Omar Suleiman, president i Egypten?


Igår skrev journalisten Kalle Bergbom en intressant artikel i Dagens Nyheter som handlade om den nyligen utvalde andremannen i den egyptiske politiken, diktatorn Hosni Mubaraks vikarie – Omar Suleiman. Det är en artikel som visar på dennes meriter och hans täta kontakter med CIA och det amerikanska utrikesdepartementet, en sak som också sagts är att han har en ”het linje” ständigt öppen till den israeliska regeringen.

En bidragande orsak till att allt fler nu vet en hel del om Suleimans handel och vandel är de dokument som Wikileaks har tillgängliggjort, något som givetvis skadar ledningens anseende både i omvärlden och hos den egna befolkningen. I Egypten talas det allmänt om att en stor del av dem som tas om hand av den interna underrättelsetjänsten försvinner för alltid, och man tvivlar på att dessa sitter inlåsta i fängelser. Somliga anser att det faktum att hajar blivit begivna på människokött har ett samband med Omar Suleimans chefskap för säkerhetstjänsten, men det är förstås omöjligt att få bekräftat, det kan vara ett illvilligt rykte.

DN: ”Givet kontexten dröjde det inte länge innan kritikerna höjde sina röster när Omar Suleiman utnämndes till Egyptens vice president av Hosni Mubarak den 29 januari. Maktförskjutningen till presidentens närmaste man, och Washingtons allierade, sågs av många egyptier endast som en förlängning av regimens långa arm. Och inte som ett steg framåt för demonstranternas krav på demokratisering. Det har snart visat sig att Suleiman står regimen trogen. Han vill inte lyfta det 30 år gamla undantagstillståndet som har använts för att förtrycka och fängsla oppositionsledare, han anser inte att Mubarak bör avgå innan mandatperiodens slut i september. Och han tycker inte att landet är redo för demokrati.

Detta har skapat problem för Vita huset och president Obamas vilja att positionera sig långt ifrån sin föregångare George W Bush på den politiska kartan. De gångna veckorna har Washington satt politisk stabilitet i Egypten före förändring. Sent kommenterade president Obama situationen, och när han väl gjorde det var det i försiktiga ordalag. USA har agerat på impuls snarare än efter förnuft, och velat köpa tid, menar Nadim Shehadi, Mellanösternexpert på tankesmedjan Chatham house i London.”

Nu går det dessutom rykten som gör gällande att Mubarak söker en sjukhusplats i Tyskland, och att flera olika sjukhus har tillfrågats. Han har givetvis råd med exklusiv privat sjukvård efter att ha tillskansat sig femhundra miljarder, pengar som rätteligen tillhör de egyptiska skattebetalarna. Sammantaget kan man konstatera att Mubarak faktiskt verkar vara på väg ut, och att i den överenskommelsen så ingår det att Suleiman ska utses till hans efterträdare som president. Det har inte gått att få något svar på frågan om Suleiman också tänker ställa upp i ett kommande presidentval, men det är förstås mer än troligt.

I förlängningen betyder utvecklingen att ingenting förändrats mer än att presidenten byts, och det mot en man som om möjligt har ännu sämre rykte än Hosni Mubarak. Många av denna sidas läsare tycks vara av den uppfattningen att inget kan stoppa den egyptiska revolutionen, men till skillnad från dessa optimister så anser jag att man redan har gjort just det, – stoppat den.

Dessutom förekommer det en hel del desinformation, på de arabiska satellit-kanalerna talas det om att miljoner samlats på ”Befrielsetorget”, men var och en som har sett gigantiska demonstrationer ser att det på sin höjd har varit några tiotusen, högst hundratusen personer. Suleiman har också uttryckligen sagt att Egyptiska lagar gäller och att demonstrationerna inte kan fortgå, jag är orolig för att vi inom några dygn vet exakt vad han menar med detta, men antagligen blir det inte förrän Mubarak har kunnat flyga till ett sjukhus utomlands.

it , , , , , , dn1234 5svd123 ex123 ab1234 svt1 gp1


26 svar till “Omar Suleiman, president i Egypten?”

 1. Vilken muntergök du är! Världspriset i tråkmånseri, är det vad du är ute efter idag?

  • Vitsen med att ha en blogg är att skriva vad man tror, att jama med alla som tror annorlunda ligger inte för mig.

   • Visst men du måste ha lite tilltro till egyptierna. Jag tycker att du underskattar det egyptiska folkets intelligens.

    • Jag tycker att du underskattar det egyptiska folkets intelligens.

