Oljan och Bunkerbusters?


Herman Lindqvist skriver idag en debattartikel i Aftonbladet som är läsvärd, även om jag personligen inte håller med om hans slutsats. Sverige ska enbart delta i arbetet med att upprätthålla den av FN:s säkerhetsråd proklamerade flygförbudszonen, inget annat.

Herman Lindqvist/AB: ”Socialdemokraterna och vänstern förvandlar den svenska insatsen till en feg, skrattretande och mycket dyr flyguppvisning som inte på något sätt kommer att förändra det militära läget. Vi får bara hoppas att ingen klämmer sig eller gör sig illa på annat sätt då planen ska tankas. Några andra risker får de svenske inte ta, det har riksdagen bestämt och placerar de svenska flygarna på avbytarbänken. Antingen ska man vara med – och då vara med fullt ut – eller också ska man låta bli.”

Samtidigt så förekommer det mycket skriverier som går ut på att man på olika sätt för diskussioner med olika länder, samtal som går ut på att hitta en öppning som gör att Gaddafi kan ge upp och bosätta sig i ett annat land än något av de afrikanska eller arabiska. Det talas om vissa länder i Latinamerika, och det förekommer säkerligen en hel bunt andra stater som inte når tidningsläsarnas ögon.

Problemet med det är förstås att det måste ingå juridisk immunitet för de folkrättsbrott som Gaddafi begått, att utlämna sig till ett latinamerikanskt land för att sedan plockas upp och transporteras till Haag tycker han nog inte är en godtagbar fortsättning. Men samtidigt som det kanske vore det smidigaste ur flera perspektiv så blir det givetvis prejudicerande, krigsförbrytare kan tvinga omgivningen att ge dem amnesti, och det är inte riktigt så den Internationella Brottmålsdomstolen är avsedd att fungera.

Igår skrev tidningarna en massa om att MI6 och CIA hade personal på plats i Libyen, och det stämmer givetvis. Vi kan också räkna med att en hel massa länder har sina spionorganisationer på plats, då inberäknat även Sverige. Det borde inte vara helt omöjligt att lista ut var diktatorn tillbringar nätterna, något som borde kunna ligga till grund för ett mer offensivt beslut från vissa länder med tillgång till s.k. ”bunkerbusters”.

Jag har för mig att media hävdade att diktatorn har närmare femhundra ton guld, hur sann uppgiften är går omöjligen att bedöma, men visst skulle det vara bra om detta guld stannade i libyernas händer. Behöver de inte allt så kan de dela ut det till fattigare länder i Afrika, men möjligen hoppas västmakterna på att kunna konfiskera guldet som någon slags ersättning för de kostnader de har får att upprätthålla flygförbudet.

Att man kommer att begära olja som ersättning också är väl helt klart, det vi alla får hålla tummarna för är att libyerna fortsätter sin revolution efter det att Gaddafi inkapaciterats, och att de samtidigt slänger ut alla utlänningar som är där för att tjäna pengar på deras olja. Det inkluderar givetvis Carl Bildt och Lundin Oil AB.

it , , , , , , , , Läs oxo annarkia 1 2 claes hansab humanlabr kulturbl k&å 1 2 3 zaramis


8 svar till “Oljan och Bunkerbusters?”

 1. Jinge, har du glömt hur USA försökt bomba Khaddafi tidigare, efter den där diskoteksbomben i Berlin? Hur man i Irak hade ”säkra” uppgifter om vad Saddam befann sig och bombade en restaurang full med civila, dock ingen Saddam? Den här typen av diktatorer är kanske inte så bra på att leda länder, men sin personliga säkerhet satsar de hårt på. Därutöver finns inget i FN-mandatet som ger rätt till något sådant angrepp, så du närmar dig Bush d.y. syn på ett krig som ensidigt rättfärdigas av dem som för det.

