet-innan-middagen….

 6. HELA svensk vänsters öde hänger ju samman med socialdemokratins: gör de bort sig igen vid sin ”ommöblering” nu med fel namn & fel politik så får vi leva i borgarmörker i decennier. Man vågar nästan inte tänka denna tanke, allianshögern dominerande lika självklart som när (s) styrde & ställde under folkhemstiden…

  • Vad annat var att vänta, när sossarna anammande Nobelpristagaren i Ekonomi Milton Friedman ide´om allt till marknaden.

 7. Men herre gud, karln har ju rätt anor och är född in i den socialdemokratiska adeln så då måste han ju vara rätt arvtagare till tronen i det socialdemokratiska arvfurstendömet.

 8. Jag deltog i Demoskops undersökning och det fanns bara fyra alternativ: Österberg, Palm, Nuder och Damberg. Jag ville inte välja någon av dem så jag klickade inte, hade hellre sett Lena Sommestad eller Charlie Hansson som bägge till skillnad från övriga fyra åtminstone kör med öppna kort och har idéer för vart de vill föra sossarna. Dessutom är de kompetenta och klarar dessa två sig på egen hand utanför politiken utan SSU-ryggdunkare.

  Det irriterar mig att media blåser upp det hela som att Palm eller Nuder är folkets val när det i själva verket är Demoskops val och man kan fråga sig vem som betalade Demoskop för att utforma undersökningen just så, det skulle jag vilja veta!

  • En kampanj för Lena Sommestad har börjat på nätet. Många ungdomar, däribland Robyn engagerar sig i den, det är bra.

 9. Med Nuder kommer SD att göra ett kanonval nästa gång – man tar sig för pannan.
  Om fakföreningarna sedan röstar för Nuder så undrar man ju hur mycket NS betalat till fackens ledare?