Paraply mot opinionsundersökningar?

Skulle opinionsundersökningar vara blöta så skulle nog alla i Sverige gå omkring med utfällt paraply idag. Jag undrar om det inte börjar bli dags med lagstiftning om dessa undersökningar, högst en i veckan och ingen skulle få publiceras med mindre än att den omfattade tiotusen personer som var statistiskt utvalda av SCB?

Att de är våta blir alltmer uppenbart, ett främlingsfientligt, för att inte säga klart rasistiskt, parti har enligt den senaste undersökningen så brett stöd att de hamnar i landets riksdag, i alla fall enligt United Minds och Aftonbladet. Det måste givetvis vara deras våta dröm. Att marschera från arbetslöshet och utanförskap rakt in i landets riksdag och där kunna stå i talarstolen och ljuga om muslimer och islam, skulle det hända skulle samtliga av dem göra high five!

Men nu ska man inte tro att saker och ting är så enkla att åstadkomma. Vi talar rätt ofta om soffliggarna, de som av olika anledningar stannar hemma på valdagen och struntar i att pallra sig till närmaste skola eller kommunhus, eller var vallokalen nu är belägen. De litar på att det inte behövs, men i år kommer allt att bli annorlunda. De allra flesta vill helst slippa ett rasistparti i riksdagen, kan man undvika det så motverkar det absolut latmasken 19 september.

Slutsatsen måste bli att rasisterna inte behöver öva på high five, något som de annars skulle tvingas göra. Man kan inte heller påstå att dessa grupper haft anledning att göra den sortens hälsning tidigare, för i så fall hade de väl tillhört det parti som dagligen ägnar sig åt att göra high five så länge statsministern heter Fredrik.

i , , , , , ab12 svd dn1 sds hd sds t

  24 comments for “Paraply mot opinionsundersökningar?

 1. Matte
  3 augusti, 2010 at 09:44

  Det vore bedrövligt om SD kom in, då får vi väl flytta till Island?

  • Lars
   3 augusti, 2010 at 10:19

   ?? Vad menar du? / Jinge

 2. Markus
  3 augusti, 2010 at 09:55

  Jag tror att det är lättare att svara SD på en fråga i en opinionsundersökning, när det kommer till kritan så får nog de flesta svårt att leva med sig själva om de röstar på ett fascistiskt parti. Dessutom ses ju SD som obildade bonndrängar, något som man inte heller vill förknippas med även om man aldrig sett en kvinna utan kläder om man inte glott på porr.

  Det är inte svårt att lista ut att SD:s sympatisörer på ett generellt plan tillhör dem som inte får ligga med tjejer. Allt heilande är väl något slags sublimering. Hade du inte varit hemma hos någon kriminell SD-aktivist som hade haft en byst av Adolf Hitler på nåt skåp i vardagsrummet Jinge?

  Ja tänk om de kommer in, då kommer Säpo att få anställa mer snutar.

  • 3 augusti, 2010 at 09:57

   I hallen, annars var det rätt.

   något som man inte heller vill förknippas med även om man aldrig sett en kvinna utan kläder om man inte glott på porr.

   Jag tror jag förstår vad du menar, men språkligt sett ligger väl meningen inte på någon topplista, om man säger så… :-)

  • En Svenne
   3 augusti, 2010 at 11:36

   Jag kanske borde tillägga: En icke nervös Svenne. Annars är det sant det där om SD och sex. Har du någon gång sett en SD-snubbe med tjej? Det är sällsynt faktiskt. :-)

 3. Mimmi
  3 augusti, 2010 at 10:05

  Bra och ovanlig vinkel på en sågning av rasistpartiet! :-)

 4. 3 augusti, 2010 at 10:23

  Bra att SD kommer in i riksdagen och att massmedias utfrysning av partiet inte fungerar. I en demokrati är det väljarna som bestämmer och röstar väljarna på SD så är det SD vi skall ha!

  • 3 augusti, 2010 at 10:35

   Ibland häpnar jag över dina åsikter Christer! Du har pratat varmt om SD tidigare men det verkar som om du aldrig reflekterat över vad fascismen är för något. Hur gör de med dem som är psykiska avvikare, med psykiskt sjuka, andra som är sjuka. Läs på lite historia så inser du att fascismen föraktar oliktänkande, svaga, halta och lytta. Man ska vara mellan tjugo och trettio och våra smånassar vill att vi ska vara rågblonda, och framförallt föraktar de svaghet.

   Det verkar som om du inte har läst på.

