Pentagon firar 25 års bombningar av Irak.


För ett år sedan kunde Pentagon fira 25 års bombningar av Irak. Jag återger nu detta blogginlägg, kanske mest för att det har en annan ton än den vanliga i denna vanligen (grav)allvarliga blogg.
Undantag (?): Obamas nyårslöfte

Ibland vet man inte vad man ska tro. Allt eftersom jag översatte en artikel dök begreppet ”svart ironi” upp. Hur pass sannolik/osannolik är den? Hur pass billig eller relevant kan man tro att rapporten är.

Artikeln. http://www.theonion.com/article/pentagon-holds-gala-celebrate-25-years-bombing-ira-52213
WASHINGTON. Nyligen högtidlighölls 25-årsminnet av USA:s bombangrepp på Irak med deltagande av fyra presidenter, många civila ledare och militära strateger som hjälpte dem då Pentagon ordnade en fin middag 17/1 på ett fint hotell i Washington. Hundratals aktiva och pensionerade officerare, högt uppsatta medlemmar av de senaste fyra presidenternas förvaltningar, och cheferna från stora försvarsindustrier hade samlats i den stora balsalen på Washingtons Fairmont Hotel för att äta, mingla och fira att ett kvarts sekel gått sedan USA började släppa tusentals ton bomber över Mellanöstern alltsedan 17 januari 1991 då Gulfkriget inleddes till dagens bombardemang av misstänkta ISIS mål.
”Jag kommer aldrig att glömma den morgonen för 25 år sedan när vårt första Stealth bombplan flög in och släppte bomber över Irak”, sa kvällens huvudtalare, Dick Cheney, som tjänstgjorde som försvarsminister under Gulfkriget, vice president under Irakkriget, och under de mellanliggande åren var VD för det stora oljeutvinningsbolaget Halliburton. ”Och sedan började vi låta dem smaka på våra Tomahawk-kryssningsmissiler, också. Om någon då hade sagt mig att vi fortfarande skulle bomba samma mål idag, skulle jag inte ha trott det. ”
Irak-möte 141126
”Men hundratusentals bomber senare, här är vi!”
sade USA:s förre vicepresident Cheney till dånande applåder. ”Och det är allt tack vare engagemang och beslutsamhet av folket i det här rummet.”
Ledande i galans imponerande gästlista var presidenter George HW Bush, Bill Clinton, George W. Bush, och Barack Obama, som enligt rapporter tillbringade mycket av kvällen med att berätta historier -några gamla, några nya om sina respektive erfarenheter av att förstöra Fallujah, Mosul, Anbar-provinsen, Sunni-triangeln, och otaliga andra platser. Dessa ledare delade honnörsbordet med en delegation från den neokonservativa tankesmedjan Project for the New American Century (PNAC) och medlemmar av den saudiska kungafamiljen, som Cheney prisade som ”pålitliga allierade genom hela tiden.”
Närvarande var också Irakkriget arkitekter som Condoleezza Rice, Paul Wolfowitz, Doug Feith, och Richard Perle, som berättade för reportrar att de kände sig överväldigade av nostalgi under hela evenemanget, eftersom de återsåg gamla vänner och delade skratt med den misskrediterade underrättelsetjänsten som låg till grund för den militära insatsen. Enligt uppgift fick journalisterna Judith Miller och Bill Keller, ett hedersomnämnande för sitt arbete om upptakten till invasionen 2003 för The New York Times, dra en av de största stående ovationerna.
Representanter från Lockheed Martin, Boeing, Northrup Grumman och andra vapen tillverkare hedrades också, och tackade genom att donera en isskulptur av en Patriot missil från Operation Desert Storm, en klusterbomb som är förbjuden av de flesta länder, och en modern MQ-9 Reaper UAV beväpnade med Hellfire missiler och tung ammunition.
Detta är en verkligt magnifik kväll Jag önskar bara att general Norman Schwarzkopf var här” sade pensionerade general Raymond Odierno under en av kvällens ceremonier som hyllade alla befälhavare av amerikanska styrkor i Irak under åren. ”För tjugofem år sedan, var jag bara en major i 30-årsåldern och jag såg verkligen upp till honom. Jag trodde aldrig att jag skulle få en chans att göra vad han gjorde, men ett par decennier senare var det min tur att gå i hans fotspår. ”
”Det är särskilt viktigt att vi hedrar vårt arv i Irak så att dagens trupper till fullo kan uppskatta den rika historien av våra militära insatser där”, fortsatte Odierno, ”eftersom de flesta av dem inte var födda när vi började bomba Irak.”
Enligt deltagare innehöll galan en utstuderad multimedial presentation med titeln ”En generation av engagemang” (avkortat av mig). Presentationen innehöll dock ett videoavsnitt där dåvarande utrikesministern Colin Powell försäkrade FN:s generalförsamling att Saddam Hussein hade massförstörelsevapen. Det sista segmentet i presentationen ”Drones: The Game-changers,” visade bilder tagna förra veckan av en man i ett litet rum i Nevada som bombade Irak med hjälp av joysticks och realtidsvideoinformation.
”Visst, vi har gått igenom några hårda tider, särskilt de mörka dagarna under 2012 och 2013 när vi nästan hade slutat att bomba Irak” sade förre försvarsministern Donald Rumsfeld och utbringade en skål i champagne. ”Men vi satte igång igen, som vi alltid gör, och vi har sett tusentals nya flygattacker därefter. Vi har hållit fast vid våra rötter och traditionen att bomba Irak. Skål för 25 år till!”
Irak - Pentagon 25 år.
i Andra om: , ,, , Syrien, , , , , , , , ,