     Jag ber dem gärna om ursäkt i efterhand, men jag tror inte att det blir aktuellt, om man säger så…

     • Bara för USA och Israel ser ner på araber och underskattar dem behöver inte vi göra det allihop. USA och Israel tror att de kan blåsa egyptierna på deras revolution. Vet du vad jag tror? Jag tror att det är USA och Israel och till och med EU som kommer att bli blåsta. Araberna kommer aldrig att glömma denna ynkedom och denna sketna darrande inför demokrati i arabvärlden.

      Ni har hållit oss tillbaka sedan ni gav bort Palestina till sionisterna. Det kanske inte funkar längre? Kan ni tänka er det?

      • Bara för USA och Israel ser ner på araber och underskattar dem behöver inte vi göra det allihop.

       Det gör ”vi” inte heller.

       Ni har hållit oss tillbaka sedan ni gav bort Palestina till sionisterna. Det kanske inte funkar längre? Kan ni tänka er det?

       Ni ?? :-) :-)

       Rawia, ta ett par djupa andetag, möjligen behöver du ta en liten promenad så att du får i dig lite syre… :-) :-)

       • Jag har varit ute och gått men jag tycker verkligen att du behöver läsa vad du har skrivit. Igen! Du behöver inte avfärda egyptierna så där lättvindigt. Du skulle inte göra det om det hade handlat om Venezuella eller Filippinerna.

        Och ja, NI. Varenda västerländsk stat är inblandad! Och VI betalar för er månghundra åriga rasism not judarna!

 2. Det är mycket som talar för att Suleiman inte blir så långlivad på posten som president, han kommer kanske inte ens dit. Det är möjligt att det blir en huggsexa för att fylla upp tomrummet efter Mubarak och forna vänner kommer då slåss om makten och göra allt för att tillintetgöra konkurrenterna.
  Ett annat skäl är att Suleiman är gammal och kan ramla av pinn rätt snart, inte ett ovanligt händelseförlopp för en gamling om anspänningen och pressen är stor.
  Ett tredje skäl är att Suleiman har förmodligen många fiender i statsapparaten som kan tänka sig skicka honom hädan, en chaufför, livakt eller någon oförrättad som kan stå till tjänst.
  Som fjärde skäl kan t.ex, fortsatta demonstrationer tvinga regimen till att avgå, ekonomin faller som en sten.
  Ett femte är att turisterna återvänder inte så länge regimen sitter kvar.

  Som jag tidigare har skrivit, det är inte över än och vi lär nog inte veta hur det har gått förrän om tidigast ett halvår.
  Men en sak ska vi inte förvänta oss, att en diktatur blir en europeisk demokrati över en natt. För oss har det tagit hundratals år att komma hit vi är och vi har väl knappast en fullödig demokrati, eller anser ni det. Dessutom har det varit många gropar på steniga vägen mot demokrati. Spanien, Portugal, Italien, Tyskland och Grekland har väl knappast haft den rakaste vägen till dagens demokrati.

 3. Man försöker vinna tid … för att ”tråka ut” demonstranterna.
  Och för att även tråka ut västvärldens media så att inte de egyptiska nyheterna hamnar på första sidorna längre.
  Man försöker verkligen blåsa egyptierna på deras revolution som Rawia skriver.
  Det börjar redan på den här bloggen… att det på sin höjd har varit några tiotusen, högst hundratusen personer
  Men tyvärr Jinge. Du har fel. Det har varit miljoner. Och det är fortfarande miljoner. O ännu fler miljoner ska ut imorgon o i övermorgon. Och förutom i Kairo har det varit demonstrationer i många fler egyptiska storstäder och även i de mindre städer och provinser. Nånting som inte tagit plats i media här.
  Senaste ”roliga” den egyptiska sjuka regimen kommit på är nyheten om att hundratals talibaner flytt ur ett fängelse. Man vet inte om man ska skratt eller gråta. Men när detta påstående kommit ut så planderas det säkert från regimens sida nån form av bakhåll.. Vi får se vad som händer de närmaste dagarna…

  Däremot att Habib Eladli nu ska ställas till svars för bombningen av kyrkan under nyår pratar man inte så mycket om (nu försöker ju regimen bara skylla på honom och ”offra honom” för att rädda regimens ansikte medan alla vet att sådan politisk taktik kommer från de som har högre positioner än Habib El-adli)

  Man har även inte uppmärksammat att nu när polisen har varit borta från gatorna de senaste veckorna så har inte ett fönster krossats i en enda krsiten/koptisk kyrka. Nånting som brukade ske dagligen förut. Nånting som regimen med största sannolikhet låg bakomhela tiden för att hela tiden skylla på extrema muslimer och ha det som hållhake på dem och skapa en rädsla hos folket så att regimen ”sitter säkert”… för annars kommer stora stygga vargen….

