Olika nyanser av brunt

I Aftonbladet idag så undrar Kennet Andreasson över det faktum att en liberal tidning som Dagens Nyheter inte gör en skarpare avgränsning mot Sverigedemokraterna, en undran som han direkt riktar till Peter Wolodarski.

Kennet Andreasson/AB: ”Och i programtexterna fortsätter Sverigedemokraterna sitt ältande om särarter, om än i ny språkdräkt. Det görs skillnad mellan medborgarskap och nationstillhörighet. Vad det handlar om är en fascistoid identitetsnationalism som bygger helt och hållet på att allt främmande ska hållas ute. En dansk utveckling upp i dagen. En utveckling som Dansk Folkeparti, en av Sverigedemokraternas stora inspiratörer, tvingat fram och som fler¬talet danska partier svalt med hull och hår. Det är Sverigedemokraternas väg. Skall en liberal tidning verkligen bidra till att jämna den?”

Personligen kan jag tycka att han delvis missar målet i samma stund som han inte nämner den andra stora morgontidningen. Svenska Dagbladet har medarbetare på ledarredaktionen som aktivt sprider islamofobi och som från och till ifrågasätts eftersom skrivandet platsar bättre i SD-kuriren än i SvD. Men när man ser att SD rekryterat många i sitt ledarskikt direkt från Moderata Samlingspartiet så kanske Andreasson tycker att det känns meningslöst att ens ta upp saken.

Situationen speglas till viss del av Reinfeldts ovilja att klart redovisa att han, eller de borgerliga partierna, aldrig kommer att sitta med stöd av SD-röster i landets regering. Vi behöver knappast några nya valstugereportage för att få veta var moderaterna egentligen befinner sig när det gäller främlings-
fientligheten, det är bara att titta på Vellinge så vet man.

Helle Klein skriver i en annan artikel idag: ”I Sverige är arbetslösheten över tio procent. Efterdyningarna av finanskraschen på Wall Street syns i ökade samhällsklyftor, kraftigt ökad fattigdom och social utslagning i Europa. I denna mylla gror vanmakten som i sin tur yttrar sig i främlings-
fientlighet och politikerförakt. I vårt land står Sverigedemo-
kraterna och stampar vid porten till riksdagshuset. Det är allas vårt ansvar att hålla dem utanför.”

Som bloggare har jag vid ett flertal tillfällen tagit upp Sverigedemokraterna och den uppenbara rasism som de företräder. Det har inneburit att jag utsatts för en serie hot, varav en del är polisanmält, jag har dessutom drabbats av ett par stalkers som skriver kommentarer på andra bloggar där de

kallar sig ”Jinge”. Dessvärre så bryr sig inte polisen om den sortens internettrakasserier, möjligen kan man skönja en viss förändring då vissa utger sig för att vara någon de inte är.

Sverigedemokraterna

Är man en aktiv antirasist så får man ändå betala ett pris för detta, man utsätts för trakasserier och det är uteslutande från människor som är medlemmar i, eller sympatiserar med, Sverigedemokraterna. På det sättet är det knappast svårt att inse vad som skulle hända om de fick en majoritet i landets lagstiftande församling, det första som skulle avskaffas är det vi kallar för demokrati. Efter det skulle alla minoriteter avskaffas, sjukpensionärer, muslimer, arbetslösa, judar, socialister och fackföreningsfolk. Det har hänt förr och vi har inga som helst garantier för att det inte ska hända igen.

Det är därför man kunnat förvänta sig att de borgerliga tidningarna såg till att ha en ordentlig råggång mellan borgerlig politik och rent fascistiska rörelser. Uppenbarligen räcker det inte när borgarna själva kan tjäna på att få in den sortens politiska rörelser i landets riksdag.

i Tags , , , , , , , , ab12 ex dn1 svd1 t

  10 comments for “Olika nyanser av brunt

 1. Sara G
  2 april, 2010 at 09:24

  Reinfeldt är inte bara arrogant, det är uppenbart när han duellerar med Mona Sahlin och då använder sig av en riktigt otäck och stryktäck taktik, som alltför många tror är statsmannamässig. Han är maktsugen också, mycket maktsugen, det syns hela tiden på hans oerhört ansträngda framtoning.
  Det innebär att han inte kommer att släppa ifrån sig makten utan strid. Jag är övertygad om att han låter alliansen, Timbro och de politiska medarbetarna använda sig av diverse metoder – och av sd:arna för att klamra sig fast i regeringsställning. Han har ju för övrigt 90 procent av pressen med sig, det ska inte förglömmas.
  Vi behöver en stark opposition som kan bekämpa Fredrik Reinfeldt och hans, för många svenskar, livsfarliga politik. Vi behöver en duktig och stark regering, inga nördar, och en stabil ledare. Inte någon som fegt gömmer sig, och släpper fram Anders Borg, då det blåser och aldrig vill visa sitt rätta ansikte.
  Jag är oroad över sd:s starka ställning. Det är som om folk VILL bli lurade!

 2. Mathias Hellsten
  2 april, 2010 at 10:20

  Så vitt jag minns var det just AB som gav Åkesson stort utrymme för en av de äckligaste artiklarna under förra året i sin egen tidning. Att man ifrågasätter att ens konkurrenter daltar med SD när man själv upplåter plats åt desamma är nästan litet väl magstarkt.