Sverige & USA går i krig i Irak SvD 20/3 Aftonbladet US News DN 11/1Newsweek Telegraph Daliy Mail Deutsche Welle Yle Iraqinews Wikipedia. Ny USA-ledd intervention i Irak Regeringens hemsida Clarkes CNN-intervju Newsweek 12/1 Globalresearch 19/2 om ”kriget mot IS” DN 26/2 Joe Bidens medgivande New Eastern Outlook Sveriges radio 20/11 Reuters 7/11 ABC 21/11 Globalresearch 30/9 Daniel Ellsberg SvD 6/10 DN 11/9 Pål Steigans blogg M ChossudovskyTehran Times DN Debatt 27/8Daniel PipesIndependent 24/8Ron Pauls artikelRune Lanestrands blogg
DN 8/8 DN 13/8 Tampa Bay News 12/8 Svensson-bloggen 26/7 New York Times 27/6 2013 New York Times 27/6 DN 26/6 SvD 26/6 John Kerry i Kairo Russia Today om ISIS DN 24/6 Globalresearch 18/6 2014 Globalresearch 11/6 DN 12/6 Iraksolidaritet Mike Powers, Iraksolidaritet DN 14/4 Seymour Hersh


10 svar till “Pentagon firar 25 års bombningar av Irak.”

 1. Håller med dig.
  Svårt att veta om artikeln återspeglar verkligheten, delar darav, satir eller en blandning.

  Lika lite, och vid sidan om, vill jag tro pa nedanstående ”news” fran en källa i Donbass området: Ett dödligt virus sägs ha sluppit ut från ett US laboratorium i centralukraina och resulterat i 20 döda ukrainska soldater + 200 ytterligare (soldater?) smittade och nu intagna pa militär- och civilsjukhus. (Såvitt jag förstod, hotas även dessa av döden.)

  Hur var det nu igen med Ebola och dess spridning?

  https://dninews.com/article/deadly-virus-leaked-us-laboratory-donbass-dpr-army-and-intelligence

 2. Nattsvart ironi. Men i verklighetens värld talar och agerar dessa ”politiker” och ”militärer” på nästan samma sätt. Den ström av förtvivlade flyktingar som nu försöker ta sig in i Europa har ju drivits därhän av USA:s angreppskrig på deras hemländer. (Syrien genom ombud – USA:s vasallstater.) http://www.nytimes.com/2016/01/24/world/middleeast/us-relies-heavily-on-saudi-money-to-support-syrian-rebels.html?_r=0 Inga nyhetstexter, inga debattartiklar i svenska media redovisar detta. Nämns icke med ett ord. Så underkastade USA är vi. Ett bottenlöst mänskligt lidande som stormaktens imperiebyggande tvingar dessa människor genomgå. USA har snärjt in alla planetens länder i sitt nät. CIA penetrerar nationernas ledning, politiska organisationer, idéellt arbete. De arbetar intensivt med Ryssland. http://www.unz.com/tsaker/putins-biggest-failure/ Där de inte lyckas den vägen kommer de militära anfallen. Jag rekommenderar varmt boken ”Confessions of an economic hit man” John Perkins. Näst intill nödvändig läsning.
  Ulla Johansson

  • Jag kom på detta då jag började översätta artikeln. Skrev en rad om svart humor i början av inlägget. Tvekade att publicera men antog att de flesta skulle förstå att det handlade om satir.

   • Men att skriva att källan var en mycket känd satirtidning gjorde du inte. The Onion publicerar artiklar med hög klass och behärskar sitt område. I just denna artikel har dock ett fel smugit sig in. Kriget 1991 var inte USAs krig, det var FNs krig även om det leddes av USA.

    • Jag insåg att det måste vara en satir då jag höll på att översätta artikeln. Se början av blogginlägget. Det var Mike Powers som i mail i morse berättade om ”The Onion”. Det viktiga är väl påminnelsen om USA:s 25 år av krig och destabilisering i Mellanöstern och Västasien.

 3. Visst skulle detta kunna vara sant. Men någon sådant galamiddag ägde inte rum.
  The ONION är USA:s mest välkänd satirtidning. ALLT är uppdiktat, men man säger
  att man alltid utgå från sanning. Mycket högre kvalitet än Grönköpingsbladet i
  alla fall. Ett kvartssekel av USA:s krig är värt att uppmärksammas – och att påpeka
  vilka som är ansvariga för dessa brott behöver ständigt upprepas . Humor kan vara
  ett vapen i kampen om opinion.

 4. 330 miljoner amerikaner protesterar aldrig mot natos slakt.runt om i världen.

  de har nog inga känslor kvar efter att i årtionden fått rapporter om hur många dödas varje dag.