   • Gripen
    3 augusti, 2010 at 19:22

    Nu är det inte så att SD är fascistiska, de är nationalistiska, rasistiska höger populistisk sörja men i deras parti program har jag inte set någon fascism. Om vi talar om klassisk fascism som i Italien och Spanien i det tidiga 1900 talet.

    De är närmare Nazi ideologin, som i sitt senare stadie tog fascistiska drag, men som started ut som höger populistisk nationalistisk sörja.

    Med det sagt hoppas jag att SD inte kommer in och att svenskarna vaknar upp och ser vad för skit de är.

 5. Ulf
  3 augusti, 2010 at 10:32

  Presentera url till ditt påstående! / Jinge

 6. 3 augusti, 2010 at 10:33

  Läs Martin Ezpeletas artikel i Aftonbladet idag!

  Martin/AB: ”Och finns det något som sårar Sverigedemokraterna så är det att bli kallade för rasister eller främlingsfientliga.

  I samband med min krönika uppstod en debattråd på Flashback, ett forum där högerextremisterna gillar att hänga och beklaga sig över mångkulturen.

  Efter många inlägg där man varvade ”äcklig spagge”, med ”vidrig kroknäsa”, ”låt oss leva rasrent” och inte ”med en massa äckliga rashybrider” konstaterade en av debattörerna ”att tro att svenskar är främlingsfientliga är en fördom”. Och fick såklart medhåll.

  Det kan tyckas schizofrent. Men så är Sverigedemokraternas backstage, så är ”nationalismen” när inga kameror och mikrofoner finns i närheten och kardborrebanden lossnat.”

  Samma sak ser man som bloggare. Jag har själv blivit hotad åtskilliga gånger av Sverigedemokrater, dessutom har jag ett par sverigedemokratiska stalkers som gör vad de kan för att göra livet surt för mig. Det är rent ut sagt vidrigt, har man en politisk åsikt som inte gillas av dessa så förstår man vad som skulle hända om de hade majoritet i landets lagstiftande församling. Då skulle jag släpas ut på gården och skjutas, den som nekar till det ljuger.

  • Icke-fascist
   3 augusti, 2010 at 12:43

   Saklighet? Har Kjersgaards anhang majoritet i Danmark? En lögn till och spamfiltret / Jinge

 7. 3 augusti, 2010 at 10:57

  Det är inte antalet tillfrågade som är avgörande utan att urvalet görs rätt (hitta rätt kombination av ålder, kön, sysselsättning, bostadsort, inkomst etc.), och då räcker det med omkring tusen personer förutsatt att bortfallet av folk som inte svarar inte är alltför stort. Det är också därför som tidningarnas nätenkäter inte har så stort värde, man vet ju inte sammansättning på den grupp som svarar (annat än att de har dator och rätt många är blåsta i roten),

 8. 3 augusti, 2010 at 10:58

  Kan borde man instifta ”lagstiftning om dessa undersökningar, högst en i veckan och ingen skulle få publiceras med mindre än att den omfattade tiotusen personer som var statistiskt utvalda av SCB.” Låter som en bra idé tycker jag.

  Dessa ständiga, ständigt inkorrekta opinionsundersäkningar förvirrar folk och gör Sveriges framtid till någon sorts underhållningsbranch.

  Tack

  /Theo

 9. 3 augusti, 2010 at 11:52

  Du måste alltid tänka på netiketten när du skriver en kommentar här.

  På samma sätt som en insändare i en papperstidning så läses ditt debattinlägg innan det släpps fram.

  Följande kommentarsregler gäller här:

  1. Anonyma kommentarer accepteras ej. Det innebär oxo att falska e-postadresser avvisas.
  2. Osakliga personangrepp eller provokativa kommentarer är inte tillåtna.
  3. Rasistiska, sexistiska, homofoba eller andra stötande kommentarer raderas.
  4. Länkar till sådana sidor, samt till fascistiska, nazistiska eller fanatiskt religiösa d:o raderas.
  5. Länka enbart till etablerade mediesiter i löpande text.
  5b. Länkar till ex. Youtube ska innehålla handling och vem som agerar.
  6. Okontrollerbara och overifierbara faktauppgifter accepteras inte.
  7. Off-topickommentarer raderas liksom one-liners som inte tillför något.
  8. Personliga hälsningar och liknande meningslösheter raderas.
  9. Kommentarsfältet är till för kommentarer, inte för privata meddelanden till Jinge.