  • Sara G
   2 april, 2010 at 14:29

   Det var nog inte frågan om dalt, utan att mera att demokratiskt se till yttrandefriheten.
   Förmodligen så tänkte Aftonbladet sig också att Åkessons åsikter på pränt skulle få folk att verkligen se vad sd var för ett parti.
   Och jag antar att om man hade sett hur deras intentioner fått motsatt verkan så hade man nog inte upplåtit spaltutrymme för Åkesson och hans unkna åsikter om främst muslimer.

   • Mathias Hellsten
    5 april, 2010 at 09:47

    Jag är iofs också en varm anhängare av att även de tossiga och ibland rent hemska ska få uttala sig. Men vad jag har har sett (nu har jag inga tillförlitliga källor i klass med större vetenskapliga undersökningar att stödja mig på, så du får ge mig ”the benifit” här) är att varje gång man låtit de brunfläckliga (NyD, SD och liknande) etablera sig och nå ännu ett steg mot acceptans, så har det också lett till att de rent bruna (skränande nazister) fått ökat självförtroende och satt igång att gå bärsärk bland folk. Skinnbulorna var fysiskt som mest farliga i samband med att NyD kom med i riksdagen (-94 hade man ihjäl 12 personer, inklusive en 14-årig pojke), vilket också var den period när Lasermannen var i farten.

    Som sagt tycker jag också att alla ska få komma till tals. Men man bör vara medveten om att när de brunfläckiga släpps in, kommer de helbruna stå och banka på dörren.

 3. Weine
  2 april, 2010 at 13:41

  Om vi slapper invandringen fri sa har SD inte en chans. Sa manga roster att de kan sta emot da det far de aldrig.

 4. Sara G
  2 april, 2010 at 14:18

  Att jämställa nazisterna med Hermanssons parti, eller nuvarande Vänsterpartiet med sd:arna är djupt orättfärdigt och på intet sätt sant. Det påvisar bara en djup okunnighet och det vore nog tacknämligt om du Hugo läste på och tänket efter lite mer, istället för att generalisera så grovt!
  Åkesson har bara på ytan genomfört en makeover, men det är samma gamla nassar som vädrar morgonluft och som nu njuter av att föra folk bakom ljuset genom att låtsas vara demokratiska. Medan de i själva verket fortfarande är extremrasister och en fara för demokratin. Jag tycker att vissa stämningar påminner om de man kan läsa om hur det var på trettiotalet, strax före Andra Världskriget…
  Att Reinfeldt inte stänger dörren för det grovt nazistiska partiet sd påvisar bara hur maktkåt han är. Han kan tydligen offra människor för att kunna sitta kvar vid makten.
  Eller, ve och fasa, sd:arna kanske speglar Reinfelds innersta känslor och tankar om hur världen ska styras? Man kan ju inte så noga veta, men extremt maktfullkomlig är vår statsminister, det vet vi redan.
  Vi har sett hur han imiterar vissa statsmän med mer eller mindre lyckat resultat.

 5. Martin Forsman
  2 april, 2010 at 14:56

  Hugo: Under vilka år behövde (S) stöd av dåvarande VPK för att inneha makten ?

  Mig veterligen var (S) inte vänligt inställda till dåvarande VPK, man åsiktregistrerade ju t o m deras medlemmar som ansågs utgöra en fara för rikets säkerhet. För övrigt så hade väl VPK en skyldighet gentemot sina väljare att hålla ’högern’ utanför regeringsställning även om det innebar att agera dörrmatta åt ’klassförädarna’ i (S).

  Enligt mig är det en avsevärd skillnad mellan rasister och det du kallar ’diktaturkramare’, nämligen att rasisterna utgör en direkt fara för ALLA icke önskvärda svenska medborgare medan ’diktaturkramare’ möjligen kan utgöra en fara för ett fåtal dissidenter i Sverige.

 6. 2 april, 2010 at 15:15

  Tack för denna fantastiskt begåvade analys! Hur fick du till den? Jag är så otroligt imponerad över detta uttalande att jag inte vet var jag ska ta vägen… (IRONI; SARKASM)

  Allvarligt talat; Det är just detta vi måste sätta stopp för. Det är var svensks ansvar att inte ge antidemokratiska och rasistiska organisationer och partier utrymme i det demokratiska systemet. Kom ihåg att även Nazisterna kom in i det tyska parlamentet på demokratisk väg till en början. När ska vi lära oss av historien egentligen?
  Men du ”ken” kanske vill att historien skall upprepas, eller?

 7. Pär
  2 april, 2010 at 21:08

  En annan sak som DN inte är så bra på är att hålla borta smygrasisterna från kommentarer och blogglänkar. Jag skrev till dn.se redaktören idag och undrade lite kring detta. Alla får ha sina åsikter men jag tycker inte det borde vara i DNs intresse att sprida länkar till dessa bloggar. Jag fick svar nästan direkt att dom jobbar med saken…
  Jag tycker däremot att dom borde göra lite djupare analyser av varför det ändå är så pass många som tycker att det är rätt ok att vara (smyg)rasist. Jag är född på 60-talet men jag har läst historia och tycker att tendenserna i samhället nu så smått börjar likna de som var i Tyskland i början av 30-talet och det är riktigt kusligt.

 8. Manne
  2 april, 2010 at 23:59

  Vi får hoppas att razzarna hålls utanför den lagstiftande församlingen. Jag vill inte leva i ett land där nazister sitter i parlamentet.

Comments are closed.