 4. Jag anser att egyptierna kan välja en president utanför det militära etablissemanget
  Varför ska egyptierna tvingas ha en officer bödel älskar att tortera människor till döds , Han själv har delatiget i mördandet med egna händer
  Han är också en internationell bödel och har många liv i sitt samvete . Han demoniserar sitt eget folk för att de är oliktänkande

  Sulieman är en nationalist och hans enda intresse är att skydda sin herre Mubarak och hans familj , Hans lojalitets för Mubarak är så hårt som en sten
  Israelerna betraktar honom som den första israelisk man in Egypten , Sulieman försvarade Israels attack mot Gaza och har aldrig fällt en tår över de hundratals palestinier som har dött

  Vi vet ännu inte så mycket om hans förflutna eftersom allt är en sekretessbelagd , det som kommet ut är en bråkdel av denna bödel
  De flesta vet vilka idéer och inriktning han har , Han är mycket farligare än Mubarak och han vill utplåna de muslimska brödraskapet , oppositionen Samt vill skydda Israels intresse

 5. Elitens miljarder kommer väl knappast från egyptiska skattebetalare utan (min gissning) snarare från mutor som avtvingas företag och från pengar som USA vräkt in (dock inte från USA:s skattebetalare utan snarare via USA:s regering från Kina, Japan och andra som finansierar USA).

  Angående pessimism eller optimism: om du inte har tittat på Per Björklunds blogg från Kairo så gör det: http://kairotillvarlden.blogspot.com/ Det sämsta för revolutionen är om den stannar upp och ger motståndaren tid att få fotfäste igen, men det tycks som om nya grupper hela tiden kommer med och att organiseringen underifrån utvecklas raskt. Skulle man inte kunna tro att flertalet egyptier vid det här laget är tillräckligt politiskt insiktsfulla för att förstå vad regimen försöker göra, och därmed kan kontra de fula knepen? Eller annorlunda uttryckt: att knektarna inte längre kan dominera folket som man gjorde förr, att tiderna förändrats?

  • Elitens miljarder kommer väl knappast från egyptiska skattebetalare utan (min gissning) snarare från mutor som avtvingas företag och från pengar som USA vräkt in (dock inte från USA:s skattebetalare utan snarare via USA:s regering från Kina, Japan och andra som finansierar USA).

   Sant, men det är slantar som borde gått till folket isf ner i fickorna på despoterna.

  • I bland blir jag så trött. Elitens miljarder kommer rent reellt från egyptiska folket. Om någon ger någon annan en miljard i mutor då är det väl ganska givet att mutkolven inte nöjer sig med miljoner tillbaka utan att det ska ge ännu fler miljarder tillbaka. Och vem är det som då får stå för alla kulor i slutända? Kan det vara det Egyptiska folket?

   • :-D dessutom så betalar faktiskt egyptierna skatt trots att de är araber. Jag har en bekant där som jobber inom egyptiska skatteverket och jag såg henne dagligen släpa med sig en massa jobb hem och satt även och hjälpte henne att skriva in siffror och räkna.

 6. Jag håller med Jinge.

  Jag har sagt det förut och säger det igen:

  När det är som minst folk på torget eller torgen släpps svarthjälmarna fram med full kraft. (På natten förståss)

  Tyvärr. Sedan är det som ”vanligt”.

  Men vissa kunde ju gå över Röda Havet så undrens tid kanske inte är förbi?

  • Det hade varit möjligt om inte de som finns på Tahrirtorget dag som natt utgör eliten inom samtliga konstarter och litteraturgnrer och journalistik etc…och de är inte mindre än 25000 personer.

   Det är som om svenska staten skulle få för sig att nattetid göra slut på Sveirges alla kända författare, regissörer, dramatiker, advokater… det som om svenska staten skulle få för sig att meja ner alla från Jan Guillou till Mark Levengood till Pernilla August, Claes Elfsberg till Leif Silbersky eller Janne Josefsson till Henning Mankell till Mikael Persbrant till Bodi Jönsson, Tommy Körberg till Eva Dahlberg…etc, lägg därtill några mycket kända läkare, politiker, universitetsfolk…

   Det går helt enkelt inte. Det finns människor som är för kända för betydelsefulla att en regim ska döda dem och komma undan med det. Det är för övrigt enda anledningen till att de inte släppt in svarhjälmarna etc.

   • Nä, så enkelt är det inte.

    Man man kan tex se hur Sukarno i slutet av sin maktperiod fick ”ett okänt antal” västermänniskor att försvinna förutom dom 10.000 som avrättades. (Eller ngt liknande).

    Media var ju inte med då på samma sätt men i mörkret är alla katter grå.