  Det är uppenbarligen angeläget att påpeka att kommentarerna står för den som kommenterar, inte för bloggägarens åsikter. På samma sätt som en tidningsägare knappast står för insändarskribenternas åsikter så tar jag inte ansvar för dem som kommenterar. Men upptäcker DU någon olämplig kommentar så maila mig och tipsa. Vissa dagar kan det komma över 100 kommentarer och då är det lätt att missa. Det är inte meningen att företag ska använda kommentarsfunktionen för reklamändamål.

  Använder man fake-maliadress eller saboterar på annat sätt så lägger jag ut IP-nummer, Internetleverantör, påstådd mailadress etc på nätet.

  / Jinge

 10. Bosse B
  3 augusti, 2010 at 12:31

  Ett parti som får 6,5 % i en opinionsundersöking (beställd av just bladet) med mindre än två månader innan valet har ALDRIG bommat en 4 % spärr…… Det skrämer åtminstone mig :(!

 11. Sofa Norlén
  3 augusti, 2010 at 15:51

  Jag tror att man måste hålla sig nykter i diskussionen här. Dom människor som sitter på olika forum och spyr över alla invandrare bör nog inte anklagas för att vara Sverigedemokrater. Utan snarare ”riktiga nynazister” och till viss del nationaldemokrater. Jag känner många som ska rösta på Sverigedemokrater och dom är inte nyrakade med kängor utan dom är som folk är annars med hus,jobb,barn och så vidare..

  • 3 augusti, 2010 at 16:06

   Du ska inte försöka blanda bort korten här! Jag vet en hel del om vilka det är som sitter på olika forum och spyr galla. Du ska vara klar över att jag har fått radera ett antal inlägg från SD-sympatisörer/medlemmar här, bara idag 7-8 stycken. Det är ”muslimerna” det är fel på enligt dessa. Du kan ju läsa partiledarens debattartikel i Aftonbladet får du se.

   F.ö. så är skillnaden mellan ”nynazister” och ”Sverigedemokrater” marginell. Det är en av dem som kommenterar här som nämner att jag varit hemma hos en SD-medlem med Hitlerbyst i hallen. Tvivlar du på att jag som bloggare har erfarenhet av SD-medlemmar och SD-sympatisörer?

   Jodå, jag har ett par sådana som är stalkers och jag har polisanmält ett par för olaga hot.

   Jiddra inte med mig är du snäll!

   • Martin Forsman
    3 augusti, 2010 at 16:32

    Det finns EN viktig skillnad mellan SD-sympatisörer och ’riktiga nazister’. De sistnämda är öppna med sina åsikter och skäms inte vilket är deras fulla rätt i ett öppet demokratiskt samhälle och faktiskt på ett sätt gör att jag kan respektera dem mer än SD:s väljare. SD-sympatisörer däremot kan närmast sägas vara ’garderobsnazister’ som egentligen inget hellre vill än att säga vad de verkligen tycker, men samtidigt till skillnad mot nazisterna är så opportunistiska eller fega att de inte vågar.

    Att rösta på SD utan att ha rasistiska/nazistiska åsikter är helt enkelt inte möjligt, och därför vore det önskvärt om deras väljare kom ut ur ’rasistgarderoben’ så man kunde diskutera med dem.

 12. Andreas
  3 augusti, 2010 at 17:03

  Island om några är bra mycket mer patriotiska och nationalistiska än vad svenskar och SD är så det är nog tyvärr ingen lösning.

 13. 3 augusti, 2010 at 18:37

  Mycket bra skrivet Jinge! Håller med dig helt och hållet.
  Inte behövs det ett parti som tillfälligt hängt in den bruna uniformen i garderoben eller ställt ned de välpolerade stövlarna i källaren. Bara för att SD har bytt kostym innebär inte att deras vidriga ideologi har försvunnit.
  Bara tillfälligt dolts för att verka rumsrena. Ett parti som SD blir aldrig rumsrena.

 14. 3 augusti, 2010 at 22:10

  Ett bra inlägg!
  Blev mörkrädd när jag såg SD opinonssiffror!

  Blir också ledsen av all främlingsfientlighet och rasism jag stöter på.
  Får tankarna till Judendomen och Hitler.

 15. Bo
  3 augusti, 2010 at 23:56

  Jag tycker att samtliga partier skall sluta bry sig så mycket om
  andra partier och istället berätta vad de själva vill och står för.
  Det är nästan så man tycker att årets val kan bli det sämsta någonsin
  när det gäller att förklara sin egen politik i respektive parti.
  Alla pratar om nån annan.

Comments are closed.