  • Jag har inte talat om ngt sådant mandat heller, men tänk om man ”tappar” en bomb bara..? Sånt har hänt förr.. :-P

 2. Det finns några länder som är redo att at emot Gaddafi och bland de är Tchad , Venezuela , Sydafrika och Zimbabwe
  Gaddafi kallade sig själv för Afrikans konung , muslimernas överpräst och det största arabiska ledaren , Han trodde att han var en lejon som ingen kunde utmana honom men nu han är som en råtta som gömmer sig på flera ställen för att fly döden

  Det finns experter som varnar om den nuvarande situationen som påminner om situationen i Irak 1991 , Det var en revolt mot Saddam och världen väntade på att Saddam skulle störtas av folklig revolt men han använde sin mäktiga militära styrkor för att krossa uppropet , Trots internationella sanktioner förblev han vid makten i ytterligare 12 år

  Andra experter sägar att en flygförbudszon skulle inte hindra Gaddafi att återta makten med sina mark trupper och att det är endast en invasion skulle uppnå en regimskifte
  Ingen som vet hur situationen kommer att utveckla sig och allt är möjligt

  Den internationella valutafonden påstår att Gaddafi har 150 ton guld och de finns i Libyens centralbanken , detta motsvara 6.5 miljarder dollar och det skulle räcka för att betala legosoldaterna som krigar för honom , Jag har läst här om dagen att varje soldat får 2000 dollar varje dag
  Guldet smugglas över gränser till de närmaste afrikanska länderna och där förvandlas till pengar och sedan skickas de till Gaddafi

 3. Libyen hade Afrikas högsta levnadsstandard, bra sjukvård och skolor, den lägsta barnadödligheten och den högsta levnadsålderns i afrika, färre människor levde under fattigdomsträcket än i tex. USA eller nederländerna. Libyen var också tämligen sekulärt. Men visst var Khadaffi en diktator, helt klart. Men de som stöds nu, det är en salig röra, allt från CIA-tränad mujahedin-gerilla som Abdel Hakiim al-Hasidid från Libyan Islamic Fighting Group, som öppet medger täta band till al-qaida, till organisationer som Islamistiska Emiratet från Barqa, vars ledarskikt består av blodsbesudlade al-qaida män släppta ur fängelser. Det är på samma sida som dessa religiösa fanatiker som sverige nu skall delta i krig med, i syfte att störta en diktator som åtminstone var hyggligt sekulär och faktiskt fixat något av afrikas bästa levnadsförhållanden för sin befolkning. Vad den libyska befolkningen nu får är en samling korrupta religiösa tok i USAs ledband, precis som Irak. USAs militärindustriella komplex får ännu ett ”war to sustain” och skrattar hela vägen till banken, de stora oljebolagen gnuggar händerna i maskopi med ett fåtal statsmakter som utökar sin makt genom att kontrollera energiresurser, resten av världen får mer terroristparanoia ledandes till mer paranoid övervakning, mer kontroller och mindre frihet, där samma militärindustriella komplex kan casha in ytterligare en gång på den sortens utrustning som då efterfrågas av marionettregeringarna här i väst.

  • Vem jar sagt att Libyen hade Afrikas högsta levnadsstandard? Bra sjukvård också? Visst, därför hade inte en stad som Misrata med ca 300 000 invånare inte en enda sjukhus, utan bara några kliniker. Därför åkte tiotusentals libyer till Egypten för att få vård varje månad, eller till Tunisien och andra grannländer!

   Jagt förstår helt enkelt inte vad folk hämtar sina upplysningar från. En journalist som skulle tas på bar gärning med att tota ihop såna här uppgifter bör få sparken på stubben! De flesta libyer har inte ens människovärdiga bostäder! I över tio år har Saif lovat dem tiotusentals bostäder för ungdomar och unga familjer.
   För att inte tala om arbetetslösheten! Inte ens utländsk arbetskraft lyckas få med sig pengar hem då de alltid blir lurade på sina löner av libyska arbetsgivare.

   • Jo men man ska alltid utgå ifrån att folk har en agenda. Han har en politiskt uppfattning som bidrar till svaret, det är vad jag tror.

 4. Om Shanens livvakter kan bo i Vårgårda så kan nog Gadaffis familj få asyl i Sverige, allt annat vore hyckleri.

 5. ”Libyen hade Afrikas högsta levnadsstandard, bra sjukvård och skolor”
  Det har fångarna i svenska fängelser också! Skillnaden är väl att fångarna kan kritisera fängelsevakterna/chefen öppet;)