    • Ja det var visst värre än så…

     //The estimates of the death toll of the violence range from over 100,000 to 3 million, but most scholars accept a figure of around 500,000.[25] Many others were also imprisoned and for the next ten years people were still being imprisoned as suspects. It is thought that as many as 1.5m were imprisoned at one stage or another.[26] As a result of the purge, one of Sukarno’s three pillars of support, the Indonesian Communist Party, had been effectively eliminated by the other two, the military and political Islam.//

     ca 1965…jag var där 1966 ;)

 7. Oavsett vad så har dessa händelser avslöjat(som cablegate, alla visste men nu är det svart på vitt) flera symbolisk viktiga sanningar.

  TIPS: Korrespondenterna 21:30 -Den arabiska olyckan

 8. För oss som förstår arabiska och kan följa Egyptisk media står det nu helt klart att revolutionen har lyckats. Kommer regimen att göra ett försök att slå ner det? Jag tvivlar att de vågar eftersom det berömda fenomenet ”råttorna lämnar det sjunkande skeppet” är vad man kan se. Men om de ändå skulle göra det kommer även det att misslyckas.
  Allt kommer fram nu, jag sitter och tittar på kanaler som tidningar som för 3 dgr sedan var regimtrogna berätta om att det var inrikesministeriet som sprängde kyrkor. Dom pratar om var mubarak och hans familj har gömt pengarna. AL AHRAM ( för dom insatta regimens propaganda tidning no1 ) har nu vänt regimen ryggen och skriver att de enda landet som med ”tooth and nail” vill ha Soliuman är Israel!

  Men var pessimistiska ni,

 9. Med lite fantasi kan man tänka sig följande, om man var en fluga på väggen i något hemligt rum i USA.

  ”Ja tjenare Omar, läget? / Ja, jo, det är lite rörigt nu va? / Visst, visst, vi gör ju så gott vi kan för att stödja Hosni och dig så att åtminstone du kan bli kvar där, även om det ser lite pyrt ut för Hosni. / Du vet ju att vi uppskattar ditt hårda arbete där ner i källaren med dom … eerrm.. gäster vi brukat skicka. Det brukar ju bli resultat. / Visst. Det handlar ju om incentives, haha, ’säg vad du vet så får du behålla den andra testikeln’, det är incentives det! / Ja, jäklar. / Du vet ju hur det är, demokrati är ett skit när man ska klämma ur terroristerna det man behöver veta, så vi förstår att det känns läskigt med alla dom där som ränner omkring och protesterar och vill ha demokrati. / Demokrati brukar ju vi mest vilja fixa till med bomber! Hahaha! / Äh, det är ju som det är med det, vi behöver ju egentligen bara en ursäkt för att få hit de råvaror vi behöver för att få vår fria och demokratiska livsstil att funka här hemma. Stabilitet är ju det som räknas och dig och Hosni har vi alltid kunnat räkna med. Synd att det har rört till sig så jäkligt nu bara…. / Jo, i alla fall, vi hoppas ju att du kan hänga dig kvar där nere…. men hörru, en sak måste jag snacka med dig om, ifall att det blir så illa att du måste dra, se för faaan till att det inte ligger en massa papper kvar i arkiven och skräpar efteråt!!!… / …ja just det, om den källarverksamheten… vi har det nog besvärligt just nu med den där wikileakskillen… ja, du vet vad jag menar. Fan att man inte skall få ha nåt i fred från såna som snokar… / Ja självklart! Håller du dig kvar därnere som vi hoppas skall du få ta hand om honom också, lita på det, raka spåret om vi kan få honom till Sverige först bara… / Bra idé! Se till att det känns ordentligt när han skall ta sin första ”läcka” där hos er, haha!/ … okej, vi säger väl så så länge, hoppas att allt löser sig, vi håller tummarna i alla fall.. okej … fint … ha det bra och hälsa Hosni…”

 10. yesssssssssssssssssssssssssssssssss.
  Mubarak avgår inatt förhoppningsvis….
  Och sedan väntar vi på omars tur…
  O sen hela det j-a partiet med dess sjuka regim.

 11. Guldläge att främja demokrati i arabvärlden är att stödja folket i Egypten i dess kamp för att få bort denna regim. Jag tycker att USA agerar lite väl ambivalent om man å ena sidan invaderar ett land (Irak) för att störta en diktator men inte ens aktivt stödjer ett folk som säger sig vilja fixa detta på egen hand. Vad som pågår bakom kulisserna är tyvärr något vi får reda på senare men detta är ju ett guldläge att starta/förstärka en ”demokrativåg” i arabvärlden. Hur skall västvärldens regeringar kunna se oss i ögen och tala om demokrati men passivt se på trevande försök att uppnå detta i ett land som inte haft det?

  Finns säker en massa komplikationer som vi inte vet om, kan vara intressant att diskutera dessa; har jag förenklat för mycket?